3D tlačiareň k Vianociam

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
lapa
medaile za lepsi forum

2. 12. 2024, 10:16

miv píše: 2. 12. 2024, 6:46
lapa píše: 2. 12. 2024, 3:58 ...
To mne docela prekvapuje, ja si myslel, ze to maji vyreseno nejakymi uzkopasmovymi filtry na vstupu - myslim samozrejme optickymi - "barevna sklicka" :)
To ti nepomůže. Bílé denní světlo má celý rozsah, takže ruší jakoukoliv viditelnou frekvenci. Musel bys jít mimo viditelné frekvence (pak už by to nebyl LIDAR :) ).
Sluníčko je svinstvo i u vyrovnávacích stavebních laserů. Ty přijímače fungují normálně výborně i za rozptýleného světla, ale běda, když zasvítí letní slunce.
OK, tak mne vzápětí napadlo, proc není ten lidar/vysilac modulovany, aby se jeho přijímací část pak vyladila jen na tu modulovanou frekvenci :)? Nemyslím venku (např. zmiňované stavebni), ale ty tiskarnove.
Vždyť to bývá celkem běžný postup proti parazitnimu rušení a ještě tam snad bývá "offset" na jas rušíciho/parazitniho svetla - nebo to je už zastaraly/"obsolete" postup?
Nebo tomu u laseru něco obecně brání?
Naposledy upravil(a) lapa dne 3. 12. 2024, 1:46, celkem upraveno 1 x.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
oscar

2. 12. 2024, 11:01

Vrátím se z5.
Co si to zkusit na A1 mini za pětinu :) ceny? I to ABS se dá....
miv

3. 12. 2024, 3:29

lapa píše: 2. 12. 2024, 10:16
OK, tak mne vzápětí napadlo, proc není ten lidar/vysilac modulovany, aby se jeho přijímací část pak vyladila jen na tu modulovanou frekvenci :)? Nemyslím venku (např. zmiňované stavebni), ale ty tiskarnove.
Vždyť to bývá celkem běžný postup proti parazitnimu rušení a ještě tam snad bývá "offset" na jas rušíciho/parazitniho svetla - nebo to je už zastaraly/"obsolete" postup?
Všechny tyto filtrace jsou extrémně náročné na výpočetní výkon a stejně potřebují alespoň nějaký rozumný odstup signál/šum. Takže v té tiskárně je lacinější použít slabší vnitřní osvětlení a necrcat se s komplikovanými algoritmy pro filtraci. Zatím určitě mají "důležitější" problémy k řešení a ten LIDAR jim funguje celkem uspokojivě, i když nikoliv ideálně. Takže řeší to, co je tlačí nejvíc.
ok1in

3. 12. 2024, 4:12

oscar píše: 2. 12. 2024, 11:01 Co si to zkusit na A1 mini za pětinu :) ceny? I to ABS se dá....
To mě zajímá - zkoušel jsi na A1 ABS? Jak to dopadlo? Případně uvítám tip jak to zkusit (tiskárna v boxu atd...).
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
lapa
medaile za lepsi forum

3. 12. 2024, 4:43

miv píše: 3. 12. 2024, 3:29
lapa píše: 2. 12. 2024, 10:16
Všechny tyto filtrace jsou extrémně náročné na výpočetní výkon a stejně potřebují alespoň nějaký rozumný odstup signál/šum. ...
Signal / sum beru, to jo.
Ale - ja si vzdy/dosud myslel (asi zastarale :) ), ze ty demodulacni zalezitosti (na ten modulacni kmitocet) byly vzdy HW - tj. resil je obvodove uz ten prijimaci modul - bud byl primo "natvrdo vyrobne" parovany vysilaci/prijimaci modul, nebo mely nejakou HW konfiguracni cast (R/L/C/krystal ..., L asi moc ne), ktere se pro konkretni aplikaci doladily na zvoleny modulacni kmitocet. A melo by byt tedy levne ... si myslim ... :)
Dnes se uz fakt vse resi vypocetne - i pres, jak pises vypocetni narocnost (?Fourier a spol?) ?
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
miv

