BF20 Vario
Aby bylo jasno,ty naklady jsou tam za dopravu.Pak musite pocitat clo + DPH to neni EU.Clo je na to 23 %.Co jsem mel moznost videt,tak metrovej sroub 16mm/5mm s matkou vysel zhruba na 800 Kc.Je to ale bez osazeni,proste metr sroubu.Bezny vedeni 16x16x1000 + 2 voziky vyjde asi na 600 Kc.To jsou zhruba konecny naklady s dopravou a clem + DPH. Aby se to vubec mohlo koupit,je potreba najit dost lidi,ktery by se sjednotily na rozmerech a typech.V tom ovsem vidim nejvetsi slabinu.
V tomhle state se nedohodne nikdo a na nicem... Navic se to taky musi zafinancovat. No nechci byt pejskomista,ale moc ruzove to nevidim.
V tomhle state se nedohodne nikdo a na nicem... Navic se to taky musi zafinancovat. No nechci byt pejskomista,ale moc ruzove to nevidim.
Vozi a nevozi.Jeden clovek z DC uz nekolik mesicu prohlasuje,ze s tim bude obchodovat.Ukazoval mi ty vzorky,dokonce rozjel neco na netu,ale po par tydnech zmizel ze sveta.Ja nemam ani kontakt na toho vyrobce.Nekam jsem to zalozil a nemuzu to najit.Cekam,jestli se mi ozve,ze uz funguje,nebo z nej alespon zase vymacknu ten kontakt.
Já bych dal přednost také delšímu. Tak třeba 2m, co se nebude hodit, tak si uříznem a zahodíme
Za tyhle peníze si klidně 10 +10 sad vezmu (možná i 20+20) Jenom bych zvolil něco většího, než 16mm. 25mm může být i na malém strojku, ale 16mm je na velký stroj už málo.

Ja myslim,ze takhle na divoko se nikdy na nicem nedohodnem.Pokud nekdo opravdu nezahaji dovoz a prodej,tak to nema nadeji.Renomovany dovozci tvrdej,ze takovym shitem si nebudou kazit jmeno a sance,ze nekdo vyspuli 1/4 melounu za zakladni sortiment a bude doufat,ze to nekdy proda,je asi mala.
V necem mas samozrejme pravdu,ale ono tech konstrukci je tu malo taky proto,ze ne kazdy muze vysolit 50 tis. za par vedeni a sroubu,aby ta masinka k necemu byla.Technologie v yroby techto komponent neni az tak narocna,aby cena musela byt tak nehorazne vysoka.Obycejne lozisko za 50 Kc je vyrobene se stejnou presnosti a ze stejne kvalitniho materialu.
Takze se nediv ze po zmince o levnem linearu se vsem hned zatmi zrak.
Ja kdyz jsem to videl a slysel ty ceny,tak jsem mel taky vlhko v kalhotkach. Jenze pokud to sem nekdo zacne vozit,tak to nejspis stejne namasti,aby zbohatnul na jednom kusu a bude po krase.Misto nekvality za lidovou cenu to bude nekvalita za ceskou cenu.
Takze se nediv ze po zmince o levnem linearu se vsem hned zatmi zrak.
Ja kdyz jsem to videl a slysel ty ceny,tak jsem mel taky vlhko v kalhotkach. Jenze pokud to sem nekdo zacne vozit,tak to nejspis stejne namasti,aby zbohatnul na jednom kusu a bude po krase.Misto nekvality za lidovou cenu to bude nekvalita za ceskou cenu.
Tpol: člověče, ty jsi hroznej negativista
Společný nákup materiálu, nebo společné zadání výroby většího počtu stejných součástek se občas zrealizovat povede. Nejčastěji právě na odborně založených forech. Takže to jde, netřeba se toho obávat, stačí pár nadšenců. To že bych si koupil nějakých 10-20 kusů lineárních vedení a šroubů neznamená, že bych z nich chtěl dělat nějaké stroje na prodej. Tohle množství bych dokázal zpracovat a využít sám. On to vypadá jako velké množství, ale i na jedinou 3 osou mašinu je potřeba 6+3 kusů. Takže to je na pouhé 2-3 stroje! Obrobení konců není neproveditelné a přesnost bude pro většinu amatérských konstrukcí dostatečná.
