Cívka elektromagnetu
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Tak ono těch 110 V možná bude jako relikt z dob kdy 110 bylo běžné napětí síti. Za mého mládí snad ještě část Prahy na 110 byla.
K těm 24V :
U toho magnetu je hodně nežádoucí aby "topil". Nebude při tom nižším napětí // tedy větším proudu // větší ohmická ztráta a tedy teplo ?
Jinak ten výkon 6W se mi nějak nezdá. Ve firmě je u toho magnetu trafo 250 W a docela topí.
PS na sbazaru je origo jednotka :
https://www.sbazar.cz/Hewana/detail/105 ... tromagnety
Máme ji na BPH 300 a je skvělá ! Na zakládání si to pustíš "trochu" - rozložíš kusy - zapneš to naplno. Pak ti to odmagnetuje - uvolní. Doporučuji .
K těm 24V :
U toho magnetu je hodně nežádoucí aby "topil". Nebude při tom nižším napětí // tedy větším proudu // větší ohmická ztráta a tedy teplo ?
Jinak ten výkon 6W se mi nějak nezdá. Ve firmě je u toho magnetu trafo 250 W a docela topí.
Máme ji na BPH 300 a je skvělá ! Na zakládání si to pustíš "trochu" - rozložíš kusy - zapneš to naplno. Pak ti to odmagnetuje - uvolní. Doporučuji .
No ,právě .Vždyť to píšu. Výrobce přišel na to,že to mohl udělat při tý spotřebě na plochou baterku,zatímco to celý léta dělá na hovno a plýtvá materiálem,(možná po přečtení tohohle fóra).tak to vyhodil a vykašlal se a to.. Nejsem odborník,ale jistě to nějakej důvod má..a vy místo toho,aby jste na ten důvod přišli, objevujete Ameriku:-)).U toho být nemusím,začíná to tu být jako v parlamentu:-))
- Zdenek Valter
S tím topením máš pravdu, ale vzhledem k tomu, že to je pořádný kus železa bych věřil že případná dvojnásobný výkon tedy 12W jeho těleso spolehlivě vyzáří.Milan199 píše: ↑14. 11. 2020, 8:09 Tak ono těch 110 V možná bude jako relikt z dob kdy 110 bylo běžné napětí síti. Za mého mládí snad ještě část Prahy na 110 byla.
K těm 24V :
Teď samozřejmě teoretizuju
Ten výkon je v podstatě jen tepelná ztráta, takže je potřeba vyjít měrného odporu a průřezu vodiče a podle mne by měla být stejná.
Zde ze štítku 0.055A x 110A je 6,05W pro 24 V a pro výkon 6W vychází proud 0,25A. Z toho jednoduše vychází odpor vinutí pro 24V 96Ohm (na 110V je to 2kOhm).
Bylo by dobré vědět, kolik tam bylo ve skutečnosti cívek a jak byly poskládané aby se dala odhadnout střední délka závitu a ideálně jaký měly průměr (průřez).
Myslím si totiž, že toho magnetu je důležité vědět jakou upínal silou a ta je závislá na tom kolik je na cívce závitů.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Ahoj, hele těch 6W je nesmysl. Jestli to je na štítku tak tam někdo naťukal o nulu víc za desetinnou čárkou.
Takový ty cívky na miniaturních pneuventilech mají 2W aby to přímo utáhlo PLC.
Doma jsem měl elektromagnet 300 x 1000 // jako stůl na sváření // a u toho bylo trafo min 1kW a grec na 16A musel být na chladiči, jinak byl rozpálený jako pětník.
Tahle cívka z pneuventilu má 5W a je jak dvě kostky cukru. Ta vedle má 24W. Já se podívám v práci ale fakt je u tohodle magnetu toroid tak 120 průměr // odhadem 200 W //. Takový ty cívky na miniaturních pneuventilech mají 2W aby to přímo utáhlo PLC.
Doma jsem měl elektromagnet 300 x 1000 // jako stůl na sváření // a u toho bylo trafo min 1kW a grec na 16A musel být na chladiči, jinak byl rozpálený jako pětník.
Na štítku mého je 110V / 9W, takže i těch šest je asi reálných.
Jen ještě k tomu, že ti nevyhovuje 110V, doplnit do stroje je tak za pětikilo a máš standart s možností záměny. Není to sice v každé drogerii, ale skoro
https://www.tme.eu/cz/details/tts100_z2 ... ufvassons/
Plus můstek, plus kondík, plus ovládací relátko/stykač
Jen ještě k tomu, že ti nevyhovuje 110V, doplnit do stroje je tak za pětikilo a máš standart s možností záměny. Není to sice v každé drogerii, ale skoro

