zdroj
Omlouvám se za tu velkou okliku a ujetí téma. S elektrikou dělám přesně to co kdokoliv jiný, prostě mám v zásuvkách pořád něco strčený a zapnutý. Problém není se spotřebou elektriky, ale s potřebným příkonem, aby věci fungovaly tak jak mají. Lednička by mi měla sežrat 1-1,2kW za den, ale příkon má necelý 2kW pokud jí nedám 2kW, tak se nespustí a když nejede kompresor (má dva) tak prostě nechladí. Už víte kde je problém?
No já bych řekl, že to právě všechno co nezapínáš ručně posčítat musíš, tím získáš základ, který potřebuješ pro automatický chod bez ohledu jestli to jede nebo ne. K tomu musíš přičíst nejvyšší příkon co máš v domácnosti, většinou to bývá elektrická trouba+dvě největší plotýnky vařiče a rychlovarná konvice a nějakou rezervu. Pokud to takhle neuděláš, tak můžeš kdykoliv čekat blackout neboli jeden blbý spotřebič se kterým jsi nepočítal ti shodí všechno a pokud je den blbec, tak ti shoří i generátor.
pokud máš na poplatek za navýšení (připojení) rezervovaného příkonu + stálé platby za elektroměr tak si to takhle klidně dimenzuj, ale je to naprosto scestné a nedělá to podle mě nikdo..
já mám třeba plně elektrický dům 6kW elektrokotel, 4kw v podlaze 2+2kw v žebříkách, 2kW bojler, 2kW vysavač, 2kw pračka, 8kw trouba +cca 1kw domací elektronika PC+TV atd.. plus cca 2kw světla + k tomu mám připojenou dílnu kde mám 3kw hl motor soustruhu, a cca 2kw na frézce + přímotop 1,5kw + 2kw kompresor + 1,5kw zahradní vodárna, když to všechno posčítám je to cca 40kw a nestačil by mě 40A jistič při optimálním rozložení a v reálu mám 25A a za 3-4roky provozu hl jistič nevypadl přetížením ani jednou.. je tedy pravda, že uvažuju s navýšením na 32A až dostavím jinou frézku, ale pokud to bude chodit řešit to nebudu.. ČEZ chce myslím 500kč/A na fázi tak proč jim zbytečně platit cca 10000,- + další cca 100 nebo kolik z většího jističe?
já mám třeba plně elektrický dům 6kW elektrokotel, 4kw v podlaze 2+2kw v žebříkách, 2kW bojler, 2kW vysavač, 2kw pračka, 8kw trouba +cca 1kw domací elektronika PC+TV atd.. plus cca 2kw světla + k tomu mám připojenou dílnu kde mám 3kw hl motor soustruhu, a cca 2kw na frézce + přímotop 1,5kw + 2kw kompresor + 1,5kw zahradní vodárna, když to všechno posčítám je to cca 40kw a nestačil by mě 40A jistič při optimálním rozložení a v reálu mám 25A a za 3-4roky provozu hl jistič nevypadl přetížením ani jednou.. je tedy pravda, že uvažuju s navýšením na 32A až dostavím jinou frézku, ale pokud to bude chodit řešit to nebudu.. ČEZ chce myslím 500kč/A na fázi tak proč jim zbytečně platit cca 10000,- + další cca 100 nebo kolik z většího jističe?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v tom pripade to ale nikdy nemuzes ufinancovat
ani el. soustava CR na to neni dimenzovana
kdyz by to vsichni zapli vsechno naraz tak je tma
pravdepodobnost je nizka
nemuzes preci zapocitavat cirkularku kterou zapinas jedenkrat do roka
idealni je skalovat zdroje energie a mit v zaloze poradnej booster
ja pomalu resim fotovoltaiku na sviceni a tak (to by slo resit na 24V)
k tomu jako booster na cirkularku svarecku a tak mam 10kW dieselagregat
stale nevim co s varicem, lednici, cerpadlem ve studni,...
ani el. soustava CR na to neni dimenzovana
kdyz by to vsichni zapli vsechno naraz tak je tma
pravdepodobnost je nizka
nemuzes preci zapocitavat cirkularku kterou zapinas jedenkrat do roka
idealni je skalovat zdroje energie a mit v zaloze poradnej booster
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop píše:
mimochodem to řešíš kde? myslíš že se to vyplatí vyrábět si vlastní energii v malém? fotovoltaika se podle mě i při dnešních dotovaných cenách nevyplatí v rámci životnosti a pálit naftu taky nemůže vyjít levněji než tu elektriku koupit, o pořizovací ceně ani nemluvím.. pokud to tedy neřešíš někde na samotě, kde jiná možnost není..
trošku nechápu ten systém dotací, kdy všichni platíme za to aby si hrstka vyvolených nahrabala a o nějakou ekologii vůbec nejde.. chtěj být ekologičtí ať si vyráběj sluneční elektrárny a pálí si ekopalivo, ale nechápu proč to máme dotovat my všichni..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Ve svícení je lepší svítit na 12V diodama, pokud není potřeba přesnýho osvětlení (homogennost světla a jeho barevné spektrum).
Nevím proč tady někdo zase do ostrovního provozu zanáší jističe a platbu za ně ČEZU?
