Cincinnati ARROW 500
súbory dám večer, teraz ich nemám pri sebe. Používam ver. 2.7.3
nechce sa mi to znova robiť cez PncConf, je to zdĺhavé a aj tak to treba skoro všetko potom prepísať. Na začiatok sa mi pozdáva skôr to zjednodušenie, ako píše Robokop.
nechce sa mi to znova robiť cez PncConf, je to zdĺhavé a aj tak to treba skoro všetko potom prepísať. Na začiatok sa mi pozdáva skôr to zjednodušenie, ako píše Robokop.
V prílohe sú súbory.
Keď to budete študovať, tak mám aj problém s vretenom.
Riadenie je:
start
smer
otáčky (0-10V)
jedným smerom (CW) to ide bez problémov, druhým smerom (CCW) ide start+smer, otáčky ale nejdú.
Potrebujem do potenciometru poslať absolútnu hodnotu otáčok, bez ohľadu na smer otáčania.
Keď to budete študovať, tak mám aj problém s vretenom.
Riadenie je:
start
smer
otáčky (0-10V)
jedným smerom (CW) to ide bez problémov, druhým smerom (CCW) ide start+smer, otáčky ale nejdú.
Potrebujem do potenciometru poslať absolútnu hodnotu otáčok, bez ohľadu na smer otáčania.
- Přílohy
-
- ARROW.txt
- (11.33 KiB) Staženo 313 x
-
- custom.txt
- (1.86 KiB) Staženo 306 x
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ty otacky to bude neco jako
loadrt abs names=otacky.abs
addf abs servo-thread
net spindle-speed-cmd abs.in
net spindle-speed-cmd-out abs.out hm2.......
tj prohnanim tim modulem abs se z toho stane absolutni bezznamenkova hodnota otacek
k tem pidkam:
toto posila pozicni prikaz do pidky:
net x-pos-cmd => pid.x.command
tohle posila vystup z pidky (rychlost do stepgenu mesy)
net x-output <= hm2_5i25.0.stepgen.00.velocity-cmd
to tam nepotrebujes
vpodstate by tedy melo stacit x-pos-cmd poslat na hm2_5i25.0.stepgen.00.position-cmd
a pak jeste tohle znamena rychlostni rezim stepgenu
setp hm2_5i25.0.stepgen.00.control-type 1
ty potrebujes pozicni
setp hm2_5i25.0.stepgen.00.control-type 0
kdyz to bude makat muzes odmazat veci kolem te pidky uplne
loadrt abs names=otacky.abs
addf abs servo-thread
net spindle-speed-cmd abs.in
net spindle-speed-cmd-out abs.out hm2.......
tj prohnanim tim modulem abs se z toho stane absolutni bezznamenkova hodnota otacek
k tem pidkam:
to tam nepotrebujes
vpodstate by tedy melo stacit x-pos-cmd poslat na hm2_5i25.0.stepgen.00.position-cmd
ty potrebujes pozicni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tak som prišiel na riešenie s vretenom.
hal bol napísaný dobre, ale menič vretena požaduje run-fwd a run-rev. Ja som ich nalinkoval v hale na výstupy spindle-ena a spindle-dir a kontrolky mi blikali bez problémov. Mesa karta ale nepošle príkaz potenciometru bez aktívneho spindle-ena. teraz musím spraviť prevodník (ena+dir)=>(fwd+rev). pre troche šťastia na to bude stačiť jedno relátko.
Tú abs som nakoniec nepotreboval, lunix mám výstup aj priamo v absolútnej hodnote.
hal bol napísaný dobre, ale menič vretena požaduje run-fwd a run-rev. Ja som ich nalinkoval v hale na výstupy spindle-ena a spindle-dir a kontrolky mi blikali bez problémov. Mesa karta ale nepošle príkaz potenciometru bez aktívneho spindle-ena. teraz musím spraviť prevodník (ena+dir)=>(fwd+rev). pre troche šťastia na to bude stačiť jedno relátko.
