Cívka elektromagnetu

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Zamčeno
Zdenek Valter

15. 11. 2020, 12:44

milan584 píše: 15. 11. 2020, 12:37
Zdenek Valter píše: 15. 11. 2020, 11:43 Proč se výrobci drželi 110V?
To samozřejmě přesně nikdo neví
Aha :lol: - já jsem zatím zaregistroval akorát to, že někteří ti asi ví (respektive každý slušný elektrikář by to měl vědět) , výrobci to taky asi ví, a místní diskutéři - (ti co mají na všechno :mrgreen: ten ohmův zákon) - ti na tom objevení (proč je to obvykle zrovna na 110V) asi teda budou ještě muset zapracovat.
No tak nerejpej a poraď ;-)
Nebo pošli odkaz kde se o tom tady mluvilo.
Nebo je to odvozeno z jednocestného usměrnění 220V?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
turnigy

15. 11. 2020, 12:57

Toto je ako tvrdiť, že motory môžu fungovať LEN na 400V, pretože tak sa to predsa robí. A nie je nijako možné, že by sa dal motor previnúť na 50V, to predsa nemôže fungovať :lol:
Tos C45-2000
Mex

15. 11. 2020, 12:59

milan584 píše: 15. 11. 2020, 12:30 Myslím, že je naprostá ztráta času se pokoušet vysvětlovat na nějaké ynternetové plkárně, proč se magnety dělaly právě na těch 110V.
Škoda, že jsi napsal dost písmenek k dehonestaci fóra, ale už jsi nenapsal, proč to tak je a proč je to zrovna 110V.
Já to třeba nevím a docela rád se poučím.
Proč zrovna 110V? Je to proto, že je to kompromis mezi nízkým ovládacím napětím 24V a zbytečně vysokým usměrněným síťovým? Nebo to má opravdu základ v dobách, kdy bylo zvykem mít v síti 120V? Nebo je to proto, že dřív to bylo maximum, na které uměli udělat spolehlivou izolaci?

Pro nějaké velké upínače s příkonem stovky wattů je samozřejmě dobré použít nějaké vyšší napětí. Ale pro zařízení s příkonem 6W to tedy z věcného hlediska opravdu nutné není.

Nicméně se rád poučím, proč se třeba mýlím a proč je nutné mít tenhle malý magnet na 110V.
Argument "protože to tak dělají všichni" je ale nezajímavý. Pokud by dotyčný člověk na stroji těch DC 110V měl, tak budiž. Ale pokud by je tam kvůli 6W zařízení musel dodatečně instalovat, jen proto, že "tak to dělal už i můj děda", tak to mi jako dobrý důvod nepřipadá.
peter1

15. 11. 2020, 1:01

sustruh sv18 ,vrtačka
milan584

15. 11. 2020, 1:05

Mex píše: 15. 11. 2020, 12:59
milan584 píše: 15. 11. 2020, 12:30 Myslím, že je naprostá ztráta času se pokoušet vysvětlovat na nějaké ynternetové plkárně, proč se magnety dělaly právě na těch 110V.
Škoda, že jsi napsal dost písmenek k dehonestaci fóra, ale už jsi nenapsal, proč to tak je a proč je to zrovna 110V.
Proč zrovna 110V? Je to proto, že je to kompromis mezi nízkým ovládacím napětím 24V a zbytečně vysokým usměrněným síťovým? Nebo to má opravdu základ v dobách, kdy bylo zvykem mít v síti 120V? Nebo je to proto, že dřív to bylo maximum, na které uměli udělat spolehlivou izolaci?

Pro nějaké velké upínače s příkonem stovky wattů je samozřejmě dobré použít nějaké vyšší napětí. Ale pro zařízení s příkonem 6W to tedy z věcného hlediska opravdu nutné není.

Nicméně se rád poučím, proč se třeba mýlím a proč je nutné mít tenhle malý magnet na 110V.
Argument "protože to tak dělají všichni" je ale nezajímavý. Pokud by dotyčný člověk na stroji těch DC 110V měl, tak budiž. Ale pokud by je tam kvůli 6W zařízení musel dodatečně instalovat, jen proto, že "tak to dělal už i můj děda", tak to mi jako dobrý důvod nepřipadá.
ještě jednou - nemám potřebu vysvětlovat odborníkům na ohmův zákon, proč na každé normální brusce je elektromagnet na 110V - a můžeš hádat kvůli komu a čemu.
Mex

15. 11. 2020, 1:12

milan584 píše: 15. 11. 2020, 1:05 ještě jednou - nemám potřebu vysvětlovat odborníkům na ohmův zákon, proč na každé normální brusce je elektromagnet na 110V - a můžeš hádat kvůli komu a čemu.
Aha. Tak děkuji.
stanik84

15. 11. 2020, 1:33

On už ti Milan odpověděl v podobném vláknu...

