Nejsem žádný topenář, ale řekl bych, že podobný problém jsem řešil loni s druhým třícesťákem na výstupu do topení od aku nádrže (mám dvouokruhovou oběhovku - kotel/nádrž - nádrž/topení). Pak mi jeden praktik poradil abych spínal čerpadlo termostatem (stačí příložný - nastavený na cca 40 st) a termostat umístil co nejblíže vstupu do aku nádrže (u vás barelu). Když pak zatopím tak termostat spíná čerpadlo v domovní oběhovce a cykluje to v několikaminutových intervalech, když se v nádrži vytvoří malá vrstva teplé vody, tak pak už čerpadlo běží trvale. Před touhle úpravou to dělalo stejné hrůzy - kotel za chvíli vařil a do nádrže ani baráku nešlo nic, pomohlo jen vyřadit třícesťák za kotlem. Můžete to opatrně zkusit, ale otázkou je co s tím výměníkem, který máte vřazený v serii s motorem, kam až se dostává horká voda bez zapnutého čerpadla. Výměník je vlastně samostatný zdroj tepla, proč ho máte takto připojený?magi píše:Barel propojený s motorem, všechna důležitá místa osazena snímači teplot, zapojený datalogger, zřízeno improvizované měřící středisko, osazen i sportovní filtr ze Škody 100
Schválně kdo uhádne, co je to přilepené na vršku filtrační vložky?
Při zkoušení to se mnou docela vysmrklo. Tím že je spaliňák výš než hladina v nádrži, jediný způsob jak udržet vodu i v nejvyšším bodě je čerpadlo a cirkulace. Než tam byl trojcesťák tak to bylo v pohodě, ale teď tam trojcesťák dělá jakýsi bordel. Buď to běhá jen malý okruh, nebo jen velký okruh. V okamžiku, kdy to má míchat, tak to zase běhá jen malý okruh, což si vysvětluju tím, že to radeji běhá dokola v malém okruhu, než by to překonávalo převýšení zpět do nádrže ve velkém okruhu.
Při testu start a zahřívání začalo samosebou na malém okruhu a se zvyšující se teplotou vratné vody jsem postupně pootevíral do velkého okruhu. Jenže do velkého nic nešlo a stále si to běhalo dokolečka v malém. Než jsem na to přišel, tak mi vyběhla teplota na motoru přes 90st. Bylo to uz na zatíženém motoru, takže teplota letěla přímo bleskově. Chvíli zaváhat a mohlo to být celé vyřešené definitivně.
Nádrž musí buď celá výš, nebo ji uzavřít a udělat tomu expanzku.
Nebo místo 3-cesťáku to možná chce 4-cesťák.
Celý stroj je úžasná práce, fandím!