Pupak: dovoz asi těžko někdo zahájí při minimálním požadovaném odběru 100 kusů, tohle nikdo skladem držet nebude. Takže jediná možnost je společná objednávka.
Jo, klidně to nové téma založte a přesunte tam všechno co k tématu patří.

Pupak: dovoz asi těžko někdo zahájí při minimálním požadovaném odběru 100 kusů, tohle nikdo skladem držet nebude. Takže jediná možnost je společná objednávka.
Jo, klidně to nové téma založte a přesunte tam všechno co k tématu patří.
Tpol: Naprosto nesouhlasím. Většina lidí na tomto foru nemá tak maximalistické nároky na přesnost. Někteří k pohonu používají běžné závitové tyče a najdou se i takové konstrukce, kde jsou místo lineárních vedené použité nábytková vedení pro šuplíky. Přesto takový stroj může přinášet svému tvůrci spoustu radosti a umožní mu vyrábět třeba součástky, které využije při svém koníčku. Je tedy poměrně velké množství konstrukcí, kde i levné (a dokonce i nekvalitní) lineární vedení od čínských soudruhů bude velkým přínosem. Pak je další skupina strojů, které mají sice propracovanější konstrukci, ale kde přesto není potřeba utrácet desítky tisíc korun za drahá lineární vedení, protože se od nich neočekává taková přesnost. Například řezačka na polystyren ..... desetina sem, desetina tam, to není žádná míra. Levné lineární vedení by udělalo rozhodně dobrou službu a nešlo by o degradaci konstrukce. O superpřesná lineární vedení tady asi stejně nikdo zájem nemá, protože 1. je k ničemu nepotřebuje 2. by je nezaplatil. Pro většinu lidí je přijatelná přesnost v několika setinách nebo dokonce desetinách, tisíciny nikoho nezajímají (pokud ano, tak bych rád věděl, co to v tom obýváku kutí 
To samé platí i pro ty kuličková ložiska, v drtivé většině případů je naprosto dostučující ložisko za pár desítek korun. Opravdu není důvod, proč by lineární ložisko (vedení) mělo stát při podobné přesnosti 100x víc.

To samé platí i pro ty kuličková ložiska, v drtivé většině případů je naprosto dostučující ložisko za pár desítek korun. Opravdu není důvod, proč by lineární ložisko (vedení) mělo stát při podobné přesnosti 100x víc.
Tpol: podivejte se na moji kostrukci...........(viz. nase masinky) je to co "dum" dal a ja bych prave ocenil nejake to zlepseni.
osa Y mi beha po jednom linearu
a vreteno by to chtelo tez jine......vykon by mohl ji na nasobky nynejsiho a pokud neco mam "dlabat" 6 hodin a nebo hodinu, tak to bude pro me osobne prinosem.
Myslim, ze by jste mel prehodnotit Vas nazor, je ponekud "cerno bily".
to all: skoda, ze je to takove mnozstvi, zrovna lineary by me pomohli dost o sroubech ani nemluve (beham zatim prave na zavitovky..bleee)
osa Y mi beha po jednom linearu

Myslim, ze by jste mel prehodnotit Vas nazor, je ponekud "cerno bily".
to all: skoda, ze je to takove mnozstvi, zrovna lineary by me pomohli dost o sroubech ani nemluve (beham zatim prave na zavitovky..bleee)
Prichy
Tpol: kde se muzu podivat na to video?
to all: nejaka videa pro porovnani konstrukci by se asi fakt hodila
Tpol: vy jste mozna strojari, ja ovsem ne, takze pokud nepocitam strarou "rucni" frezku co mame v praci, tak jsem to nikdy v zivote nevidel jak to ma fungovat (povolani elekronik).
to all: nejaka videa pro porovnani konstrukci by se asi fakt hodila
Tpol: vy jste mozna strojari, ja ovsem ne, takze pokud nepocitam strarou "rucni" frezku co mame v praci, tak jsem to nikdy v zivote nevidel jak to ma fungovat (povolani elekronik).