3. 12. 2024, 5:41

lapa píše: 3. 12. 2024, 4:43 .. A melo by byt tedy levne ... si myslim ... :)
Dnes se uz fakt vse resi vypocetne - i pres, jak pises vypocetni narocnost (?Fourier a spol?) ?
HW řešení určitě není levné, pokud chceš něco speciálního. Už z toho důvodu, že je potřeba specializovaný čip. Musíš tedy použít něco existujícího. Většinou se používá kombinace běžného HW (různé PWM, časovače, čítače apod.) jsou obvykle již běžnou součástí CPU čipů. A zpracování se pak již děje výpočetně. FFT se používá výpočetním způsobem naprosto běžně a to i v reálném čase. Například odstraňování echa při přenosu zvuku je dobrý příklad. I ty malé čipy jsou vybaveny float point jednotkou, takže dokážou zpracovat signál velmi účinně.
Ale u toho zpracování signálu z LIDARU jde (podle mne) hlavně o to, že výrobce se tomu nyní nechce příliš věnovat, protože to zatím považuje za minoritní problém.
shaman

3. 12. 2024, 8:14

Tak nakoniec po mnohých odporúčaniach budem brať Bambulab X1C bez multimaterialu. Keďže Prusa CORE one bude dostupná až okolo apríla vraj a mne sa nechce dovtedy čakať…

Chcem sa ďalej opýtať čo ku nej prikúpiť na stránke bambulab, aby sa dalo tlačiť ABS, a gumené materiály? Akú podložku kúpiť, či stačí tá čo je ku tlačiarni? Poprípade nejaké nápady čo si ešte dokúpiť. Objednávať budem ešte tento týždeň zľavy maju vraj do 4. Januára.
Ďakujem Vám za kažké tipy.
lapa
medaile za lepsi forum

3. 12. 2024, 8:48

miv píše: 3. 12. 2024, 5:41
lapa píše: 3. 12. 2024, 4:43 .. A melo by byt tedy levne ... si myslim ... :)
HW řešení určitě není levné, pokud chceš něco speciálního. Už z toho důvodu, že je potřeba specializovaný čip. Musíš tedy použít něco existujícího. Většinou se používá kombinace běžného HW (různé PWM, časovače, čítače apod.) jsou obvykle již běžnou součástí CPU čipů. A zpracování se pak již děje výpočetně. FFT se používá výpočetním způsobem naprosto běžně a to i v reálném čase. Například odstraňování echa při přenosu zvuku je dobrý příklad. I ty malé čipy jsou vybaveny float point jednotkou, takže dokážou zpracovat signál velmi účinně.
Ale u toho zpracování signálu z LIDARU jde (podle mne) hlavně o to, že výrobce se tomu nyní nechce příliš věnovat, protože to zatím považuje za minoritní problém.
Aaa - asi doslo ke zmateni - ty spis mluvis o obecnem zpracovani signalu (kde filtrace podle "modulovane nosne"je jen z mnoha pripadu) - v tom te vubec nerozporuju a souhlasim, ze levnejsi je brutalni vypocetni vykon (pripadne na specializ. procesorech) nez porizovat spec. cipy pro dany ucel - tam by musela byt bud velka komercni serie nebo "dobre podlozeny zajem" (trebas armadni/zpravodajske ucely), kde se na penize nehledi ... :lol:

Kdezto ja mel na mysli jen blbe filtrovani tak, aby se co nejlepe a nejsnaze odstinily parazitni signaly (trebas denni svetlo) - to ma snad kazda "pocitaci brana".

Ja bych to uzavrel.
marekzcke

3. 12. 2024, 9:27

Kedze to chces bez AMS, tak odpadaju napady s podpernym materialom. Videl som par vytiskov a vyzerali dobre. Preto mam napr AMS hned 2x a podpery su na ceste aby som si to osahal osobne. Do teraz som mal s nimi skusenosti len z Ultimaker a vizualne to nejde porovnavat.
No ale co mi pride fajn, tak 0,6tryska, nahradna 0,4mm tryska. Potom aspon 4 platy. Pretoze napr na PLA, ABS, PA, PC pouzivam ine magigoo tycinky a cistit cely plat pre novy material zdrzuje a zvysuje spotrebu lepidiel. Mozno este refill cievky, ale to je subjektivny nazor. Zalezi tiez od priorit, ale niekto neda dopustit na pravidelny vymenu filtru VOC castic.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
miv

4. 12. 2024, 9:09

shaman píše: 3. 12. 2024, 8:14 Tak nakoniec po mnohých odporúčaniach budem brať Bambulab X1C bez multimaterialu. Keďže Prusa CORE one bude dostupná až okolo apríla vraj a mne sa nechce dovtedy čakať…

