testone píše: ↑3. 3. 2019, 6:36
problém je v tom, že zneužitelné není jen to, co neexistuje
někdy kolem r. 1925 (???) když se dělalo sčítání lidu tak tehdy jen asi málokdo považoval otázku Jakého jste náboženství? za nepotřebnou
a ejhle o pár let později na základě zadání většinově zvolených politiků a zmasírovaného davu vytáhli seznamy a těm co napsali že jsou židi poručili nosit žlutou hvězdu na kabátě atd
Nebo kde mysliš že se ta informace vzala?
Ano, to se traduje. Stejně jako se traduje, že IBM pomohlo k holokaustu, protože na jejich děrnoštítkových strojích se zpracovávaly seznamy Židů.
Ale to oboje je jen technikálie.
Podstata problému (podle mě) je, že někdo dokázal přesvědčit obrovskou masu lidi (v té době asi výraznou většinu dané společnosti), že Židé jsou tím špatným, kvůli čemu se oni nemají tak dobře, jak by se měli mít.
To ostatní už je jen realizační otázka. Když měli seznamy a děrnoštítkové automaty, tak to šlo snadněji a rychleji. Ale jistě by to dokázali i bez nich, jen možná trochu pomaleji. Nebo spíš stejně rychle, ale s větším počtem lidí. Podstatné bylo to zadání.
Technika je "politicky neutrální". Můžeš ji použít na výrobu dětských hraček, nebo pro mučení a likvidaci lidí.
testone píše: ↑3. 3. 2019, 6:36
osobně se děsím zrušení hotovosti
a věř, že to je vlhký sen všech byrokratů jistého druhu
banky mají 3% z každého rohlíku (platby), tak to samozřejmě prosazují že je to moderní a pohodlné a ....
o každém rohlíku je záznam
už dnes je technicky možné (data a technologie existují) vědět, že sis včera koupil flašku vína a krabičku prc..., takže asi čekáš dámskou návštěvu (atd)
A Billa , Penny ... kartičku máte?
je jen otázka času, kdy někdo většinově zvolený za potlesku zmasírovaného davu zase vytáhne nějaké v dobré víře vytvořené seznamy/data a řekne - Ten za to může!
To já taky. Pokud k tomu někdy dojde, tak tohle považuju za hodně velký bod zvratu.
I když ani ne tak kvůli nějakým big-datům a díky tomu cíleného marketingu. Ale protože existenci relativně anonymních peněz považuji za základní atribut svobody jednotlivce. Ne nadarmo nás provází už tisíce let.
Pro změnu třeba nějakých Billa-kartiček nebo třeba cookies atd. se nebojím. Bát se apriori každého sběru dat je (podle mě) zbytečné.
Každá informace má cenu jen pro někoho. Že si koupím flašku vína a šprcky může mít cenu pro mou manželku, ale asi ne pro nějaké sběrače big-dat. Pro nějaký orgán by to mohlo mít cenu jen tehdy, pokud už by po mě cíleně šli a sháněli nějaké kompro. Ale to je zase něco jiného - podstatné je to, že a proč po mě jdou.
A cílený marketing mi nevadí, spíš skoro naopak. Jsem poměrně slušně "reklamně-odolný" (jsou na to různé tabulky a testy). Takže když už se na mě musí nějaká reklama valit (z něčeho různé free-služby musí žít), tak jsem raději, když mi chodí reklamy na technické výrobky a na dámské spodní prádlo (samozřejmě oblečené na modelkách). Tedy na ty dvě oblasti, které mě skutečně zajímají.
Ještě k tomu zrušení hotovosti: je velká škoda, jak dopadl Bitcoin a ostatní virtuální měny. I když se to asi dalo čekat (já vím, po boji každý generálem).