Jak otočit obrobek v Surfcamu

CAM software
doncarlos

9. 11. 2014, 5:25

stro1 píše

Problémy s výběrem geometrie pro vrtání, kdy jde vybrat jen díru, ne např. bod. Pokud se vybírá rastr např. 500 děr přímo na modelu, výpočet trvá velmi dlouho.
vybrat stejný průměr, během vteřiny se ti označí všechny díry, pak jen potvrdíš a je to. Bod jsem ani snad nikdy neoznačoval, nebyl důvod.
pokud chceš mermomocí označit body, tak označíš celou skicu, za půl vteřiny hotové. je jedno kolik je tam děr. tahle věc byla nově zavedena asi dva měsíce zpátky, podívej se aktualizace

a já se ptám všech co nějaký CAM dobře znají

mám součást tvaru starého pivního sudu - rotační součást, kde bok je tvořen křívkou - ne radiusem, a chci vrtat třeba 5000 děr průměr 3 ve spirále do boku sudu kolmo na jeho osu, takže tyto mají sice
stejný průměr, ale nikoli 3D tvar (každá díra je jiná), jak jednoduše si s tím váš CAM poradí ? Najde si je sám po zadání průměru ? A protože vydutí boku sudu může být dost velké, není možno
pustit vrták přímo na šikmou plochu, ale je nutno zafrézovat rovinu do hloubky mezi nejvyšším a nejnižším místem okraje díry. Umí to váš CAM automaticky ? A nakonec zákazník požaduje pěkné sražení
přední hrany, uprostřed výšky sudu je hrana skoro kruhová, ale u okrajů je eliptická, nelze tam prostě píchnout hranařem, co říkáte tomuto ?

Pár prodejcům CAMu jsem tohle zadal, a výsledkem byl totální krach. Upozorňuji, že se jedná o reálnou součást.
stro1

9. 11. 2014, 7:25

.........
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:33, celkem upraveno 1 x.
RaS

9. 11. 2014, 8:01

ty díry se vrtaj všechny najednou na jedno upnutí? neotáčí se ten sud ve 4té ose?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2014, 10:07

Co se týká HSMWorks, tak ten neumí najednou vybrat díry, které nemají rovnoběžnou osu. S jednou dírou by to šlo, válcové zahloubení cirkulárním frézováním není problém, sražení hrany, ať už kuželovou nebo kulovou frézou po obecné křivce není problém. Potíž by byla s těmi děrami ze všech stran - možná by na to šel použít Duplication Pattern, ale díry by se musely oklikat ručně jedna po druhé. Nebo v horším případě udělat 5000 operací "vrtání", což znamená pokaždé vybrat díru a označit rovinu (osu) vrtání. S hloubkami není problém, na ty se odkáže symbolicky přes spodek a vršek díry.
Aleš Procháska
stro1

9. 11. 2014, 12:03

............
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2014, 12:19

Ono to umí vybrat nerovnoběžné díry?
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

9. 11. 2014, 1:03

donkarlos X stro1
bacha na zmatení pojmů
jeden píše o dírách kolmo na osu sudu, i další text tomu odpovídá - viz zahlubování
druhý má model kde osy děr jsou normálami k povrchu ("kolmice v bodě"), alespoň to tak vypadá na obrázku
tzn. osy děr jsou v rovině osy sudu, ale ne kolmé na osu sudu !!!
jeden o voze druhý o koze :D
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2014, 1:14

Já to pochopil tak, že sice nejsou kolmé k povrchu, ale jsou kolmé k ose sudu (jinými slovy čtyřosá operace).
Aleš Procháska
stro1

9. 11. 2014, 1:35

........
testone
Sponzor fora

9. 11. 2014, 3:53

stro1: sud má samozřejmě jen jednu osu rotace
jakákoli další přímka s ní může být
a) mimoběžná, neprotínají se, nemají žádnou společnou rovinu, o tom se v tomto případě vůbec nemluvilo
b) rovnoběžná, dtto
c) různoběžná, tj. ty dvě přímky se někde protínají = leží ve společné rovině
zvláštním případem varianty c) je, pokud jsou ty přímky na sebe kolmé
původní zadání jsem pochopil tak, že osy všech děr jsou kolmé na osu rotace sudu
ve tvém návrhu svírají s osou rotace nějaký obecný úhel, kolmé na osu rotace sudu jsou pouze tam, kde tečna ke tvořící křivce profilu je rovnoběžná s osou rotace, tj. v inflexním bodě
u sudu v tom nejtlustším místě
namaluj si to v řezu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
stro1

9. 11. 2014, 5:07

.......
doncarlos

9. 11. 2014, 5:29

Vidím, že můj popis nestačí, proto upřesňuji - osy děr prochází osou sudu, jsou na na tuto osu kolmé, nikoliv v normále k povrchu. Samozřejmě se to dělá čtyřose. Každá díra je z hlediska modelu jiná - průměr sice stejný, ale křivka hrany vstupní a výstupní se liší. Zafrézování je u části děr nutné, protože směrem k viku - dnu sudu je povrch už příliš skloněný, ale to zde neřešme, prostě je to požadováno.
Jde mi hlavně o to, zda umí nějaký CAM tyto díry po zadání průměru (nebo plochy, v které se díry nachází) sám vyhledat, není možné 5000 děr ukazovat jednu po druhé.
stro1

9. 11. 2014, 5:56

........
Naposledy upravil(a) stro1 dne 1. 5. 2015, 7:34, celkem upraveno 1 x.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2014, 9:45

Úloha je teď už asi jasná. HSMWorks přislíbil, že udělá díry vybratelné najednou, i když jsou různoběžné, takže to asi jednou půjde udělat na pár kliknutí. Ale nějak jim to trvá, mluvilo se o tom víc než před rokem a furt nic.

Jinak si nejsem jistý, že vybírat CAM podle toho, jestli zvládne jakousi marginální úlohu je to pravé. Mohlo by se stát, že to sice vyřeší, ale bude pořádně umět jen tohle a nic jiného :-) To raději dejte nějaké malé procento z částky na nákup nového CAMu někomu, kdo to díru po díře okliká ve vašem současném CAMu :D :D :D
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2014, 9:50

Ještě mě napadá, že by to šlo ošvindlovat tak, že se sud vymodeluje rozvinutý do roviny, operace se udělá v jediném souřadném systému (tam to na jedno kliknutí jde) a pak se program vygeneruje se záměnou Y/A. Pro HSMWorks jsem na to jednou napsal speciální variantu postprocesoru, klidně zašlu.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CAM“