Chcem sa ďalej opýtať čo ku nej prikúpiť na stránke bambulab, aby sa dalo tlačiť ABS, a gumené materiály? Akú podložku kúpiť, či stačí tá čo je ku tlačiarni? Poprípade nejaké nápady čo si ešte dokúpiť. Objednávať budem ešte tento týždeň zľavy maju vraj do 4. Januára.
Ďakujem Vám za kažké tipy.
určitě 2 náhradní trysky - nejlépe celý hotend včetně měřícího článku a ventilátorku. 0.4 trysku já osobně již nepoužívám, takže za mne 0.6. Podložku navíc (tu novou ultra tap pro PLA a PETG - lepší přilnavost a více tisku bez podpor). Ostatní podložky bych kupoval už na Ali, kde jsou výrazně lacinější a já si na ně nemohu stěžovat.
shaman

6. 12. 2024, 2:53

Tak ešte predsa len jeden dotaz ohľadom značky filamentov. Ktorá značka je overená a nieje predražená a X1C ju zvláda?
Mám záujem o PLA, PETG, ABS, TPU.
Ďakujem
NeeoLeo

17. 12. 2024, 4:15

Dovolím si vojsť do vzdialených vôd. Rozmýšlal niekto nad tým, aké následky budú mať obchodné vojny pre firmu BambuLab? Každý tu ospevuje Bambu, farmy frčia na tejto tlačiarni, ale nový rok nikto nerieši. Myslím, že je na čase zobrať do úvahy aj tento problémik pri kúpe, lebo ak tlačiareň fachčí je dobre, ale ak bude treba pokazenú súčiastku kúpiť drahšie už to bude na zváženie. Na začiatku diskusie sa vylúčila Prusa lebo ich Core One príde neskorej, Qidi ani nepadla a Voron je iná kategória. Aby bolo jasné prečo to sem dávam, mal som hodenú P1S do košíka a k Vianociam, že si doprajem. Som odchovaný na Prusi, ale nedávno som zachytil článok v časopise o obchodných postupoch číny vs usa, cn vs eu, usa vs eu a plus žaloba na BambuLab od Stratasys. Košík som vyprázdnil a počkám, ako to dopadne. Tieto srágory tu už boli, ale teraz je iná situácia.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2024, 4:36

Jo jo, taky jsem se zhroutil z té obchodní války :lol: :lol: a prodal Bambu ,tak doma už běhá Creality K2 combo a ta velikost je slušná ,zpracování mě nadchlo . No a tu metrovou zatím prodávat nebudu ,pokud nebude dvoumetrovka :wink:
Naposledy upravil(a) fmodel dne 17. 12. 2024, 5:09, celkem upraveno 1 x.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Modros

17. 12. 2024, 4:38

NeeoLeo píše: 17. 12. 2024, 4:15 Dovolím si vojsť do vzdialených vôd. Rozmýšlal niekto nad tým, aké následky budú mať obchodné vojny pre firmu BambuLab? Každý tu ospevuje Bambu, farmy frčia na tejto tlačiarni, ale nový rok nikto nerieši. Myslím, že je na čase zobrať do úvahy aj tento problémik pri kúpe, lebo ak tlačiareň fachčí je dobre, ale ak bude treba pokazenú súčiastku kúpiť drahšie už to bude na zváženie. Na začiatku diskusie sa vylúčila Prusa lebo ich Core One príde neskorej, Qidi ani nepadla a Voron je iná kategória. Aby bolo jasné prečo to sem dávam, mal som hodenú P1S do košíka a k Vianociam, že si doprajem. Som odchovaný na Prusi, ale nedávno som zachytil článok v časopise o obchodných postupoch číny vs usa, cn vs eu, usa vs eu a plus žaloba na BambuLab od Stratasys. Košík som vyprázdnil a počkám, ako to dopadne. Tieto srágory tu už boli, ale teraz je iná situácia.
:D to si mě pobavil

jdu prodat okamžitě farmu...co že si to mám koupit? Průšu? kdo to je?

:D politika do každé debaty....a hlavně si nekupuj Bambulab...at nějaká zbyde pro mě, mám jich málo
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
josef109

17. 12. 2024, 5:15

Pro mě je tohle přesný důvod proč Průšu nechci :D Tiskárna věčně problémová (primárně teda MMU) - vždycky jsem ji půl hodiny přemlouval než fungovala jak měla, a že bych měl přebytečný peníze na drahej marketing... Nechci přehnaně hejtit, ale na každej problém jsem si ve finále stejně musel přijít sám, a pro mě osobně byla tiskárna od Průši zklamáním, ač ji používám spíš občasně v práci :(
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“