AC Servomotory z CNCshopu

RaS

14. 10. 2013, 9:05

tvoje mašinka nebude vážit tuny a chceš jet 5ti břitou 60mm frézou s 3mm úběrem? nechci ti brát iluze ale s tím nepočítej.. pokud tedy nemyslíš záběr nějaké jednotky milimetrů.. hoď si do kalkulátoru řezné podmínky
pokud bys jel na pouhý centimetr záběru tak potřebuješ na vřetenu 2-4kW podle toho jakou hlavu použiješ, pokud na celej záběr tak 7-15kW a 70Nm na vřetenu a pokud takové vřeteno budeš mít tak ti to konstrukci která bude vážit pár set kg roztrhá :D
já když dám 63ku plátkovou frézu do oceli na plnej záběr 3mm tak už se to frézce začíná nelíbit, záleží na stavu plátků a to mám skoro 6tun a 7,5kW na vřetenu s převodovkou..

takže z tohohle požadavku podle mě nemusíš vycházet, tebe bude limitovat zrychlení..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Oliver Rovný

14. 10. 2013, 9:07

robokop píše:jo tak pri takoveto kombinaci to i bude
byt to nejaha hobby konstrukce, lineary a kulickace tak staci daleko min
Hlavne tie guličkáče ako píšeš, som to overil aj výpočtom a keby som použil guličkové skrutky so koef. trenia f=0,01 tak by stačil polovičný Mk na skrutke na tú istú posuvovú silu. To ma dosť prekvapilo, že to robí až taký rozdiel :shock:
HoGo

14. 10. 2013, 9:11

Oliver Rovný píše:HoGo:
Ten eshop už poznám, tie isté servopohony predávajú tu: http://www.modesto.sk/sk/Servomotory
Ceny sú rovnaké, akurát títo majú sídlo nedaleko Senca, čo by bola pri nákupe výhoda, lebo to mám blízko. Mne sa ceny vidia rovnaké, ako inde. Za tri servá (bez brzdy) a tri drivery á 400W pýtajú cca 2400 E. Ja som ochotný dať max. polovicu tej sumy, za čo s odretými ušami kúpim 400W servá s drivermi od Leadshine na cncshope. Nepočítam interpolátor a zdroj
potom mi ešte ostáva možnosť - 3f krokáče.
Ja som si daval v Profcome robit ponuku na 4 sady 400W serv s 60mm prirubou (ta najlacnejsia seria, neviem teraz z hlavy ktora) a vyslo to na 500€ za sadu myslim, ze vratane kablov. Bolo to tak pred rokom, ale nemyslim si, ze ceny sli nejak hore. Musim kuknut, lebo stale s tym ratam... Predpokladal som, ze za 3 sady by to mohlo byt do 1500€ ... ked som si zratal 400W leadshine a k tomu primerane zdroje, tak to vyslo takmer narovnako.
Adrian
Oliver Rovný

14. 10. 2013, 9:21

RaS píše:tvoje mašinka nebude vážit tuny a chceš jet 5ti břitou 60mm frézou s 3mm úběrem? nechci ti brát iluze ale s tím nepočítej.. pokud tedy nemyslíš záběr nějaké jednotky milimetrů.. hoď si do kalkulátoru řezné podmínky
pokud bys jel na pouhý centimetr záběru tak potřebuješ na vřetenu 2-4kW podle toho jakou hlavu použiješ, pokud na celej záběr tak 7-15kW a 70Nm na vřetenu a pokud takové vřeteno budeš mít tak ti to konstrukci která bude vážit pár set kg roztrhá :D
já když dám 63ku plátkovou frézu do oceli na plnej záběr 3mm tak už se to frézce začíná nelíbit, záleží na stavu plátků a to mám skoro 6tun a 7,5kW na vřetenu s převodovkou..

takže z tohohle požadavku podle mě nemusíš vycházet, tebe bude limitovat zrychlení..
Čiže posuvy budú stačiť, ale vreteno si ani neškrtne. No to som moc ďaleko nedomyslel :oops:
No veď preto sa radím s odborníkmi :wink:
Na pohon vretena by som chcel použiť 2kW synchr. motor, samozrejme patrične sprevodovaný, ale 70 Nm z vretena nepoleze. Možno 20 Nm je reálne...
RaS

