Zdenek Valter píše: ↑15. 11. 2020, 11:43
david.1 píše: ↑15. 11. 2020, 1:06
No, jak tady jistej odborník naznačuje,ohmův zákon znám,bohužel pro něj. Neznám ale důvod,proč magnety motali na relativně vysoké napětí (a myslím si,že zrovna v tomto případě tenhle zákon na vině není).. Toho jste se tady vy odborníci za tři strany příspěvků taky nedohádali.Ani ty jsi mě nepoučil,tak nevím,holt umřu blbej..
To je nám ovšem nesmírně líto.
Mně taky,ale od vás se se to evidentně nedovím
Tvůj příspěvek je samozřejmě po všech stranách obsažnej,to se musí nechat..Je spousta bastlířů,kteří mají doma magnety a budou si je přemotávat na nízké napětí páč tady poznali,jak je to bezvadný:-)) Namotej si to třeba na šest,aspoň si ho poznáš..
Nechápu, motals někdy cívku?
Nechápeš jak vidno víc věcí..Různé elektromagnety,zapalovací cívky i velká svářecí trafa,a tlumivky..Jen na třífázové motory jsem si ještě netroufl:-)).
Za mně je tedy jednodušší namotat cívku slabým drátem ,než silným páskem,ale jde všechno,už jsem dělal i stator do startéru,to je podle úhlu pohledu.
Mně se zdá, že ne, protože pak bys musel dát za pravdu Mexovi, že motat míň závitů tlustším drátem zejména v domácích podmínkách je výrazně snažší.
Mex je vůbec takovej rozpolcenej masovej vrah,když jsem četl jak v jiném vlákně radí napájet magnet usměrněným napětím ze zásuvky ,pak tady píše,že zase stačí pár voltíků
BTW. kdybys četl pozorně toto vlákno tak jeho zakladatel isv chce vinutí na 230V, tak nevím proč se tu takhle rozohňuješ a pohoršuješ nad Mexovým doporučením.
Ale nerozohňuju,jen je to prostě blbost.. A je dost možná pravděpodobné,že pokud to tazatel udělá podle Mexe,už nám na otázku ,jestli si uvědomuje,kde udělal chybu už nám neodpoví..
Všichni výrobci,Rusové i Němci měli magnety na 110,ať to byly malé,velké ploché,sinusové,magnetické kostky pro univ. použití, nebo kruhové na bruskách na kulato nebo s otočným stolem ,i perfektory..Nikdy nikoho nenapadlo-a že koukali,jak ušetřit ( úspora by tam byla,minimálně v práci a v izolaci) -dělat je třeba na 48..Já si zůstanu u svých 110,mám na tohle napětí všechny magnety,zdroje i odmagnetovače. Ten ty budeš (až ti dojde,že jen přepínač nestačí) zase krkolomně bastlit,zkoumat a objevovat ,zatímco bys pohodlněji mohl použít tovární,které se běžně seženou.
I když,možná že ten magnet zase tolik nepotřebuješ-to už by jsis dávno obstaral funkční kus ,ty spíš kutíš..
Proč ne, i cesta je pro někoho cíl,ale já si svého času vážím víc..
Proč se výrobci drželi 110V?
To samozřejmě přesně nikdo neví , ale asi to bylo o tom, že to bylo pro jejich stroje kde měli těch 110V k dispozici.
Jooo? To je zajímavej poznatek. Rozveď to blíž,zajímá mě,k čemu že se používalo na starejch bruskách usměrněných 110V??
A to tam už bylo z výroby? A na všech,jo?
Pokud Ty máš vybavené všechny stroje 110V tak je nám všem jasné, že by to pro Tebe byla komplikace mít jiné napětí než právě těch 110V.
Víš,no jak bych to napsal.. ne já,o mně to vůbec není.. Všichni,krom jednoho zlepšovatele.. Těch brusek byly vyrobený stovky,možná tisíce a všechny to tak měly:-)
No a to že si vážíš svého času?
No to přece každý z nás.
Opravdu? Tak proč tu řešíte jak vylepšit to,co už pár (min.80) let funguje??? Kdyby tudy vedla cesta,tak už to Velký bratr dávno vyráběl(tedy spíš jeho žlutý bratr)
Nebo jsi chtěl říct, že to umíš namotat isv jen na těch 110V protože jsi na to vybavený?
Ne,není velký rozdíl namotat cívku na 110 a na 220(230),chtěl jsem napsat,že na Cimrmana se rád podívám v televizi,ale vy se mu tady chcete vyrovnat a evidentně vám to nejde..
Tvůj první příspěvek v tomto vláknu byl totiž rozhodně k věci - ptal jses na původní provedení cívek a to je při renovaci opravdu to nejdůležitější.
Protože pak se tohle vlákno strhlo do diskuze ,za kterou by se nemuseli stydět ani ,,odborníci" v parlamentu
Pokud to bude znám tvar a zapojení cívek tak si to isv může namotat nebo nechat namotat jak potřebuje nebo jak chce, buď na 230V, nebo na Tebou doporučovaných 110V (které používá mnoho výrobců), nebo na nějaké malé napětí jak doporučuje Mex ne?