Pavla XY dotaz k technologickým možnostem reprap

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
ledvinap

14. 9. 2013, 2:11

rawen píše:Díky za odpověď.
Nopheada jsem loni sledoval, ale teď jsem na něj nějak zapomněl - a on to v mezičase dotáhl...
Nicméně, nedá mi to porovnat s Průšou i3. Myslíš, subjektivně, že Mendel90 je jako ucelená stavebnice pro začátek výhodnější než i3 sestavovaná nákupem z různých zdrojů?
Obecne co se konstrukce tyce, tak podle me je Prusa clovek, ktery se neboji experimentovat, ma vyborne napady ale zas se moc nevenuje detailum. Nophead je spis perfekcionista ze stare skoly (dlouho jsem myslel, ze je daleko starsi).
Pokud chces stavebnici, tak mendel90 muzu jen doporucit - vse je do posledniho sroubku a detailu pohromade, desky jsou presne odvrtane, proste to staci slozit, srovnat do roviny podlozku a tisknes.
Pokud chces sestavovat, tak je celkem jedno, zda pujdes cestou mendel90 nebo PrusaI3. Na prusu budes muset nechat vyrobit nosnou desku (asi se nevyhnes rezani vodou), desky na mendel90 jsou podle me jednodussi, ale je jich vic. Navic dibond je prekvapive odolny material a asi se dobre opracovava, takze by tio asi desky dovedl vyrobit nekdo na CNC.
Ostatni dily jsou +- stejne, treba plastove dily by ti asi prodal i primo nophead (nekde psal, ze tisk dilu jde daleko rychleji, nez kompletovani kitu), jen postovne z Anglie je dost vysoke.
A konstrukčně, je robustnější? Resp. při provozu je lepší mít všechno pospojované v kopě a elektroniku v jednom kuse a nikoliv zvlášť logiku a drivery motorů?
Konstrukcne nevim ... ja mam doma mendel90, znamy ma rok stary prusaI3 z workshopu ...
mendel90 vypada podstatne lepe, je hlucnejsi (desky funguji jako ozvucna deska), nejvetsi slabost verze 'dibond' mi prijde pouziti jen 8mm svisle tyce, vozik ma tendenci rezonovat. Az bude cas, tak se to pokusim predelat na 12mm tyc a 12mm trapez. Zbytek konstrukce je prekvapive robustni.
Prusa I3 .. trochu mi tam chybi zajisteni te hlinikove desky v ohybu a konstrukce spodku neni nijak extremne pevna. Znamy to resil tak, ze pod tiskarnu udelal nizkou krabici asi z lamina (deska a na ni bocnice), ke ktere tiskarnu prisrouboval. V planu ma jeste nejak zajisit hlinikovou desku. Po teto uprave je konstrukce pevna, ale zvetsila se hlucnost. Opet jsou pouzity jen 8mm svisle tyce (doufam, ze se nepletu).

Elektronika ... funguje oboji, vyhodou Melzi je, ze se drivery motoru chladi do DPS, pololu maji tendenci se prehrivat. Naopak na Melzi chybi dalsi vystupy (treba velky vetrak na zchlazeni po tisku se musi dobastlovat) a dalsi driver motoru by take nebyl k zahozeni. Moznost vymeny pololu desticky je prijemna, zvlast kdyz clovek obcas udela nejakou tu chybku, ale zas tak nutne to neni.
Ja osobne bych nejradeji videl elektroniku postavenou na Beaglebone black, ale zadna z dostupnych variant me zatim nenadchla (tak uz rozmyslim, ze si postavim vlastni ;-) )
rollfree

14. 9. 2013, 8:42

rawen píše:Resp. při provozu je lepší mít všechno pospojované v kopě a elektroniku v jednom kuse a nikoliv zvlášť logiku a drivery motorů?
Zacal jsem koketovat se 3D tiskarnou, svagr po ni touzi, tak mu ji chci postavit.
Moc nechapu to nadseni pro drivery Pololu. Chvilku jsem si s tim hral, a fakt uz nikdy vice. Jeden mi pri pokusech odesel na (asi) termalni pretizeni. A i kdyz jsem pak silne omezil proud pro motory (navic dost slabe motory), tak to hreje jako krava.

