Prestavba soustruhu na CNC

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 5:48

Mirek-Gravos píše:Je to tak, hoby/profi, ty stovky zacnes casem hledat(honit). U diry pro loziska, nejde tam, "vemu jeste stovku" a padne tam, kinkla, a ja si rikam,
ze to melo byt 0,005! Mam dutinovy mikrometry, a je mi to na prd, vzdycky tu pulstovku prohadam. Proste jen tezka praxe te nauci, tocit..a ucit se :D .
A RC auticka ja Engineere muzu! Diky nim jsem dneska v Gravosu a skoro me napada, jestli to cele nedelam, abych mel jednou tu nastrojarnu,
kde by se ty nejlepsi auticka daly delat a ja zacal zase zavodit :lol: . Tak at se Ti to dari! Strasne me bavilo vyhravat zavody!! Protoze jedna vec bylo
auticko a druha vec mozek, ruce a taktika :D .
Přesně tak s těma stovkama.... náš kantor na průmce (technolog) kdysi říkal:
" Zedník dělá na centimetry, truhlář na milimetry, zámečník a klempíř na desetiny, ale vy jste krucinál strojaři a ti dělají na setiny milimetru, tak se podle toho koukejte zařídit ..... :D

Jo, jo to byly zlatý časy opravdový automodelařiny .... jenže já byl v tý době mlaďas a táta nějak nechtěl pochopit že bez vysílačky RC autíčko nebude fungovat a taky že bez strojního vybavení to nepostavím (doma byly kleště, kladívko, pár pilníků, šroubováky a ruční vrtačka o soustruhu či frézce jsem si mohl nechat jen zdát... :? ). A jelikož byl táta sklář tak ani nebyla šance nechat někde nějaký díly na autíčko ve fabrice nafušovat. Díky tomu jsem se rozhodl že se naučím elektroniku abych si mohl postavit Rc soupravu a skončil na cca 20 let u elektroniky. Když mně šikmáči srazili na kolena tak jsem seknul s elektronikou a začal dělat ty modelářský věci (z deště pod okap :lol: pokud jde o šikmookou konkurenci ) a snažím se s tím uživit. A po těch letech jsem si taky splnil dětský sny a vyhrál pár závodů. Jestli Tě to pořád bere tak stále existuje kategorie, kde se auta stavěj a nekupujou hotový a každej další blázen je ve spolku vítanej :wink:

A aby to nebylo úplně od tématu tak je to sice jasný Hobby a domácí hobby produkce, nicméně pokud se výroba některých dílů nezvládne ve stovce tak je to pak s takovým modelem celkem trápení. Na druhou stranu někde naopak musí být až zemědělský vůle (klidně i dvě či tři desetiny).
Přílohy
8c451b7756_81001495_u.jpg
9cbb511089_81001491_u.jpg
470dfcfc21_81001617_u.jpg
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 5:52

Tohle by se jako základ na domácí CNC soustruh docela hodilo :-)
http://aukro.cz/soustruh-sui-63-nc-i2000926972.html" onclick="window.open(this.href);return false;
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 6:36

Co vse teda potrebuju, kdyz koupim krokove motory a k nim odpovidajici drivery, co potrebuju dal, asi nejaky zdroj, nejakou desku do pocitace, nebo jeste neco mezi drivery a pocitac?..a pak ten ridici system, co jsem koukal tak prave hodne stroju ma ten mach 3, co je na nem spatneho nebo proc nepouzit ten mach, jinak cenu jsem nasel asi 3500Kc za ten mach to bych dal, ale uz jste tu psali ze se da delat i s tim demem, to se da sehnat zdarma?, treba aspon na zkousku pak bych si to koupil Jirka
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 7:17

:D :D Moc dekuju, engineere, nostalgie, parada, poradny remeslo. proste me to moc potesilo. Ja dnes delam jen to remeslo, snazim se o ty stovky
a ty auticka jsou fakt porad muj velky sen. Tak vlastne zavidim vsem hobistum, ze vymyslej a stavej masinky, taky bych si rad jednou neco postavil.
Je to absurdni, ze vsechno, co me bavilo, me dnes ubiji a skoro to zacinam nenavidet.
Hele, mam tu Stratose (muj milovany-3x mistr r., potazmo m.s.) od Kyosha a specielne mi ho "Munariho" dovezli malinkatyho..Jen jsem se na zavody nedostal.
V krabici mam potunenou 5tinu, FG-ECO, jen jsem se do Slavkova nedostal. Ty asi vis, jak Bajer jezdi....Mozna bych ho dohonil :D .
Neco delam spatne, ale remeslo rozhodne ne! Jen ta doba je takova divna :lol: Az budu delat zase auticka, bude dobre!
mirenc

