CNC Frézka na balsu

Odpovědět
pavlaxy

18. 3. 2016, 2:01

Tak sem pak dej zase model ...
Trochu ti to zkritizujeme ...
Víc očí víc vidí ...
Ať nemusíš říkat : "pane mistr furt to piluju a je to malý" ...
:D :P
Grad

18. 3. 2016, 2:29

A jsme zpátky u řešení lineárů z ložisek určených pro inline brusle...
Předpokládám že ta frézka od jeykey bude něco takového:
Cnc Router Table.pdf
(1.21 MiB) Staženo 353 x
Akorát nepodepřené tyče nejsou nutností, tj.nemusí to být třeba takto:
diy-idea-2.jpg
Možných jiných řešení je spousta-viz. fotky níže, ale u všech konstrukcí je potřeba se zamyslet a pamatovat jak se bude seřizovat rovnoběžnost vedení a vůle ložisek-jejích přítlak k vedení třeba pomocí excentru...
uhelník na uhelník
uhelník na uhelník
profil C na jekl
profil C na jekl
čtvercová tyč na pásovině
čtvercová tyč na pásovině
uhelník na pásovině
uhelník na pásovině
kompaktní blok s ložiskami po pásovině - nejpromyšlenější diy řešení lineárů s existujicímy plánky na netu
kompaktní blok s ložiskami po pásovině - nejpromyšlenější diy řešení lineárů s existujicímy plánky na netu
lineár: pro ložiska konstrukce z výpalku jezdící po jeklech + pohon ozubeným hřebenem
lineár: pro ložiska konstrukce z výpalku jezdící po jeklech + pohon ozubeným hřebenem
jeykey

18. 3. 2016, 4:54

X, Z úhelník na úhelník, Y jekl a 2 ložiska nahoře, 2 ložiska dole a 2 ložiska ze strany, stranový se seřizujou, dolní jenom utahujou na potřebnou lehkost pojezdu.
nejblíž tomu je asi profil C na jeklu, ale místo profilu C už je tam překližková bočnice, až vyfotim nějakej detail, tak to sem dám
to co je v tom PDF už je zas moc složitý, z mýho pohledu zbytečně, - prostě kdyžbych chtěl fakt přesnej stroj na 0.01mm tak ho koupím, protože ho doma nikdy neudělám levněji než výrobce, a na přesnost 0.3mm už zas nepotřebuju tak složitý a do všech směrů seřiditelný konstrukce.
Lify

18. 3. 2016, 10:36

Aha, jinak dnes jsem si vyzvedl oddělovací desku a vše složil dohromaty tj. jeden motor,tb6560 a oddělovací deska - ted jak to spustit? přes mach ? Zkoušel jsem to, ale jde do toho proud, ale do motoru jde furt a když jsem to udělal dle tohoto a zapnul Gcode ,tak to nic nedělalo a šel do motoru jen proud a nic jiného se nedělo .
Nemám to špatně nastavené ??
Přílohy
5axis_breakout_board-EN.pdf
(1.3 MiB) Staženo 452 x
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Lify

19. 3. 2016, 12:38

Grad píše:A jsme zpátky u řešení lineárů z ložisek určených pro inline brusle...
Cnc Router Table.pdf
diy-idea-2.jpg
vypadá to vše zajímavě, ale nevím na kolik můžou vyjít všechny ty věci ,ale taky to asi nebude nejlevnější a ta přesnost nebude jako u těch nepodepřených tyčí (asi) a taky to vyrobit bude těžší
fakt nevím do jakého řešení jít
Věčný tazatel
Bob
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 5:57

Lify píše:
Grad píše:A jsme zpátky u řešení lineárů z ložisek určených pro inline brusle...
Cnc Router Table.pdf
diy-idea-2.jpg
vypadá to vše zajímavě, ale nevím na kolik můžou vyjít všechny ty věci ,ale taky to asi nebude nejlevnější a ta přesnost nebude jako u těch nepodepřených tyčí (asi) a taky to vyrobit bude těžší
fakt nevím do jakého řešení jít
Vůbec není důležité, co vypadá zajímavě, nebo nezajímavě. Provedení pojezdů, kde kuličková ložiska jezdí po nějakých L profilech apod. Tak toto řešení bych se nebál použít na posuvné otvírání dvířek - třeba u králíkarny. Stejně jako někdo dotahuje lineáry na překližku nebo dřevo, že to nějak někomu funguje, beru spíše jako vítězství ducha nad hmotou, a spíš se kloním k tomu, že výjímka potvrzuje pravidlo, a nebo měl ten dotyčný tak velké štěstí při nákupu lineárů, že všechny byly rovné, a nepotřebovali ani boční přítlak na srovnání do roviny. Pokud nermomocí chceš stavět hobby frézku, tak se pusť do toho TRON, na modelařinu ti ta frézka stačit určitě bude, vlákno o tom tady je, a máš možnost konzultovat se staviteli, stavbu této frézky při stavbě, určitě od někoho získáš plány této frézky, a informace kde třeba ti vypálí na laseru díly rámu a pod. Tak že se s kontaktaktuj s některým stavitelem toho TRON a získej objektivní informace o té frézce a stavbě. A frézka bude frézka a ne nějaký dřevěný kolotoč, který by mohl sežrat červotoč :D .
Lify

