hobby pásová pila

Odpovědět
Milan199

12. 10. 2020, 9:15

U těchto malých pilek platí "netlačit na pilu". Dost velký problém je to "gravitační" podávání do řezu. Když třeba řežeš jekl, tak jakmile prořízneš tu vrchní plochu a řežeš jenom ty stěny, tak je tam strašný přítlak na zub a je dost pravděpodobné že odrbeš pás. Osobně bych se dost zabýval možností strojního posuvu, které zajistí rovnoměrný řez. Nějaký DC motorek s převodovku se dá sehnat snadno a udělat odtlačovací mechanismus je myslím dobře dostupné i pro kutily.
testone
Sponzor fora

12. 10. 2020, 9:37

na čudlání mám nějakou Opti.... něco týhle kategorie
koupil jsem to za lacino se spáleným motorem
podávání do řezu je nějakej olejovej bazmek
řezání jeklu - přesně jak píše kolega výše, je třeba hlídat kdy to prořízne vršek a začne řezat stěny, v tom okamžiku to zabere a kousne se to a spadne pás, musí se to držet v ruce a "regulovat" :mrgreen: přísuv
pás kravsky našponovat, mezi kladkami opravdu hraje jak struna, jinak to padá
našponování bych se nebál, přetrhnou ten pás jen napnutím asi nelze
spíš je u tý mý hračky problém kluzný ložisko na napínací kladce a celý je to takový vaklací - čínský
ale když si s tím člověk pohraje tak to celkem řeže
lepší než ruční pilka
...
pokud to předělat na nějaký strojní posuv, musel by se tam asi předělat kloub ramene aby to nemělo vůle atd atd
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

12. 10. 2020, 9:56

Díky pánové! Strojní posuv je zajímavá myšlenka, to by se mi líbilo. Možná přes ozubený hřeben (nebo oblouk)..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
chb

12. 10. 2020, 10:09

myslím, že ten olejový pístek (dá se koupit) je dostatečný, jen je potřeba dát větší rafiku na jemnější stavění a mít v tom čistý řídký olej - konstrukčně určitě dostupnější než něco elektro.
Pokud elektro, pak už k tomu dodělat i zpětnou vazbu, aby to hlídalo přetížení=zaseknutí pásu.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Miltech
Sponzor fora

12. 10. 2020, 11:09

Tome, nevím jestli se to řešilo. Na tom ptvním obrázku pod tou černou rukavicí je "štelovací " systém. Nedává se do osy, ale mírně se vykloní. Tam při špatném nastavení dochází k padání pásu. Jestli to máš dobře nastavené, tak se omlouvám.
shaolin
dezinfo trol

12. 10. 2020, 1:15

Chlapi, veď sme na cnc fóre, tak snáď by sme dali dokopy automatický strojný posuv s motorom s reguláciou klesania, dorazmi a rýchloposuvom do hornej polohy. Mechanicky kludne aj cez závitovú tyč... čo vy na to?
Viem si to predstaviť aj ako obvod s dvoma relatkami a pár spínačmi a jedným regulátorom dc motorčeka.

ps: no a ako píše chb, bolo by to super s tým sledovaním pásu, no trochu komplikovanejšie
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
Milan199

12. 10. 2020, 1:29

shaolin píše: 12. 10. 2020, 1:15 Chlapi, veď sme na cnc fóre, tak snáď by sme dali dokopy automatický strojný posuv s motorom s reguláciou klesania, dorazmi a rýchloposuvom do hornej polohy. Mechanicky kludne aj cez závitovú tyč... čo vy na to?
Viem si to predstaviť aj ako obvod s dvoma relatkami a pár spínačmi a jedným regulátorom dc motorčeka.

ps: no a ako píše chb, bolo by to super s tým sledovaním pásu, no trochu komplikovanejšie
No právě takto jsem to měl u první pily / bez těch dorazů / .
Nyní tam mám FM a asynchronní motorek / asi 60 W /. Funguje to roky ke spokojenosti, proto jsem to sem psal.

to chb
O té indikaci zastavení pásu jsem uvažoval, ale nějak to vždycky skončí na tom, že bych tam rád dal měnič i na pás a vyřešil to vnitřním PLC měniče. Jenomže nejsou lidi ! Pila řeže, pás spadne jednou za čtvrt roku, a deset let jsem se nedokopal abych pilu natřel. :oops:
Thomeeque

12. 10. 2020, 1:34

Díky všem! Musím teď makat, nicméně malinko nad tím na pozadí přemýšlím. S elektronikou bych si poradil asi celkem hladce, spíš nevím, kam to elegantně umístit. Zřejmě zvenku do míst, kde je teď vypínač (ten se mi tam stejně moc nelíbí). Ale asi bych se, ač jinak zarytý motorizátor, v tomto případě nebránil víťovu pístu, jen s touto technologií nemám zatím žádné zkušenosti.

testone píše: 12. 10. 2020, 9:37 spíš je u tý mý hračky problém kluzný ložisko na napínací kladce
V čem ten problém spočívá?

