Magiho výzkumný ústav
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše Magi, je to jak v Unipletu v půli devadesátek. Celkem nechápu že se to nějak uživí. Manipulace s tou paletou koleček na vrtacím automatu je opravdu za trest. Přitom šroubovačka na balancéru a nějaký rozumný vyrážeč by práci asi zjednodušily
Per aspera ad astra
Kdyby k tomu někdo napsal "manufaktura v Pákistánu", nepochyboval bych o tom
.
Nejspíš se jim to při výrobě pár tisíc nožů a protikusů (jaxeto jmenuje to děravý) nevyplatí pořizovat nějakou automatizaci. Kolik tak člověk potřebuje mlýnků na maso za rok?
Pravděpodobně by si na nich bezpečák smlsnul; to ráchání paciček v chladící lázni, gumový rukavice na špony, ofukování emulze vzduchem jen tak do prostoru (aniž by ženská a její okolí měli aspoň respirátor), o klouzající podlaze nemluvě ....

Nejspíš se jim to při výrobě pár tisíc nožů a protikusů (jaxeto jmenuje to děravý) nevyplatí pořizovat nějakou automatizaci. Kolik tak člověk potřebuje mlýnků na maso za rok?
Pravděpodobně by si na nich bezpečák smlsnul; to ráchání paciček v chladící lázni, gumový rukavice na špony, ofukování emulze vzduchem jen tak do prostoru (aniž by ženská a její okolí měli aspoň respirátor), o klouzající podlaze nemluvě ....
Nejsem teda ekonom ani kdoví jakej plánovač, ale pokud si spočítáte dnešní cenu inženýrů na konstrukce automatické linky, výplaty školených seřizovačů, ceny servisních firem, různé papíry a schvalování atd. A oproti tomu cenu UA dělníka na dohodu na pár měsíců, kterých je tu v republice asi teď dost a jednoho mistra na celou tuhle halu. Co vyjde levněji v nákladech? Když potom vyrobí třeba jen střední sérii nožů. Já bych si tipoval to druhý. Co vy?
Je to hnusný takhle uvažovat... a psát o UA dělnících. Ale jsou toho plný články na internetu a diskuze, kolik jich tu je a za jaký prachy jsou ochotný dělat, tak jen z toho usuzuji. Osobně se mi to moc nelíbí, neni to dobrý ani pro ně ani pro nás a ani pro náš stát. Je to dobrý jen pro ty vlastníky těch firem (prostě Goaudi
)
Je to hnusný takhle uvažovat... a psát o UA dělnících. Ale jsou toho plný články na internetu a diskuze, kolik jich tu je a za jaký prachy jsou ochotný dělat, tak jen z toho usuzuji. Osobně se mi to moc nelíbí, neni to dobrý ani pro ně ani pro nás a ani pro náš stát. Je to dobrý jen pro ty vlastníky těch firem (prostě Goaudi

Naposledy upravil(a) martasg1 dne 24. 7. 2025, 12:47, celkem upraveno 3 x.
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

Že do takej výroby je full automatizácia nezmysel a nikto to tu ani nespomínal. Ale vkladať žeravé železo do lisu ako za krále klacka a upínať šajby na šrobik je neefektívne a vo výsledku drahé. Na jedného operátora sa u nás počíta 25 tisíc ročne. U vás to musí byť viac. Za 25 tisíc im tie prípravky spravím aj tri. Už len tá píla na začiatku - reže jedno kolečko salámu. Pritom výkon má, že kľudne odreže aj tri kolečká, stačí upraviť vstupný podávač. Tam sa dá spraviť racionalizácia vo výrobe lacno, lebo žiadnu tam od spustenia továrne nemali. Asi jediný pokrok je práve tá píla.
Už len výmena nástrojov za niečo súčasné miesto tých HSS chujovín by priniesla možno 50% úsporu času
Už len výmena nástrojov za niečo súčasné miesto tých HSS chujovín by priniesla možno 50% úsporu času
No ale zase když koukám na ty Indy jak vyrábějí kde co velkosériově v žabkach na hlíně na soustruhu z 50tých let a pak to balí do honosných krabic a posílají do světa, tak opravdu ta cena lidské práce je asi stále rozhodující. Proto, dokud zde bude přísun levné pracovní síly tak to bude mít asi stejný pravidla jako v Indii? A není to právě politika co určuje jak je v číně v indii? a u nás? nechám se poučit... ale majitelé firem to asi nejsou kdo tohle ovlivní, ty využijí maximum možností pro svůj zisk, ať už zvolí levné pracovní síly nebo automatizaci s dotací. Asi míchám dost věcí dohromady, ale názory si rád přečtu, zajímá mě to.