viewtopic.php?t=19449&start=90
david.1

15. 11. 2020, 1:55

Zdenek Valter píše: 15. 11. 2020, 11:43
david.1 píše: 15. 11. 2020, 1:06 No, jak tady jistej odborník naznačuje,ohmův zákon znám,bohužel pro něj. Neznám ale důvod,proč magnety motali na relativně vysoké napětí (a myslím si,že zrovna v tomto případě tenhle zákon na vině není).. Toho jste se tady vy odborníci za tři strany příspěvků taky nedohádali.Ani ty jsi mě nepoučil,tak nevím,holt umřu blbej..
To je nám ovšem nesmírně líto. ;-)

Mně taky,ale od vás se se to evidentně nedovím
david.1 píše: 15. 11. 2020, 1:06 Tvůj příspěvek je samozřejmě po všech stranách obsažnej,to se musí nechat..Je spousta bastlířů,kteří mají doma magnety a budou si je přemotávat na nízké napětí páč tady poznali,jak je to bezvadný:-)) Namotej si to třeba na šest,aspoň si ho poznáš..
Nechápu, motals někdy cívku?
Nechápeš jak vidno víc věcí..Různé elektromagnety,zapalovací cívky i velká svářecí trafa,a tlumivky..Jen na třífázové motory jsem si ještě netroufl:-)).
Za mně je tedy jednodušší namotat cívku slabým drátem ,než silným páskem,ale jde všechno,už jsem dělal i stator do startéru,to je podle úhlu pohledu.

Mně se zdá, že ne, protože pak bys musel dát za pravdu Mexovi, že motat míň závitů tlustším drátem zejména v domácích podmínkách je výrazně snažší.

Mex je vůbec takovej rozpolcenej masovej vrah,když jsem četl jak v jiném vlákně radí napájet magnet usměrněným napětím ze zásuvky ,pak tady píše,že zase stačí pár voltíků :lol:

BTW. kdybys četl pozorně toto vlákno tak jeho zakladatel isv chce vinutí na 230V, tak nevím proč se tu takhle rozohňuješ a pohoršuješ nad Mexovým doporučením.

Ale nerozohňuju,jen je to prostě blbost.. A je dost možná pravděpodobné,že pokud to tazatel udělá podle Mexe,už nám na otázku ,jestli si uvědomuje,kde udělal chybu už nám neodpoví..
david.1 píše: 15. 11. 2020, 1:06 Všichni výrobci,Rusové i Němci měli magnety na 110,ať to byly malé,velké ploché,sinusové,magnetické kostky pro univ. použití, nebo kruhové na bruskách na kulato nebo s otočným stolem ,i perfektory..Nikdy nikoho nenapadlo-a že koukali,jak ušetřit ( úspora by tam byla,minimálně v práci a v izolaci) -dělat je třeba na 48..Já si zůstanu u svých 110,mám na tohle napětí všechny magnety,zdroje i odmagnetovače. Ten ty budeš (až ti dojde,že jen přepínač nestačí) zase krkolomně bastlit,zkoumat a objevovat ,zatímco bys pohodlněji mohl použít tovární,které se běžně seženou.
I když,možná že ten magnet zase tolik nepotřebuješ-to už by jsis dávno obstaral funkční kus ,ty spíš kutíš..
Proč ne, i cesta je pro někoho cíl,ale já si svého času vážím víc..
Proč se výrobci drželi 110V?
To samozřejmě přesně nikdo neví , ale asi to bylo o tom, že to bylo pro jejich stroje kde měli těch 110V k dispozici.

Jooo? To je zajímavej poznatek. Rozveď to blíž,zajímá mě,k čemu že se používalo na starejch bruskách usměrněných 110V??
A to tam už bylo z výroby? A na všech,jo?

Pokud Ty máš vybavené všechny stroje 110V tak je nám všem jasné, že by to pro Tebe byla komplikace mít jiné napětí než právě těch 110V.

Víš,no jak bych to napsal.. ne já,o mně to vůbec není.. Všichni,krom jednoho zlepšovatele.. Těch brusek byly vyrobený stovky,možná tisíce a všechny to tak měly:-)

No a to že si vážíš svého času?
No to přece každý z nás.

Opravdu? Tak proč tu řešíte jak vylepšit to,co už pár (min.80) let funguje??? Kdyby tudy vedla cesta,tak už to Velký bratr dávno vyráběl(tedy spíš jeho žlutý bratr)

Nebo jsi chtěl říct, že to umíš namotat isv jen na těch 110V protože jsi na to vybavený? ;-)

Ne,není velký rozdíl namotat cívku na 110 a na 220(230),chtěl jsem napsat,že na Cimrmana se rád podívám v televizi,ale vy se mu tady chcete vyrovnat a evidentně vám to nejde..

Tvůj první příspěvek v tomto vláknu byl totiž rozhodně k věci - ptal jses na původní provedení cívek a to je při renovaci opravdu to nejdůležitější.

