Ví o něm někdo něco?

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2011, 10:24

jeste k tomu pridam ze kdyz nekdo nema stroj a vercajk tezko bude generalovat starsi stroj
treba to vubec neni tento pripad
ale kontrolni trny, pravitka, ruzny meridla atd....
spousta lidi zacina s tim ze si koupej stroj a k tomu sadu 5ti kudel a v bauhauzu poradnej macatej sroub aby meli material z kteryho budou tocit a supleru aby meli cim merit ale na hodinky atd uz nezbejva
a takova ta bizuterie ktry na tu generalku musi bejt docela dost muze stat taky pekny prachy
zvlast kdyz je potreba ted na tu generalku a neni mozny cekat 10 let a sbirat kdyz se naskytne neco vyhodne

no a k tomu jeste spoust znalosti, sebeduvery a odvahy

kdyz ma nekdo dilnu narachnutou vercajkem tak je to jina ale takovy lidi vetsinou nemaj moc casu
druha skupina chodi do zamestnani a pritom si zacina vybavovat dilnicku jak jsem psal vyse

takze hadam tech co budou generalkovat a rucne skrabat moc nezbude

a ted babo rad kudy z toho ven
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
QNX
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2011, 10:30

soustružník: ten SAHOS sice není tak úplně amatérský stroj (i když ta konstrukce k tomu daleko nemá), ale i tak je broušení lože SV18 na týhle mašině dost velká improvizace :-) Navařovat nic nebudu, co je opotřebované to vyměním za nové.
Broušení vřetena a pinoly ........ jo, tak to ještě vykoumané nemám :-(

ARTOS: Pokud utečeš od každého vyběhaného lože, tak se vlastně vzdáváš možnosti koupit starý soustruh. Vyběhaná lože jsou v podstatě na všech. Když jsou v hodně dobrém stavu, tak třeba o 0,1mm, ale naprosto běžně je to vyběhané o 0,3-0,4mm (ten co jsem přebrušoval byl tak o 0,3 + hluboké rýhy .... takže jsem musel sebrat 0,5mm v Z ose)

Jenže stejně mi pořád vychází lépe koupit vyběhaný soustruh a do přebroušení lože + náhradní díly vrazit 50 000-100 000Kč než kupovat číňana za 250 000Kč.
Když se přebroušení lože někde zadá a na špinavou práci se najme nějaký brigádník (vyčištění stroje), tak už to tak hrozná práce není. Nejvíc času trávím odstraňováním nánosů mastného zatuhlého bordelu a odstraňováním starých nátěrů. Vyhodit opotřebovanou součástku a na její místo namontovat novou už je docela radostná práce.

no a to co píše robokop je taky pravda. Takže radit je fakt těžký.
Josef
Sponzor fora

29. 12. 2011, 10:36

ARTOS píše:zabrusovat loze, pokud to neni nejaky extra typ :P , se nevyplati :!: soustruh ,ktery ma vybehany loze od toho mazat pryc :!: :!: . kdo ma vybaveni ten do toho asi nepujde, kdo si to zada ten se nedoplati a mnoho prace ma jeste pak pred sebou. :!:
Jenže pokud chce někdo dělat GO, nebo lepší SO, tak se tomu broušení lože nevyhne a nevyhne. Je jen otázkou, jak je to lože vyběhané. Dobré lože je základ dobré mašiny. Vlastně to platí o všech osových vedeních na jakýhkoliv strojích.
Nechci nikoho odradit od provedení generálky samo domo, jen varuji, jaké to může mít úskalí. Bez srovnání vodících ploch se asi nikdo neobejde. Je jen otázka, jak toho dosáhnout. Nejlepší je mít možnost si to někde nechat nabrousit, ale to bývá dosti drahé. Pak je dobré mít v blízkosti někoho, kdo to už někdy dělal, nejlépe profi, aby v případě potíží, a ty nastanou, pomohl, nebo alespoň poradil jak, nebo kde, čí čím. Ono některé stroje je umění bez úhony rozebrat, natož tak složit, když se neznají fígle.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2011, 10:51

jojo souhlas
jednou jsem po nekom dodelaval seping strigon ktery byl rozebrany a pohazeny ve dvou mistnostech a ja prisel k tomu rozsypu aniz bych vubec kdy predtim vydel seping a to bylo teprv puzzle
zbyla jen jedna podlozka vetsiho prumeru kterou jsem nevedel kam umistit
ale tech figlu na ktery se muselo prijit
dve prevodovky jsem musel jeste dorozebrat a vycistit a fakt to nebyla sranda

ale stale maka k plne spokojenosti
ale vrtal jsem se v tom dobre dva mesice
a to slo jen o vycisteni, byl vytopenej pri povodni
ARTOS

29. 12. 2011, 11:05

neni problem sehnat dobry soustruh za levny penize, ale chce to nespechat .
Dam-li za soustruh 10 Kc/ kg , brouseni loze min 20tis.Kc , po brouseni klesne suport¨_ cilli resit problem zavitove a posuvove tyce , a dalsi vydaje za cca 5 tis Kc, k tomu muj cas , tak se dostavam na vydaj 5O'- 65 tis Kc a za ty prachy uz sezenu soustruh na ktery nemusim sahnou ,
/ja osobne se bych se pustil do GO loze jen u americkeho Monarcha/ ,
Josef
Sponzor fora

