Ahoj kluciprochaska píše: ↑15. 4. 2023, 1:39Tři stovky měsíčně za to že se nemusím starat o uhlí, o komín, o kotel? To mi nepřijde tak zlé.Axim píše: ↑15. 4. 2023, 12:31Ahoj kluci
To teda čumím , že i přesto ,jak teď zdražilo uhlí, tak je pořád lacinější topit uhlím ! Já myslel jak je to teď oproti uhlí výhodnější topit TČ .
No a když vezmeš , v úvahu pořizovací náklady a životnost TČ , tak tedy to není žádná výhra , ale dost velký prodělek!! Ale zase pohodlí , bez práce to jo .
Jenže tady nejde jen o ty tři stovky . Kotel Britta ten automat , který má je spolehlivý a už se zaplatil a sloužil by spolehlivě dál další roky a dokud bude uhlí! Musíš počítat, že průměrná životnost TČ je 10let , když budeš mít štěstí , tak více . Britta TČ stalo raketu , za to by měl uhlí na 20let zadarmo !!
Jsem tedy , z těch obrovských pořizovacích nákladů , dále vyšších provozních nákladů , životnosti TČ a úplné závislosti na elektrice , v nadcházejících letech nejistoty na trhu , s energiemi a rušení jaderných elektráren , v Německu a to časem zruší i tepelné elektrárny u nás dost rozčarovaný

Dokud zdraví vydrží budu využívat dal lokální zdroje . Jezdit na skládky , do lesa.
Máte pravdu je s tím hodně práce . Zajet tam , pokacet, naložit, složit doma, rozřezat na cirkule , složit do drevniku, čekat na vysušenní,mít zásoby na roky, nanosit potom ke kotli, každý 2hod přiložit,každých 14 dní vyčistit kotel, dvakrát za rok komín. Je stím fakt hodně práce .
No dokud to půjde a bude zdraví ještě par let , tak to takhle budu dělat ale mě to fakt baví jinak bych to nedělal