Trochu ti to zkritizujeme ...
Víc očí víc vidí ...
Ať nemusíš říkat : "pane mistr furt to piluju a je to malý" ...

vypadá to vše zajímavě, ale nevím na kolik můžou vyjít všechny ty věci ,ale taky to asi nebude nejlevnější a ta přesnost nebude jako u těch nepodepřených tyčí (asi) a taky to vyrobit bude těžšíGrad píše:A jsme zpátky u řešení lineárů z ložisek určených pro inline brusle...
Předpokládám že ta frézka od jeykey bude něco takového: Akorát nepodepřené tyče nejsou nutností, tj.nemusí to být třeba takto:
Vůbec není důležité, co vypadá zajímavě, nebo nezajímavě. Provedení pojezdů, kde kuličková ložiska jezdí po nějakých L profilech apod. Tak toto řešení bych se nebál použít na posuvné otvírání dvířek - třeba u králíkarny. Stejně jako někdo dotahuje lineáry na překližku nebo dřevo, že to nějak někomu funguje, beru spíše jako vítězství ducha nad hmotou, a spíš se kloním k tomu, že výjímka potvrzuje pravidlo, a nebo měl ten dotyčný tak velké štěstí při nákupu lineárů, že všechny byly rovné, a nepotřebovali ani boční přítlak na srovnání do roviny. Pokud nermomocí chceš stavět hobby frézku, tak se pusť do toho TRON, na modelařinu ti ta frézka stačit určitě bude, vlákno o tom tady je, a máš možnost konzultovat se staviteli, stavbu této frézky při stavbě, určitě od někoho získáš plány této frézky, a informace kde třeba ti vypálí na laseru díly rámu a pod. Tak že se s kontaktaktuj s některým stavitelem toho TRON a získej objektivní informace o té frézce a stavbě. A frézka bude frézka a ne nějaký dřevěný kolotoč, který by mohl sežrat červotočLify píše:vypadá to vše zajímavě, ale nevím na kolik můžou vyjít všechny ty věci ,ale taky to asi nebude nejlevnější a ta přesnost nebude jako u těch nepodepřených tyčí (asi) a taky to vyrobit bude těžšíGrad píše:A jsme zpátky u řešení lineárů z ložisek určených pro inline brusle...
Předpokládám že ta frézka od jeykey bude něco takového: Akorát nepodepřené tyče nejsou nutností, tj.nemusí to být třeba takto:
fakt nevím do jakého řešení jít
Lify píše:Ahoj zkouknu ještě trona ale spíš teď potřebuji poradit nastavení Machu 3
Že Lifymu radí tolik lidí, je snad na foru normální, kdyby neradil nikdo, tak to asi normální nebude. No a co se týká protichůdných odpovědí, tak to je taky celkem normální. Každý, tedy skoro každý bude doporučovat věc s kterou má osobní zkušenost, no někdo bude i doporučovat něco s čím nemá vůbec žádnou zkušenost, ale s tím se nic neudělá. Samo, že člověk, který chce stavět hobby frézku, tak si musí v první řadě uvědomit, co na ní chce frézovat, takže jaká by měla frézka mít rozměry. Já mám na svoji frézce rozjezdy Y 408, X 708, Z 58, možná Z mohlo být o něco více, ale zatím jsem to nepotřeboval. Takže tyto rozměry pro hobby modelářskou frézku považuji za takové optimální. ( Taky musím počitat s tím, jestli vůbec mám místnost, kam tu frézku dám - já jsem adaptoval místnost pro frézku za staré uhelny - žádná sláva ale má rozměr 1700 x 2900 takže dostačuje viz. moje stránky a ještě tím hlukem, z toho frézování, nesmíte obtěžovat okolí. ) Takové ty odpovědi : no já chci na ni frézovat balzu, překližku, dural a možná i ocel, takže toto už není na hobby frézku, s pojezdy nepodepřená tyč apod. to nepůjde. Takže kolik chci, nebo můžu do frézky investovat peněz. ( Já zastávám názor, že za pár korun se kvalitní věc udělat, nebo koupit nedá, pokud chci, aby mě frézka sloužila desítky let s minimálním opotřebením, tak musím mít i kvalitní díly pro výrobu, kuličkové pouzdro taky koupím za cca 100Kč nebo i za cca 700Kč a rozdíl mezi nimi bude). Dnes už jsou některé komponenty levnější než když jsem já tu svoji frézku stavěl. Ale zase narostla cena práce. Takže vycházet z toho, co dokáži udělat v potřebné kvalitě sám, co budu muset zadat no a tady trochu pozor, nikomu se moc chtít nebude dělat kusovku v přesnostech pod 0,01. A když, tak si to nechá zaplatit. Tím, že má někdo známý doma nějaký starý soustruh, tak to vůbec neznamená, že na něm umí dělat v setinách, a z házivostí se umí taky domluvit. Takže pokud nic neumím z toho černého řemesla a kvalitně, tak mám tu svoji volbu dost omezenou. Takže vycházet spíše z toho, co funguje trochu jako taková stavebnice (TRON), kdo třeba dělá v serii díly pro tuto frézku ( Krutor ) a pod. Jinak to bude běh na velmi dlouhou trať. A jak už jsem se zminoval, jako velmi vhodný je kolega z okolí, který už hobby frézku má, a budě dělat takového kustoda na cestě k funkční hobby frézce.fmodel píše:No chlapci ruku na srdce ,kdyby vám v jeho věku radilo tolik lidí, a to od hobbíků který stěží něco dokončili až po profíky v oboru ,tak to je na Chochlouška zvlášt protichůdné odpovědi.Jak se říká příliž mnoho myslivců zajícova smrt.
