soustruh kolem 20 tis na modelařinu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Rs.

3. 7. 2013, 8:09

Přitažením ke obecnému stolku větší tuhosti nedosáhneš, protože tuhost tě zajímá v řádech pod 1/100 mm, to je ten rozměr, o co píská nůž.
Chceš-li demontovatelný spoj, je nutné jednak zaškrabat/zalapovat dosedací plochy stolek-lože, jednak průřez šroubů musí být "přiměřený" průřezu lože a stolku. Druhá varianta je to slepit něčím ve stylu zalití do epoxy-granitu.

Na titěrné věci vyndej univerzálku, kup si zhruba MK3-ER20 unašeč s kleštinami a lupu. Rozbitý nos za to nestojí. Jako nůž se mně osvědčil 2mm plátek HSS-Co v speciálním držáku. Je nutno často brousit (grit >800, např. diamantové brousky)
sergio

23. 10. 2013, 5:13

Ahoj mám tak trochu problém na soustruhu už nějaký ten pátek něco dělám. Ale teď jsem. Si všiml velmi nepříjemné věci. Mám asi vyosene rýchloupinaci sklicidlo dám do něj vrak a oproti obrobku není ve středu stačí když potocim celé sklicidlo i strnem třeba o několik stupňů tak se vyoseni přesune na to samé místo. Teď nevím jeslí je chyba v trnu sklicidle nebo mám doma křivé vrátky i stravitelný vystruznik. Nemáte typ jak to vyřešit ? Díky
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2013, 6:58

prvne analyzou kde presne ta chyba je
asi mas hidinky (uchylkomer), pouzij je
paklize nemas tak je porid protoze bez nich nemuzes soustruzeni myslet vazne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
soustružník

23. 10. 2013, 9:10

Pokud má to sklíčidlo kuželovou stopku a vřeteno kuželovou dutinu a máš případnou redukci, tak vrazit hlavičku do vřetena, něco do ní upnout a změřit úchylkoměrem nebo alespoň sledovat házivost proti něčemu pevnému.
sergio

23. 10. 2013, 8:17

Hodinky nemám budu je muset sehnat. Jinak napadlo mě upnout do soustruhu kulatinu tu osoustruzit a na ní pak upnout to rychlo sklicidlo a pak pozorovat vychylky no a hází tedy to sklicidlo a od něj pak i trn. bohužel jsem si vším že když něco upnu do čelisti soustruhu a začnu obrabet tak se vždy začne ubírat jen polovina z průměru kulatiny kterou upnu takže asi hází i celá celistova hlava musím koupit ty hodinky a celé to zkontrolovat myslíte že je to na pripadnou reklamaci ?
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2013, 8:23

dělá ti to v celé délce nebo kužel?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
testone
Sponzor fora

23. 10. 2013, 9:41

no, já bych to před nějakou reklamací radši fyzicky ukázal nějakému soustružníkovi, aby to nakonec všechno nebylo způsobeno něčím jiným než nekvalitou stroje
např. je běžné, že se univerzálka "vyklepává" (= seřizuje) na minimální házivost
s vyjímkou podřadných věcí nebo nefunkčních povrchů se na hotovém kusu nikdy nepoužívá ten povrch polotovaru za který se to upíná
to že vezmu kus hlazenky, upnu ji do univezálky a ono to poběží do stovky je sice hodně rozšířená, ale naivní představa.......
běžný černěný válcovaný vrták může klidně o několik desetin být prohnutý
o číně z nějaké sady nemluvě
i ta zdánlivě přesná rychloupínací hlavička může kus od kusu pár desetin házet
když se ti jednou vrták v hlavičce protočí, udělá se na něm rýha a na konci té rýhy cundr, když to pak upneš přes něj, je to do strany jako prase
koník by měl mít možnost seřízení proti ose vřetene
edit
teď jsem asi konečně pořádně pochopil ten problém
může být vůle mezi koníkem a pinolou, pinola bude kraťoučká, váha hlavičky bude pinolu z koníka vyvracet, na konci vrtáku + hlavičky (tj. 200 mm páka) to může udělat 2-3 mm jak nic
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
sergio

1. 6. 2014, 7:36

Dobrý den, Ted mám trošku času tak jsem si řekl že bych mohl soustruh trošku vylepšit, chtěl bych na něj udělat kryt šroubu automatického posuvu, všiml jsme si že některé soustruhy ho mají již v základu a když vidím jak je ten šroub celý od špon a jemných třísek nebudí to ve mě dobrý pocit. hledal jsem ani internetu, a našel jsem to pojmenované jako spirálový kryt hřídele jen nemohu najit obchod kde bych si mohl vybrat potřebnou délku. Nemáte někdo zkušenost kde toto koupit ? Popřípadě nějaké další ,,ochranné pomůcky ,, jako třeba takové varhánky. Viděl jsem to u frézek a dal bych si to vždy na saně/lože pod univerzálu a neměl bych hrůzu ze šponek po kterých tam pak jezdím suportem. Děkuji
RaS

1. 6. 2014, 6:10

hledej teleskopické kryty.. firma Hennig, Hestego ,Hennlich atd.. je toho spousta.. tady máš tři firmy od H :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
potraviny
Kontaktovat uživatele:

2. 6. 2014, 4:41

Na netu jich najdeš hafo, jen všude bez cen. :D :D :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 6. 2014, 5:09

lina klavesnice holy nestesti
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

2. 6. 2014, 5:39

V tom to není, je tu takovej blbej zvyk chránit se před konkurencí a neuvádět cenu. Jako cena dohodou, znáš to, zavoláš a hned vyplivnou cenu a nechtějí smlouvat. Dohoda jak fík. :D :D :D
No ale pokud tazatel tel.krytů někde najde cenu, sem s ní.
RaS

2. 6. 2014, 5:53

v katalogu je milion typů rozdílná délka průměr, minimální stlačení... dost často se stane že třeba teleskop na 40ku šroub dlouhej třeba 700 stojí 1800,- a teleskop dlouhej 700stojí třeba "jen" 1000,- jen proto že ho maj zrovna na skladě, nebo proto že je to nějakej kterejch se dělá víc .. tak se to chce poptat i na okolní rozměry ..
jinak já jich pár kupoval a ceny jsou od 1000-2500 (průměr 45 na 40ku šroub) i na malé šrouby to stojí podobnej ranec,...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
potraviny
Kontaktovat uživatele:

2. 6. 2014, 6:12

Přitom výroba nemůže být zas taková věda a pokud existuje katalog daných rozměrů musí se jednat o sériovku.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“