Jaký CAD pro hobby použití?
2 QNX.
Stahni si na netu cracklou verzi a mas pokoj.Pokud vlastnis licenci,tak zadnej zakon neporusis a mas po problemech s nejakym blbym klicem.
Stahni si na netu cracklou verzi a mas pokoj.Pokud vlastnis licenci,tak zadnej zakon neporusis a mas po problemech s nejakym blbym klicem.
Nevím přesně jak to je v USA ale slyšel jsem, že USA licenční politika je ze zákona jiná. V USA prý musí být přístupná verse která pracuje bez omezení v čase, aby jsi si každý mohl pořádně prozkoušet, zda mu vyhovuje. Většinou bývá okleštěná na možnostech. Znám kluka, který takhle používá AVG antivirus k plné spokojenosti. Je v angličtině a má pravidelnou internetovou aktualizaci. Nerad bych se pouštěl do něčeho nelegálního (pokud je takové chování nelegální ) a tak si projistotu kupuji Norton antivirus. Pokud ale existuje volné AVG, měly by být takto přístupny i programy CAD i CAM.

Když už přišla řeč na formát IGES a hlavně STEP, zajímala by mě zkušenost uživatelů všech 3D CADů. Malých i velkých. A sice s načítáním, chcete-li otevíráním modelů v těchto formátech. Jak už jsem psal v minulých příspěvcích, konstruoval jsem v Pro-E Wildfire (i něco málo v CAD KEY). Otevírání souborů IGES nebo STEP nebylo vždy bezproblémové. Mezinárodní formáty IGES a STEP- pro uživatele dobro, pro výrobce CADu nutné zlo. Obchodní politika. Nikdo z výrobců software nechce, aby se CADy navzájem mezi sebou ,,moc" domluvily. Vidíte to jinak?
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Delavam cenove nabidky pro zahranicni firmy a otevrit bezproblemu plochy ulozene v IGS v podstate nejde v pripade ze to neoteviram v tom v cem to nakreslili.
S STP je mene tvarovych problemu , plochy maji mene chyb , ale vetsinou se nactou do mene vrstev nez byly ulozeny, takze taky problem.
Takze jinak to nevidim.
Ale v globalu se to lepsi.
S STP je mene tvarovych problemu , plochy maji mene chyb , ale vetsinou se nactou do mene vrstev nez byly ulozeny, takze taky problem.
Takze jinak to nevidim.

Petr píše:Když už přišla řeč na formát IGES a hlavně STEP, zajímala by mě zkušenost uživatelů všech 3D CADů. Malých i velkých. A sice s načítáním, chcete-li otevíráním modelů v těchto formátech. Jak už jsem psal v minulých příspěvcích, konstruoval jsem v Pro-E Wildfire (i něco málo v CAD KEY). Otevírání souborů IGES nebo STEP nebylo vždy bezproblémové. Mezinárodní formáty IGES a STEP- pro uživatele dobro, pro výrobce CADu nutné zlo. Obchodní politika. Nikdo z výrobců software nechce, aby se CADy navzájem mezi sebou ,,moc" domluvily. Vidíte to jinak?
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Nedá mi to a musím vstoupit do této diskuse s dotazem.
Jsem v oblasti CNC celkem nezkažený věděním, i když s PC pracuji už mnoho let (od doby pouhého DOSu) a jsem schopen lecos vytvořit.
V tomto tématu se pomalu přestávám orientovat.
Mám vyhlédnutou frézku od firmy BOW, vypadá celkem slušně.
http://www.bow.cz/index.php?lang=&pid=1 ... yr=3&kat=1
Měl bych několik dotazů.
1. Je možno každý 3D CAD využít jak pro modelování, tak i pro řízení malé CNC frézky?
2. Jaký 3D SW by byl k uvedenému stroji tak asi nejvhodnější?
K frézce instalovaný GRAVOSTAR, byť PROFI je stále 2,5D CAD.
