chb píše:obdobně se chová vstřikovací tryska (ale toleranci nevím)
byl to jeden z mých prvních pokusů - ji roztočit ve vrtačce a imitovat ložisko, a stačila kapka oleje, aby se toto ložisko okamžitě rozpálilo k neudržení.
jinak koukám na videa toho pána, chce to umět anglicky, nevykládá to jednoduše, ale ví o čem mluví. Není to jen divadélko, vykládá to ale stylem pro řekněme amatéry. (sám o tom mluví jako o základech pro prototypové konstruktéry) Říká třeba známé a logické věci, ale umí je dát do souvislostí, které by mne nenapadly. A některé věci jsou i dost poučné a pro mne nové.
A co se týká příměrných desek, je vidět, že s nimi a na nich pracuje celý život ...
Dílce pro vstřikovací čerpadla (pístky, trysky, pouzdra - válce) jsou broušené a pak lapované, přičemž jsou párované (protože je udělat jako nepárované při potřebných přesnostech současná strojařina skoro neumí - respektive neumí v serií za akceptovatelné peníze). Vůle na tryskách jsou 0,0025 až 0,0040 - míň se okamžitě zadře, víc netěsní.
Brousí se na Tschudinech, dílce jsou tak 5x menší než ten demošpunt

na tom videu (tzn. procesní síly jsou podstatně menší, dilatace vlivem změn teploty taky podstatně menší), vlastní bruska váží asi tak 20x

víc než ten přerostlý granitový Mahos

na tom videu.
O tom, jestli na těch granitových deskách pracuje celý život - to je otázka - ale jen poznámka - pokud chceš měřit cokoli v těchto přesnostech, tak se dílců vůbec nesmíš dotýkat rukama - místnost musí být pečlivě klimatizovaná a pro manipulaci se používají takové dřevěné pinzety nebo držáky, pokud se něco musí vzít do rukou, tak jen zcela krátce a na rukách musí být niťené rukavice ( protože se ruce potí a pot pro přesná měřidla je konečná, navíc tělo má vyšší teplotu, jakmile na cokoli šáhneš, okamžitě jdou míry do xxxxx, protože dílec dilatuje). Když bych si je na přesná měření, když jsem byl nějakou dobu před r.89 v měrovém středisku nevzal, a vedoucí to zjistil, automaticky jsem byl bez premií, dvakrát po sobě by byla konečná - "svévolné ničení přesných měřidel" (Johansonnek) a "cílená sabotáž kontrolní činnosti" (používání postupů, které zaručují měření nesmyslů)