Tak odpovím - 1) rozjezdy chci takové, abych na tom mohl dělat model ,takže asi Y 400 X 500 Z 100Bob píše:Že Lifymu radí tolik lidí, je snad na foru normální, kdyby neradil nikdo, tak to asi normální nebude. No a co se týká protichůdných odpovědí, tak to je taky celkem normální. Každý, tedy skoro každý bude doporučovat věc s kterou má osobní zkušenost, no někdo bude i doporučovat něco s čím nemá vůbec žádnou zkušenost, ale s tím se nic neudělá. Samo, že člověk, který chce stavět hobby frézku, tak si musí v první řadě uvědomit, co na ní chce frézovat, takže jaká by měla frézka mít rozměry. Já mám na svoji frézce rozjezdy Y 408, X 708, Z 58, možná Z mohlo být o něco více, ale zatím jsem to nepotřeboval. Takže tyto rozměry pro hobby modelářskou frézku považuji za takové optimální. ( Taky musím počitat s tím, jestli vůbec mám místnost, kam tu frézku dám - já jsem adaptoval místnost pro frézku za staré uhelny - žádná sláva ale má rozměr 1700 x 2900 takže dostačuje viz. moje stránky a ještě tím hlukem, z toho frézování, nesmíte obtěžovat okolí. ) Takové ty odpovědi : no já chci na ni frézovat balzu, překližku, dural a možná i ocel, takže toto už není na hobby frézku, s pojezdy nepodepřená tyč apod. to nepůjde. Takže kolik chci, nebo můžu do frézky investovat peněz. ( Já zastávám názor, že za pár korun se kvalitní věc udělat, nebo koupit nedá, pokud chci, aby mě frézka sloužila desítky let s minimálním opotřebením, tak musím mít i kvalitní díly pro výrobu, kuličkové pouzdro taky koupím za cca 100Kč nebo i za cca 700Kč a rozdíl mezi nimi bude). Dnes už jsou některé komponenty levnější než když jsem já tu svoji frézku stavěl. Ale zase narostla cena práce. Takže vycházet z toho, co dokáži udělat v potřebné kvalitě sám, co budu muset zadat no a tady trochu pozor, nikomu se moc chtít nebude dělat kusovku v přesnostech pod 0,01. A když, tak si to nechá zaplatit. Tím, že má někdo známý doma nějaký starý soustruh, tak to vůbec neznamená, že na něm umí dělat v setinách, a z házivostí se umí taky domluvit. Takže pokud nic neumím z toho černého řemesla a kvalitně, tak mám tu svoji volbu dost omezenou. Takže vycházet spíše z toho, co funguje trochu jako taková stavebnice (TRON), kdo třeba dělá v serii díly pro tuto frézku ( Krutor ) a pod. Jinak to bude běh na velmi dlouhou trať. A jak už jsem se zminoval, jako velmi vhodný je kolega z okolí, který už hobby frézku má, a budě dělat takového kustoda na cestě k funkční hobby frézce.fmodel píše:No chlapci ruku na srdce ,kdyby vám v jeho věku radilo tolik lidí, a to od hobbíků který stěží něco dokončili až po profíky v oboru ,tak to je na Chochlouška zvlášt protichůdné odpovědi.Jak se říká příliž mnoho myslivců zajícova smrt.