Nákup frézky

RaS

26. 9. 2009, 6:36

nemo píše:Bezva, asi to zaleju celé. :lol:. Jak jsi to řešil Ty? N.
ja to vyresil jednoduse vzal jsem to a zahodil, resp pouzivam to jako vrtacku s nejakym nic moc odmerovanim.. na frezovani je to proste nepouzitelny.. jeste tak plast.. jenze ja to dostal cele zadarmo kdyz vezmu ze to stalo 23000 tak to by byly vyhozene penize..
nemo

3. 10. 2009, 7:18

Já to zatím nezahodil, vylil jsem to polymer betonem, do betonu jsem zalil matice vše jsem přišrouboval. Frézuje dcela dobře. Největší problém vidím ve vibracich od řemenic. Ta prostřední řemenice dělá pěknou paseku takže povrch nic moc. Frézoval jsem zatím jen dural a 1mm osmičkou frézou 3300 ot. žádný problém. Jinak je potřeba odměř. osy Z,
prohlídnout vřeteno, atd .atd.N.
Není vedení jako vedení.
Laco19

7. 11. 2009, 12:34

Rozmyslam nad nakupom malej frezky. Prinutit sustruh frezovat sa sice da ale ma to velke obmedzenia a neustale treba rozmyslat ako tam ten material uchytit lebo je to nizko nad lozkom, atd. Skoda ze som k podobnemu rozhodnutiu nedosiel skor, za cenu frezovacieho zveracika na minisustruh som uz mohol mat tretinu malej frezky :cry: .
Pozeral som si toto:
http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue ... r-X1L-Mill
a zaujala ma jednak cena (aj s dopravou by to malo byt do 450 EUR) a jednak rozmery. Uz kupou akehokolvek noveho stroja riskujem manzelske nezhody (mam sice zlatu manzelku ale pre moje uchylky ma pochopenie len v urcitom rozsahu), takze to nemoze byt velky a tazky 150kg stroj typu X3.
U cinskych sustruhov 7x14 poznam situaciu na trhu, tam mi staci pozriet na foto a uz vidim o aky klon ide, co ma ktory vylepsene a preto je aj drahsi, atd. No nevyznam sa vo frezkach. Ako je to s nimi, viem ze u nas su Optimum a Proma, je to tiez takto ze je vsetko velmi podobne Siegu? Co som pozeral v Arceurotrade na X1 s dlhym stolom, vyjde aj s dopravou (mala by byt okolo 130 GBP) podstatne lacnejsie ako cokolvek od Optimum a asi aj od Promy.
Dalsia vec co ma prekvapila je 150W motor, to sa s tym da naozaj frezovat? Na sustruhu frezujem s cca 450W motorom a nezda sa mi zeby mal vykonu navyse.
rawen
Sponzor fora

7. 11. 2009, 1:55

O tomhle víš? http://www.vyrobnistroje.cz/cz/frezky.aspx

Ke mě byli vcelku vstřícní, zeptej se a uvidíš... :)

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Laco19

7. 11. 2009, 2:28

rawen píše:O tomhle víš? http://www.vyrobnistroje.cz/cz/frezky.aspx

Ke mě byli vcelku vstřícní, zeptej se a uvidíš... :)

Radek
Pozrel som ale ide aj o cenu, z Arceurotrade mozem mat X1 rovno s dlhym stolom za cca 466 EUR aj s dopravou, co je cca 12.100,-KC. Tam maju z kratkym stolom za 12.990,- KC a to je este bez dopravy.
Ide o to ci je ta X1 aj k niecomu pouzitelna (co sa tyka frezovania ocele) alebo sa to da pouzit len ako stojanova vrtacka - asi to bude skor to druhe...
Na minisustruhu 7x14 sa frezovat da celkom dobre, nepotrebujem nic vacsie len v podstate ten minisustruh otoceny na vysku. X3 ma sice vela dielov rovnakych ako na mojom sustruhu ale je to uz celkom velky a tazky stroj.
mito

7. 11. 2009, 5:33

Čo tak došetriť aspoň na Opti BF 16 Vario ... teda ak nechceš "stojanovú vrtačku" :)
rawen
Sponzor fora

7. 11. 2009, 5:59

Nedávno jsem tu psal o mém jednání přímo v BOWu - ptal jsem se na BF16ku a 20ku. "Budete na tom dělat železo? Pokud barevné kovy, tak je to v pohodě. Pokud primárně železo, tak hledejte silnější."