Plus můstek, plus kondík, plus ovládací relátko/stykač

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
- Zdenek Valter
No to si právě nemyslím - těch 6W vychází tím výpočtem ze štítku jako ustálený stav, kdy se ohřívá vinutí svým vlastním odporem - kdybys tam měl o nulu méně u proudu za desetinou čárkou, tak tak by to bylo 60W to už by se ten magnet opravdu trochu mírně ohřál.Milan199 píše: ↑14. 11. 2020, 3:11 Ahoj, hele těch 6W je nesmysl. Jestli to je na štítku tak tam někdo naťukal o nulu víc za desetinnou čárkou.
magnety.PNG
Tahle cívka z pneuventilu má 5W a je jak dvě kostky cukru. Ta vedle má 24W. Já se podívám v práci ale fakt je u tohodle magnetu toroid tak 120 průměr // odhadem 200 W //.
Takový ty cívky na miniaturních pneuventilech mají 2W aby to přímo utáhlo PLC.

Myslím si, že nelze srovnávat cívky od ventilů, kde je magnetický obvod neuzavřený a magnet přitahuje jádro a vždy je tam vzduchová mezera se statickým elektromagnetem pro přichycení obrobku, kde je magnetický obvod v podstatě uzavřený.
Taky je rozdíl jestli ten magnet na ventily nepřitáhne pulzem, který dává takový proud který by trvale mohl cívku zničit a pak je pro přidržení magnet udržován výrazně nížším proudem a právě tím přidržovacím magnetem, kde je potřeba aby proud mohl protékat trvale, ale vzhledem k tomu uzavřenému magnetickému obvodu je výrazně nižší.
- Zdenek Valter
No jestli to bude motat tak souhlasím s Mex. Bude to výrazně méně závitůCharon píše: ↑14. 11. 2020, 3:23 Na štítku mého je 110V / 9W, takže i těch šest je asi reálných.
Jen ještě k tomu, že ti nevyhovuje 110V, doplnit do stroje je tak za pětikilo a máš standart s možností záměny. Není to sice v každé drogerii, ale skoro![]()
Plus můstek, plus kondík, plus ovládací relátko/stykač![]()

