Soustruh MN80, dřevoobráběcí stroje

navody prirucky brozury
prosim oznacujte vlakna podle nasledujiciho klice "Frezka nastrojova FNGJ32"

Francotirador

2. 3. 2016, 1:33

tumlik píše:
Francotirador píše:Když jsme u dokumentace. Proč se v žádném manuálu, který se mi dostal do ruky nevyskytují příruby pro 80 mm univerzálky na kleštinové upínání?
Podle mě se to nedodávalo, alespoň o tom nevím, jestli jsi to tam měl, tak to mohlo být stejně jako jsem to vyráběl já, na zakázku :)
Tak to si výrubu předchozí a zároveň první majitel někde zadal úplně stejně :)
Po přečtení tvé odpovědi jsem chvíli spekuloval, proč by si vymyslel univerzálku upínat přes kleštinové pouzdro a né rovnou do metrického 1:20 kužele vřetena - a pak jsem si uvědomil, že je to vlastně zřejmě primárně určeno jako příslušenství děličky k výškovému suportu MN824.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
festoo

11. 3. 2016, 5:20

Tu přírubu na univerzálku s koncem na kleštinu sem si nechal dělat já u Tumlíka potřeboval sem namontovat sklíčidlo na deličku když vrtám unašeče na motory :lol:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2016, 5:40

Jste se tady do "reta" pěkně pustili :-) Teda ne, že by ten výkres byl něco extra, ale v jednom se ho zastanu:
reta píše:V podstatě k tomu abych součástku vyrobil výkres nepotřebuji.
Ty výkresy už opravdu leckdy nejsou nutné. Když stačí výrobek tak, jak vypadne z cnc mašiny (všechny tolerance jsou dle ISO 2768-něco"), pak už se konstruktér s výkresem obtěžovat nemusí. Sám ho nepotřebuje, programátor v CAM ho nepotřebuje a CNC stroj si v něm taky nepočte :-)
Aleš Procháska
RaS

11. 3. 2016, 8:02

no jenže co vypadne s cnc mašiny pokud někdo nakreslí model kde je průměr řeba 130? .. ve výkrese bude jasně uvedeno třeba 130k6 takže by to mělo být třeba 0,02do plusu.. a z cnc stroje vypadne bez výkresu zmetek.. když by někdo udělal ten model tak že by ten průměr hřídele byl 130,02 a pak se to sjelo bez jakejchkoliv korekcí tak by to bylo OK..jenže takhle modely dělá málokdo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 3. 2016, 8:56

Pak je to samozřejmě chyba konstruktéra, že neumí pořádně ani s výkresovou, ani bezvýkresovou dokumentací :-) Každý CAD samozřejmě má prostředky pro to, jak tuhle informaci do modelu uložit a když konstruktér pracuje v bezvýkresovém prostředí a nevyužije je, tak je samozřejmě úplně stejný blb, jako kdyby zapomněl napsat do výkresu 130k6 a pak se divil, že mu to na dílně dělají plus mínus dvě desetiny :-)
Aleš Procháska
reta

11. 3. 2016, 10:00

prochaska má pravdu, né proto, že se mne zastal ale proto,že to co napsal tak to je, prostě dnes to tak chodí. Skutečně konstruktér si může do modelu nakreslit co chce jen musí vědět co chce. Ještě jinak trochu neohrabaně řečeno pokud to neví tak si to nechá oměřit sondou a následně opravit ale stejně si mezitím musí vzpomenout co chce.

Edit: celá tato mini diskuze řek bych je o tom, že s příchodem CNC se změnila filoz(s)ofie a ta se nedá popsat pár řádky na tomto fóru, na to je řada tlustých publikací o CAM CEM, jádro pudla bude asi v tom co napsal prochaska CNC stoj si na rozdíl od frézaře ve výkrese nepočte a naopak zajdu-li s 3D modelem do dílny kde nenají CNC taky nepochodím. Půjdu ještě dál 3D model v sobě potažmo skutečný výkres obsahuje (není vidět, netiskne se, nepoužívá se). Klasický výkres sice 3D model obsahuje také ale s tím se dále pracovat nedá je pouze v představách a záleží na schopnostech jedince co výkres umí číst.
Naposledy upravil(a) reta dne 12. 3. 2016, 2:54, celkem upraveno 1 x.
bobik

