Jen tak Vám do toho skočím,613ziza píše:To mě zajímá! Já ale měl za to, že jev způsobuje vůle mezi pastorkem toho "mikroposuvu" a hřebenem svislého lože hlavy. Nějak si neumím představit, jak tu vůli může odstranit pouze jiná (plynová) vzpěra? Ona Ti nadlehčuje hlavu víc nebo méně? Odstranění tohoto "padání " hlavy a tedy zfunkčnění mikroposuvu, považuji za mnohem významnější tunig těchto mašinek než cokoliv jinéhoMiltech píše:...celé těleso "spadne" v lepším případě o pár desetin, ale někdy o víc a většinou dojde k poškození výrobku, frézy, případně upínacího zařízení! To se Ti se vzpěrou nestane.Co s tím? Má někdo nějakou vychytávku

Taky mi to občas sjelo ale bylo to dle mého názoru úplně něčím jiným.
Celé vedené osy Z jsem hezoučky zaškrabal, fouknul bronzovou lištu a vůli mezi hřebenem jsem vypodkládal ocel.plechy do síly 0,15. Ozubenou hřídel jsem dal do ložisek a teď mi to nepadne ani náhodou.
Takže to padání osy Z, bylo způsobeno vůlí u hřebenu a vibrací v rybinách celého sloupu.
Jó, ten píst je dobrej na odlehčení Z do +. taky nad tím uvažuji, ale chci ho dát ze předu, před sloup.