Systém digitálního odměřování polohy (DRO) + LED displej
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak podle výsledku vyhledávače jsou to standardní inkrementální vstupy A a B s TTL úrovni a je tam i výstup napájení 5V pro senzor. Což je OK. Tak jediné co by ještě chtělo zjistit, jestli u standardního DRO se dá nastavit libovolné rozlišení senzoru? Zatím jsem našel upomínku pouze o výběru z několika fixních hodnot: 0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, 5 a 10 µm. Senzory které nabízím mají rozlišeni cca 1.9µm (1.953125 µm).
25 let v oboru audio/video
24 let v oboru senzorů a měřících přístrojů
nejlepší levné DRO, které jsem kdy viděl (a mám ho i na frézce) je DRO-550.
http://www.shumatech.com/web/products/dro-550
SW je open source a dal by se použít i pro jiné aplikace.
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji. Ten odkaz mám v PC taky. Ale vypadá, že projekt pomalu konči? Skoro vše je out of stock.pavel7890 píše:nejlepší levné DRO, které jsem kdy viděl (a mám ho i na frézce) je DRO-550.
A pracuje z vás někdo na soustruhu, nebo si jen hrajete? Na soustruhu stačí 2 osy ,nevím proč do toho motat ještě pomocnej suport.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel toto prográmek neumí. Jak píše dole uživatel fmodel , většinou se to měří pouze na loži. Ale nic nebraní instalaci 3 osy na suport. A pokud potřebujete jemně najet na nějaký přesný průměr, tak zastavíte loži co nejblíž k tomuto průměru, pak vynulujete 3 senzor na suportu a jemně posunete ho na ten zbytek. Nezapomeňte ale loži zafixovat. Může to Vám vlivem vibraci a tlaku na nůž trochu se posunout a tím rozměr pokazit. Ano, je to krkolomný, ale nevím jak jinak v tomto případě to vyřešit. Nejsem si jistý že i profesionální DRO to umějí. Třeba u nějakých modelu ano... nevím.Rambo007 píše:Jak se řeší podélné odměřování u soustruhu? Jedno měření na loži a druhé na suportu? Dá se to nastavit tak, že se tyto dvě hodnoty sčítají resp. odečítají?
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
OPRAVA. Čtu to po sebe a žasnu... asi jsem byl ožralý či co ...
1) Jedná se samozřejmě o délku obrábění. Ne o průměr.
2) Zastavíme a zafixujeme suport ne loži ....

1) Jedná se samozřejmě o délku obrábění. Ne o průměr.
2) Zastavíme a zafixujeme suport ne loži ....

- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
elbarto píše:ToPavel: souhlasim a je fajn, ze nejsem jediny, kdo mistra presvedcuje. Nabizene DRO je sikovne, male, levne a bohuzel zabite mrtvym system woken.
http://www.yuriystoys.com/2012/09/do-it ... o-and.html" onclick="window.open(this.href);return false;
To Sitall: Sli by u tebe pripadne objednat senzory zapojitelne rovnou do standard panelu DRO ?
Děkuji za informaci. Vypadá to hezký a pan to má velmi pěkně propracovaný. Stránky opravdu jsou velíce informativní. Podobný přístup mám rad. Dokonce napadlo mě zda by šlo zkombinovat moje senzory s deskou od tohoto pana. Zvlášť když má i prográmek do Androidu. Ale nevím jestli to není jen hračka? Rychlost měření s senzory pouze 33mm/s mi připadá velmi malá. Viz naše komunikace s panem tady (je to v dolní části stránky):
http://www.yuriystoys.com/2014/01/conne ... es-to.html
Respektive rychlost by byla dostačující spíš pro práci se senzory s velmi hrubým rozlišením. U mě je to kolem 200mm/s a taky to podle mě není moc. Například u vrtačko-frézky stačí aby fréza si trochu "kousla" do materiálu a následné zrychleni v ose Z může způsobit ztrátu měřících impulzů. To samé u soustruhu. Nůž versus obrobek. Ano, teď asi dělám sám sobě antireklamu ale budeme upřímní. Tyto problémy tady můžou vzniknout. Proto přemýšlím o další variantě měřícího systému s vetší rychlosti. Bude asi lehce dražší a mít víc variant provedení (vodící lišty, vlastní display atd.) ale chtěl bych dosáhnout i na lepší stroje než zmíněný mini soustruh SM-300 E.
Kazdy kutil i profik to ma jinak a tvuj system je nekonecna stavebnice, coz je jen dobre. Solo panel se da koupit kolem 100USD, ma vyresenou montaz, ma i funkce. Tableta pro wokna bude stat jen o par korun mene a musi se resit, napajeni, drzak, kryti, hub USB, nektere panely maji spatnou bocni viditelnost nebo se lesknou, a nevim co jeste. Tema rychlosti posuzovat nedokazu, ale tovarni penely s problem predpokladam mit nebudou. 10 lidi bude mit ruzne nazory, obcas nekdo vymysli i nesmysly.
Pokud v budoucnu pujdou vyuzit k zobrazovani ruzne stare tablety co se kazdemu vali doma po detech, bude jiste fajn. Tam je lakava moznost vestavby napriklad primo do konzoli stroju. Cim vice moznych altenativ, tim vetsi zaber na trhu, ale soucasne i vydane penize z tvoji nebezedne kapsy.
Za sebe se primlouvam k otestovani provozu na beznem panelu, protoze mi to na rozdil od windows prijde logictejsi. Klicova jsou ta paradni mikro cidla. Kdyz napisu libovolnemu dodavateli o slim provedeni: rekne OK, ale cena 3x tolik.
Pokud v budoucnu pujdou vyuzit k zobrazovani ruzne stare tablety co se kazdemu vali doma po detech, bude jiste fajn. Tam je lakava moznost vestavby napriklad primo do konzoli stroju. Cim vice moznych altenativ, tim vetsi zaber na trhu, ale soucasne i vydane penize z tvoji nebezedne kapsy.
Za sebe se primlouvam k otestovani provozu na beznem panelu, protoze mi to na rozdil od windows prijde logictejsi. Klicova jsou ta paradni mikro cidla. Kdyz napisu libovolnemu dodavateli o slim provedeni: rekne OK, ale cena 3x tolik.
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Barte,elbarto píše:Kazdy kutil i profik to ma jinak a tvuj system je nekonecna stavebnice, coz je jen dobre. Solo panel se da koupit kolem 100USD, ma vyresenou montaz, ma i funkce. Tableta pro wokna bude stat jen o par korun mene a musi se resit, napajeni, drzak, kryti, hub USB, nektere panely maji spatnou bocni viditelnost nebo se lesknou, a nevim co jeste. Tema rychlosti posuzovat nedokazu, ale tovarni penely s problem predpokladam mit nebudou. 10 lidi bude mit ruzne nazory, obcas nekdo vymysli i nesmysly.
tomu říkám diskuse jak má být. Ne že jako některé které jen kritizují přestože žádné vlastní nápady nemají. Vidíš do problému a je to pro mě i ostatní přínosný. Děkuji.