12. 3. 2016, 11:59

Už jsem se setkal s bezvýkresovou dokumentací. K barevnému 3D modelu ve stepu nám došel návod v pdf, co která barva znamená. Žlutá barva je tolerance +-0,05, modrá díry H7, hnědá +0,02+0,06 pro díru a -0,02-0,06 pro hřídel. Filalová pro +-0,2. A se 4 barvami si vystačili. Ovšem toto jde udělat jen v rámci jednoho podniku pro konkrétní typ výroby. Barevný model není cesta, jak pokrýt celou škálu tolerancí, drsnosti povrchu, tepelného zpracování atd. Zatím není žádný obecně přenositelný formát, který by uměl model vyexportovat se všemi těmito informacemi. Určitě nějaká snaha je, ale CAD systémů je mnoho a zájem firem vlastnící tyto CAD systémy o úspěšný export dle všech norem je malý. Dále třeba můj CAD systém T-Flex umí import ze stepu bez barev, prostě díl je šedivý. A takových CAD systémů bude nejspíše více.
Prostě 2D výkresová dokumentace jako doplněk ke 3D modelu tady bude ještě hodně dlouho, předpokládám až do technologické singularity.
Jasně chodí nám do práce čím dál více výkresů s chybějícími kotami, bez tolerancí a drsností, i bez předepsaného materiálu. V takovém případě holt musím zvednout telefon a vymámit z toho taky "konstruktéra", co to kreslil, informace, k čemu ten díl slouží a podle toho ty chybějící údaje doplním. Ovšem je to trochu zbytečná práce která prodražuje výrobky. Protože je to nejspíš celosvětový trend, tohle přesvědčení, že výkresová dokumentace je už zbytečná.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2016, 1:30

Zatím je to přesně jak říkáš vhodné jen na úrovni jedné firmy. My bezvýkresovou výrobu používáme, protože si všechno konstruujeme sami a nevyrábíme pro nikoho jiného, to je potom ten nejjednodušší případ :-) Když něco zadáváme externě, tak se samozřejmě výkres dělá. Ale i tak většinou jen částečný (když je to pro CNC), kde jsou jen kóty s jinými než základními tolerancemi a povrchy.

Ale hlavní věc s těmi výkresy je podle mě to, že výkres už není primární dokumentace. Primární je model a výkres se z něj generuje, což občas znamená spor mezi realitou a ideálem popsaným v normách technického kreslení :-)
Aleš Procháska
bobik

12. 3. 2016, 4:07

Ale hlavní věc s těmi výkresy je podle mě to, že výkres už není primární dokumentace.
To záleží na zákazníkovi. Děláme například měrky pro trubky. Od zákazníka dostaneme 3D model a výkres trubky v pdf. A první co se musí udělat je kontrola geometrie trubky podle výkresu. Často se stane, že tam mají chybu. Jsme tak opatrný proto, protože jsme udělali měrku dle 3D modelu trubky, oni tam měli chybu, ale argumentovali s tím, že na 2D výkresu to mají dobře. A chtěli po nás zaplatit náklady za dvouměsíční výrobu oněch trubek. Protože stroje na ohýbání oněch trubek se nastavují dle měrek.
Jak je ta globalizace, tak často dochází k tomu, že se výkresy překreslují. Například tady japonský výkres je k ničemu, musí se překreslit a při tom dochází k chybám. Často totiž to překreslení začíná vymodelováním 3D modelu z onoho zákaznického výkresu a z něho se pak generují pohledy a řezy do nového výkresu. No a jak udělají chybu při modelování, tak jí mají i ve výkresu. A nemusí si toho všimnout.
Takže je dobrý dostat jako podklad pro vaši práci 3D model, ale spoléhat se na to, že bude bez chyb nejde.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 3. 2016, 4:22

bobik píše:Od zákazníka dostaneme 3D model a výkres trubky v pdf. A první co se musí udělat je kontrola geometrie trubky podle výkresu. Často se stane, že tam mají chybu. Jsme tak opatrný proto, protože jsme udělali měrku dle 3D modelu trubky, oni tam měli chybu, ale argumentovali s tím, že na 2D výkresu to mají dobře.
Tak to je ovšem strašná pakárna, když někdo udělá model, vygeneruje výkres a pak místo aby opravil model, tak se vrtá v tom výkresu :-) Za to by měli dát konstruktéra do koše a vymáchat v hydraulickém oleji. Nebo to aspoň napsat do smlouvy, že pokud se bude lišit model a výkres, co vlastně platí :-) Aspoň ode mě takové prohlášení vždycky chtějí.
Aleš Procháska
reta

12. 3. 2016, 6:29

Tak jak jste to kluci napsali, tak já jsem to napsat nedokázal. Podepisuji se.
Možná by to chtělo samostatné vlákno tady to trochu překáží.
soustružník

12. 3. 2016, 8:24

Po přečtení posledních příspěvků se mi vybavila moje čerstvá zkušenost. Řešil jsem něco s jedním "konstruktérem"(ty úvozovky nemyslím zle, konstruktér to není, ale snažil se jak mohl). Já mu kreslil rukou 2D náčrtky, on jim moc nerozuměl a pokoušel se abych mu to předvedl v Solidwoksu. On chápal jako základ model, já postaru výkres a moc jsme si nerozuměli.
Odpovědět

Zpět na „Navody ke strojum, dokumentace“