Jaký CAM

CAM software
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 6:54

presne tak, svet okolo se vyviji a je treba se prizpusobit
btw lotus notes neni az ta vykopavka i kdyz designem uzivatelskeho rozhrani znacne zaostavaji
ale jak uz to tak byva funkcni zaklad je dost promysleny a robustni stejne jako vetsina veci od IBM
vezmeme treba ty AS400 primo ukazkovy pripad systemu ktery vznikl v 80tych letech a vypada stejne dodnes :shock:
tedy poradny dinosaurus
je dokonce zpetne kompatibilni dodnes :shock:
ale to jak byl tehdy navrzny zaklad tomu systemu umoznilo prezit dodnes a stat se spickou pro urcitou uzkou oblast aplikaci
akorat to uzivatelske rozhrani je dost slabe, vlastne to umi jen znakovy rezim

naproti tomu microsofti systemy, sama novinka sama grafika ale v porovnani s 400 se zpetna kompatililita blizi 0

a ted si vyber, system dinosaurus, dobre placeny, spolehlivy, nevlidny ale vcelku prazdny trh prace
system omalovanka (ruzne windowsy, gr. linuxy, macy), same prekvapko, relativne plny trh prace

ono je to hodne o cteni mezi radky a premozeni vlastni nechute se ucit neco noveho
hlavne nenaletet marketingu
kdysi jsem narazil na limit MS exchange v 32768 emailech
to pak radsi nevlidneho dinosaura
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 8:05

jeste dluzno dodat takovou oborovou zajimavost ze nejen ty 400 ale obecne to plati o ruznych enterprise resenich maji status jakesi nedotknutelnosti
prijde studak kterej chce delat tyhle systemy a kde ma zacit?
demo si nestahne, vsechny servery ktery se provozuji v cr jsou "ostry" a zamestnavatele chteji pouze lidi s praxi
kde tedy ma zacit?
o skolenich se nebavim (cenove nedostupne)

TOTO JE OFICIALNI NABIDKA
nabizim zajisteni dlouhodobe zapujcky serveru a pomoc pri zpracovani vyukovych materialu
skole ktera se rozhodne vyucovat iSeries a System i
kontakt na me zde na foru

asi nemusim rikat ze nejlevnejsi 400 je skoro za mega a to je fakt slabej stroj v porovnani s temi silnejsimi
zanek

22. 3. 2012, 7:18

Dobrý den,
rád bych se přidal do této diskuse a požádal o pomoc. Jen pro představení, jsem studentem VUT a chodím na brigádu do firmy, která se zabývá obráběním kovů na zakázku. V nedávné době jsem dostal nabídku na zavedení CAMu do výrobního procesu, a proto jsem zde. Vzhledem k situaci na trhu už nechce firma odmítat kusové zakázky, u kterých není schopna konkurovat s ručním způsobem programování.
Prozatím se jedná o díly s 2D prvky (díry, drážky, tvarové kapsy...), dále by šlo o využití 4. osy u frézování a soustruhu s Y osou a protivřetenem. Postupem času bychom se chtěli dopracovat i k nějakému tomu 3D. Zatím mám v hledáčku SolidCAM, Edgecam, HSMWorks a nedávno jsem objevil Delcam for SolidWorks. Jaký je váš názor na tyto systémy a jejich vhodnost pro naši výrobu. Nejraději bych byl pro integrované řešení, jelikož CAD bude potřeba také zakoupit. Se SolidWorksem a Inventorem už zkušenosti mám, ale včera jsem viděl na prezentaci SpaceCleim ( taky by mě zajímalo jestli má někdo zkušenosti). Chci také dosáhnout i plného využití měřicích sond Renishaw při měření obrobů. (už jsou na strojích instalovány, ale používají se pouze pro zaměření).
Předem děkuji za každou reakci.
krnak11

23. 3. 2012, 7:08

Zdravím.
Co Gibbscam?Na ten jsi nekoukal?
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2012, 4:15

Rád bych se na něco zeptal.
Pár let už mám mini CNC od Rolandu. Taková hráčka. Pro mé potřeby naprosto vyhovující. K tomu jsem obdržel programy. Práce s nimi je snadná a intuitivní, prostě rozbalím polygonový model a stačí pár kliků a je to. Protože jsem samouk v oboru 3D, překvapilo mě, kolik je tady na fóru textu o složitostech s CAM programy.
Mám taky tu lacinou 3D tiskárku RamMan a taky k ní jsem obdržel program na generování cest. Taky s tím není problém, otevřu soubor a na pár kliků je cesta hotová.
Mě prostě mate ten rozpor, proč je tady na tomto fóru tolik textů o programech na vytváření cest nástrojů. Co mi uniká. Já se ptám, protože nevím co nevím, rozhodně si to nevysvětlujte špatně.
Mám tomu rozumět tak, že pokud výrobce CNC ( kdybych si chtěl někdy koupit větší ) nedodá přesně šitý CAM program, tak jsem v háji? S mým intuitivním přístupem v programu s ikonkama si nevystačím?
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2012, 5:48

je to spis o tom ze kdyz mas velke CNC tak te casto zajimaji velike serie a tam optimalizace obrabeni dokaze usporit i miliony mesicne
takze jsou ty programy ne az tak automaticke ale umoznuji rucne optimalizovat
Polesovsky

23. 3. 2012, 7:34

zanek píše:Dobrý den,
rád bych se přidal do této diskuse a požádal o pomoc. Jen pro představení, jsem studentem VUT a chodím na brigádu do firmy, která se zabývá obráběním kovů na zakázku. V nedávné době jsem dostal nabídku na zavedení CAMu do výrobního procesu, a proto jsem zde. Vzhledem k situaci na trhu už nechce firma odmítat kusové zakázky, u kterých není schopna konkurovat s ručním způsobem programování.
Prozatím se jedná o díly s 2D prvky (díry, drážky, tvarové kapsy...), dále by šlo o využití 4. osy u frézování a soustruhu s Y osou a protivřetenem. Postupem času bychom se chtěli dopracovat i k nějakému tomu 3D. Zatím mám v hledáčku SolidCAM, Edgecam, HSMWorks a nedávno jsem objevil Delcam for SolidWorks.
Ahoj, pokud zacinas na frezce tak se divej i jakou mas podporu. Co muzes dostat i zdarma (HSM Xpres) a kolik lidi ti muze poradit. Pro zacatecnika je to slozity a firmy nejsou tak bohaty, aby vse mohli kupovat. Nemluve, kdyz prijmou noveho pracovnika a tan chce neco jineho nez maji jiz zakoupeno. Sam hledam, co nejlepsi reseni. SolidCAM jsem vyradil pro velkou slozitost a problemy s postprocesory(za kdejakou blbost platis). EdgeCAM nestiha vyvoj konkurence. Tak Ti zbude HSMWorks a Delcam. DelCAM mel jiz pred nekolika lety naskok pred konkurenci, ale provazanost s CADem byla horsi - zaspali na vavrinech :arrow: a ted nestihaji dohnat napr HSMko. :wink:

GIBBS CAM je super pro soustruhy a soustruhy s dalsimy rizenymi osami. Neznam nic lepsiho.

Pokud mas ve skole moznost si neco natrenovat, tak je to k nezaplaceni. Sam chodim trenovat do skoly.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2012, 8:22

Martin Marek píše: prostě rozbalím polygonový model a stačí pár kliků a je to.
Co se mě týká tak jsem ještě nikdy nic takového neviděl :-) Jako že kliknu a program ví, kde má vrtat, kde frézovat, které plochy se mají obrobit teď a které až po přepnutí? Vlastně jeden takový jsem viděl, byla to nějaká verse Visual Mill a měl jsem pocit, že se tím nedá nic vyrobit :-)
Aleš Procháska
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2012, 10:25

Aha ... takže jde o snahu optimalizovat i konstrukče náročné díly. Tím se ale sofistikované programy komplikují pro běžného amatérského uživatele. Nic pro mě.
Já k frézování používám jen dva nástroje a maximálně díl otočím, abych mohl frézovat i z druhé strany. V téhle sekci fóra mě už neuvite :D
Něco takového se už nebudu učit.
Děkuji za odpovědi.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2012, 12:11

logicky taky proto ze ty patrne delas pouze 3D
ale ten kdo potrebuje vrtat 4 dily do odlitku nemuze pouzit funkci 3D obrabeni kdyz to ma jen 4x udelat diru a dalsich ploch se nedotykat
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2012, 2:05

Martin Marek píše:Aha ... takže jde o snahu optimalizovat i konstrukče náročné díly. Tím se ale sofistikované programy komplikují pro běžného amatérského uživatele.
Ani tak ne optimalizovat, jako spíš vůbec aspoň nějak vyrobit. Například dnes jsem vyráběl tenhle prototyp a vůbec si nedovedu představit, jak by se to dalo účinně automatizovat.
Přílohy
koleno 38.1 mm 65 deg.JPG
Aleš Procháska
RaS

24. 3. 2012, 4:00

vytočit a ohnout :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2012, 8:38

RaS píše:vytočit a ohnout :D
Nebo rovnou vytočit na soustruhu se zahnutým ložem :-)
Aleš Procháska
zanek

26. 3. 2012, 1:52

Polesovsky píše: Ahoj, pokud zacinas na frezce tak se divej i jakou mas podporu. Co muzes dostat i zdarma (HSM Xpres) a kolik lidi ti muze poradit. Pro zacatecnika je to slozity a firmy nejsou tak bohaty, aby vse mohli kupovat. Nemluve, kdyz prijmou noveho pracovnika a tan chce neco jineho nez maji jiz zakoupeno. Sam hledam, co nejlepsi reseni. SolidCAM jsem vyradil pro velkou slozitost a problemy s postprocesory(za kdejakou blbost platis). EdgeCAM nestiha vyvoj konkurence. Tak Ti zbude HSMWorks a Delcam. DelCAM mel jiz pred nekolika lety naskok pred konkurenci, ale provazanost s CADem byla horsi - zaspali na vavrinech :arrow: a ted nestihaji dohnat napr HSMko. :wink:

GIBBS CAM je super pro soustruhy a soustruhy s dalsimy rizenymi osami. Neznam nic lepsiho.
Díky za reakci :)
Podpora produktu mě zajímá především.
Se SolidCAMem jsem strávil 2 roky na střední, v té době mi byl sympatický, ale to je taky možné tím, že jsme měli výborného školitele.
HSMko jsem zkoušel, ale co mi především vadilo, tak počítání s už obrobeným materiálem ve 2,5D (verze konce roku 2010) a taková nemožnost si z dráhama vyhrát.
Dnes děláme ve škole v Powermillu, software je to dobrej, ale to 2,5D mi připadá moc složitý. V Delcam for SolidWorks mám, ale chtělo by to nějakou příručku, nebyl jsem schopnej nic vytvořit.
Edgecam bych chtěl vyzkoušet, nedávno jsem byl na prezentaci: Některé jejich rádoby novinky mají jiné CAMy už nějakej pátek, mají spolupráci s Coromantem, prezentace mě oslovila. Reference od uživatele: intuitivní CAM, pěkné prostředí, rychlé programování, spokojenost, programování indexováním je docela divočina, správa nástrojů zmatená.
GibbsCAM jsem bral taky v potaz, ale více se budu věnovat frézování a tam prej už není tak dobrej.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2012, 2:07

To jsem nepochopil, "počítání s už obrobeným materiálem ve 2,5D ", o co jde?
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CAM“