Je to samozrejme pochopitelne, ted driver ma spinace se stejnym odporem v sepnutem stavu, jako maji napr. chipy TB6560AHQ, ktere jsou v levnych radicich pro CNC. Jenze ty radice na deskach Pololu jsou miniaturni chipy, nevic defaultne bez chladice. No a fyziku clovek neocura - proste to ztratove teplo se nekam vyzarit musi.
Navic ty radice se prodavaji za zhruba srovnatelnou cenu, jako nesrovnatelne lepsi jednokanalove desky s TB6560AHQ na eBay (napr. http://www.ebay.com/itm/New-CNC-Router- ... 0982430674" onclick="window.open(this.href);return false;), ktere maji poradny chladic a snesou mnohem vic.
Ty desky Pololu maji vyhodu jen v malych rozmerech. To bych pochopil, kdybych tu tiskarnu posilal treba na Mars, a kazdy gram vahy by me stal more penez. Ale u tiskarny na stole to fakt nechapu.

Takze svarovi to udelam tak, ze pouziju univerzalni desky Arduino Mega (dela se v obrovskych seriich, takze jsou na eBay desne levne - na rozdil treba od desek specialne pro RepRap). Radice primontuju na nosnou desku, a s tim Arduinem to v prvni etape propojim kabely s pin-konektory. Po oziveni a rozchozeni pak na to asi navrhnu velmi jednoduchou desku (v Arduino teminologii "shield"), ktery bude obsahovat jen konektory pro pripojeni kabelu na radice a spinace pro vyhrivani hot-endu, stolu a spinani ventilatoru. Ta deska bude jednoducha, takze se v pohode da udelat jako jednostranka, kterou si udela clovek doma.
A vim, ze tam mam drivery, ktere urcite prezijou.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
drk222

16. 9. 2013, 12:35

Hlava se šnekem existuje jednu jsem viděl na videu tak rok dva nazpátek. Normálně fungovala. Musela by se vyřešit jen násypka. Kvalita tisku byla ovšem menší než u drátu (problém byl v tom horníkovi navíc).
Jinak co se týče té výroby drátu z granulí, tak zapomeň na to, zásadní problém je udržet konstatntní průměr.... Ještě větší problém se ukázala recyklace zbytků, tam navíc nastupuje degradace materiálu....
rollfree

16. 9. 2013, 12:54

drk222 píše:Jinak co se týče té výroby drátu z granulí, tak zapomeň na to, zásadní problém je udržet konstatntní průměr.... Ještě větší problém se ukázala recyklace zbytků, tam navíc nastupuje degradace materiálu....
To mas podlozeno nejakym serioznim zdrojem, nebo je to jen Tvoje spekulace?
Kdyz jsem videl na webu nejake clanky o techto DIY tlacenych dratech z granuli, tak si vetsinou jejich uzivatele pochvalovali. Ale to samozrejme nemusi byt objektivni, tady liska chvali svuj ocas.
A tou recyklaci zbytku mi to uz vubec neni jasne. Recyklace plastu prostym pretavenim se celkem bezne pouziva, proc by to zrovna u ABS mel byt problem?

Docela me to zajima, protoze jak jsem psal nahore, tak se chystam 3D tiskarnu taky postavit. A rozhodne nechci dlouhodobe davat 600 Kc za kg plastu.
Diky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2013, 7:37

btw jestli nekoho zajimaji realne vysledky reprapu tak pro prazaky doporucuju navstevu brmlabu http://www.brmlab.cz" onclick="window.open(this.href);return false; kde maji hned nekolik ruznych stroju a laboruji tam s tim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Bajn

17. 9. 2013, 12:45

Co se tyka moznosti reprapu jak se tu nekdo ptal.
Pokud mas nejaky konkretni dil pro ukazku, co by jsi chtel tisknout, tak ho sem posli, juknem na to, zda by to bylo realne.
Co se tyka presnosti, kdyz to hodne zjednodusim a priblizim robotice,tak to reknu asi tak, ze na bezne serizenem reprapu jsi schopen vytisknout RC auticko vcetne osubenych kol. Nemam vyzkouseno, ale jsou taci.
Pokud budes chtit stavet nejake robotiscke ramena, kastle atd. vse je podle me realne.

Co se tyka rostocku, tak si nemyslim, ze by znamenal nejaky velky pokrok v presnosti, myslim, ze je srovnatelny s jinymi tiskarny. Spis jde o to, jak to ma kdo zkalibrovane.
zkus juknout treba na richrap.blogspot.com ma tam spousty ukazek co na svem rostocku tisknul.

