Já bych o něčem i věděl

https://www.youtube.com/watch?v=M27CA9K ... %3AAcademy
Ano, vím že to je v tomhle případě úplně mimo téma, ale když už jsi to nakousl

Já bych o něčem i věděl
No ako myslíš
OK teda, a vieš povedať aký bol spodný frekvenčný limit toho "hladania" (nie toho z grafu) ?
2000 čoho? 15000 čoho?
Toto je ovsem chybne tvrzeni.
Abys z nuly ujel za sekundu 100mm, tak při rovnoměrně zrychleném pohybu musíš mít na konci rychlost 200mm/s, tj. 12000mm/min (F12000).Mart_68 píše: ↑23. 1. 2021, 1:53 jelikož mě čeká volba serva pro Z-tko, tak se s dovolením připojím s dotazem ohledně zrychlení (resp.úhlového zrychlení), . Tedy, jak moc nejméně musím naddimenzovat krouťák, abych dosáhl optimálního zrychlení Z-etka? Dejme tomu že potřebuji "vystřelit" 50 kg z nuly po dráze šroubu se st.=5mm , aby mi za 1s ujel 100 mm? Normálně by mi s tím mohlo jezdit servo 0,5kW napřímo, ale nebude to mít asi tu dynamiku, aby se dalo hovořit o nějakém zrychlení, předpokládám převod do pomala 1:3., ale přád mi 0,5 kW servo na 50 kg Z-tko připadá málo.
to by mohlo stačit nějaké 400 W servo převod 1:1, ale asi by se dost přehřívalo ?...a trochu bádám nad tou větou tak to se v tíhovém zrychlení už skoro ztratí (9800mm/s2). já bych to chápal tak, že tímto výkonem se to "g" překoná, ale na zrychlení 100mm/s bude potřeba další (větší) síla ??Mex píše: ↑23. 1. 2021, 2:26Abys z nuly ujel za sekundu 100mm, tak při rovnoměrně zrychleném pohybu musíš mít na konci rychlost 200mm/s, tj. 12000mm/min (F12000).Mart_68 píše: ↑23. 1. 2021, 1:53 jelikož mě čeká volba serva pro Z-tko, tak se s dovolením připojím s dotazem ohledně zrychlení (resp.úhlového zrychlení), . Tedy, jak moc nejméně musím naddimenzovat krouťák, abych dosáhl optimálního zrychlení Z-etka? Dejme tomu že potřebuji "vystřelit" 50 kg z nuly po dráze šroubu se st.=5mm , aby mi za 1s ujel 100 mm? Normálně by mi s tím mohlo jezdit servo 0,5kW napřímo, ale nebude to mít asi tu dynamiku, aby se dalo hovořit o nějakém zrychlení, předpokládám převod do pomala 1:3., ale přád mi 0,5 kW servo na 50 kg Z-tko připadá málo.
Pokud máš šroub se stoupáním 5mm, tak musíš mít otáčky šroubu 12000/5=2400 RPM. S převodem 1:3 do pomala to znamená mít na motoru 7200 RPM.
To je teda docela dost.
Pokud váží osa 50kg, tak působí tíhovou silou cca 500N. Pokud jí chceš udělit zrychlení 100mm/s2, tak to se v tíhovém zrychlení už skoro ztratí (9800mm/s2).
Takže sílu nahoru potřebuješ kolem 500N. Převod toho šroubu znamená, že pro těch 500N potřebuješ na šroubu moment (500*5)/(1000*2*3.14), tedy cca 0.4Nm.
S převodem 1:3 pak už jenom 0.15Nm. I pokud vezmeš účinnost převodu 50%, tak pořád je to 0.3Nm.
Hlavní omezení pak bude setrvačnost rotoru a šroubu.
Takže bych to dal napřímo.
ano jen odhadovat, šroub čína, i když čiňan psal že taiwan, mě se to zdá málo (ty N) co psal Mex, i když výpočet bude správný, vycházím z toho že kolega má podobný stroj a na tu dynamiku si stěžuje ikdyž má servo na Z-et 1 KW, ale zase to může být že tam má nějaké čínské noname a "netunil", já bych chtěl aspoň ty DELTyDawe píše: ↑23. 1. 2021, 3:14 Mart_68 > tim myslel to, ze se jako zatez pohonu k tihove sile (500N) pricte setrvacna, ktera je ale vuci tihove celkem zanedbatelne velikosti (10N).
Jinak hodne s pozadavky na motor zamava realna velikost pasivnich odporu, jak Coulombovo tak viskozni treni ve vedeni a take sroubu, klicovou roli hraje mira predpeti v obojim. Predpokladam ze prislusne soucinitele neznas a tak muzeme jen odhadovat.
díky a vyřídím, jinak nemáte někdo link na srozumitelné pojednání (diplomka atd.) o fungování serv v kontextu s nastavením jejich parametrů. Nemá cenu abych se dál vyptával pokud si něco o tom nepřečtu:) a nebudu tu plevit jinak zajímavé vlákno CJUZe.