Mluvíš o magnetickém odměřování? Tam nemá co být velké, je tam jenom 1 integráč, za tohle si snad dodavatel neřekne 3x tolik.elbarto píše:Kdyz napisu libovolnemu dodavateli o slim provedeni: rekne OK, ale cena 3x tolik.
Jsem zvědavej, jak budeš spokojený, až to vyzkoušíš. Měl jsem v ruce dvoje magnetické odměřování, a ani jedno mě neoslovilo. Není to přesné a na magnetický pásek se lepí špony, takže to chce stejně krytovat a ztrácí se elegance štíhleho provedení.
Třeba bude tohle lepší.
To Mex: ano pasek je tenoucky, ale telo standard snimac je relativne macek. Mluvim o china produkci. Davat za magneticke odmerovani (nabidka Jirku) 25 tis. bez DPH neplanuju. Pro vyrobce/prodejce je slim proste business. Pokud data nebudou mit vypadky budu spokojeny, nepatrim mezi lovce tisicin. Kamarad o tom uvazuje na brusku, tam uz presnost nutna bude.
Na brusku si nejsem uplne jisty vhodnosti tohoto systemu. Rozliseni to ma pekne, ale je to vicemene analogove mereni se vsemi problemy s tim spojenymi, muze to litat s casem a teplotou, jsou tam ruzne nelinearity, zalezi na tom jak presne zmagnetovane pasky se podari sehnat apod. Takove opticke pravitko se nehne. Ale zase nestoji par stovek.
Dobra zprava je, ze to neni prilis citlive na cizi mag pole. Vyrobce mne trochu strasil, ale mam snimac par cm od motoru a neni s tim zadny problem.
Dobra zprava je, ze to neni prilis citlive na cizi mag pole. Vyrobce mne trochu strasil, ale mam snimac par cm od motoru a neni s tim zadny problem.
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
U toho je vždy potřeba dobře promyslit krytí a umístěni. A pak špony by to měly o hodně těžší. Někde u toho používám L profily a se snažím umístit to co nejvhodnějším místě a co nejdále od špon. Například tady na fotce je vidět, že páska je schována pod krytem šroubu. Nikdy se mi do toho žádné špony nedostaly. Samozřejmě pod ložem nesmí vzniknout moc velká kupa špon, Ale to by pak dostaly i do šroubu a do mechanizmu ručního posunu suportu.Mex píše: Mluvíš o magnetickém odměřování? Tam nemá co být velké, je tam jenom 1 integráč, za tohle si snad dodavatel neřekne 3x tolik.
Jsem zvědavej, jak budeš spokojený, až to vyzkoušíš. Měl jsem v ruce dvoje magnetické odměřování, a ani jedno mě neoslovilo. Není to přesné a na magnetický pásek se lepí špony, takže to chce stejně krytovat a ztrácí se elegance štíhleho provedení.
Třeba bude tohle lepší.
Pokud podmínky jsou horší, radši dávám pásku a čidlo do profilu U. Což výrazně zvyšuje ochranu. A pokud se jedná o to, že potřebuješ to mít co nejmenší, tak s tloušťkou senzorů v 6mm (+ mag. páska, +ochranná páska) vejde se to i dovnitř profilu U s šířkou 15mm. Ovšem, pokud bych trochu upravil držák, dokázal bych to narvat i do slabšího profilu U 10mm.
A ano, chtělo by to i kovové chráničky na kabel, které jsem v době foceni neměl

.