Feed-override, Spindle-override

Odpovědět
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2009, 2:25

gnat píše:Tak tam dej místo poťáku vícepolohový přepínač a odporovou síť.
Nepochopil jsem v cem by to pomohlo.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
gnat
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2009, 2:35

Pupák psal o tom, tže potřebuje definované polohy zřejmé bez vizuálního kontaktu.
Pupik
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2009, 2:41

Ne Pupak, ale Pupik :D
Ano na to je bezproblemove reseni bez odporove site(sit nic neresi potrebuje take AD vstup), jen sezere vice vstupu z LPT. Pro 16 poloh 4vstupy pro FO a 4 pro SO a to je pro nektere lidi mnoho, nebot maji jenom 1xLPT a more USB. Ukolem tematu bylo pripojit k EMC USB potaky na rychlost obrabeni a rychlost vretene.
krizma
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2009, 5:28

Jak je ted zapojeny ten potak?
Martin
gnat
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2009, 6:33

No já to nesledoval, myslel jsem si, že připojení je vyřešeno modulem D-pot a že jen řešíte aretaci, což by se dalo obejít náhradou potenciometru na tom modulu přepínačem.

P.S. Sorry za ten zkomolený nick.
k

5. 3. 2009, 5:32

Pupik píše: To kolecko s ledkama to bohuzel neresi problem, kvuli kteremu potrebujeme mit na stroji aretovany knoflik pro velikost posuvu.
...

(proto ta aretace 0-100-150)
Spomenul som tam aj brzdu .. proste staci elmagnet ktory bude zopnuty prave pri preddefinovanych hodnotach napr 0, 100, 150 .. alebo aj dalsich.

Pripustam, ze za istych podmienok bude mozno konstrukcia potak<->motor jednoduchsia. V oboch pripadoch vsak je rozdielna len mechanika a soft v AVR-ku. EMC-cku sa to bude javit ako rovnake zariadenie.

Pokial by sa to navrhlo ako opensource vratane plosakov a AVR-kodu .. myslim, ze sa to da pretlacit priamo do upstreamu EMC. Konstrukcia s ledkami a komercne dostupnym inkrementalom by nemala byt probs, pokial tam dame elektromagnet a brzdu, tak to sa da zneuzit nejake rele ktore je bezne dostupne, horsie je to s motorom, neviem ci sa da najst motorcek ktory sa da kupit hocikde na svete (t.j. ze by nebolo nutne upravovat aj mechanicku konstrukciu). Naklady na kus odhadujem do 10 EUR pri vyrobe "na kolene" - podmienkou vsak je jednostranny plosak (co by nemal byt probs).
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 7:58

Ja bych rekl ze se pomalu ale jiste dostavate k tomu ze jednoduse to nepude, sam jsem docela dost marne po internetu hledal , jestli to uz nekdo nema a v podstate sem nic nenasel ani u konverzi velkych stroju.

Mne osobne se pouziti IRC pro FO a SO moc nelibi vetsina z nich ma na muj vkus prilis velke rozmery a male typy maji malo kroku na otacku. Radsi bych preferoval potenciometr.

Pupiku proc chces aretaci ve sto procentech ?? Vidim ze tvoje uvahy vychazeji z nejake praxe , ale ja osobne se nesetkal se strojem kde by tomu tak bylo a ani mi to na strojich co znam nechybi.

RADEK
automatizace/konstrukce
k

5. 3. 2009, 8:39

Osobne taktiez preferujem "znacku" na polohach 0 150 a aj tych 100, pripadne este nejaka dalsia .. idealne nastavitelna. Veruze by som prijal taky system kde motor spojeny s potakom umozni obojstranne zadavanie hodnoty (t.j. na stroji sledujem posuv a s rukov kus bokom ladim rychlost).. ale pozadujem aj to ze ked som vedla stroja za PC tak sahnem na touchsreen a posuniem posuvac (nech sa to ale prejavi na tom potaku na stroji). ano uvedomujem si ze to je riadny komfort, ale preco nie ? Taktiez ma zaujima moznost nastavit si drahu "potaku" linearnu .. logaritmicku .. co vdaka softu v jednocipaku nie je vobec problem ..