Pokiaľ máme minimálnu mzdu, tak tu nikto za 5 dolárov na mesiac ako v Pakistane robiť nebude. A práve stále sa zvyšujúca minimálna mzda paradoxne prispieva k tomu, že tí ľudia sú nezamestnateľní, ak má výroba perspektívu aspoň na tri roky, tak sa bohate vyplatí zaplatiť robota aj s inžinierom, ktorý ho nastaví, lebo robot robí 24/7 bez očr a dovolenky. A nebude schválne robiť zmätky na nočnej, aby si mohli degeši spraviť diskotéku (osobne som v jednej fabrike zažil
)
V podstate mňa živí to, že lúzri volia ľavicové vlády, ktoré stále zvyšujú náklady na zamestnanca
.

V podstate mňa živí to, že lúzri volia ľavicové vlády, ktoré stále zvyšujú náklady na zamestnanca

Takže západ (Německo apod.) s vysokými mzdy jsou o vyšší morálce zamestnanců a lepším managementu? Protože tam to určitě nezavedli levicový vlády. Měl jsi tedy na mysli východní blok evropy. (Můj brácha dělá v Německu a extra nějakou velkou automatizaci nemají, jo zato morálku tam dělníci z východního bloku mají
každý se bojí pořád o místo co mi tak vypráví).