Snad ti tento offtopic citát napoví.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Laco19

7. 11. 2009, 6:22

mito píše:Čo tak došetriť aspoň na Opti BF 16 Vario ... teda ak nechceš "stojanovú vrtačku" :)
Porozmyslam nad tym :wink: .
mito

7. 11. 2009, 6:25

No ja som nedávno chcel kupovať vŕtačku , ale už som začal rozmýšlať nad tou BF 16 Vario
Laco19

7. 11. 2009, 6:30

rawen píše:Nedávno jsem tu psal o mém jednání přímo v BOWu - ptal jsem se na BF16ku a 20ku. "Budete na tom dělat železo? Pokud barevné kovy, tak je to v pohodě. Pokud primárně železo, tak hledejte silnější."

Radek
Nieco ten citat napovedal ale vela nie. Ani ten moj mini sustruh nie je urceny na ocel ale da sa s nim robit aj s ocelou 11 523. Neda sa sice odoberat 3mm spona ako tu niekde citam ze ide na vacsich strojoch ale mne to staci. Nieco rovnako masivne a vykonom podobne by mi stacilo aj na frezovanie.
petr557

7. 11. 2009, 7:05

Tak se prodává asist a ten stojí kolem 12000
Laco19

7. 11. 2009, 7:15

petr557 píše:Tak se prodává asist a ten stojí kolem 12000
Tiez myslim ze som cca pred polrokom videl v Metre nejakeho Asista za podobnu cenu. No urcite nebol s dlhym stolom a ten kit stoji osobitne par tisic korun.
Radek
Kontaktovat uživatele:

7. 11. 2009, 7:22

Laco19 píše:
rawen píše:Nedávno jsem tu psal o mém jednání přímo v BOWu - ptal jsem se na BF16ku a 20ku. "Budete na tom dělat železo? Pokud barevné kovy, tak je to v pohodě. Pokud primárně železo, tak hledejte silnější."

Radek
Nieco ten citat napovedal ale vela nie. Ani ten moj mini sustruh nie je urceny na ocel ale da sa s nim robit aj s ocelou 11 523. Neda sa sice odoberat 3mm spona ako tu niekde citam ze ide na vacsich strojoch ale mne to staci. Nieco rovnako masivne a vykonom podobne by mi stacilo aj na frezovanie.
BOW má bohužel docela pravdu. Sám mám něco podobné FM-16ce z http://www.vyrobnistroje.cz/cz/frezky.aspx. Mám ji dost předělanou (pohon klínovým řemenem, vyvážení hlavy plynovým pístem) ale není to prostě ono. Tuhost je nic moc. Musí se pořád hlídat seřízení, každou chvíli se něco "vyklepe". Kila ničím nenahradíš. Ta X3 je není zas tak špatné řešení. A představit si nějakou ještě menší mašinu než mám doma a dělat na ní v železe mi moc nesedí. I na mé malé mašině mám navíc problém s použitelným rozměrem. Občas musím používat i kleštiny umožňující přímé upnutí do dutiny MK3 (mám je již z výše zmíněného arceurotrace). A to mám namysli např. vrtání 10 do docela běžně velkého obrobku. Pro vetší průměry se docela hodí mít vrtáky v provedení s Morse kuželem....
petr557

7. 11. 2009, 7:34

Ale asist ten stůl má stejný nebo ještě větší http://www.wetra-xt.com/asist-katalog/i ... Path=20_25
Laco19

7. 11. 2009, 7:36

Radek píše:
Laco19 píše:

Radek
BOW má bohužel docela pravdu. Sám mám něco podobné FM-16ce z http://www.vyrobnistroje.cz/cz/frezky.aspx. Mám ji dost předělanou (pohon klínovým řemenem, vyvážení hlavy plynovým pístem) ale není to prostě ono. Tuhost je nic moc. Musí se pořád hlídat seřízení, každou chvíli se něco "vyklepe". Kila ničím nenahradíš. Ta X3 je není zas tak špatné řešení. A představit si nějakou ještě menší mašinu než mám doma a dělat na ní v železe mi moc nesedí. I na mé malé mašině mám navíc problém s použitelným rozměrem. Občas musím používat i kleštiny umožňující přímé upnutí do dutiny MK3 (mám je již z výše zmíněného arceurotrace). A to mám namysli např. vrtání 10 do docela běžně velkého obrobku. Pro vetší průměry se docela hodí mít vrtáky v provedení s Morse kuželem....
Plne s tebou suhlasim ale X3 uz domov dovliect nemozem, to by nas obidvoch (X3 aj mna) manzelka asi vyhodila.
Co sa tyka vretena, rozmyslal som nad pouzitim ER32 (tie uz mam).
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“