reprap a podobne
Firem schopnych to vyrobit by asi bylo vic, otazka je s jakou toleranci prurezu.
Na jednu firmu jsem se ptal (prez znameho) a vysledek: Linku na to nemaji, pry neni az takovy problem sestavit, ale prvni otazka je - kolik kamionu toho chci?
Tazke spis chybi nekdo kdo by na sebe vzal riziko velke objednavky a pak to rozprodal po kilech.
Jinak treba podle tohohle http://www.kickstarter.com/projects/sna ... -3d-printe" onclick="window.open(this.href);return false; ten zajem nebude tak velky.
Pro sebe tu mam 100m na pokusy a nez tiskarnu dostavim a seridim, tak uz to treba nekdo vyresi. Bohuzel ale verim ze to ceka az na cinany, az to bude dost velky/zajimavy trh ...
Na jednu firmu jsem se ptal (prez znameho) a vysledek: Linku na to nemaji, pry neni az takovy problem sestavit, ale prvni otazka je - kolik kamionu toho chci?
Tazke spis chybi nekdo kdo by na sebe vzal riziko velke objednavky a pak to rozprodal po kilech.
Jinak treba podle tohohle http://www.kickstarter.com/projects/sna ... -3d-printe" onclick="window.open(this.href);return false; ten zajem nebude tak velky.
Pro sebe tu mam 100m na pokusy a nez tiskarnu dostavim a seridim, tak uz to treba nekdo vyresi. Bohuzel ale verim ze to ceka az na cinany, az to bude dost velky/zajimavy trh ...
Někdo se tu ptal na extruder. Loni jsem kupoval tady: http://reprap-fab.org/shop/product_info ... ucts_id=79. Je to němec a přišlo to do 4 dnů. Poštovné bylo 16 Teuro a Greg+Wade extruder s hotendem byl loni za 69,50 Teuro.
SABLE-2015
Hoja, to jsem se ptal ja.gnat píše:Někdo se tu ptal na extruder. Loni jsem kupoval tady: http://reprap-fab.org/shop/product_info ... ucts_id=79. Je to němec a přišlo to do 4 dnů. Poštovné bylo 16 Teuro a Greg+Wade extruder s hotendem byl loni za 69,50 Teuro.
Otazka zni, byly nejake problemy s timhle extruderem/hotendem nebo stacilo jen pripojit, zkalibrovat a vse ok? diky za info
To se takhle těžko říká. Je to první extruder, se kterým si hraju a elektroniku si k tomu páchám sám. Pořád jsem ve fázi ladění a myslím, že drk222 ti potvrdí, že to prostě je cesta Cimrmanových slepých uliček. Momentálně řeším to, že mám asi slabý KM (kupoval jsem to bez něj a mám tam něco ze staré kopírky). Je to standartní Wade extruder s Gregovou modifikací pro rychlé povolení přítlaku drátu.
SABLE-2015
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak problém s materiálem vyřešen. Tahle firma:
http://www.anah-sk.cz/cz/o-firme/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vyrábí ABS dráty o průměru 3mm. Cena za kilo je 370,- kč + DPH. Poslali mi to v 3,4 kg balení, což hádám je nejmenší možné. Možná mají i různé barvy, ale to jsem se neptal, mně stačí že mají černou.
http://www.anah-sk.cz/cz/o-firme/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vyrábí ABS dráty o průměru 3mm. Cena za kilo je 370,- kč + DPH. Poslali mi to v 3,4 kg balení, což hádám je nejmenší možné. Možná mají i různé barvy, ale to jsem se neptal, mně stačí že mají černou.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zkoušel si z toho tisknout? Jaká je kvalita? Mám tu několik kilo z jednoho pokusu a výsledek byl pod psa, je potřeba to mít pořádně vysušené a dodržet průměr drátu. Taky je mám v hledáčku.
gnat:
Na extruder samozřejmě potrebujes poměrně slušnou sílu 0,25Nm je minimum co uvádějí lidi co to zkoušeli měřit, ale lépe 0,5. Liší se to i podle materiálu, ABS jde menší silou než PLA atd..
gnat:
Na extruder samozřejmě potrebujes poměrně slušnou sílu 0,25Nm je minimum co uvádějí lidi co to zkoušeli měřit, ale lépe 0,5. Liší se to i podle materiálu, ABS jde menší silou než PLA atd..
Díky, to vypadá, že předpoklad o malé síle byl správný. Těch 0,5 Nm snad žádná NEMA17 při 12V, co se používá na RepRapu, nedá. Asi zkusím vyšší napětí a menší mikrokrok.
SABLE-2015
Jeste me ted napadla trochu offtopic otazka pro majitele. Jak je mechanicky plynuly pohyb tiskovy hlavy v osach x a y? Ve smyslu, pokud ma vykreslit krivku/kruznici je linie tahu kostrbata nebo plynula?
Napadlo me,ze bych pri zamene tiskove hlavy za kreslici pero mel vyuziti pro soustavu i jako kreslici ploter, samozrejme za predpokladu omezeni kreslici plochy.
