Mpg kolečko z cncshopu

Thomeeque

18. 6. 2013, 3:52

stihacka píše:Právě že když jsem je měl venku, tak to chodilo si myslím dobře, když ale přivedu na přívod 5V, tak to spíná všelijak, není možný že by paralelní port pouštěl něco zpátky?
Pokud budeš měřit napětí na nezapojenym vstupnim pinu LPT portu, naměříš na něm cca 5V (na vstupech jsou uvnitř tzv. pull-up odpory, které jej "táhnout" k +5V, připojený signál musí toto napětí "stáhnout" k zemi, aby došlo ke změně stavu). Takže pokud měříš piny přepínače, které jsou na tyto vstupy připojené a zároveň je přepínač v poloze, kdy jsou tyto piny odpojeny od "středu" přepínače, naměříš na nich těch 5V z LPT vstupu. Přepínač musíš proměřit odpojený.
stihacka píše:Jinak to spínání 5V s odporem nefunguje, jen proti zemi.
Fupe ti (možná) radí přidat externí pull-up rezistor, signály stále musíš spínat k zemi, viz. vejš.
testone píše:když nepřijdeš na nic sám, určitě bude pro ostatní jednodušší bádat podle schematu než podle nejednoznačných a neúplných popisů
Přesně tak!
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
fupe

18. 6. 2013, 4:02

stihacka píše:Právě že když jsem je měl venku, tak to chodilo si myslím dobře, když ale přivedu na přívod 5V, tak to spíná všelijak, není možný že by paralelní port pouštěl něco zpátky?

Jinak to spínání 5V s odporem nefunguje, jen proti zemi.
Proti zemi jo, ale ten odpor zapojit jako pullup.
Co je na pinu, kdyz je sepnutej a kdyz neni sepnutej?
Jestli ho sepnutim uzemnujes proti zemi, tak tam musis mit ten pullup odpor pripojenej k 5 voltum.
Jestli ho sepnutim spojis s 5v, tak naopak pulldown odpor spojit se zemi.
Aby nevznikaly nedefinovatelne stavy.
Samozrejme jako prvni promer ten spinac a dej to sem.
M
fupe

18. 6. 2013, 4:08

stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2013, 4:12

Vím že to je jak věštění z koule. Při odpojeným ovladači od parportu je vše naprosto ok, tak jak to potřebuju, to znamená že přepínače fungují jak mají, ale po připojení na parport to jakoby jednou sepnutej pin neodepne. Třeba volba os funguje tak že postupně při otáčení cykluje, jedna osa, potom dvě, potom tři, dál zas dvě, ale jakoby nazpět, potom zas jedna... Signál pro mux se v halamangeru vůbec neprojeví.

Pokud parport spínám tak že na přepínače připojím 5V s odporem z kterých napájím třeba kolečko, tohle potom přivádím na piny, tak to nejde vůbec, pokud to spojím s 0V pro kolečko tak to funguje tak všelijak... Pull up a pull down je pro mě novinka, to možná bude ono. Jestli to dobře chápu tak to je vlastně slabě zkratovaný, ale když tam přivedu co potřebuju tak to přebije.
Thomeeque

18. 6. 2013, 4:17

Dá se říct. Odpojený vstup na LPT portu se chová tak, jako by na něj byla přivedená logická 1 (což v podstatě je, právě oním pull-up odporem). Pokud přepínačem budeš přívádět zem na vybraný pin, vybraný pin se dostane do stavu logická 0 (musíš tedy reagovat na logickou nulu nikoliv jedničku).