14. 10. 2013, 9:33

co máš v plánu za vřeteno?
http://www.toolscout.de/ToolScout/" onclick="window.open(this.href);return false; tady si odsimuluj pro představu výkon vřetene, je to docela zajímavý.. zjistíš že i třeba 12ka fréza do 6mm hloubky do ocele potřebuje slušnej výkon.. a realita je většinou ještě trochu jiná..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Oliver Rovný

14. 10. 2013, 9:34

robokop píše: jo a jeste k tomu prevodu, serva se bezne neprevoduji paklize to neni vylozene nutne, je to spis k horsimu
idealne spolku a primo na sroub
Budem hádať prečo: Prevod znamená výrazné zvýšenie momentu zotrvačnosti kvôli remeniciam a zhoršenie dynamiky pohonu? Alebo sa mýlim?
Oliver Rovný

14. 10. 2013, 9:42

RaS píše:co máš v plánu za vřeteno?
http://www.toolscout.de/ToolScout/" onclick="window.open(this.href);return false; tady si odsimuluj pro představu výkon vřetene, je to docela zajímavý.. zjistíš že i třeba 12ka fréza do 6mm hloubky do ocele potřebuje slušnej výkon.. a realita je většinou ještě trochu jiná..
Vreteno vlastnej konštrukcie. Ale mám to rozpracované. Ak to bude mať konkrétne rysy, tak to sem hodím na posúdenie. Alebo radšej do môjho vlákna o BFP, lebo tu by to bolo off topic.
Vďaka za link, to nepoznám. Vyskúšam :)
testone
Sponzor fora

15. 10. 2013, 6:23

Oliver Rovný píše:
robokop píše: jo a jeste k tomu prevodu, serva se bezne neprevoduji paklize to neni vylozene nutne, je to spis k horsimu
idealne spolku a primo na sroub
Budem hádať prečo: Prevod znamená výrazné zvýšenie momentu zotrvačnosti kvôli remeniciam a zhoršenie dynamiky pohonu? Alebo sa mýlim?
já si spíš myslím, je to kvůli pružnosti a tím nepřesnostem vneseným do řetězce tím převodem
faktem je, že na mé Hermle jsou na všech třech osách mezi motorem a šroubem ozubené řemeny
má to ale zpětnou polohovou vazbu z optických pravítek, bez problémů to polohuje na 0,001mm
mašinka váží 4,2t, řídí to Heidenhain, pohony AC serva Siemens Simodrive 611, výkon serv na jednotlivých osách odhaduju na jednotky kW, napájení driverů ss 600V
rychloposuvy jezdí 8m/min
špičkový výkon vřetene 18 kW, v převodovce jsou oz. kola o šířce cca 40 mm, modul 4 (?)
tu zmiňovanou frézu pr. 63 by to utáhlo, ale i těch 4,2t litiny s ISO 40 ve vřeteni by nadšením nadskakovalo :D
u takového nástroje hodně záleží na tom, kolik zubů najednou je v záběru
svislému vřeteni by se to nelíbilo vůbec, vodorovnému snad
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2013, 7:27

teprve ted jsem si to dal dohromady ze to zamyslis na BFP
no myslim ze je dost jasne ze takovy zateze na ty masine nejsou realne, uz treba to ulozeni lenearu atd...
ale jinak ta masina zvladne urcite hodne
ty trapezovy srouby bych si hodne rozmyslel, zabije to veskerou praci kterou si s tim davas
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

15. 10. 2013, 7:38

a co tyhle serva ? cena pěkná : http://www.retrofitcnc.cz/retrofitcnc-c ... ervopohony" onclick="window.open(this.href);return false;
Oliver Rovný

15. 10. 2013, 11:16

Testone:
s tou 60-kou frézou a 3mm úberom som to skrátka prepískol. Aj tá dvacina vrták je trochu moc. Takže bez debaty, uznávam chybný postup.