Kreslicim perem myslim soustavu nejakeho pera(fixa) s pruzinou, kdy zetova souradnice by mela slouzit jen pro dva stavy kreslim/nekreslim (generator kodu pro rizeni zatim neberu v potaz).
Diky za info
Napadlo me,ze bych pri zamene tiskove hlavy za kreslici pero mel vyuziti pro soustavu i jako kreslici ploter, samozrejme za predpokladu omezeni kreslici plochy.
Kreslicim perem myslim soustavu nejakeho pera(fixa) s pruzinou, kdy zetova souradnice by mela slouzit jen pro dva stavy kreslim/nekreslim (generator kodu pro rizeni zatim neberu v potaz).
Diky za info
-
- Kontaktovat uživatele:
Nakoupil jsem ABS od čtyřech dodavatelů a budu dělat testy. Nyní ale rekonstruuji stůl a taky v tuhle roční dobu každoročně upřednostňuji jiné aktivity. Jakmile se zase dostanu k 3D tisku, napíšu výsledky. Těším se až se do toho dám, mám s 3D tiskem velké plány ... baví mě to.
Co se týče pohybu tiskové hlavy, odhaduji že by mohla být kostrbatá, ale ta kostrbatost není vidět lidským okem. Takový je můj dojem. V každém případě to musí odpovídat vlastnostem točení krokových motorků. Tomu ale nerozumím.
Co se týče pohybu tiskové hlavy, odhaduji že by mohla být kostrbatá, ale ta kostrbatost není vidět lidským okem. Takový je můj dojem. V každém případě to musí odpovídat vlastnostem točení krokových motorků. Tomu ale nerozumím.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, měl bych takový dotaz. Prvotně bych se Vám chtěl představit, jsem studentem VUT Brno FAST, a 3D tiskárna je pro mě možnost jak zkoušet nové technologie použité ve stavebnictví, ale k tomu se váže právě ta otázka, respektive dvě, chtěl bych se zeptat, zda by mi někdo byl ochoten vytisknout díly na sestavu mendel prusa + se váže dotaz, jak velkou tisknutelnou plochu má vlastně reprap, a zda by jej bylo možno popřípadě zvětšit na 500x500x500 mm při stejné přesnosti
Asi tak viděl jsem nabízet i stavět i větší. Sám mám teď rozestavěnou s oblastí tisku 265*265*210 a je to už celkem velké monstrum oproti mendelu. Osobně bych považoval těch 0,5m za zbytečnost.
1. problém s tuhostí
2. problém s vyhřívaným stolem a následně jeho setrvačností
3. problém s rychlostí tisku 0,5*0,5*0,5m= 50*50*50= 125 000cm při 10-20ccm/hod 12 000hodin (rok a pul tisku v kuse??), jedna taková cihlička .......
1. problém s tuhostí
2. problém s vyhřívaným stolem a následně jeho setrvačností
3. problém s rychlostí tisku 0,5*0,5*0,5m= 50*50*50= 125 000cm při 10-20ccm/hod 12 000hodin (rok a pul tisku v kuse??), jedna taková cihlička .......
-
- Kontaktovat uživatele:
tak jako samozřejmě bych mohl testovat ty věci v měřítku, což o to, ale i tak bych pod měřítko 1:2 nechtěl jít, pak už by produkty měly dost rozdílné vlastnosti, takže snad možná takovou jako stavíš teď, pak by mi to vycházelo do velikosti, v tomto případě by výsledný produkt měl půdorysně 220x125x100, a samozřejmě by nebyl plný, bylo by možné tě požádat o pomoc při stavbě ? jedná se hlavně o rady ve výběru elektroniky a popřípadě tisk dílů, díky 

redbox:
Na reprap z plexiskla radši zapomeň...
Výresy na to najdeš, jsou stejné na reprap z překližky, prostě díly řezané z desky. Akorát to plexi prostě praská, radši to dřevo...
Bedan:
Záleží na tom, co všecko ta pomoc představuje :0)
Na reprap z plexiskla radši zapomeň...
Výresy na to najdeš, jsou stejné na reprap z překližky, prostě díly řezané z desky. Akorát to plexi prostě praská, radši to dřevo...
Bedan:
Záleží na tom, co všecko ta pomoc představuje :0)
-
- Kontaktovat uživatele:
no prvotně by se jednalo hlavně o tisk dílů na sestavení kostry (objednávky z německa se celkem štítím, netuším co vlastně potřebuju a jestli objednávám to správné), následně pokud už máš rozmyšlenou jakou použiješ elektroniku a atd, abych spíš jako rady z čeho to sestavit, koukal jsem na různé elektroniky a konfigurace ale popravdě jsem z toho nebyl chytrý, takže jednalo by se spíš o rady, co použít, sestavení mechanické jako takové to už bych si provedl, pájet a přemýšlet taky zvládnu
a jako poslední výpomoc bych potřeboval poradit, jak tu tiskárnu vlastně nastavit a nakonfigurovat aby tiskla