EDIT: ještě tam může být zrada, že stav některých pinů LPT portu je uvnitř počítače invertován (třeba BUSY, pin 11), nevim, v jaký vrstvě je toto řešeno (jestli až v cfg nebo někde dřív).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2013, 4:24

No, takže já musím na každej pin připojit odpor 10k spojenej s 5V? Tak nějak si představuju toho pavouka z těch odporů... :(
Thomeeque

18. 6. 2013, 4:27

Zrovna jsem chtěl ještě přidat:
fupe píše:Jestli ho sepnutim uzemnujes proti zemi, tak tam musis mit ten pullup odpor pripojenej k 5 voltum.
Už tam je, přímo v PC, externí pull-up by stále měl smysl pro "tvrdší" signál, odolnější vůči rušení.
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2013, 4:30

Ok, takže na každý pin co spínám přivést přes odpor 10k 5V a nějaký diody jsou potřeba nebo ne? Děkuju moc za trpělivost, někdy mi to trvá než to pochopím...
RaS

18. 6. 2013, 4:42

já třeba na mese 5i20 žádné přídavné odpory nemám, sepnutí je pouhé spojení těch dvou pinů.. resp sudé jsou zem a přivede se tedy zem na ten lichej nic víc.. takže pokud máš skutečně spínač tak na společnej přivedeš zem z mesy a budeš spínat jednotlivý piny do té mesy a musí to fungovat, žádné napětí tam nepotřebuješ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2013, 4:44

Mesu nemám, jedu přímo na parport z pc a tam to asi opravdu bude bez odporu prát.
Thomeeque

18. 6. 2013, 4:46

stihacka píše:Ok, takže na každý pin co spínám přivést přes odpor 10k 5V a nějaký diody jsou potřeba nebo ne? Děkuju moc za trpělivost, někdy mi to trvá než to pochopím...
Ano, resp. aby bylo úplně jasno takto:
SP4T_to_LPT.gif
Ale jak píšu, fachalo by to i bez těch odporů, protože už jsou vevnitř v PC (aspoň taková je moje zkušenost, externíma nic nezkazíš, jen musíš sehnat 5V).
stihacka píše:Mesu nemám, jedu přímo na parport z pc a tam to asi opravdu bude bez odporu prát.
IMHO se ti to pere spíš proto, že reaguješ na stav 1 nikoliv 0, ale to jen tipuju, tvůj cfg jsem zatim nezkoumal.
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2013, 4:51

Jj, tak nějak jsem to pochopil, no, vyzkouším to a dám vědět. Ještě mě napadlo jestli ta přídavná karta nemá ty odpory jen někde a třeba by se to upravilo změnou spínaných pinů.

Zkoušel jsem reagovat na 0 i 1
Thomeeque

18. 6. 2013, 4:58

Použij http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... ort_Tester, jestli se na danym nezapojenym pinu s jeho uzemněnim mění stav, tak máš vyhráno.. ještě si poznamenej, jak se ten stav mění (jestli je při uzemnění nula nebo jedna) a už víš všechno potřebný.. jestli se s uzemněnim nemění stav, zkus na něj přivést 5V - pokud dojde ke změně, potřebuješ pull-up odpor, pokud ne, je špatně něco úplně jinýho..
stihacka
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2013, 5:09

Hurááá, moc se omlouvám že jsem vám všem vzal mnoho minut času. Takže problém byl v tom že jsem opravdu reagoval chaoticky na stav pinů 0 nebo 1, dal jsem všude "not" a druhý problém s měřítkem byl ten že jak jsem pájel kablíky na parport v rychlosti, trochu jak čuňátko, tak se asi přes kalafunu spojili piny 2 a 3, proto to měřítko nešlo.

Díky moc všem, až budu mít po zkouškách, tak udělám detailní popis toho jak vše zapojit a nastavit, protože jsem to pohromadě nikde nenašel.

:D
Thomeeque

18. 6. 2013, 6:23

Ještě k těm diodám, to ti možná někdo radil vytvořit diodovou logiku, kterou bys zakódoval informaci o poloze toho čtyřpolohovýho přepínače do dvou signálů, takto je to trochu plejtvání. Tak kdyby ti docházely vstupy, ta možnost tu je, je to celkem jednoduchý, čtyři diody (nevim teda jak na straně configurace LinuxCNC).

EDIT: vlastně dvě diody by stačily :)
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 19. 6. 2013, 8:16, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“