19. 3. 2016, 10:23

Ahoj zkouknu ještě trona ale spíš teď potřebuji poradit nastavení Machu 3
Věčný tazatel
Bob
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2016, 5:10

Lify píše:Ahoj zkouknu ještě trona ale spíš teď potřebuji poradit nastavení Machu 3

Ahoj, s tím Ti bohužel nepomohu, já mám jako řídící SW Linux cnc :D.
slezak77

20. 3. 2016, 7:07

A sčím jako, v tom pdf je všechno názorně popsáno, lépe už to snad ani nejde, a až se to začne vrťet, tak potom asi jen natunit motory. A to je zase v sekci mach, tam je vlastně úplně všechno k dočtení.
Grad

20. 3. 2016, 10:29

hochu hochu, rozhodnout se a makat již musíš sám, 400 postu rad v tomto vlákně a jsme pořád na začátku...
Říká ti něco pojem rozhodovací proces?
Obrázek
Pokud máš na to peníze, nejlepší bude aby ti to rodiče koupily.
Pokud chceš něco stavět, tak toto bude asi cesta.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2016, 10:47

No chlapci ruku na srdce ,kdyby vám v jeho věku radilo tolik lidí, a to od hobbíků který stěží něco dokončili až po profíky v oboru ,tak to je na Chochlouška zvlášt protichůdné odpovědi.Jak se říká příliž mnoho myslivců zajícova smrt.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Bob
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2016, 11:40

fmodel píše:No chlapci ruku na srdce ,kdyby vám v jeho věku radilo tolik lidí, a to od hobbíků který stěží něco dokončili až po profíky v oboru ,tak to je na Chochlouška zvlášt protichůdné odpovědi.Jak se říká příliž mnoho myslivců zajícova smrt.
Že Lifymu radí tolik lidí, je snad na foru normální, kdyby neradil nikdo, tak to asi normální nebude. No a co se týká protichůdných odpovědí, tak to je taky celkem normální. Každý, tedy skoro každý bude doporučovat věc s kterou má osobní zkušenost, no někdo bude i doporučovat něco s čím nemá vůbec žádnou zkušenost, ale s tím se nic neudělá. Samo, že člověk, který chce stavět hobby frézku, tak si musí v první řadě uvědomit, co na ní chce frézovat, takže jaká by měla frézka mít rozměry. Já mám na svoji frézce rozjezdy Y 408, X 708, Z 58, možná Z mohlo být o něco více, ale zatím jsem to nepotřeboval. Takže tyto rozměry pro hobby modelářskou frézku považuji za takové optimální. ( Taky musím počitat s tím, jestli vůbec mám místnost, kam tu frézku dám - já jsem adaptoval místnost pro frézku za staré uhelny - žádná sláva ale má rozměr 1700 x 2900 takže dostačuje viz. moje stránky a ještě tím hlukem, z toho frézování, nesmíte obtěžovat okolí. ) Takové ty odpovědi : no já chci na ni frézovat balzu, překližku, dural a možná i ocel, takže toto už není na hobby frézku, s pojezdy nepodepřená tyč apod. to nepůjde. Takže kolik chci, nebo můžu do frézky investovat peněz. ( Já zastávám názor, že za pár korun se kvalitní věc udělat, nebo koupit nedá, pokud chci, aby mě frézka sloužila desítky let s minimálním opotřebením, tak musím mít i kvalitní díly pro výrobu, kuličkové pouzdro taky koupím za cca 100Kč nebo i za cca 700Kč a rozdíl mezi nimi bude). Dnes už jsou některé komponenty levnější než když jsem já tu svoji frézku stavěl. Ale zase narostla cena práce. Takže vycházet z toho, co dokáži udělat v potřebné kvalitě sám, co budu muset zadat no a tady trochu pozor, nikomu se moc chtít nebude dělat kusovku v přesnostech pod 0,01. A když, tak si to nechá zaplatit. Tím, že má někdo známý doma nějaký starý soustruh, tak to vůbec neznamená, že na něm umí dělat v setinách, a z házivostí se umí taky domluvit. Takže pokud nic neumím z toho černého řemesla a kvalitně, tak mám tu svoji volbu dost omezenou. Takže vycházet spíše z toho, co funguje trochu jako taková stavebnice (TRON), kdo třeba dělá v serii díly pro tuto frézku ( Krutor ) a pod. Jinak to bude běh na velmi dlouhou trať. A jak už jsem se zminoval, jako velmi vhodný je kolega z okolí, který už hobby frézku má, a budě dělat takového kustoda na cestě k funkční hobby frézce.
Lify