Protože pak se tohle vlákno strhlo do diskuze ,za kterou by se nemuseli stydět ani ,,odborníci" v parlamentu

Pokud to bude znám tvar a zapojení cívek tak si to isv může namotat nebo nechat namotat jak potřebuje nebo jak chce, buď na 230V, nebo na Tebou doporučovaných 110V (které používá mnoho výrobců), nebo na nějaké malé napětí jak doporučuje Mex ne?
Naposledy upravil(a) david.1 dne 15. 11. 2020, 2:12, celkem upraveno 3 x.
milan584

15. 11. 2020, 2:08

stanik84 píše: 15. 11. 2020, 1:33 On už ti Milan odpověděl v podobném vláknu...

viewtopic.php?t=19449&start=90
Problém ovšem je, že je třeba zkusit pochopit, že někdy to, co je obvyklým mínusem je naopak plusem a dokonce jsou i případy, kdy negativní vlastnost je překvapivě základní podmínkou fce.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2020, 2:10

milan584 píše: 15. 11. 2020, 1:05ještě jednou - nemám potřebu vysvětlovat odborníkům na ohmův zákon, proč na každé normální brusce je elektromagnet na 110V - a můžeš hádat kvůli komu a čemu.
Kvůli Edisonovi? To on si začal se 110 V ss :-)
Aleš Procháska
david.1

15. 11. 2020, 2:23

Mex píše: 15. 11. 2020, 12:59

Nojo,to už jsem někde slyšel.. dědkové to dělali blbě,rozoráme meze.. Sakra,někdy je dobře sklonit hlavu a ohlédnout se..
A hlavně nevracet se tam,kde už svět jednou byl a nezkoušet do nekonečna projít slepou ulicí..
Já bych začal,být tebou ,tím přečtením čsn,jak píše Milan,pak bys tady neradil kraviny,které nemají hlavu ani patu.
Opravdu,jedna perla za druhou.. Spolehlivou izolaci uměli naši předci udělat možná líp než my dnes,jestli nevěříš,zkus si zapalovací cívky z nějakého veterána. Bude jim víc než 80 let a i dneska fungují,dnešní výrobky mají někdy problém přežít záruku....Další blbost: jak by měl na stroji 110V? brusky až do 80. let neměly vestavěné zdroje,vždycky byly přidané.Takže bylo přece úplně jedno,jestli tam dají krabici s usměrňovačem 110v nebo 12V..
p.mus

15. 11. 2020, 2:36

Mex

15. 11. 2020, 2:44

david.1 píše: 15. 11. 2020, 2:23 Nojo,to už jsem někde slyšel.. dědkové to dělali blbě,rozoráme meze.. Sakra,někdy je dobře sklonit hlavu a ohlédnout se..
A hlavně nevracet se tam,kde už svět jednou byl a nezkoušet do nekonečna projít slepou ulicí..
Já bych začal,být tebou ,tím přečtením čsn,jak píše Milan,pak bys tady neradil kraviny,které nemají hlavu ani patu.
Opravdu,jedna perla za druhou.. Spolehlivou izolaci uměli naši předci udělat možná líp než my dnes,jestli nevěříš,zkus si zapalovací cívky z nějakého veterána. Bude jim víc než 80 let a i dneska fungují,dnešní výrobky mají někdy problém přežít záruku....Další blbost: jak by měl na stroji 110V? brusky až do 80. let neměly vestavěné zdroje,vždycky byly přidané.Takže bylo přece úplně jedno,jestli tam dají krabici s usměrňovačem 110v nebo 12V..
A cos tím chtěl jako říct?
To jako namotat cívku na 24V na zařízení s odběrem 6W je slepá ulice? A uměl bys napsat nějaký reálný důvod proč by to nemělo fungovat, a ne jen bezobsažné obecné kecy?
Mex

15. 11. 2020, 2:48

"Upínač je napájen stejnosměrným napětím 110 V. Tímto napětím jsou napájeny téměř všechny konstrukční typy EMU. Najdeme však i upínače napájené stejnosměrným napětím 24 V, ale i 210 a 360 V."

A sakra. Tak to by pisatel těch skript měl vrátit diplom, protože tři číslovaní tady jasně a velice odborně vysvětlili (včetně vyčerpávajícího teoretického zdůvodnění), že jiné napětí než 110V prostě nemůže fungovat a vše ostatní jsou slepé cesty.
stanik84

15. 11. 2020, 3:07

Nedávno jsem přitáhl ze šroťáku funglovku desku na kruhovou třístovku magnet. Za kolik mi to namotáš na těch 24 V a zaručíš přídržnou sílu? Spodek udělám podle Tvého návrhu. Ono ta deska nesedí jen po obvodu spodní části, ale je v několika místech podepřená.

Nikdo netvrdí, že to nejde (aspoň já ne), ale proč to motat na jiné napětí, když ten magnet byl na 110V úzposobenej. Zaručíš, že ten obrobek pak neodletí z toho magnetu a nenatluče mu to hubu?Zaručíš, že bude mít po celé ploše stejnou přídržnou sílu? Jaká velká má být ta vzduchová mezera mezi cívkou a a upínací deskou?
Zamčeno

Zpět na „Nákup“