Nový malý stolní soustruh (nešikmooký) - anketa
motorovy: no, to já bych zase raději kleštiny ER, protože kleštin ER16 a ER32 mám kompletní sady. Vzhledem k tomu, že kleština ER je stahovaná maticí a na vřetenu by musel být vnější závit, tak ten by se zároveň dal použít jako závit pro upevnění příruby univerzálky (podobně jako to má SV18).
Ta ER16 by velikostí pro minisoustruh na přesnou práci asi velikostně vyhovovala.
Je nějaký důvod, proč nepoužít ve vřetenu kleštiny ER? Většinou se používají kleštiny do vřetene vtahované, než kleštiny vtlačované ........ má to nějaký důvod?
Ještě jeden konstrukční dotaz. Většina soustruhů se strojním posuvem používá posuvový šroub + ozubený hřeben. Spojil to někdo na nějakém soustruhu do jediného celku? Já jsem na jednom stroji použil "šneko-hřebenový" převod a funguje to naprosto dokonale. Šnekové kolo přece může fungovat jako šnekové kolo i matice zároveň a posuvový šroub jako šnek i jako posuvový hřeben. S tímhle řešením jsem se na žádném soustruhu nesetkal, používá se to? Pro jednoduchou kombinaci ruční klička/motorový posuv mi to připadá jako elegantní řešení.
Ta ER16 by velikostí pro minisoustruh na přesnou práci asi velikostně vyhovovala.
Je nějaký důvod, proč nepoužít ve vřetenu kleštiny ER? Většinou se používají kleštiny do vřetene vtahované, než kleštiny vtlačované ........ má to nějaký důvod?
Ještě jeden konstrukční dotaz. Většina soustruhů se strojním posuvem používá posuvový šroub + ozubený hřeben. Spojil to někdo na nějakém soustruhu do jediného celku? Já jsem na jednom stroji použil "šneko-hřebenový" převod a funguje to naprosto dokonale. Šnekové kolo přece může fungovat jako šnekové kolo i matice zároveň a posuvový šroub jako šnek i jako posuvový hřeben. S tímhle řešením jsem se na žádném soustruhu nesetkal, používá se to? Pro jednoduchou kombinaci ruční klička/motorový posuv mi to připadá jako elegantní řešení.
QNX: asi sa pouzivaju vtahovane kliestiny kvoli tomu ze je jednoduchsie urobit pakovy mechanizmus na uvolnenie kliestiny za vretenom. Pri ER kliestinach by ten mechanizmus bol prilis rozmerny a vzal by podstatnu cast tocnej dlzky. Pokial by si ale nechcel do buducna kliestiny "na paku", tak ER kliestina je lepsia volba.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Bezesporu zajimava diskuze (Jojanisberg´u dik! a ostatnim taky). Ted jsem koukal, ze MN80 se uz nevyrabi a muj nazor je,
ze tady nejsou podminky, aby tu nekdo neco jako PD400-proxxon za 45t. bez DPH dokazal vyrobit. Tzn. zainvestoval vyvoj, vyrobu, marketing atd.
a nasledne na tom dokazal tvorit zisk. Tak to nakonec stejne skonci u toho Asista, ktrery pri trose sikovnosti s "potunenim" splni svuj ucel.
Spis mam dotaz, jestli nema nekdo v Praze a okoli ten PD400. Rad bych ho videl a zapremyslel nad CNC setem nekdy zjara. V RF-techniku ho nemaji
.
To Prochazka: ten motor je uzavrenej indukcak (500W)s vnejsim chlazenim, tak ty spony vubec nevadi
.
ze tady nejsou podminky, aby tu nekdo neco jako PD400-proxxon za 45t. bez DPH dokazal vyrobit. Tzn. zainvestoval vyvoj, vyrobu, marketing atd.
a nasledne na tom dokazal tvorit zisk. Tak to nakonec stejne skonci u toho Asista, ktrery pri trose sikovnosti s "potunenim" splni svuj ucel.
Spis mam dotaz, jestli nema nekdo v Praze a okoli ten PD400. Rad bych ho videl a zapremyslel nad CNC setem nekdy zjara. V RF-techniku ho nemaji

To Prochazka: ten motor je uzavrenej indukcak (500W)s vnejsim chlazenim, tak ty spony vubec nevadi

robokop: asi nevznikne, je to moc práce.
Já bych si jenom někdy chtěl vyzkoušet výrobu nějakých složitějších odlitků z litiny od návrhu, modelu až po obrobení a zrovna lože malého soustruhu by mi velikostí a složitostí vyhovovalo. Jenom je mi jasné, že kompletní soustruh bych nepostavil a dělat samotné lože nějak postrádá smysl. No nic, to jsem se asi nechal unést tím, že jsem teď přebrušoval lože velkého soustruhu a ta představa podobné práce v malém provedení mi připadala docela pěkná.
motorovy: jo, to je jasný. Na SV18 mám vnitřní klešitny a stejně je utahuju ručně bez pákového upínání .......tak jsem na to hned nepřišel. Máš provdu, tohle je ten hlavní rozdíl.
Já bych si jenom někdy chtěl vyzkoušet výrobu nějakých složitějších odlitků z litiny od návrhu, modelu až po obrobení a zrovna lože malého soustruhu by mi velikostí a složitostí vyhovovalo. Jenom je mi jasné, že kompletní soustruh bych nepostavil a dělat samotné lože nějak postrádá smysl. No nic, to jsem se asi nechal unést tím, že jsem teď přebrušoval lože velkého soustruhu a ta představa podobné práce v malém provedení mi připadala docela pěkná.
motorovy: jo, to je jasný. Na SV18 mám vnitřní klešitny a stejně je utahuju ručně bez pákového upínání .......tak jsem na to hned nepřišel. Máš provdu, tohle je ten hlavní rozdíl.
-
Řada Schaublinů z toho vzejde stěží. Přece jen komu by se chtělo vložit prostředky už jen do odlitku z kterého možná za 7 let (když se v něm nenajde nějaký pěkný vměstek nebo lunkr) bude soustruh, když si za ty peníze může koupit možná ne tak kvalitní, ale podstatně univerzálnější soustruh docela solidní československé provenience už dnes.
Jenže venku je zima, v řadě dílen taky, a v teple u počítače se tak hezky plánuje
Jenže venku je zima, v řadě dílen taky, a v teple u počítače se tak hezky plánuje

soustružník: což o to, do vyfrézování modelů a odlití třeba 10ks sad lože/vřeteník/koník bych investoval a na pár let je klidně odložil na dvoře.......... ale je mi jasné, že kompletní soustruhy z toho nikdy neudělám, protože to už by vyžadovalo moc času, který nemám.
Každého z nás nějak ovlivňuje povolání ať už současné nebo minulé.Říká se tomu nemoc z povolání. Já jsem kupříkladu pracoval 20 let jako cenař (kalkulant) a když tak prohlížím Robokopův obrázek soustruhu, musím říct, že něco takového bych chtěl, strašně chtěl. Ale vzhledem k tomu v jaké době žijeme, tak mě to přijde jako výkřik do tmy...Každý chce vydělat a to hodně a všichni spěcháme (sice nevím kam ) a tak si myslím, že nebude dost zájmu, aby se slevnila výroba. Jak říká Tumlík, snad v nějaké příští pětiletce.Ale třeba se pletu (rád bych se pletl) už proto, že je mě z toho smutno....
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak hlavne vsechno ovlivnuji vstupni naklady
tj. material jehoz cena bude nekde asi na urovni toho cinana
a cas coz je vpodstate nejdrazsi vstup protoze dnes vse neco stoji a kdyz clovek chce bejt nezavislej tak se stejne nevyhne dane z CO2 a buhvi ceho co na nas pripravuji
vpodstate to jde uvazovat jen v pripade ze to bude delat nekdo kdo je v duchodu tj. jeho cas neni tak drahej
kdyz se nekdo bude venovat tomu soustruhu rekneme pul roku - od navrhu po shaneni materialu az po samotnou vyrobu tak ten soustruh bude muset stat nejmin 300 000,-
protoze mu utece jina prace minimalne v takoveto hodnote
a ucty se sami nezastavi jen kvuli tomu ze zrovna stavim soustruh
tj. material jehoz cena bude nekde asi na urovni toho cinana

a cas coz je vpodstate nejdrazsi vstup protoze dnes vse neco stoji a kdyz clovek chce bejt nezavislej tak se stejne nevyhne dane z CO2 a buhvi ceho co na nas pripravuji
vpodstate to jde uvazovat jen v pripade ze to bude delat nekdo kdo je v duchodu tj. jeho cas neni tak drahej
kdyz se nekdo bude venovat tomu soustruhu rekneme pul roku - od navrhu po shaneni materialu az po samotnou vyrobu tak ten soustruh bude muset stat nejmin 300 000,-
protoze mu utece jina prace minimalne v takoveto hodnote
a ucty se sami nezastavi jen kvuli tomu ze zrovna stavim soustruh
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop: to je sice pravda, ale podívej se, kolik zajímavých projektů tady na foru je a kolik jich už bylo zrealizovanýchl. Je tady spousta šikovných lidí a ti jsou ochotní svůj čas věnovat svému koníčku. Když budeš uvažovat jednoho výrobce, tak máš pravdu a vznikne z toho "nerealizovatelný" projekt. Když se zapojí lidí víc, tak už to realizovatelné je (pokud se dokážou domluvit). Já jsem třeba navrhnul, že udělám model pro slévárnu. To je asi tak maximum co jsem schopný v tuto dobu do soustruhu vložit. Pokud se najde pár dalších lidí, tak se to může hnout dál. Někdo by musel soustruh navrhnout a nakreslit (nová konstrukce) a to je dost práce, dlouhá doba a obtížné dohadování (každý má jinou představu). Nebo nechat oměřit existující kus, který by se okopíroval (to by bylo bez dohadování a rychle). V tom druhém případě stačí nakreslit základní odlitky, aby se to mohlo odnést do slévárny a až to bude zrát, tak bude spousta času na další kreslení a výrobu.
Nevěřím, že se někdo pustí do výroby Schaublina 70 jenom aby nám udělal radost ....... ale pokud se udělají odlitky na Schaublina, tak věřím, že z nich po několika letech nakonec pár soustruhů vznikne. Chce to zvolit dosažitelné kroky.
Má někdo představu z čeho Schaublin vyráběl lože soustruhů a jaké materiály jsou dnešní nejlepší volbou pro odlití lože malého soustruhu? Má tady někdo Schaublina 70 a byl by ochotný fotit/měřit a případně kreslit? Rád bych zjistil, jestli jsme schopní udělat alespoň to lože soustruhu
Nevěřím, že se někdo pustí do výroby Schaublina 70 jenom aby nám udělal radost ....... ale pokud se udělají odlitky na Schaublina, tak věřím, že z nich po několika letech nakonec pár soustruhů vznikne. Chce to zvolit dosažitelné kroky.
Má někdo představu z čeho Schaublin vyráběl lože soustruhů a jaké materiály jsou dnešní nejlepší volbou pro odlití lože malého soustruhu? Má tady někdo Schaublina 70 a byl by ochotný fotit/měřit a případně kreslit? Rád bych zjistil, jestli jsme schopní udělat alespoň to lože soustruhu

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no konicek muze fungovat kdyz si nekdo neco dela pro sebe
ale nedokazu si predstavit jak by nekdo chtel investovat svuj volnej cas pro to aby nekdo jinej prisel k soustruhu
a v jinem pripade je to pak fuska za prachy a toho se tyka ten predchozi prispevek a to i kdyz to bude delat treba 20 lidi a kazdej jen kousicek v dusledku je to zase stejnej pocet hodin a jeste navic ruzne naklady na dopravu pri ruznem prevazeni
nedovedu si to predstavit uz kvuli tomu jakej je problem se obcas domluvit na hromadnym nakupu
jeste tak mozna tri lidi by se domluvili a to jeste naprimo a ne aby jim do toho nekdo kecal (jako ted ja)
btw ten soustruh co jsem sem daval fotku (klon schaublina) byl delanej z plnyho materialu tedy je ocelovej ne litinovej
ale nedokazu si predstavit jak by nekdo chtel investovat svuj volnej cas pro to aby nekdo jinej prisel k soustruhu
a v jinem pripade je to pak fuska za prachy a toho se tyka ten predchozi prispevek a to i kdyz to bude delat treba 20 lidi a kazdej jen kousicek v dusledku je to zase stejnej pocet hodin a jeste navic ruzne naklady na dopravu pri ruznem prevazeni
nedovedu si to predstavit uz kvuli tomu jakej je problem se obcas domluvit na hromadnym nakupu
jeste tak mozna tri lidi by se domluvili a to jeste naprimo a ne aby jim do toho nekdo kecal (jako ted ja)
btw ten soustruh co jsem sem daval fotku (klon schaublina) byl delanej z plnyho materialu tedy je ocelovej ne litinovej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop: no, já jsem si říkal jestli to náhodou není z plnýho. Ten tvar je takovej kvadratickej
Udělat odlitky mi nepřipadá tak složité a ve výsledku to bude levnější a lepší. Modely frézuju a odléval jsem hliník i bronz, tak nějakou představu co to znamená už mám. Když jsou hotové modely, tak už je to fofr a pořád tady ještě pár sléváren vydrželo a funguje. S tou ekonomikou máš pravdu, ale to jsem neřešil. Já bych chtěl pořádně zvládnout výrobu (vyfrézovat umím, ale navrhnout moc ne) modelů pro odlévání litiny a tak to beru jako investici do svého vzdělání. Ten soustruh vlastně vůbec nepotřebuju a tak nemusím řešit kolik by stál a jestli bude za rok, nebo za 7 let. S tím dohadováním máš samozřejmě také pravdu .......... demokracii bych do toho nezaváděl a dohodu 2-3 lidí považuju za dostatečnou a možnou.
Třeba by stačilo udělat tuningový lože pro číňana

Třeba by stačilo udělat tuningový lože pro číňana

Hezky se to tu rozjelo....
Dovolím si nasměrovat úvahy jak by mohl podobný produkt vypadat...
Tedy odlitky kvůli stárnutí a kvůli jasný maloseriovosti produkce zavrhuji. Viděl bych to poskládané z vhodných bloků kontilitiny. Vřeteno a kleštiny.... Kleštiny jsou sice super, ale myslím že běžný modelář a uživatel takový mašinky se dokáže bez nich obejít takže spíš universálka 80mm. Tím se nám požadavky na výrobu vřetene celkem slušně zjednoduší (fakt nevím kdo by dnes chtěl dělat kleštiny a kvalitní nový by nejspíš nikdo nezaplatil....) Naopak pokud jde o koníka, tak zde bych se nebál použít něco s ER kleštinama (třeba i šikmooký polotovar upínače s válcovou stopkou) Z vlastní zkušenosti vím, že pokud mám u soustruhu na výběr pákový koník s pinolou na kleštiny tak po něm sahám vždy mnohem raději než po klasickým s dutinou morse kde se zpotím při točením kolečkem než něco vyvrtám.

Dovolím si nasměrovat úvahy jak by mohl podobný produkt vypadat...
Tedy odlitky kvůli stárnutí a kvůli jasný maloseriovosti produkce zavrhuji. Viděl bych to poskládané z vhodných bloků kontilitiny. Vřeteno a kleštiny.... Kleštiny jsou sice super, ale myslím že běžný modelář a uživatel takový mašinky se dokáže bez nich obejít takže spíš universálka 80mm. Tím se nám požadavky na výrobu vřetene celkem slušně zjednoduší (fakt nevím kdo by dnes chtěl dělat kleštiny a kvalitní nový by nejspíš nikdo nezaplatil....) Naopak pokud jde o koníka, tak zde bych se nebál použít něco s ER kleštinama (třeba i šikmooký polotovar upínače s válcovou stopkou) Z vlastní zkušenosti vím, že pokud mám u soustruhu na výběr pákový koník s pinolou na kleštiny tak po něm sahám vždy mnohem raději než po klasickým s dutinou morse kde se zpotím při točením kolečkem než něco vyvrtám.

vždyť přece soustruh může být jak na kleštiny tak na univerzálku ne, v čem by to zesložitilo výrobu?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Engineer: a kontilitina stárnout nemusí? Co se tím zjednoduší? Brutálně ti naroste obráběcí čas, protože spousta materiálu skončí ve šponách. Z odlitku máš odpadu minimum. Cena za 1kg kontilitiny a 1kg odlitku zase tak rozdílná nebude a v odlitku platíš vlastně jenom materiál, který chceš, v kontilitině platíš i ty špony. Tady neušetříš taky nic. Já bych volil odlitek i na pouhé 2 kusy.
Kleštiny zase tak drahé nejsou a když dělám něco malinkého (a na to asi minisoustruh je určený) tak vždycky sáhnu raději po kleštině (pokud to neznamená sundat univerzálku, pak zvítězí lenost a univerzálka)
Kleštiny zase tak drahé nejsou a když dělám něco malinkého (a na to asi minisoustruh je určený) tak vždycky sáhnu raději po kleštině (pokud to neznamená sundat univerzálku, pak zvítězí lenost a univerzálka)