Hodi se linuxCNC pro rizeni vyrobni linky?

zz912

11. 10. 2025, 4:13

jean píše: 11. 10. 2025, 4:02 https://www.itzoo.sk/collections/repaso ... 6f1f&_ss=c

Na tomto ide krasne aj solidworks. Tiaportal ani nevie, ze ide.
Dík za info. Teď už jen morálně zkousnoust krádež TIA. Kdysi mi to nedělalo žádné problémy. Potřebuje TIA internet?
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
jean

11. 10. 2025, 5:38

Neviem, ja som ho neinstaloval. My mame legalne licencie. Ale samotny program bezi aj offline.
zz912

11. 10. 2025, 5:52

jean píše: 11. 10. 2025, 5:38 Neviem, ja som ho neinstaloval. My mame legalne licencie. Ale samotny program bezi aj offline.
Asi pár let počkám, až dostanou v Siemensu rozum a slevní i TIA portál.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
t256

11. 10. 2025, 6:59

robokop píše: 11. 10. 2025, 1:47 Tak siemense je plna ebay. A kdyz nedelas zrovna za 45kc/h tak si sveho casu vazis. Vezmes komercni plc a knihovny a definicni soubory pro hw a stavis lego.
Kdyz jdes stavet panelak taky pouzijes panely a lity beton. Nejdes kutat vapenec. Nebo hlinu na cihly. Proste neni jen cena hw. Je i tvuj cas.
Já to neberu jen čistě z tvrdě komerčního hlediska, to bych si mohl linku nechat postavit na zakázku a nestálo by mne to čas vůbec žádný. Jde o to občas se něco nového naučit a elektronika je i můj koníček, takže to beru taky jako určitou formu zábavy. Někdo prostě zabíjí volný čas třeba skládáním modelů letadélek, mne zas baví skládat tohle :-) Fakt že z toho následně něco sýpne beru jako takový příjemný bonus celého snažení, jestli mi rozumíš.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2025, 7:02

zz912 píše: 11. 10. 2025, 8:30
Cjuz píše: 10. 10. 2025, 8:19 věnovat něčemu tisíce hodin jen tak mi nepřijde moc smysluplné.
Místo učení linuxu a patlání se s nejistým vývojem, bych dělal smysluplnější práci a na PLC jednotku si našetřil.
Tvůj pohled je zkreslený tím, že děláš ve velké firmě. Velkým firmám NĚKTEŘÍ dodavatelé lezou do řiti a k malým firmám, nebo živnostníkům se chovají jak k lejnu.
Je to o lidech, ne o systému.
Není potřeba řešit rovnou siemens, je mnoho jiných platforem, často levnějších a s lepší podporou. Omron, Mitsubischi, Beckhof, ...
SW lze řešit přes studenskou licenci, myslím že tam siemens nejvíce pokulhává moc se mu jednotlivci licenci nechce dávat, navíc je třeba hromadu SW balíčků doplňovat. Živnostník může mít problém s cenou přímo od výrobce, ten nechce řešit kusovky a dá ceníkovku. Je ale plno jiných obchodů, samo to nebude za pár kaček.

My máme dva studenty na firmě a mají NB + plné licence k dispozici, takže i tohle je možnost, brigáda a zároveň mohu bastlit.
A že by v tom někdo tápal, tak to ani náhodou. Internet je plný instruktážních videí a zepat se můžou dle potřeby.

Když se chce, tak to jde.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
zz912

11. 10. 2025, 7:28

Bohužel mě bude za chvíli 40, táhnu rodinu, barák, zaměstnání. Pro mě je studentská licence k ničemu. Ty většinou bývají omezené na pár let. Já mám některý rok více možností si hrát a programovat a někdy na to dva roky nešáhnu. Takže nechci si instalovat něco, co mi bude fungovat 5 let a pak budu mít smůlu. Z těch 5-ti let tomu věnuji tak rok a půl, když se zadaří.
LinuxCNC jsem si vybral, že když se ho naučím, tak ho budu moct používat do konce života a nebudu muset přecházet na něco jiného.

Chtěl jsem jen upozornit na to, že výběr dodavatele řídícího systému se nesmí podcenit. Jinak máš mrtvý hardware. Ideálně na doporučení od jiného živnostníka. Velké firmy mají kvůli velkým obratům i ledacos zdarma, ale živnostníkům mají někteří dodavatelé problém udělat i nabídku na to co prodávaj.

Siemense umí naprogramovat i chatGPT. Teď jsme řešili v práci jak dynamicky měnit hardwarové parametry, které dynamicky měnit nelze a chatGPT s tím po vhodných dotazech poradil a kompletně vygeneroval kód.
Když se chce, tak to jde.
Chtěl jsem programovat stroje a s LinuxemCNC jsem si tento sen splnil. :-)
Všude jinde jsem viděl jen problémy.

Z průmyslových řídících systémů se mi nejvíce líbí prostředí od robotů Epson, které se běžně používá i na řízení linek. Ovšem to je asi ta nejdražší varianta pro t256.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2025, 8:50

S epson roboty jsem si hral a vim o rade mnohem vhodnejsich prikladu.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“