Budu-li chtít vygravírovat nápis na šikmé ploše, nebo dokonce na válcové ploše, tak budu v koncích. Není škoda ke stroji s plným 3D režimem instalovat 2,5D CAD?
Neříkám, že mohu peníze rozhazovat, ale byl bych ochoten si nějaký
3D CAD pořídit, ale maximálně do 20 000,-Kč. Pokud by existoval nějaký plně funkční freeware, tak to by bylo jedině dobře.
Pokud možno ale v češtině (i fonty) a aby v něm bylo možno jak modelovat, tak jeho prostřednictvím ovládat uvedenou CNC frézku.
Co vše je třeba vzájemně sladit ohledně SW na PC a CNC stroje?
Nevím jestli nepletu několik věcí dohromady, ale rád si nechám poradit.
Předem děkuji za reakce. L.
Jsem v oblasti CNC celkem nezkažený věděním, i když s PC pracuji už mnoho let (od doby pouhého DOSu) a jsem schopen lecos vytvořit.
V tomto tématu se pomalu přestávám orientovat.
Mám vyhlédnutou frézku od firmy BOW, vypadá celkem slušně.
http://www.bow.cz/index.php?lang=&pid=1 ... yr=3&kat=1
Měl bych několik dotazů.
1. Je možno každý 3D CAD využít jak pro modelování, tak i pro řízení malé CNC frézky?
2. Jaký 3D SW by byl k uvedenému stroji tak asi nejvhodnější?
K frézce instalovaný GRAVOSTAR, byť PROFI je stále 2,5D CAD.
Budu-li chtít vygravírovat nápis na šikmé ploše, nebo dokonce na válcové ploše, tak budu v koncích. Není škoda ke stroji s plným 3D režimem instalovat 2,5D CAD?
Neříkám, že mohu peníze rozhazovat, ale byl bych ochoten si nějaký
3D CAD pořídit, ale maximálně do 20 000,-Kč. Pokud by existoval nějaký plně funkční freeware, tak to by bylo jedině dobře.
Pokud možno ale v češtině (i fonty) a aby v něm bylo možno jak modelovat, tak jeho prostřednictvím ovládat uvedenou CNC frézku.
Co vše je třeba vzájemně sladit ohledně SW na PC a CNC stroje?
Nevím jestli nepletu několik věcí dohromady, ale rád si nechám poradit.
Předem děkuji za reakce. L.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Trochu jste spojil několik věcí dohromady.LaSl píše:Co vše je třeba vzájemně sladit ohledně SW na PC a CNC stroje? Nevím jestli nepletu několik věcí dohromady, ale rád si nechám poradit.
3D CAD je program na navrhování součástek metodou trojrozměrného modelování. Kromě toho umí na základě 3D modelu vytvořit klasické výkresy, spojovat součástky do sestav (z nich lze samozřejmě stejným postupem také dělat výkresy), provádět různé pevnostní a jiné výpočty apod. S řízením CNC stroje nemá CAD nic společného.
Pak existuje CAM, což je program do kterého vložíte model vytvořený v CAD, řeknete mu které plochy chcete obrábět a jakými nástroji a CAM vygeneruje příslušné NC programy pro CNC stroj.
Nakonec je řídicí systém CNC stroje, což je program který na základě NC programů ovládá mašinu.
Reálný stav je takový, že v některých CAD programech jsou integrované moduly CAM, některé programy CAM zvládají omezený repertoár funkcí CAD a některé řídicí systémy mají integrovány jednodušší funkce CAM.
Ceny 3D CAD jsou od 50,000 do 1,000,000 i více, ceny CAM od 200,000 výše, o cenách řídicích systémů nemám přehled. Pokud vím, existuje jeden omezený ale dobře použitelný 3D CAD zdarma, jeden velice omezený CAM zdarma a několik open-source nebo velmi levných hobby řídicích systémů.
