reprap a podobne

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět
Gif

7. 3. 2012, 7:49

Firem schopnych to vyrobit by asi bylo vic, otazka je s jakou toleranci prurezu.
Na jednu firmu jsem se ptal (prez znameho) a vysledek: Linku na to nemaji, pry neni az takovy problem sestavit, ale prvni otazka je - kolik kamionu toho chci?
Tazke spis chybi nekdo kdo by na sebe vzal riziko velke objednavky a pak to rozprodal po kilech.

Jinak treba podle tohohle http://www.kickstarter.com/projects/sna ... -3d-printe" onclick="window.open(this.href);return false; ten zajem nebude tak velky.

Pro sebe tu mam 100m na pokusy a nez tiskarnu dostavim a seridim, tak uz to treba nekdo vyresi. Bohuzel ale verim ze to ceka az na cinany, az to bude dost velky/zajimavy trh ...
gnat
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2012, 12:11

Někdo se tu ptal na extruder. Loni jsem kupoval tady: http://reprap-fab.org/shop/product_info ... ucts_id=79. Je to němec a přišlo to do 4 dnů. Poštovné bylo 16 Teuro a Greg+Wade extruder s hotendem byl loni za 69,50 Teuro.
SABLE-2015
Bajn

7. 3. 2012, 1:38

gnat píše:Někdo se tu ptal na extruder. Loni jsem kupoval tady: http://reprap-fab.org/shop/product_info ... ucts_id=79. Je to němec a přišlo to do 4 dnů. Poštovné bylo 16 Teuro a Greg+Wade extruder s hotendem byl loni za 69,50 Teuro.
Hoja, to jsem se ptal ja.
Otazka zni, byly nejake problemy s timhle extruderem/hotendem nebo stacilo jen pripojit, zkalibrovat a vse ok? diky za info
gnat
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2012, 9:43

To se takhle těžko říká. Je to první extruder, se kterým si hraju a elektroniku si k tomu páchám sám. Pořád jsem ve fázi ladění a myslím, že drk222 ti potvrdí, že to prostě je cesta Cimrmanových slepých uliček. Momentálně řeším to, že mám asi slabý KM (kupoval jsem to bez něj a mám tam něco ze staré kopírky). Je to standartní Wade extruder s Gregovou modifikací pro rychlé povolení přítlaku drátu.
SABLE-2015
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2012, 1:50

Tak problém s materiálem vyřešen. Tahle firma:
http://www.anah-sk.cz/cz/o-firme/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vyrábí ABS dráty o průměru 3mm. Cena za kilo je 370,- kč + DPH. Poslali mi to v 3,4 kg balení, což hádám je nejmenší možné. Možná mají i různé barvy, ale to jsem se neptal, mně stačí že mají černou.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
drk222

8. 3. 2012, 2:32

Zkoušel si z toho tisknout? Jaká je kvalita? Mám tu několik kilo z jednoho pokusu a výsledek byl pod psa, je potřeba to mít pořádně vysušené a dodržet průměr drátu. Taky je mám v hledáčku.

gnat:
Na extruder samozřejmě potrebujes poměrně slušnou sílu 0,25Nm je minimum co uvádějí lidi co to zkoušeli měřit, ale lépe 0,5. Liší se to i podle materiálu, ABS jde menší silou než PLA atd..
gnat
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2012, 12:29

Díky, to vypadá, že předpoklad o malé síle byl správný. Těch 0,5 Nm snad žádná NEMA17 při 12V, co se používá na RepRapu, nedá. Asi zkusím vyšší napětí a menší mikrokrok.
SABLE-2015
Bajn

9. 3. 2012, 11:29

Jeste me ted napadla trochu offtopic otazka pro majitele. Jak je mechanicky plynuly pohyb tiskovy hlavy v osach x a y? Ve smyslu, pokud ma vykreslit krivku/kruznici je linie tahu kostrbata nebo plynula?
Napadlo me,ze bych pri zamene tiskove hlavy za kreslici pero mel vyuziti pro soustavu i jako kreslici ploter, samozrejme za predpokladu omezeni kreslici plochy.
Kreslicim perem myslim soustavu nejakeho pera(fixa) s pruzinou, kdy zetova souradnice by mela slouzit jen pro dva stavy kreslim/nekreslim (generator kodu pro rizeni zatim neberu v potaz).
Diky za info
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

