Obecne co se konstrukce tyce, tak podle me je Prusa clovek, ktery se neboji experimentovat, ma vyborne napady ale zas se moc nevenuje detailum. Nophead je spis perfekcionista ze stare skoly (dlouho jsem myslel, ze je daleko starsi).rawen píše:Díky za odpověď.
Nopheada jsem loni sledoval, ale teď jsem na něj nějak zapomněl - a on to v mezičase dotáhl...
Nicméně, nedá mi to porovnat s Průšou i3. Myslíš, subjektivně, že Mendel90 je jako ucelená stavebnice pro začátek výhodnější než i3 sestavovaná nákupem z různých zdrojů?
Pokud chces stavebnici, tak mendel90 muzu jen doporucit - vse je do posledniho sroubku a detailu pohromade, desky jsou presne odvrtane, proste to staci slozit, srovnat do roviny podlozku a tisknes.
Pokud chces sestavovat, tak je celkem jedno, zda pujdes cestou mendel90 nebo PrusaI3. Na prusu budes muset nechat vyrobit nosnou desku (asi se nevyhnes rezani vodou), desky na mendel90 jsou podle me jednodussi, ale je jich vic. Navic dibond je prekvapive odolny material a asi se dobre opracovava, takze by tio asi desky dovedl vyrobit nekdo na CNC.
Ostatni dily jsou +- stejne, treba plastove dily by ti asi prodal i primo nophead (nekde psal, ze tisk dilu jde daleko rychleji, nez kompletovani kitu), jen postovne z Anglie je dost vysoke.
Konstrukcne nevim ... ja mam doma mendel90, znamy ma rok stary prusaI3 z workshopu ...A konstrukčně, je robustnější? Resp. při provozu je lepší mít všechno pospojované v kopě a elektroniku v jednom kuse a nikoliv zvlášť logiku a drivery motorů?
mendel90 vypada podstatne lepe, je hlucnejsi (desky funguji jako ozvucna deska), nejvetsi slabost verze 'dibond' mi prijde pouziti jen 8mm svisle tyce, vozik ma tendenci rezonovat. Az bude cas, tak se to pokusim predelat na 12mm tyc a 12mm trapez. Zbytek konstrukce je prekvapive robustni.
Prusa I3 .. trochu mi tam chybi zajisteni te hlinikove desky v ohybu a konstrukce spodku neni nijak extremne pevna. Znamy to resil tak, ze pod tiskarnu udelal nizkou krabici asi z lamina (deska a na ni bocnice), ke ktere tiskarnu prisrouboval. V planu ma jeste nejak zajisit hlinikovou desku. Po teto uprave je konstrukce pevna, ale zvetsila se hlucnost. Opet jsou pouzity jen 8mm svisle tyce (doufam, ze se nepletu).
Elektronika ... funguje oboji, vyhodou Melzi je, ze se drivery motoru chladi do DPS, pololu maji tendenci se prehrivat. Naopak na Melzi chybi dalsi vystupy (treba velky vetrak na zchlazeni po tisku se musi dobastlovat) a dalsi driver motoru by take nebyl k zahozeni. Moznost vymeny pololu desticky je prijemna, zvlast kdyz clovek obcas udela nejakou tu chybku, ale zas tak nutne to neni.
Ja osobne bych nejradeji videl elektroniku postavenou na Beaglebone black, ale zadna z dostupnych variant me zatim nenadchla (tak uz rozmyslim, ze si postavim vlastni