Keby som zadal najťažšie pomery takto: čelná 3-plátková fréza D=40, úber 1mm, posuv 0,1mm/zub, tak by na trapézáku malo úplne stačiť 0,8 Nm. Na guličkovej skrutke dokonca 0,4 Nm. na vretene by malo stačiť 10 Nm pri 800 ot., na čo by mal staiť 1kW na vretene ak dobre počítam.
Takže mi konečne docvaklo, prečo RaS napísal toto:
RaS píše:takže z tohohle požadavku podle mě nemusíš vycházet, tebe bude limitovat zrychlení..
Oliver Rovný

15. 10. 2013, 11:33

robokop píše:teprve ted jsem si to dal dohromady ze to zamyslis na BFP
no myslim ze je dost jasne ze takovy zateze na ty masine nejsou realne, uz treba to ulozeni lenearu atd...
ale jinak ta masina zvladne urcite hodne
ty trapezovy srouby bych si hodne rozmyslel, zabije to veskerou praci kterou si s tim davas
Trapézy som zvolil kvôli rozpočtu. Časm by som ich chcel vymeniť za guličkové skrutky. Takže toto je skôr núdzovka na začiatok.

Návrhu pohonov som sa doteraz moc nevenoval a urobil som asi spústu chýb, ktoré začínam vidieť až teraz, keď sa pomaly predstavy menia na skutočnosť.
Jedna z chýb, možno najväšia, je, že som pohony pôvodne navrhoval podľa statických síl pri frézovaní. A pri dynamických silách som vychádzal len z hmotnosti portálu (250kg) a šlus. Teraz vidím, že keď som zanedbal dynamiku motora a skrutky a remeníc, tak to bola chyba.
Oliver Rovný

15. 10. 2013, 3:24

Nech sú úvahy trochu podložené, tak som spravil výpočet pre 5 prípadov pohonu:

1. Pohon guličkovou skrutkou s motorom priamo napojeným na skrutku pomocou spojky, pričom zanedbávam dynamiku motora i skrutky:
parametre:
Servomotor 1,3 Nm (400W)
skrutka so stúpaním 4mm, 20x700 - guličková - trenie zanedbávam,
vedenie valivé - odpor zanedbávam,
momenty zotrvačnosti rotora a skrutky neuvažujem
Poháňaná hmotnosť: 250 kg (ako portál BFP)
Výsledok 1: a = 7,9 m.s-2

2. Pohon guličkovou skrutkou s motorom priamo napojeným na skrutku pomocou spojky, pričom uvažujem aj dynamiku motora i skrutky:
parametre:
Tie isté plus uvažujem momenty zotrvačnosti skrutky 20x700, rotora serva a pružnej spojky
Výsledok 2: a = 3,7 m.s-2

3. Pohon guličkovou skrutkou s motorom napojeným pomocou prevodu s ozubeným remeňom, remenice sú rovnako veľké, oceľové, priemeru 60mm, ostatné ostáva nezmenené, žiadne trenie neuvažujem:
parametre:
Servomotor 1,3 Nm
skrutka so stúpaním 4mm, 20x700
Remenica hnacia – fi 60x20, plná, oceľ
Remenica hnaná – rovnaká
dynamiku remeňa zanedbávam
Poháňaná hmotnosť: 250 kg
Výsledok 3: a = 1,3 m.s-2

4. Rovnaké podmienky, ako v prípade 3. ale použité remenice D=30:
Výsledok 4: a = 3,4 m.s-2

5. Rovnaké podmienky, ako v prípade 3. ale prevod dopomala 1:2 použitá hnacia remenica priemeru D=30 mm:
Výsledok 5: a = 5,6 m.s-2
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2013, 4:40

jo jeste si k tomu predstav ze ten motor ma vykon nominalni
tedy trvalou zatizitelnost by mela byt 400W, toto by mel solidni servomotor ustat

ovsem spickove skoro kazde servo da 3x tolik
tj na ten okamzik rozjezdu pocitej podstatne vyssi vykon
takze minimalne cast te akcelerace to pojede na 1200W ackoli je na stitku 400W
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Oliver Rovný

15. 10. 2013, 7:26

Predpokladám, že pri vyššom výkone, ako je nominálny bude asi problém s chladením serva a drivera.

Koncept, ktorý som zvolil pri návrhu BFP nie je moc dobrý z hľadiska dynamiky - pohyblivý portál. Chcel by som dať jedno servo centrálne a spraviť náhon na dve skrutky po stranách. Ale pohrávam sa s myšlienkou dať na každú stranu vlastný pohon. Len cena tohto riešenia ma odraďuje. Okrem toho asi by som musel skrutky aj tak spriahnuť kvôli bezbečnosti, aby v prípade poruchy sa nepoškodil stroj...
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“