Miltech píše: 12. 10. 2020, 11:09 Tome, nevím jestli se to řešilo. Na tom ptvním obrázku pod tou černou rukavicí je "štelovací " systém. Nedává se do osy, ale mírně se vykloní. Tam při špatném nastavení dochází k padání pásu. Jestli to máš dobře nastavené, tak se omlouvám.
Upřímně nevím. Kterou osu máš na mysli? Byl by k tomu nějaký návod (ideálně s obrázkem)?

EDIT: Jo počkej, ty myslíš asi tu "geometrii" (úhel osy hnaného/napínacího/ kola). Jj, s tím jsem si hrál, snad to mám teď dobře.

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
testone
Sponzor fora

12. 10. 2020, 1:53

Thomeeque píše: 12. 10. 2020, 1:34
testone píše: 12. 10. 2020, 9:37 spíš je u tý mý hračky problém kluzný ložisko na napínací kladce
V čem ten problém spočívá?
je to takové...čochty čvachty.... čínské
celý ten horní domeček... v rámu kluzné vedení lisované z plechu, opřu se o to, ono to někam uhne, přitáhnu to, uhne to někam jinam, vůle v mm, čína
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb

12. 10. 2020, 4:15

Milan199 píše: 12. 10. 2020, 1:29 to chb
O té indikaci zastavení pásu jsem uvažoval, ale nějak to vždycky skončí na tom, že bych tam rád dal měnič i na pás a vyřešil to vnitřním PLC měniče. Jenomže nejsou lidi ! Pila řeže, pás spadne jednou za čtvrt roku, a deset let jsem se nedokopal abych pilu natřel. :oops:
ne, myslel jsem tím zpětnou vazbu, která by dle zatížení motoru pásu ubrala na klesání aby nedošlo k zastavení pásu.

(proti zastavení pásu tam mám hlasité (mohu být za rohem) mechanické "cvakátko" na otočku hnaného kola - zpomalí nebo přestane cvakat = problém a je třeba zasáhnout = zpomalit klesání)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Milan199

12. 10. 2020, 5:53

chb píše: 12. 10. 2020, 4:15
Milan199 píše: 12. 10. 2020, 1:29 to chb
ne, myslel jsem tím zpětnou vazbu, která by dle zatížení motoru pásu ubrala na klesání aby nedošlo k zastavení pásu.

(proti zastavení pásu tam mám hlasité (mohu být za rohem) mechanické "cvakátko" na otočku hnaného kola - zpomalí nebo přestane cvakat = problém a je třeba zasáhnout = zpomalit klesání)
Tak zpětná vazba reagující na zatížení pásu je vyšší úroveň řešení. Nebude to nic jednoduchého, ale je to výzva. Vždycky je co vylepšovat.
StanozKe

19. 10. 2020, 9:36

Opravujem. Píla bude od pondelka 26. 10. 2020
Teraz vyšiel leták
https://www.lidl.sk/sk/letak/online-let ... er/page/38
Od štvrtka 29. 10. 2020 bude v Slovenskom Lídli zase po roku akcia na pásovú pílu Parkside na kov za 99Eur.
Predpokladám že píla bude dostupná aj v Čechách. Ale to sa dá v tomto okamihu zistiť iba z veľkého letáku priamo pri vstupe do Lídla.

Ja viem, v tomto vlákne už bola píla Parkside skritizovaná. Ale za cenu 99Eur, s reklamačnou politikou Lídla - prinesiem vadný výrobok, bez zaváhania dostanem naspäť peniaze, to idem risknúť. Nerobím veľké veci, občas potrebujem odrezať kúsok oceľovej guľatiny pre opracovanie na mojom malom sústruhu a toto bude lepšie než to šmydlať ručnou pílkou alebo trápiť sústruh upichovaním.

Už som si jednu kúpil minulého roku, ale bola na nej nejaká závada, a oni, svine, mi namiesto opravy vrátili peniaze. Závada sa prejavila pri prvom zarezaní do kovu.
Minulého roku sa veľmi rýchlo vypredali, odporúčam nabehnúť do predajne hneď pri otvorení, poobede už asi nebudú.
Naposledy upravil(a) StanozKe dne 20. 10. 2020, 10:37, celkem upraveno 1 x.
Thomeeque

19. 10. 2020, 10:03

Moje byla za 80€ :wink: Ale to jen pro zajímavost. Držím palce, aby ti to letos dopadlo lépe, za 99€ by to bylo pěkné 🤞
mikiki

20. 10. 2020, 8:09

V ČR ji Lidl v akci nemá :(
StanozKe

20. 10. 2020, 10:51

Tak už je k dispozícii leták v elektronickej forme
https://www.lidl.sk/sk/letak/online-let ... er/page/38
Píla bude od pondelka 26. 10. 2020
A na stránke lidl:
https://www.lidl.sk/sk/p/dielna/pasova-pila/p63948

K letáku sa s predstihom dostanete tak že zoberiete adresu na aktuálny leták zo stránky Lídl a ručne zeditujete dátum. Normálne je link na nový leták dostupný vo štvrtok, vtedy keď majú v lídli papierové letáky, ale editáciou adresy sa k nemu dostanete už v utorok okolo obeda.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“