Petr68 píše: ↑19. 2. 2021, 12:30
Já nejsem z oboru, ale občas taky potřebuji vyrobit něco, na co nemám čas a nebo to neumím. A proto mám rád veřejné ceny samozřejmě jen proto abych věděl že ozubené kolo bude stát tolik...
Když to ale sleduji, tak bych nikdy neřekl, že se ceny můžou takhle lišit.
U nás v KV chodím poptávat ty moje občasné kusovky jako soukromá osoba po špičkách se skloněnou hlavou, aby se se mnou někdo bavil
Posledně jsem pro známého poptával z taženky 20x80 rámeček 600x400 takže nařezat, do každého rohu dva šroubky a přesnost tak aby se to nehoupalo na stole a poslyšte cenu 12500Kč bez DPH
Je to moc? tak táhni
On je problém dvojí :
Jednak materiál. Buďto koupíš celou tyč 20*80*3000 á 45 CZK/kg = 1700. Doprava po CZ cca 400. Půl hoďky ti zabere objednávka a platba = 300. Takže máš materiál na dílně a stálo tě to 2400.
Nebo strávíš 2 hodiny obtelefonováváním kdo by ti uřízl těch 2*400 a 2*600. Pak se dozvíš že jeden řez je 120 CZK. Takže máš materiál na dílně a stál tě 2000 + 2,5 hod tvé práce tedy 3500.
V obou případech budeš za vyžírku, protože cena materiálu SE OČEKÁVALA tak max za 200, nebo lépe z nějakých "zbytků" zadara.
Další je práce.
Průměrná mzda je 35k - tedy s odvodama cca 65k. To jsou bratru 400 na hodinu na mzdu zaměstnance. Pokud budeš fakturovat jenom tu mzdu, tak jako firma tu dlouho nebudeš. Takže režie. No a pak DPH. Té práce je dejme tomu dvě hodiny. Takže 1200.
Takže zákazníkovi nabídneš cenu 2950 // střední hodnota materiálu // + 1200 = 4150.
Plus DPH !
On bude nasraný, že jsi gauner a ty budeš nasraný protože jsi NIC nevydělal.
Tak mu řekneš 12500 a jdeš se věnovat své práci.
připomělo mi to fórek :
"Franto - puč mi stovku."
"Víš Pepíku když ti ji půjčím budu nasraný já, když ti ji nepůjčím budeš nasraný ty.
Uděláme kompromis. Jdi do prdele"