A to zda neni cilem pouze cesta je asi individualni otazka.
Kdyz to vztahnu na sebe, tak na co jsem tiskarnu stavel ja:
cesta je cil - bavi me si s tim hrat
architektonicke modely pro pritelkyni architektku
prislusenstvi k deskovym hram
opravy existujich rozbitych veci
kravinky z thingwersu (postavicky,stojany na tuzky, hlavolamy, pitchovinky)
nastroj pro usnadneni vyroby dalsich veci (prikladem muze byt treba cnc gravirovacka sklenicek, kterou mam v nejblizsi dobe v planu a pro kterou plastova konstrukce bude dostatecna), brachovi tisknout dily na jiz drive zminene RC auticko.

Laborovat s nastavenim budes musi vzdy pri:
zmene materialu, nestandartnim tvaru tisteneho predmetu, upravach na konstrukci tiskarny, udrzbe zpusobene opotrebenim tiskarny.
Jak moc slozity zasah to bude tezko rici, je to o sestelovani nulove urovne, nastaveni teploty, rychlosti posunu a tisku plus par dalsich veci.
Verim, ale ze pokud budes tisknout ze stejneho materialu a nebudes mit nejake nezvykle tvary, tak na tiskarnu nemusis skoro sahnout. Neni to ale jako bezna tiskarna, kde vlozis papir a das tisknout s tim, ze az ti tiskarna ukaze, ze vymenis toner.

Ted se me nedavno clovek ptal na nejake veci ohledne tiskarny, protoze dela delta boot podobny memu chce stavet. Psal mi pak, ze je to lehce postarsi clovek,ktereho podobne veci bavi plus, ze mu kluk nastupuje na elektroprumyslovku a chtel by to pro neho jako zalibu pri ktere by se toho dost naucil. Ja mit 3d tiskarnu pri svem studiu na elektroprumce, tak me projekty vypadaly rozhodne jinak :)

Takze ano i cesta muze byt cil, ale v pripade reprapu to je cil, ktery muze byt cestou k jinym vecem.

Jeste me napada srovnani se stavebnici merkur. Pri nakupu to muze byt pouze jednoduchou stavebnici pro deti. byly vsak taci, kteri byly schopni vyuzit potencialu a stvorit neco vetsiho, nez je puvodni merkur.
zz912

17. 9. 2013, 10:22

Když už je řeč o Merkuru, tak posílám aktuální foto. Nevím zda to bude fungovat. Je to hodně měkké a hodně nepřesné, ale zkrátil jsem si tím, čekání na další díli.
Přílohy
Merkur, stavebnice mého mládí.
Merkur, stavebnice mého mládí.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Kilovolt
Sponzor fora

17. 9. 2013, 10:36

Prostě merkur je nejlepší. Když už nic, tak se aspoň naučíš. :D
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
drk222

18. 9. 2013, 12:50

Ad merkur: člověka potěší vidět nejoblíbenější stavebnici z dětství :0) ALe na funkčnost (chce to alespoň nějakou tuhost)této konstrukce bych nespoléhal.

Ad recyklace.
Mám to jedna z pokusů kolegů a pak taky z vlastní zkušenosti. Chlapi měli docela problém udržet průměr drátu na mašině, která je na vytlačování plastů stavěná natož na nějakém udělátku...
Co se týká recyklace, tak tam sice teoretciky to vypadá jako bez problému, ale v realitě je tam problém s absorbovanou vlhkostí v materiálu (bublinky) a pak také v tom že ty zbytky byly tištěny obvykle na ne zrovna nejoptimálnější teplotě a opětovným (opakovaným) tavením se prostě mění vlastnosti toho plastu. A to ani nemluvím o tom že není ABS jako ABS.

Pokud máš někde odkaz na plně funkční recyklaci schopnou vyrobit použitelný drát tak sem s tím já nic takového nikde neviděl, všude to byly jen pokusy se značně relativním výsledkem a hodně malou rychlostí vytlačování.

On už je problém jen v tom že musíš natavit poměrně velký objem těch granulí naráz. Na reprapu se mi taví jen nepatrné množství a díky tomu jsem se dostal do stádia že už to vůbec není cítit (čuchat te styren neni nic zdravého). Představa že natavím několik deci plastu naráz mi přijde dost problematická a to ani nemluvím o případném čištění toho zařízení.