Pokial by sme potak nahradili motorcekom spriahnutym s inkrementalom, tak aretacia v istych polohach (0, 50% 75% 100% 150% ) sa da spravit aj ovladanim toho motora reps. ak tam nebude inkremental ale potak tak je to podobne jednoduche. Soft a elektronika tohoto riesenia sa mi zdaju jednoduchsie ako mechanika .. hlavne opakovane reprodukovatelna hocikym. Preto to musi byt komercne bezne dostupny inkremental (ano co namensi, s rozumnym rozlisenim) a aj motorcek.

Inkremental moze byt co najmensi .. da sa od motorceka sprevodovat do rychla, rozlisenie sa da teda lahko natiahnut... Zas sa ale komplikuje mechanika predovom.. (ozubenie nepripada pre opakovanu amatersku vyrobu v uvahu, mozny len treci prevod a mozno remen..). V principe si to predstavujem ako inkremental na motorceku sprevodovany smerom k "tocitku" do pomala .. t.j. otacanim tocitka dostanem vela impulzov z inkrementalu a motorcek lahko "napochoduje" na nastavenu polohu ..

jedno riesenie ma este napada .. vykuchat modelarske servo .. (ma velky prevod do pomala, tento upravit na mensi .. ale mame priamo motor aj potak .. a je to dostupne kdekolvek, cena prijatelna).
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:12

Aha, az ted sem pochopil jak to zamyslis, ale myslim, ze toto uz je opravdu moc zbytecny prepych a ani bych to takto nechtel. Myslim ze pouzivanim bys casem zjistil ze sis vyrobil neco co ani v podstate nepotrebujes/nevyuzijes.

Ja bych chtel klasiku, proste dva potenciometry. Ovladat posuv na stroji touchscrenem je pekna blbost a kdyz uz tam budu mit potenciometr, vzdy sahnu prvni po nem... nebo po central stop.
Nez se trefis ukazatelem kam chces a stahnes to tak uz muze byt pekne pozde.

A toto co tu probiha je podle mne velky problem , kazdy to chce malicko jinak podle sebe a pro to bych byl nejradeji kdyby jste nam prozradili jak hodnotu z potaku dostat k funkcim FO a SO. A at si to bud kazdy domasti podle sebe a nebo at ceka co se vam podari vymyslet s tim ze se vam prizpusobi.

RADEK
automatizace/konstrukce
Pupik
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:13

to k: No, vidim ze jsem ve spravne modelarske spolecnosti :D Motorovy potak te pekne strhnul :) a mozek ma spravnou provozni teplotu ;)

to Radek-B: Aretaci ve 100%, protoze s tim potakem zatocis vetsinou jen pro bezpecnost a jistotu najezdu, a pak tam nastavis bez cumenda 100% rychlosti, coz je presna rezna rychlost napsana v G-kodu, to aby nastroj mel spravne predepsane podminky. On vetsinou nic nenamita, kdyz to neni podle katalogu vyrobce, ale casem zjistis, ze zivotnost v motohodinach je o neco mensi.( nebo taky zadna :) )
Sranda dneska je, ze nektere nastroje maji nizsi zivotnost kdyz snizis i kdyz zvysis predepsanou reznou rychlost :)
Jooo, nove technologie (materialy, povlak, geometrie) jsou v tomhle bomba!

to all: na modulu pracuju sec muzu, dam ho tu uz velmi brzy ;) potaku se nebojte chodi skvele, uvidime jeste co to pripadne ruseni s USB, ale kdo to planuje do panelu bez mobilniho prebihani, tak myslim nemusi mit zadnou obavu.
Ja bych se nebal i game-padu na 2.4GHz do 10m jen je nutne najit kompatibilni typ s Linem a vyzkouset, co to bude delat pri opusteni dosahu (jak to maji osetrene)
Tohle by melo byt i odolne proti prumyslovemu ruseni, protoze v dilne mame 2.4GHz bezne a je to 100% spolehlive (aspon u nas ;)).
Pupik
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:21

Kdyz uz jsme u toho programovani administratori.
Proc mame uz nejakou dobu stale stejny pocet prispevku?
... ze by nestihal server nasi prihazovaci frekvenci? :D :D :D
...nebo nas novacky nechcete mezi profiky? ;)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:32

Tak na aretaci ve sto procentech bude stacit dulek a pruzinka s kulickou nekde na cudliku potaku.

Ja kdyz nekoho ucim delat na masine nebo nahraju novy program , tak vzdy jim rikam ze jako prvni si maji stahnout posuv. A pri tom nikdo necumi na obrazovku ale do masiny co dela, max. se podiva na zbytkove souradnice kdyz dojizdi s novym nastrojem ke kusu.

Az projede komplet program a vi ze to nikde nezbori, tak teprve nastavi sto procent s leduje co to dela.

To ze jsi vzpomnel nove technologie a materialy je pekne, ale drtiva vetsina strojniho vybaveni na dilnach byva casto 20 i 30 let stara s novymi systemy.
Mne osobne katalogove udaje co zapocitam do posuvu a otacek vetsinou nefunguji. Tech problemu kvuli kterym 100 procent nefunguje je milion, od spatneho upnuti pres mechanicke zavady stroje az po treba spatne zvolenou reznou kapalinu. Takze obsluha na velke masine aretaci ve sto procentech posuvu nevyuzije temer nikdy.
Ve firmach kde se delaji tisicove serie se funkce FO s SO vyrazuji programove M funkcemi a obsluha pouze meni kusy a kontroluje.
Kdyz delam neceho 1 nebo 5 kusu , tak ten program ani nema smysl odladovat.

Jsem netrpelive napjaty co se ti podarilo vymyslet zjstil jsem ze defaultni prostredi EMC je pro ovladani stroje nepouzitelne a nedokazu si predstavit
ze to tak muze nekdo pouzivat.

RADEK
automatizace/konstrukce
dslav
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:46

jedno riesenie ma este napada .. vykuchat modelarske servo .. (ma velky prevod do pomala, tento upravit na mensi .. ale mame priamo motor aj potak .. a je to dostupne kdekolvek, cena prijatelna).
Ta zpětná vazba na poťák se mi honila hlavou před několika lety. Měl jsem to vymyslené tak že vezmu rychlé modelářské servo na hřídel pod knoflík umístím tenzometr. Ten tenzometr potom bude ovládat feed a SW se postará o pootočení serva pod knoflíkem. Už jsem z toho ale vyrostl a spkojil bych se s poťákem s aretací 0 a 150%.
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.

Dušan Slavětínský

http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
Pupik
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:49

to Radek-B: U me je to trosku jine. ja naladim novy program knofliky s %, pak to prepisu v G-kodu a kdyz uz je program starsi vim, ze 100% rychlosti je ideal. Delame vetsinou serie 10-200 kusu. Nekdy do 1000 ale vic ne, aby se obsluha bez podavace z toho nezblaznila. Roky jsem se tesil, az se zbavim odchodem na v lastni nohu byrokracie ve velkych firmach, kde nakoupi milionove technologie a pak setri na poradnem vercajku. O tom, ze moderni vercajk casto daleko presahne cenu CNC stroje neni pochyb. S tim manazeri casto nepocitaji.
Neni to tak vsude, tam kde obrabeji napr. tvrde veci >50HRC tam maji urcite jasno :)
k

5. 3. 2009, 12:43

dslav píše:
Ta zpìtná vazba na po
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“