20. 3. 2016, 1:47

Bob píše:
fmodel píše:No chlapci ruku na srdce ,kdyby vám v jeho věku radilo tolik lidí, a to od hobbíků který stěží něco dokončili až po profíky v oboru ,tak to je na Chochlouška zvlášt protichůdné odpovědi.Jak se říká příliž mnoho myslivců zajícova smrt.
Že Lifymu radí tolik lidí, je snad na foru normální, kdyby neradil nikdo, tak to asi normální nebude. No a co se týká protichůdných odpovědí, tak to je taky celkem normální. Každý, tedy skoro každý bude doporučovat věc s kterou má osobní zkušenost, no někdo bude i doporučovat něco s čím nemá vůbec žádnou zkušenost, ale s tím se nic neudělá. Samo, že člověk, který chce stavět hobby frézku, tak si musí v první řadě uvědomit, co na ní chce frézovat, takže jaká by měla frézka mít rozměry. Já mám na svoji frézce rozjezdy Y 408, X 708, Z 58, možná Z mohlo být o něco více, ale zatím jsem to nepotřeboval. Takže tyto rozměry pro hobby modelářskou frézku považuji za takové optimální. ( Taky musím počitat s tím, jestli vůbec mám místnost, kam tu frézku dám - já jsem adaptoval místnost pro frézku za staré uhelny - žádná sláva ale má rozměr 1700 x 2900 takže dostačuje viz. moje stránky a ještě tím hlukem, z toho frézování, nesmíte obtěžovat okolí. ) Takové ty odpovědi : no já chci na ni frézovat balzu, překližku, dural a možná i ocel, takže toto už není na hobby frézku, s pojezdy nepodepřená tyč apod. to nepůjde. Takže kolik chci, nebo můžu do frézky investovat peněz. ( Já zastávám názor, že za pár korun se kvalitní věc udělat, nebo koupit nedá, pokud chci, aby mě frézka sloužila desítky let s minimálním opotřebením, tak musím mít i kvalitní díly pro výrobu, kuličkové pouzdro taky koupím za cca 100Kč nebo i za cca 700Kč a rozdíl mezi nimi bude). Dnes už jsou některé komponenty levnější než když jsem já tu svoji frézku stavěl. Ale zase narostla cena práce. Takže vycházet z toho, co dokáži udělat v potřebné kvalitě sám, co budu muset zadat no a tady trochu pozor, nikomu se moc chtít nebude dělat kusovku v přesnostech pod 0,01. A když, tak si to nechá zaplatit. Tím, že má někdo známý doma nějaký starý soustruh, tak to vůbec neznamená, že na něm umí dělat v setinách, a z házivostí se umí taky domluvit. Takže pokud nic neumím z toho černého řemesla a kvalitně, tak mám tu svoji volbu dost omezenou. Takže vycházet spíše z toho, co funguje trochu jako taková stavebnice (TRON), kdo třeba dělá v serii díly pro tuto frézku ( Krutor ) a pod. Jinak to bude běh na velmi dlouhou trať. A jak už jsem se zminoval, jako velmi vhodný je kolega z okolí, který už hobby frézku má, a budě dělat takového kustoda na cestě k funkční hobby frézce.
Tak odpovím - 1) rozjezdy chci takové, abych na tom mohl dělat model ,takže asi Y 400 X 500 Z 100
2) bude to buď v dílně a nebo ve vnitřní dílně
3)Chci na tom balsu, překližku a asi taky plast
4)chci se na tom naučit a po škole si třeba koupit něco silnějšího
Věčný tazatel
fmodel
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2016, 2:09

Tak už víš velikost ,jakou máš možnost strojního vybavení ?(moje zkušenost je že pokud nejseš vybaven tak nejlevnější je řezání laserem a vodou to máš kousek od tebe v Plaňanech a není to drahý jako klasický obrábění)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pavlaxy

20. 3. 2016, 2:19

Máš tu odkaz na dřevěnný stroj ...
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=20091" onclick="window.open(this.href);return false;
V některém se svých příspěvků jsem ti posílala fotku koncepce jiného stroje "cast_2 Marcus Müller Triebgast 2007"
posílám ji znova a jak si porovnáním zjistíš dřeváček má slabé místo ,
tím že boční trojúhelníky nemá až přes celé sloupky nahoru k příčnému nosníku osy "Y"
cast_2 Marcus Müller Triebgast 2007.jpg
cast_2 Marcus Müller Triebgast 2007.jpg (41.51 KiB) Zobrazeno 5579 x

To je takový návod jak se dívat na jiné konstrukce ..
třeba se pokoušet hledat nejslabší článek -nejméně materiálu- to pro začátek ...
Nehledej v tom vědu a odmysli si že na fotce je zcela jiný materiál - epoxygranit ,o něm ani nepřemýšlej to je jiný obor ...
Pro lepší přístup ke stolu si Guliver udělal v bočním vyztužení obloukové vybrání ,najdi si tu fotku už sám :wink:
Kresli si to hezky do sešitu -ta porovnání a poznámky ...nebo to dáš sem a zeptáš se zcela konkrétně .
:D :P
Naposledy upravil(a) pavlaxy dne 20. 3. 2016, 2:23, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“