Pipik píše: ↑2. 12. 2022, 2:29
No, já si říkal že jsem tenhle rébus už někde viděl. Jenže přesně jak píše Bobik. Bod jako takový (statický a tudíž pouze filozofický) se nepohybuje - vem to tak že stále ukazuješ prstem na stejné místo kde by se něco teoreticky mělo pohybovat. Ale máš-li na mysli třeba namalovanou tečku na okolku, tak ta se bohužel nepohybuje -vždy- v protisměru. Mnohem víc se pohybuje všelijak jinak. Tos napsal špatně zadání.
Nicméně o jedné věci by se dalo teoreticky mluvit že se pohybuje "vždy" v protisměru - a to je vzduch v tom vlaku. Nějaké minimální množství bude vždy nabíráno na čele vlaku a vůči vlaku se vždy bude pohybovat proti směru jízdy - a čím rychleji vlak pojede, tím rychleji se bude vlakem pohybovat i ten vzduch.
jsem přesvědčen, že zadání je správně "dokážete na jedoucím vlaku najít něco, co se pohybuje vždy opačným směrem než vlak"
nemaluji tečku na okolek - jen mluvím o té hmotě která je pod úrovní koleje - ta vždy má směr opačný než vlak. Např, pokud do toho prostoru dám šmirgl, bude mít okolek stopy broušení obráceně, než od šmirglu který by brousil třeba visící spřáhlo.
ad vzduch - i když proletí vlakem, pořád bude vůči zemi stát na místě, či spíš bude částečně stržen vlakem v jeho směru.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů