Keby kupim liatinovu dosku aky etalon rovinnosti pouziujem aby som sa presvedcil ze je skutocne rovna ?
Koupíš si bublinku do vodováhy s přesností 0,02/m pak ti stačí 4 válečky z ložiska průměr asi 10mm (nebo 2 válečky průměr asi 30mm broušený na stejnou výšku ,průměr není důležitý ) ,tužka ,papír a pak už proměřuješ po matici třeba 5cm (takhle se dělaly i granitoví desky a každej bod v matici měl v protokolu zapsanou míru .
doncarlos píše: ↑3. 2. 2019, 7:07Tohle jsem tu napsal jednak jako faktické sdělení, ale současně jsem chtěl trochu vyprovokovatKód: Vybrat vše
Kamarád je špičkovej škrabák, dělal to celej život, a zkoušel i obtisk granitem, prej to není dobrý, neboť to opisuje nevýrazně a rozmazaně.
zdejší odborníky na všechno, problém skutečně vyřešen za pouhé 3 hod, cituji :
a k tomu pár odkazů na jutubku,Kód: Vybrat vše
Ono zrejme trochu závisí na tom, aký granit a aká farba.
jo od klávesnice, to se to řeší každý problém, pochybuji však, že autor vůbec někdy něco škrabal .
Jo to není špatný ,stačí ti magnetka a máš to za chvilku .
A to sekundárne zkadielko je napr. u Newtona rovinné (o.k. zrovna Hubble nieje Newton). Ako puberťák som tiež vybrúsil 2 paraboly (110, 200 mm), dve roviny a dodnes to leží dakde u rodičov v skriniDwPetr píše: ↑3. 2. 2019, 11:31 Zrcadlo do teleskopu je parabolické, a jeho výroba je přesně opačná. Vybrušuje se přes podložku brusnejma pastama, pak se přes leštící podložku leští, pak taky musí bejt rovnoměrný, aby se světlo sešlo v jednom bodě na sekundárním zrcátku. Pak se pokovuje, švihne se to do tubusu, dá se k tomu okulár, a paak se to celý vyhodíTenkrát jsem se tim okrajově zabejval, to ještě nebyly takový možnosti jako dneska. Měl jsem k tomu literaturu, a bylo tam popsaný úplně všechno ohledně výroby hvězdářskýho dalekohledu. První kus skla jsem brousil z luxfery
Není to tak dávno, co jsem pár těch krámů vyhazoval, nechal jsem si akorát zvětšovací skla, až budu blbě vidět, na lupu
![]()
To jen taková technická vsuvka k tomu teleskopuPokračujte..
No dnes už ani ja niemstreicher píše: ↑4. 2. 2019, 8:48 @zverodoktor: wow, klobuk dole. konfigurovat parabolu by som sa neodvazil. Mne stacila gulova plocha![]()