Přídržná sila magnetu je přímo úměrná proudu a přímo úměrná počtu závitů.
Pro nižší napětí bude vinutí namotané tlustším drátem a navíc bude délka drátu kratší, takže jeho odpor bude menší a bude i při vyšším proudu hřát stejně.
Takže tepelně to vyjde nastejno.
(kdyby někomu nevycházelo, že výkonová ztráta stoupá se 2. mocninou proudu, tak odpor vinutí zde klesá taky se 2. mocninou - větším průřezem a menší délkou)
Rozměr cívky bude taky prakticky totožný. U tenčího drátu se bude víc uplatňovat tloušťka izolačního laku. Zase teoreticky tím tenčím drátem můžeš trochu líp využít rozměry okna. V praxi to asi vyjde šul-nul, možná to vinutí pro nižší napětí bude malinko menší. U hodně tenkých drátů už je ta tloušťka izolace nezanedbatelná.
Hlavně se to ale bude mnohem líp vyrábět. Jestli motám nějaký počet závitů, nebo počet 5x vyšší, to se u ručního navíjení teda pořádně pozná. Navíc motat něco hodně tenkým drátem je pěkný opruz. Kromě toho si nemusím dělat velké starosti s tloušťkou izolace a bezpečností.
Navíc těch DC 24V můžeš pak spínat prakticky jakýmkoli malým relé. Ale pro DC 110V už to tak úplně neplatí.
PS. Těšil jsem se, jak nám david.1odborně vysvětlí, proč to musí jen zrovna na DC 110V (když už nám naznačuje, jací jsme pitomci). No ale dopadlo to jako jeho předchozí posty - bezobsažně.
No, jak tady jistej odborník naznačuje,ohmův zákon znám,bohužel pro něj. Neznám ale důvod,proč magnety motali na relativně vysoké napětí (a myslím si,že zrovna v tomto případě tenhle zákon na vině není).. Toho jste se tady vy odborníci za tři strany příspěvků taky nedohádali.Ani ty jsi mě nepoučil,tak nevím,holt umřu blbej..Tvůj příspěvek je samozřejmě po všech stranách obsažnej,to se musí nechat..Je spousta bastlířů,kteří mají doma magnety a budou si je přemotávat na nízké napětí páč tady poznali,jak je to bezvadný:-)) Namotej si to třeba na šest,aspoň si ho poznáš.. Všichni výrobci,Rusové i Němci měli magnety na 110,ať to byly malé,velké ploché,sinusové,magnetické kostky pro univ. použití, nebo kruhové na bruskách na kulato nebo s otočným stolem ,i perfektory..Nikdy nikoho nenapadlo-a že koukali,jak ušetřit ( úspora by tam byla,minimálně v práci a v izolaci) -dělat je třeba na 48..Já si zůstanu u svých 110,mám na tohle napětí všechny magnety,zdroje i odmagnetovače. Ten ty budeš (až ti dojde,že jen přepínač nestačí) zase krkolomně bastlit,zkoumat a objevovat ,zatímco bys pohodlněji mohl použít tovární,které se běžně seženou.
I když,možná že ten magnet zase tolik nepotřebuješ-to už by jsis dávno obstaral funkční kus ,ty spíš kutíš..
Proč ne, i cesta je pro někoho cíl,ale já si svého času vážím víc..
I když,možná že ten magnet zase tolik nepotřebuješ-to už by jsis dávno obstaral funkční kus ,ty spíš kutíš..
- Zdenek Valter
To je nám ovšem nesmírně líto.david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 1:06 No, jak tady jistej odborník naznačuje,ohmův zákon znám,bohužel pro něj. Neznám ale důvod,proč magnety motali na relativně vysoké napětí (a myslím si,že zrovna v tomto případě tenhle zákon na vině není).. Toho jste se tady vy odborníci za tři strany příspěvků taky nedohádali.Ani ty jsi mě nepoučil,tak nevím,holt umřu blbej..

Nechápu, motals někdy cívku?
Mně se zdá, že ne, protože pak bys musel dát za pravdu Mexovi, že motat míň závitů tlustším drátem zejména v domácích podmínkách je výrazně snažší.
BTW. kdybys četl pozorně toto vlákno tak jeho zakladatel isv chce vinutí na 230V, tak nevím proč se tu takhle rozohňuješ a pohoršuješ nad Mexovým doporučením.
Proč se výrobci drželi 110V?david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 1:06 Všichni výrobci,Rusové i Němci měli magnety na 110,ať to byly malé,velké ploché,sinusové,magnetické kostky pro univ. použití, nebo kruhové na bruskách na kulato nebo s otočným stolem ,i perfektory..Nikdy nikoho nenapadlo-a že koukali,jak ušetřit ( úspora by tam byla,minimálně v práci a v izolaci) -dělat je třeba na 48..Já si zůstanu u svých 110,mám na tohle napětí všechny magnety,zdroje i odmagnetovače. Ten ty budeš (až ti dojde,že jen přepínač nestačí) zase krkolomně bastlit,zkoumat a objevovat ,zatímco bys pohodlněji mohl použít tovární,které se běžně seženou.
To samozřejmě přesně nikdo neví , ale asi to bylo o tom, že to bylo pro jejich stroje kde měli těch 110V k dispozici.
Pokud Ty máš vybavené všechny stroje 110V tak je nám všem jasné, že by to pro Tebe byla komplikace mít jiné napětí než právě těch 110V.
No a to že si vážíš svého času?
No to přece každý z nás.
Nebo jsi chtěl říct, že to umíš namotat isv jen na těch 110V protože jsi na to vybavený?