Jak říkám bylo by fajn doladit tu hlavu na granule, ale tam je zas problém s transportem materiálu a s přesným dávkováním plus velký objem nataveného materiálu. Na druhou stranu 50kč za kilo plastu...
Naposledy upravil(a) drk222 dne 22. 9. 2013, 9:40, celkem upraveno 1 x.
packa

18. 9. 2013, 2:16

někde jsem viděl video s extruderem který vytlačoval z granulí drát a ten se pak za tepla kalibroval v takovém průvlaku , ale nemůžu to najít
rollfree

18. 9. 2013, 2:41

Vsechny DIY vytlacovacky plastovych dratu z granuli co jsem videl na internetu pouzivaly stejnou koncepci - sroubem tlacily granule do vyhrivaneho prostoru, z neho tryskou o danem prumeru odchazel vytlaceny drat a na vzduchu chladl.

Kdyz jsem ale videl "dospele" vytlacovacky plastu, napr. pri vyrobe izolovanych vodicu, tak tam to vzdy z trysky slo co nejdriv do vodni lazne, ktera to asi zchladila rychleji, navic to predpokladam musi ve,mi omezit mnozstvi smradu.

Uz dlouho mam v hlave trochu jinou koncpci, ale k pokusu jsem se nedostal. Zamer by byl roztavit cele mnozstvi plastu nejednou, tim by se zhomogenizovalo a zmizely by pripadne bubliny (tomu by se pripadna dalo pomoct podtlakem). Pak by se z toho pomerne rychle vytlacil ten drat.

Praktickou DIY realizaci si predstavuju tak, ze bych pouzil fritak, do ktere bych misto rostlinneho oleje dal nejlevnejsi mineralni, ktery bude mit mnohem vyssi teplotu, pri ktere tepelne degraduje. Regulaci fritaku by to chtelo ptochu poladit, aby vypinala pri vyssi teplote. Teoreticky by se ani nemusela zvysovat presnot regulace, protoze tepelna setrvacnost to bude resit.
No a do toho fritaku strcit kovovou nadobu se sroubovacim vickem. Dole z nadoby vyvod kovovou trubickou smerem nahoru (podobne, jako vypada klasicka cajova konvice), nahore zakoncena tryskou o definovanem prumeru, co nejbliz pak nadrz (korytko) se studenou vodou.
V tom sroubavacim vicku ventilek, na ktery bude pripojena hadice s tlakovym vzduchem.

Pri vyrobe nechat nazhavit olej, do kovove nadobky nasypat granule nebo ulomky plastu. Otevrene to strcit do oleje a nechat rozehrat. Diky olejove lazni nehrozi zadne lokalni prehrati. Pripadne promichat pro jednotnou konzistenci a odstraneni pripadnych bublin. Pak vicko zasroubovat a nadobku natlakovat pres redukcak na presny tlak, ktery by redukcak udrzoval. Tim zacne z trysky proudit asi pomerne rychle plastovy drat, takze se do chladici vody dostane prakticky okamzite, podobne, jako to delaji dospele vytlacovacky.

Nevyhoda je, ze proces neni kontinualni ale davkovy, napr. 1-2kg dratu v jedne davce. Vyhodou je konzistentni slozeni plastu a asi i rychlost produkce.
Naposledy upravil(a) rollfree dne 19. 9. 2013, 2:43, celkem upraveno 1 x.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2013, 10:03

Podle mne taková výroba nemůže vést ke konzistentním výsledkům. Pokud má být cílem snížení ceny materiálu pro reprap, pak by bylo myslím přínosnější bádat po nějakém dodavateli, co by byl schopen to dělat levněji v požadované kvalitě. Podle mých skromných znalostí o plastech to skutečně není úplně triviální, ale plastikářů sem myslím na fórum pár chodí, takže by se k tomuto problému mohli vyjádřit. Mě v souvislosti s tímto napadalo použít již existující extrudér pro svařování PP nádrží a upravit jej pro použití granulátu a jiné výstupní trysky. Pouštět se do toho, ale fakt nebudu :mrgreen:
Per aspera ad astra
drk222

22. 9. 2013, 9:45

Chladnutí na vzduchu = pomalé.
Čím větší roztavený objem tím větší smrad.
Zajištění konstantního průměru = obrovský problém u těchto amatérských konstrukcí (půl metru možná ale 100-200m ani omylem)
Prakticky nikde jsem neviděl zajištění rovnoměrného posunu drátu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 9. 2013, 10:12

a co to nevymyslet cestou recyklaci ale proste ten drat nakalibrovat pruvlakama za studena?
dalo by se?
koupit lacinou spulku a pretahnout ji na konstantni prumer, tak jak se to dela se zelezem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
zz912

22. 9. 2013, 1:41

A co takhle na to jít z druhé strany? Zvládnout měřit průměr laciné špulky před vstupem do tiskárny a dle toho upravovat parametry tisku?
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“