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
V nemecku jsou ve vedeni manazeri. U nas nevim jak to pojmenovat. Ted prave sedim v nemecke fabrice a muzu jen potvrdit ze to jsou uplne jiny typy lidi nez casto u nas.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Rozhodne majú povodní nemeckí obyvatelia vyššiu pracovnú morálku ako tí z východného bloku. Tam totiž nemali 40 rokov vlády delnické třídy, ktorá ústavnou povinnosťou mať zamestnanie (schválne nepíšem prácu) odnaučila ľudí snažiť sa odvádzať kvalitnú prácu. Okrem toho tam hnusní kapitalisti majú generácie zamestnancov a tak nejak sa im snažia spraviť dostojné pracovné podmienky. Nemci, s ktorými pracujem, nastúpili do fabriky po škole a sú tam dodnes. Najstarší má cca 70 a cez 50 rokov skúseností. Nájdi to u nás...
PS: Nemci majú ľavicových vlád (alebo populistických) dosť a dosť. Čo myslíš, že je strana zelených? Normálne melóny - zvonka sú zelení a vo vnútri červení.
Ale tak nejak nechápem, ako to súvisí s tým videom. Tam tí ľudia makajú. Oni nemôžu za to, že vedenie nerobí racionalizačné opatrenia.
PPS: Síce je tu politika zakázaná, ale risknem banán - u nás je neodpočítateľný základ dane tak nízky (okolo 4000), že človek, čo u nás zarába minimálnu mzdu, je pre zamestnávateľa oveľa drahší, ako pre zamestnávateľa v Rakúsku. V ČR to máte nastavené lepšie, ale presné čísla neviem.
PS: Nemci majú ľavicových vlád (alebo populistických) dosť a dosť. Čo myslíš, že je strana zelených? Normálne melóny - zvonka sú zelení a vo vnútri červení.
Ale tak nejak nechápem, ako to súvisí s tým videom. Tam tí ľudia makajú. Oni nemôžu za to, že vedenie nerobí racionalizačné opatrenia.
PPS: Síce je tu politika zakázaná, ale risknem banán - u nás je neodpočítateľný základ dane tak nízky (okolo 4000), že človek, čo u nás zarába minimálnu mzdu, je pre zamestnávateľa oveľa drahší, ako pre zamestnávateľa v Rakúsku. V ČR to máte nastavené lepšie, ale presné čísla neviem.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nehledal bych za tim primarne politiku. Ale to ze ty firmy ridi lidi bez historie. Nejsou schopni vnimat co firma fakticky potrebuje. Nejsou schopni analyz. Nerozumi nicemu nez vlastni vyplatni pasce. Je to samozrejme dusledek minulosti republiky ktera v jinych zemich nebyla takova jako u nas. Proto to tam funguje lepe. Ale muzu potvrdit ze je zasadni rozdil mezi firmou v nekdejsim zapadnim a vychodnim nemecku...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Manager - z anglického to manage = umět, dokázat.
Původně nejspíš mělo znamenat, že dokážou věst firmu, obchod, ....
U nás se význam zobecnil - původní význam, plus lidé, kteří si dokážou nahamounit majetek, nebo dokážou poslat firmu zu grunt, ....
Tak já Vám přidám taky pár postřehů. Kdo z Vás se podíval na historii firmy a tradici? https://www.kds.cz/cz/historie.html
Já osobně mám doma několik nožů z KDS a poměr výkon/cena super.
Výroba nožů a šajbiček do mlýnků staré provenience nebude žádný rito. Majitelům je jasný, že na tom nezbohatnou, když by nakoupili mechanizaci, těžko se jim to někdy vrátí, objem trhu a poptávka je jasně daná historicky a spíš bude klesat, protože kdo z Vás si maso mele doma, že.
Tenhle proces výroby je vychytanej desetiletíma zkušeností. Měl jsem tu čest v pár firmách vidět zavádění automatizace na podobný manufakturní procesy a pak jsem viděl výsledky. Mnohdy to skončilo neúspěchem, protože vyladit vstupní podmínky je něco jako předpovídat počasí.
U nás ve vsi máme taky manufakturu na vánoční skleněný vozdůbky. Když na to kouknu jako laik, tak to zatomatizování by šlo jako fík. Linka dlouhá 100m, na jedný straně do toho strčim sklěněnou trubku a na druhý straně vypadně panďulák. Jenže znám ty podmínky a už třeba jen samotný barvení je alchymie. Prostě zajistit všechny podmínky pro malosériovou výrobu aby z toho nepadaly zmetky je mnohdy ekonomickej nesmysl.
Jasný, je to skanzen, ale prostě to je vychytaná a osvědčená jednoduchá technologie. To jsou právě ty zlatý český ručičky, který sice neflákaj miliony kusů jako automotive, ale má to svojí hodnotu a kvalitu. A pokud to takto funguje, tak to asi majitelé nedotují. Pro mě jako spotřebitele je rozhodující funkčnost a trvanlivost, takže jsem rád, že v týhle fabrice to funguje ještě normálně a maximální zisk není prvořadá záležitost!
Já osobně mám doma několik nožů z KDS a poměr výkon/cena super.
Výroba nožů a šajbiček do mlýnků staré provenience nebude žádný rito. Majitelům je jasný, že na tom nezbohatnou, když by nakoupili mechanizaci, těžko se jim to někdy vrátí, objem trhu a poptávka je jasně daná historicky a spíš bude klesat, protože kdo z Vás si maso mele doma, že.
Tenhle proces výroby je vychytanej desetiletíma zkušeností. Měl jsem tu čest v pár firmách vidět zavádění automatizace na podobný manufakturní procesy a pak jsem viděl výsledky. Mnohdy to skončilo neúspěchem, protože vyladit vstupní podmínky je něco jako předpovídat počasí.
U nás ve vsi máme taky manufakturu na vánoční skleněný vozdůbky. Když na to kouknu jako laik, tak to zatomatizování by šlo jako fík. Linka dlouhá 100m, na jedný straně do toho strčim sklěněnou trubku a na druhý straně vypadně panďulák. Jenže znám ty podmínky a už třeba jen samotný barvení je alchymie. Prostě zajistit všechny podmínky pro malosériovou výrobu aby z toho nepadaly zmetky je mnohdy ekonomickej nesmysl.
Jasný, je to skanzen, ale prostě to je vychytaná a osvědčená jednoduchá technologie. To jsou právě ty zlatý český ručičky, který sice neflákaj miliony kusů jako automotive, ale má to svojí hodnotu a kvalitu. A pokud to takto funguje, tak to asi majitelé nedotují. Pro mě jako spotřebitele je rozhodující funkčnost a trvanlivost, takže jsem rád, že v týhle fabrice to funguje ještě normálně a maximální zisk není prvořadá záležitost!