Tvůj první příspěvek v tomto vláknu byl totiž rozhodně k věci - ptal jses na původní provedení cívek a to je při renovaci opravdu to nejdůležitější.
Pokud to bude znám tvar a zapojení cívek tak si to isv může namotat nebo nechat namotat jak potřebuje nebo jak chce, buď na 230V, nebo na Tebou doporučovaných 110V (které používá mnoho výrobců), nebo na nějaké malé napětí jak doporučuje Mex ne?
Myslím, že je naprostá ztráta času se pokoušet vysvětlovat na nějaké ynternetové plkárně, proč se magnety dělaly právě na těch 110V.david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 1:06 No, jak tady jistej odborník naznačuje,ohmův zákon znám,bohužel pro něj. Neznám ale důvod,proč magnety motali na relativně vysoké napětí (a myslím si,že zrovna v tomto případě tenhle zákon na vině není).. Toho jste se tady vy odborníci za tři strany příspěvků taky nedohádali.Ani ty jsi mě nepoučil,tak nevím,holt umřu blbej..Tvůj příspěvek je samozřejmě po všech stranách obsažnej,to se musí nechat..Je spousta bastlířů,kteří mají doma magnety a budou si je přemotávat na nízké napětí páč tady poznali,jak je to bezvadný:-)) Namotej si to třeba na šest,aspoň si ho poznáš.. Všichni výrobci,Rusové i Němci měli magnety na 110,ať to byly malé,velké ploché,sinusové,magnetické kostky pro univ. použití, nebo kruhové na bruskách na kulato nebo s otočným stolem ,i perfektory..Nikdy nikoho nenapadlo-a že koukali,jak ušetřit ( úspora by tam byla,minimálně v práci a v izolaci) -dělat je třeba na 48..Já si zůstanu u svých 110,mám na tohle napětí všechny magnety,zdroje i odmagnetovače. Ten ty budeš (až ti dojde,že jen přepínač nestačí) zase krkolomně bastlit,zkoumat a objevovat ,zatímco bys pohodlněji mohl použít tovární,které se běžně seženou.
Mj, vysvětlovalo se to tu už několikrát (že různá napětí na strojích se používají z jistých důvodů) - a vždy to mělo nulový efekt - takže nevidím sebemenší důvod, proč by se to právě tentokrát mělo povést.
AhaZdenek Valter píše: ↑15. 11. 2020, 11:43 Proč se výrobci drželi 110V?
To samozřejmě přesně nikdo neví

No ale zase až ten magnet udělají na těch 24V, tak máš jistotu, že bude jistota překvapení a ještě se dobře pobavíš - a to přece není k zahození.david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 1:06 No, jak tady jistej odborník naznačuje,ohmův zákon znám,bohužel pro něj. Neznám ale důvod,proč magnety motali na relativně vysoké napětí (a myslím si,že zrovna v tomto případě tenhle zákon na vině není).. Toho jste se tady vy odborníci za tři strany příspěvků taky nedohádali.Ani ty jsi mě nepoučil,tak nevím,holt umřu blbej..Tvůj příspěvek je samozřejmě po všech stranách obsažnej,to se musí nechat..Je spousta bastlířů,kteří mají doma magnety a budou si je přemotávat na nízké napětí páč tady poznali,jak je to bezvadný:-)) Namotej si to třeba na šest,aspoň si ho poznáš.. Všichni výrobci,Rusové i Němci měli magnety na 110,ať to byly malé,velké ploché,sinusové,magnetické kostky pro univ. použití, nebo kruhové na bruskách na kulato nebo s otočným stolem ,i perfektory..Nikdy nikoho nenapadlo-a že koukali,jak ušetřit ( úspora by tam byla,minimálně v práci a v izolaci) -dělat je třeba na 48..Já si zůstanu u svých 110,mám na tohle napětí všechny magnety,zdroje i odmagnetovače. Ten ty budeš (až ti dojde,že jen přepínač nestačí) zase krkolomně bastlit,zkoumat a objevovat ,zatímco bys pohodlněji mohl použít tovární,které se běžně seženou.
Tak to prosím, nekaž.