Aleš Procháska
Podle mne perfektni.Miloš Sokol píše:Zdravím Vás, skúšali ste niekto VariCAD? Ak áno, podeľte sa prosím o poznatky.
1. Velice jednoduchy
2. V cestine
3. Umi vse co potrebuji

Na strankach VariCADu jsou ke stazeni ukazkova videa co ze to jako umi. Takze doporucuji !
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Je ale potreba si hlavne vsimnout ze prave nove prichozi nevhodne zarazuji prizpevky.Tpol píše:Dobrý den,
po delší době to tu tak trochu pročítám a je mi z toho tu tak trochu smutno.
Když se tady na to tu tak podívám tak po přečtení z pohledu "laika - amatéra" nabývám dojmu, že vše je to tady velice chaotické.
Z těch Vašich diskuzí se toho amatér opravdu moc nedoví. Lepší by bylo kdybyste si založili nové vlákno ,pro ty Solid, Iges ......, amatéři kteří se zde pokoušejí stavět mašiny s krokáči a trapézáky toho moc nepochopí.
Asi by to chtělo nějak reorganizovat ty diskuze.
Musím konstatovat, že potřebných a hlavně užitečných a ucelených informací je zde pramálo.
Tpol
Obvzlaste je mi smutno z lidi co jsou lenivi cist a napisou nove tema ktere se da zaradit k tematu o dva radky niz.
Nicmene je to forum , je to diskuse.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Řešení je při tom tak neuvěřitelně jednoduché: prostě sem něco užitečného a uceleného napište.Tpol píše:Když se tady na to tu tak podívám tak po přečtení z pohledu "laika - amatéra" nabývám dojmu, že vše je to tady velice chaotické.
Z těch Vašich diskuzí se toho amatér opravdu moc nedoví. Lepší by bylo kdybyste si založili nové vlákno ,pro ty Solid, Iges ......, amatéři kteří se zde pokoušejí stavět mašiny s krokáči a trapézáky toho moc nepochopí.
Asi by to chtělo nějak reorganizovat ty diskuze.
Musím konstatovat, že potřebných a hlavně užitečných a ucelených informací je zde pramálo.
Tpol
Aleš Procháska
zrovna něco modeluju a znovu si říkám. "je nějaký CAD software, který modeluje s ohledem na následující způsob obrábění?" Představoval bych si to asi takto:
1) nadefinovat možnosti stroje(3, 4, 5 osé obrábění atd).
2) nadefinovat knihovny nástrojů
3) modelovat s možností použití nástrojů, které vezmou v úvahu podmínky z 1+2
Např. Mám namodelovaný nějaký polotovar, vyberu tvarový nástroj, nadefinuju 3Dkřivku dráhy nástroje, odeberu materiál na modelu (tak jak by k tomu došlo v reálu.
Nebo. Chci na modelu srazit hranu, vyberu nástroj z knihovny, nechám srazit hranu (s tím, že mi to hranu srazí jenom tam, kde to v reálu opravdu půjde, ne tedy např do ostrého kouta)
Podobných příkladů by se jistě našlo mnohem víc. Používá se tohle v nějakém softu?
1) nadefinovat možnosti stroje(3, 4, 5 osé obrábění atd).
2) nadefinovat knihovny nástrojů
3) modelovat s možností použití nástrojů, které vezmou v úvahu podmínky z 1+2
Např. Mám namodelovaný nějaký polotovar, vyberu tvarový nástroj, nadefinuju 3Dkřivku dráhy nástroje, odeberu materiál na modelu (tak jak by k tomu došlo v reálu.
Nebo. Chci na modelu srazit hranu, vyberu nástroj z knihovny, nechám srazit hranu (s tím, že mi to hranu srazí jenom tam, kde to v reálu opravdu půjde, ne tedy např do ostrého kouta)
Podobných příkladů by se jistě našlo mnohem víc. Používá se tohle v nějakém softu?