Tú abs som nakoniec nepotreboval, lunix mám výstup aj priamo v absolútnej hodnote.
a proč převodník? tak pošli na měnič signály vřeteno doprava vřeteno doleva a enable nech mese, nevím z hlavy jak se jmenujou.. proč to řešit externě, když to jde řešit halem..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
teď používáš výstupy spindle enable a spindle dir tzn máš dva výstupy, tak ten výstup co máš na spindle dir (kterej stejně nefunguje) odlinkuj a nalinkuj ho na spindle doleva (nebo doprava) prostě na druhou stranu co je enable.. budeš mít pořád dva výstupy
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Spindle enable pripoj na menic na enable
Spindle dir pripoj na relatko s prepinacim kontaktem
Na spolecnej relatka prived +24 a prepinaci kontakty relatka prived na menic na svorky cw a ccw
Spindle dir pripoj na relatko s prepinacim kontaktem
Na spolecnej relatka prived +24 a prepinaci kontakty relatka prived na menic na svorky cw a ccw
Presne takto som to mal a nejaká ochrana vo vnútry MESA to blokovala.RaS píše:teď používáš výstupy spindle enable a spindle dir tzn máš dva výstupy, tak ten výstup co máš na spindle dir (kterej stejně nefunguje) odlinkuj a nalinkuj ho na spindle doleva (nebo doprava) prostě na druhou stranu co je enable.. budeš mít pořád dva výstupy
Robokop to presne popísal, nebudem sa trápiť s mesou, jedno relé to vyrieši.
EDIT: už to ide.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Signal enable povoluje analogovy vystup mesy a soucasne pousti log 1 na digitalni vystup
Nelze ho pouzit jako digitalni vystup protoze v log 0 zakaze analogovy signal a nastavi tam 0V
Budto teda pouzijes jeden dalsi obecny vystup na druhy smer
Aby jsi mel signaly cw a ccw
Nebo tam das rele a tim si to rozdvojis
Nelze ho pouzit jako digitalni vystup protoze v log 0 zakaze analogovy signal a nastavi tam 0V
Budto teda pouzijes jeden dalsi obecny vystup na druhy smer
Aby jsi mel signaly cw a ccw
Nebo tam das rele a tim si to rozdvojis
iný výstup sa nedá použiť, je na nich 24V. ja potrebujem na ovládanie meniču priviesť na vstup 0V. spravil som to cez relátko.
0V = vstup spindle-ena-
spindle-ena+ = vstup do prepínacích kontaktov relátka
výstupy z prepínacích kontaktov na vstupy meniču FWD a REV
+24V (z meniču) = vstup dir+
dir- = cievka relátka
ak niekto potrebuje, tak mám aj jednoduchú schému
Na to, aký dobrý je ten menič a koľko možností nastavenia má, tak ovládacie vstupy a ich logika sú dané natvrdo.
0V = vstup spindle-ena-
spindle-ena+ = vstup do prepínacích kontaktov relátka
výstupy z prepínacích kontaktov na vstupy meniču FWD a REV
+24V (z meniču) = vstup dir+
dir- = cievka relátka
ak niekto potrebuje, tak mám aj jednoduchú schému
Na to, aký dobrý je ten menič a koľko možností nastavenia má, tak ovládacie vstupy a ich logika sú dané natvrdo.
nalinkoval somrobokop píše:k tem pidkam:
to tam nepotrebujes
ty potrebujes pozicni
axis.0.motor-pos-cmd na x-pos-cmd
x-pos-cmd na hm2_5i25.0.stepgen.00.position-cmd
zamriežkoval som všetky riadky s pid.x
linuxcnc nabehne a pri pokuse o posuv v smere X to len trhne motorom a vzápäti vyhodí chybu joint 0 following error
predpokladám, že tam je ešte niečo, čo kontroluje tú spätnú väzbu, ale neviem to nájsť