29. 12. 2011, 11:29

To mi snad chceš říci, že za šedesát litrů seženeš soustruh SV 18 s perfektním ložem a suporty?
soustružník

29. 12. 2011, 11:52

Sežene se soustruh, který se bude zdát přesný, kdyby se ale podrobil přejímací kontrole přesnosti už to asi bude horší.
Filipasek76

30. 12. 2011, 10:25

ARTOS píše:neni problem sehnat dobry soustruh za levny penize, ale chce to nespechat .
Dam-li za soustruh 10 Kc/ kg , brouseni loze min 20tis.Kc , po brouseni klesne suport¨_ cilli resit problem zavitove a posuvove tyce , a dalsi vydaje za cca 5 tis Kc, k tomu muj cas , tak se dostavam na vydaj 5O'- 65 tis Kc a za ty prachy uz sezenu soustruh na ktery nemusim sahnou ,
/ja osobne se bych se pustil do GO loze jen u americkeho Monarcha/ ,
A tady bych se rád zeptal..Pokud má soustruh protažené vodící plochy až pod vřeteník(a samo se přebrousí lože po celé délce,včetně části pod vřeteníkem)a nechám si zbrousit dosedací plochu převodovky saní o stejnou hodnotu o jakou bylo zbroušený lože směrem dolů tak co vlastně budu muset řešit?Kam mi klesne suport?Díval jsem se u nás v práci na SV 18 a ta to má taky takhle řešenýs těma vodícíma plochama.Výrobci těchhle českých mašin nebyli žádný blbci myslím.Vidím to tak,že přebroušení lože zadám(hned co naspořím potřebnýho dvaciáše :) ).Pak si tuš.barvou natřu na lože a saně na něj položím.Zajezdím s nima a zaškrabu.(V Kovosvitu jsem zaškrabával vřeteníky CNC vertikálních center na montážní hale a postup znám dobře.Určitě to chce dlouho cvičit a pak to jde docela hezky.Chce to trpělivost.)No a po takovým zaškrabání by to mělo bejt v cajku.Ty saně mají dost dlouhý ryb.vedení a nevím proč by se měly někam uhnout.Pouze se jemně doškrabou na barvu a musí sedět ne?Stejně tak spodek vřeteníku zkontroluju barvou a udělám v případě nutnosti totéž.Po každým zaškrábnutí do vřeteníku vložím zkušební broušený trn s MK a pro jistotu měřím.Tím je základ slušný mašiny hotov.Pak samo spousta práce kolem ale na tu už nic speciálního není potřeba.Pořád to ale bude za cenu přebroušení lože a převodovky saní.
Takže počty-starší mašina 25-30 plus 20 broušení(plus 5 doprava).Takže 50 max ..dobře 60 tisíc.Za hooodně slušnej stroj s nataženou životností o dalších 50let.Vtip je v tom že přostředky investovaný je možný uvolňovat postupně.Kdybych měl čekat až našetřím těch min 80 táců(protože levněji tak pěknej základ nekoupíte),nedočkal bych se v tomhle životě.

Jinej případ asi nastane,když chce někdo obejít broušení strojní.Tam bych se do toho nepouštěl,protože je potřeba dodržet přesnost ve třech rovinách.A ručně přeškrabat celý lože(zvlášť když je kalený)je myslím šílenost.
QNX
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2011, 11:21

Filipasek76: V případě SV18 nemusíš brousit převodovku (rozvodovku), ale stačí přebrousit dvě distanční podložky.
Jak moc můžou uhnout saně netuším, ale asi to moc nebude. Zaškrabáním by to mělo být řešitelné ....... nebo odlít kluznou hmotou jako to mám v plánu já.
Vřeteník ..... to by také mělo jít. Jenom zatím nemůžu sehnat kontrolní trn Me50.
Cena ......... počítám to podobně, jenom na další náhradní díly počítám s cca 20 000Kč a dalších 10 000Kč za elektroinstalaci (bez měniče by to bylo méně)

A samozřejmě ručně zaškrabat prohoblované lože je nesmysl. Musí se to přefrézovat nebo přebrousit.
ARTOS

30. 12. 2011, 7:58

QNX píše:Filipasek76: V případě SV18 nemusíš brousit převodovku (rozvodovku), ale stačí přebrousit dvě distanční podložky.
Jak moc můžou uhnout saně netuším, ale asi to moc nebude. Zaškrabáním by to mělo být řešitelné ....... nebo odlít kluznou hmotou jako to mám v plánu já.
Vřeteník ..... to by také mělo jít. Jenom zatím nemůžu sehnat kontrolní trn Me50.
Cena ......... počítám to podobně, jenom na další náhradní díly počítám s cca 20 000Kč a dalších 10 000Kč za elektroinstalaci (bez měniče by to bylo méně)