18. 12. 2011, 7:33

CZJirka1 píše:Co vse teda potrebuju, kdyz koupim krokove motory a k nim odpovidajici drivery, co potrebuju dal, asi nejaky zdroj, nejakou desku do pocitace, nebo jeste neco mezi drivery a pocitac?..a pak ten ridici system, co jsem koukal tak prave hodne stroju ma ten mach 3, co je na nem spatneho nebo proc nepouzit ten mach, jinak cenu jsem nasel asi 3500Kc za ten mach to bych dal, ale uz jste tu psali ze se da delat i s tim demem, to se da sehnat zdarma?, treba aspon na zkousku pak bych si to koupil Jirka
Potrebujes este okrem toho zdroj,a na pocitaci lpt port a bud to mach 3 ked mas windous alebo emc ked si znaly v linuxe, pri machu je system zadarmo do 500 riakov a emc 2 je uplne zadarmo
ma vela moznosti , ale toto vsetko uz je tu popisane, snaz sa to tu prestudovat je tu o cnc skoro vsetko :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 7:47

jdi do emc
je to ta draha dobra rada kterou tu dostavas zadarmo
jak je vidno forum jsi moc necetl, protoze uz by jsi mel vsechny odpovedi na tve otazky zodpovezene a o machu by jsi ani neuvazoval
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 8:19

Mam windows, o linuxu vim jen to ze existuje :? projdu si postupne forum a budu se ptat dale bude to tak urcite lepsi, ale apson uz ted vim co mam hledat, nevedel jsem pred tim ktery system, predem vam dekuji za trpelivost se mnou Jirka :D
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 9:05

Mirek-Gravos píše::D :D Moc dekuju, engineere, nostalgie, parada, poradny remeslo. proste me to moc potesilo. Ja dnes delam jen to remeslo, snazim se o ty stovky
a ty auticka jsou fakt porad muj velky sen. Tak vlastne zavidim vsem hobistum, ze vymyslej a stavej masinky, taky bych si rad jednou neco postavil.
Je to absurdni, ze vsechno, co me bavilo, me dnes ubiji a skoro to zacinam nenavidet.
Hele, mam tu Stratose (muj milovany-3x mistr r., potazmo m.s.) od Kyosha a specielne mi ho "Munariho" dovezli malinkatyho..Jen jsem se na zavody nedostal.
V krabici mam potunenou 5tinu, FG-ECO, jen jsem se do Slavkova nedostal. Ty asi vis, jak Bajer jezdi....Mozna bych ho dohonil :D .
Neco delam spatne, ale remeslo rozhodne ne! Jen ta doba je takova divna :lol: Az budu delat zase auticka, bude dobre!
Pod tohle bych se Ti klidně podepsal .... doba je fakt divná pořád se za něčím ženeme a pokud z toho co nás baví uděláme živobytí, tak hrozí, že nám to za pár let poleze na nervy. :( U mně se tohle stalo s elektronikou, kdysi jsem tím doslova žil, teď to beru jako nutný zlo abych rozchodil CNC či abych občas vyrobil něco co ještě zatím šikmáč nedělá.
Pětinu mám doma tři roky položenou v regále a ještě nikdy jsem s ní nejel .... :? A to tady kus za hranicej je super dráha v Německu, jenže samotnýmu se mi tam nechce, německy neumím (i když modeláři se snad domluví vždycky a všude :lol: ) a i ti Němci tam asi moc nejezdí, web maj chcíplej.... A do Slavkova to je sakra dálka.
Člověče teď mi to seplo, jsem to ale máčo zapomnětlivý .... Vostárek, jak já jsem tý Vaší sestavě (Vostárek, Kuneš, Cibulka, aj....) jako kluk záviděl a jen si o Vás četl v Modeláři (mám takřka kompletní archiv cca od roku 1976 do asi 1987). :!: No možná bys Bayera ještě i dnes taky kapku prohnal. Na jaře (duben-březen) se pojede v Polný víkendovej super šampionát s těmahle malejma modelama .... to máš dost času se připravit .... a trénovat se dá i někde doma v garáži, nemáš chuť to prubnout? A řízení se nezapomíná :wink:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 12. 2011, 9:07

CZJirka1 píše:Mam windows, o linuxu vim jen to ze existuje :? projdu si postupne forum a budu se ptat dale bude to tak urcite lepsi, ale apson uz ted vim co mam hledat, nevedel jsem pred tim ktery system, predem vam dekuji za trpelivost se mnou Jirka :D
Prolez forum a hledej, je tu toho spousta .... Já jsem takhle taky začínal. Jen to EMC v tý době ještě nebylo. :lol:
A pak se klidně ptej na konkrétní věci, myslím že tu je dost lidí co poradí. :wink:
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2012, 4:57

Takze jsem si o vanocich pokecal s tatou a zjistil jsem ze ma novinku a to pekny krizovy stul, na frezku jak delany, nasel by se i zaklad na zetovou osu, soustruh asi zatim nechame a po dohode s otcem bychom se chteli pustit do stavby frezky, zatim tak nejak skladame co maem a co bude potreba, nejdrive bychom chtel dat dohromady stroj jako takovy a primo na nem uz by se pak mohli vyrobit casti pro usazeni motoru a vse ho ostatniho, takze tohle tema muzeme uzavrit a jak se do toho pustime zalozim nove o stavbe frezky, zatim moc diky za pomoc a rady jirka
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“