13. 3. 2012, 5:40

Nakoupil jsem ABS od čtyřech dodavatelů a budu dělat testy. Nyní ale rekonstruuji stůl a taky v tuhle roční dobu každoročně upřednostňuji jiné aktivity. Jakmile se zase dostanu k 3D tisku, napíšu výsledky. Těším se až se do toho dám, mám s 3D tiskem velké plány ... baví mě to.

Co se týče pohybu tiskové hlavy, odhaduji že by mohla být kostrbatá, ale ta kostrbatost není vidět lidským okem. Takový je můj dojem. V každém případě to musí odpovídat vlastnostem točení krokových motorků. Tomu ale nerozumím.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Béďan
Kontaktovat uživatele:

14. 3. 2012, 7:22

Zdravím, měl bych takový dotaz. Prvotně bych se Vám chtěl představit, jsem studentem VUT Brno FAST, a 3D tiskárna je pro mě možnost jak zkoušet nové technologie použité ve stavebnictví, ale k tomu se váže právě ta otázka, respektive dvě, chtěl bych se zeptat, zda by mi někdo byl ochoten vytisknout díly na sestavu mendel prusa + se váže dotaz, jak velkou tisknutelnou plochu má vlastně reprap, a zda by jej bylo možno popřípadě zvětšit na 500x500x500 mm při stejné přesnosti
drk222

15. 3. 2012, 4:49

Asi tak viděl jsem nabízet i stavět i větší. Sám mám teď rozestavěnou s oblastí tisku 265*265*210 a je to už celkem velké monstrum oproti mendelu. Osobně bych považoval těch 0,5m za zbytečnost.
1. problém s tuhostí
2. problém s vyhřívaným stolem a následně jeho setrvačností
3. problém s rychlostí tisku 0,5*0,5*0,5m= 50*50*50= 125 000cm při 10-20ccm/hod 12 000hodin (rok a pul tisku v kuse??), jedna taková cihlička .......
Béďan
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2012, 5:28

tak jako samozřejmě bych mohl testovat ty věci v měřítku, což o to, ale i tak bych pod měřítko 1:2 nechtěl jít, pak už by produkty měly dost rozdílné vlastnosti, takže snad možná takovou jako stavíš teď, pak by mi to vycházelo do velikosti, v tomto případě by výsledný produkt měl půdorysně 220x125x100, a samozřejmě by nebyl plný, bylo by možné tě požádat o pomoc při stavbě ? jedná se hlavně o rady ve výběru elektroniky a popřípadě tisk dílů, díky :D
redbox

16. 3. 2012, 11:35

neměl by tu náhodou někdo konstrukční plánek na RepRap z plexiskla?
drk222

17. 3. 2012, 9:27

redbox:
Na reprap z plexiskla radši zapomeň...
Výresy na to najdeš, jsou stejné na reprap z překližky, prostě díly řezané z desky. Akorát to plexi prostě praská, radši to dřevo...
Bedan:
Záleží na tom, co všecko ta pomoc představuje :0)
Béďan
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2012, 8:19

no prvotně by se jednalo hlavně o tisk dílů na sestavení kostry (objednávky z německa se celkem štítím, netuším co vlastně potřebuju a jestli objednávám to správné), následně pokud už máš rozmyšlenou jakou použiješ elektroniku a atd, abych spíš jako rady z čeho to sestavit, koukal jsem na různé elektroniky a konfigurace ale popravdě jsem z toho nebyl chytrý, takže jednalo by se spíš o rady, co použít, sestavení mechanické jako takové to už bych si provedl, pájet a přemýšlet taky zvládnu :) a jako poslední výpomoc bych potřeboval poradit, jak tu tiskárnu vlastně nastavit a nakonfigurovat aby tiskla :)
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“