A samozřejmě ručně zaškrabat prohoblované lože je nesmysl. Musí se to přefrézovat nebo přebrousit.
díval jsem se a zrovna u té SV 18 by to nemusel být takový problém , nevím jestli by tento postup šel udělat u jiných , třeba u S 28, S32, SM 16 , SU 32, nebu u EMU 250 , či třeba u ruských nebo rumunských např. SN 281 atd.
je to potřeba si to vše finančně propočítat , aby pak ve výsledku nebyla levná věc drahá věc .. nebot jak jsem psal dají se sehnat kolem 50-70 Kč dobré mašiny na které se nemusí vůbec /možná jen opravit nátěr / sáhnout .
chemic

30. 12. 2011, 8:20

diky panove ono to s tim brousenim a skrabanim nebude tak jednoduche i kdyz ja jsem presvecen ze skrabanim se da dosahnout na prejimaci presnost myslim tim u loze protoze to delali dokud nebyly k dispozici brusky ale asi se to musi dost umet ale porad nevi nekdo jak se zpravne zmeri geometrie loze tim nemyslim prejimaci mereni diky
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2011, 9:57

z tech debat o skrabani tu mam obcas pocit ze je to mylne chapano jako hruba operace kterou se da odebrat desetina z kluzne plochy a cokoli jineho je presnejsi

mozna dluzno rict ze je to velmi jemna operace a odebiraji se s ni posledni setinky z povrchu
napriklad pilovani pilnikem je operace mnohonasobne vykonejsi na ubery a taky bych nepremyslel o tom ze budu pilovat nekolikametrove loze o desetinu dolu
Filipasek76

30. 12. 2011, 10:04

chemic píše:diky panove ono to s tim brousenim a skrabanim nebude tak jednoduche i kdyz ja jsem presvecen ze skrabanim se da dosahnout na prejimaci presnost myslim tim u loze protoze to delali dokud nebyly k dispozici brusky ale asi se to musi dost umet ale porad nevi nekdo jak se zpravne zmeri geometrie loze tim nemyslim prejimaci mereni diky
Lože se musí dát na obr stůl nějaký mašiny,třeba hoblovky nebo CNC vertikály s dlouhým stolem,vyrovná se a upne na tři body.Pak je možný měřit jestli neni zkroucený a pod.A to je podmínkou aby mašina na kterou se to upíná byla velmi přesná.Jinak asi stěží.Leda s pomocí speciálního příložnýho pravítka z litiny ve tvaru H s rybinou(v podstatě s profilem kluzných ploch lože),který se přikládá opět na barvu.Jinak v běžných domácích podmínkách sotva.Nebo si to alespoň neumím představit.Zaškrabávání je z vlastní zkušenosti opravdu zdlouhavý proces(řádu několika desítek hodin),než dosáhne člověk cíle.Je potřeba dobrý škrabák správné délky,diamant.kotouč v brusce(chlazený petrolejem) na broušení škrabáku,barva a houbička k nanášení,brousek dvouzrnný a technický benzín s hadrem co nepouští chlup-a moře trpělivosti,jako ten Beduín.Malý pomocný jeřábek,nejlépe řetězáček,protože pak máme při pokládání saní,či vřeteníku na lože cit v rukách.V nouz.případě nám jeřábek může nahradit osoba blízká co má taky ukrutnou sílu a cit v rukách a po krátké instruktáži chápe o co jde. :lol:
Naposledy upravil(a) Filipasek76 dne 30. 12. 2011, 10:13, celkem upraveno 1 x.
Filipasek76

30. 12. 2011, 10:10

ARTOS píše:
QNX píše:Filipasek76: V případě SV18 nemusíš brousit převodovku (rozvodovku), ale stačí přebrousit dvě distanční podložky.

díval jsem se a zrovna u té SV 18 by to nemusel být takový problém , nevím jestli by tento postup šel udělat u jiných , třeba u S 28, S32, SM 16 , SU 32, nebu u EMU 250 , či třeba u ruských nebo rumunských např. SN 281 atd.
je to potřeba si to vše finančně propočítat , aby pak ve výsledku nebyla levná věc drahá věc .. nebot jak jsem psal dají se sehnat kolem 50-70 Kč dobré mašiny na které se nemusí vůbec /možná jen opravit nátěr / sáhnout .
Ano to sice dají-ale jistě ne s takovými parametry jako například dvoumetrová délka mezi hroty.A solidní průměr obrobku.Než jsem koupil,dlouho jsem procházel inzerci a všechno možný.Za 50 až 70 je možný koupit opravdu pěkně vyhlížející mašinu,ale krátkou jak rukávy mýho svetru od ježíška. :lol: a nebo nějakýho pofiderního výrobce.Když chci českou mašinu(kvůli dostupnosti dílů a informací vůbec,kvůli kvalitě),s dobrými parametry co se týče velikosti obrobku a možností obrábění,určitě to v dobrým stavu nenajdeš za 50-70
ARTOS

30. 12. 2011, 10:36

zasada c. 1 soustruh nepujcovat :!: :!: :!: :!: , . c. 2 delat radnou udrzbu stroje :wink: , c.3 u prace nechlastat :shock: pak nebudou potreba nahradni dily :D
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“