Prichy
Priznam se,ze jsem vyrobu linearu nevidel.Nicmene jsem videl vyrobu valivych lozisek a nepripada mi to jako neco tak moc jednoducheho, ve srovnani s linearnim loziskem,ktere stoji 50x vic.Nemluvim o voziku se 4 radami kulicek,mluvim o linearnim lozisku.V prumyslu najdes desitky vyrobku,ktere jsou nemene komplikovene,presne a vyrobne narocne a presto nejsou takto extremne drahe. Na obycejnem aute je takovych komponent nekolik a kdyby byla v tehle cenove relaci, tak stoji bezne auto milion.
Priklad jeden za vsechny.Fluoridova optika.Sklo 120mm triplet.Na trhu cena 280 tis. Sagy o tom,jak je to vyrobne narocne atd. Pak prijde Cinan a najednou dvojka zmizi a je to 80 tis a se stejnou kvalitou.
Netvrdim,ze to ma stat stovku,ale nikdo me nepresvedci,ze ty ceny nejsou umele vyhoneny nahoru.
Ohledne toho videa.Aby to melo vypovidajici hodnotu,chtelo by to uvest rezne podminky,frezu,material atd.Taky by neskodilo uvest parametry stroje a nejaky foto celkove konstrukce.Ten detail je pekny,ale malo vypovidajici o celkove konstrukci.
Nicmene ta ukazka naznacuje,ze ta masinka maka krasne
Priklad jeden za vsechny.Fluoridova optika.Sklo 120mm triplet.Na trhu cena 280 tis. Sagy o tom,jak je to vyrobne narocne atd. Pak prijde Cinan a najednou dvojka zmizi a je to 80 tis a se stejnou kvalitou.
Netvrdim,ze to ma stat stovku,ale nikdo me nepresvedci,ze ty ceny nejsou umele vyhoneny nahoru.
Ohledne toho videa.Aby to melo vypovidajici hodnotu,chtelo by to uvest rezne podminky,frezu,material atd.Taky by neskodilo uvest parametry stroje a nejaky foto celkove konstrukce.Ten detail je pekny,ale malo vypovidajici o celkove konstrukci.
Nicmene ta ukazka naznacuje,ze ta masinka maka krasne
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ty cinske lineary a srouby bych nezatracoval
urcite to bude prinos oproti zavitovym tycim a jinym nahrazkam obzvlast kdyz je to takhle levne tak tim clovek nic neskazi
myslim si ze v cr musi existovat nekdo kdo to sem je schopnej dovezt a nebo by se do toho nechal uvrtat
je tu spousta firem ktere prodavaji takoveto komponenty a jsou schopni nabrat na sklad 100 ks a drzet je tam rok nez si to amateri rozeberou
otazkou je kdo z nas se po tom poohledne pripadne se pokusi nekolik firem oslovit a presvedcit
urcite to bude prinos oproti zavitovym tycim a jinym nahrazkam obzvlast kdyz je to takhle levne tak tim clovek nic neskazi
myslim si ze v cr musi existovat nekdo kdo to sem je schopnej dovezt a nebo by se do toho nechal uvrtat
je tu spousta firem ktere prodavaji takoveto komponenty a jsou schopni nabrat na sklad 100 ks a drzet je tam rok nez si to amateri rozeberou
otazkou je kdo z nas se po tom poohledne pripadne se pokusi nekolik firem oslovit a presvedcit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)