Ano pravděpodobnost je nízká, že pojede všechno zároveň, hlavně když berete v potaz celou energetickou síť, tam se uživí spotřebičů a domácností. Já se bavím o ostrově a tudíž to všechno budu nějakým způsobem potřebovat mít k dispozici. Souhlas s tím, že část může být řešena fotovoltaikou nebo větrníkem, případně kombinací(svícení), tu jsem také do spotřebičů neuváděl, i když nechci v noci chodit po tmě. Přes den určitě generátor pro potřeby vaření, praní a další činnosti, které jde plánovat. Elektronika je ale trochu někde jinde, u mě jede 20 hodin denně s příkonem 1,5kW. Pokud jste si všimli, tak pořád jsem ještě nezahrnul potřebný příkon pro dílnu, kde se může klidně stát, že pojedou víc jak dva stroje najednou. Pro dílnu bych ale uvažoval o dalším generátoru. Další problém co v ostrovním provozu musí být řešen je uskladnění energie a to nejen pro svícení. U svícení se dají použít trakční baterie, sice jsou drahý, velký, těžký, ale je jim celkem jedno kolika ampéry se nabíjí a jak dlouho. To samé platí i pro výdej energie, samozřejmě do doby vybití. Co ale provézt s přebytkem energie z generátoru? To je ten oříšek. Kdo ho rozlouskne za přijatelný peníz, stane se boháčem.
Nevím proč tady někdo zase do ostrovního provozu zanáší jističe a platbu za ně ČEZU?
Ano pravděpodobnost je nízká, že pojede všechno zároveň, hlavně když berete v potaz celou energetickou síť, tam se uživí spotřebičů a domácností. Já se bavím o ostrově a tudíž to všechno budu nějakým způsobem potřebovat mít k dispozici. Souhlas s tím, že část může být řešena fotovoltaikou nebo větrníkem, případně kombinací(svícení), tu jsem také do spotřebičů neuváděl, i když nechci v noci chodit po tmě. Přes den určitě generátor pro potřeby vaření, praní a další činnosti, které jde plánovat. Elektronika je ale trochu někde jinde, u mě jede 20 hodin denně s příkonem 1,5kW. Pokud jste si všimli, tak pořád jsem ještě nezahrnul potřebný příkon pro dílnu, kde se může klidně stát, že pojedou víc jak dva stroje najednou. Pro dílnu bych ale uvažoval o dalším generátoru. Další problém co v ostrovním provozu musí být řešen je uskladnění energie a to nejen pro svícení. U svícení se dají použít trakční baterie, sice jsou drahý, velký, těžký, ale je jim celkem jedno kolika ampéry se nabíjí a jak dlouho. To samé platí i pro výdej energie, samozřejmě do doby vybití. Co ale provézt s přebytkem energie z generátoru? To je ten oříšek. Kdo ho rozlouskne za přijatelný peníz, stane se boháčem.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kdyz nepocitam oficialni ceske porizovacky za tu srandu tak to muze vyjit dost vyhodne
hlavne ten diesel vysel lacino a sezere skoro cokoli co tece a hori viz magi
kdyz to bude se solarnima panelama podobne tak to pujde realizovat
pak by to chtelo prizpusobit rozvod na 24V a ke kazdemu spotrebici kterej nepujde na 24 dat treba adekvatni menic
neprijde mi rozumne aby kvuli jedne zarovce bezel menic 2kW
boiler na solarni ohrev kombinovanej s ohrevem z kotle na pevna paliva
zbyva sehnat baterie, o zdroji akumulatoru skoro zadarmo bych mozna vedel
cerpadlo ve studni by taky mohlo byt resene jinak
varit se da na plynu nebo by mozna sel upravit indukcni varic, netusim, odporovej drat dimenzovanej na 24V to jisti
je to vceku hodne uprav a prace ale ten vysledek...
oziveni bych naplanoval na 4. cervence
to cela amerika slavi den nezavislosti
)))
hlavne ten diesel vysel lacino a sezere skoro cokoli co tece a hori viz magi
kdyz to bude se solarnima panelama podobne tak to pujde realizovat
pak by to chtelo prizpusobit rozvod na 24V a ke kazdemu spotrebici kterej nepujde na 24 dat treba adekvatni menic
neprijde mi rozumne aby kvuli jedne zarovce bezel menic 2kW
boiler na solarni ohrev kombinovanej s ohrevem z kotle na pevna paliva
zbyva sehnat baterie, o zdroji akumulatoru skoro zadarmo bych mozna vedel
cerpadlo ve studni by taky mohlo byt resene jinak
varit se da na plynu nebo by mozna sel upravit indukcni varic, netusim, odporovej drat dimenzovanej na 24V to jisti
je to vceku hodne uprav a prace ale ten vysledek...

oziveni bych naplanoval na 4. cervence
to cela amerika slavi den nezavislosti

Běž prosím tě s USA víš kam. Už víc jak dvacet let jsou v téhle republice všichni přímo pos..ni z USA a dalších, proč náš národ nedokáže být sám pro sebe? To musíme pořád někomu lízt do zadku?
Indukční vařič je dobrá volba pro řešení vaření, ale nevím jestli by to šlo realizovat na 24V. Rozvod po baráku na 24V nebo 12V určitě, samostatný měniče k jednotlivým spotřebičům - to je na hodně velký uvážení, ale určitě ne ke každé žárovce. Měnič který umožňuje provoz indukční zátěže (elektromotory, citlivá elektronika) nejsou běžným zbožím a hlavně za lidovou cenu. Jde použít běžný s pseudosinusovkou, ale motor půjde dřív nebo pozdějc do kopru, nehledě na nevyrovnaný chod.
Všechno je to prostě pořád o penězích a závislosti na někom.
Indukční vařič je dobrá volba pro řešení vaření, ale nevím jestli by to šlo realizovat na 24V. Rozvod po baráku na 24V nebo 12V určitě, samostatný měniče k jednotlivým spotřebičům - to je na hodně velký uvážení, ale určitě ne ke každé žárovce. Měnič který umožňuje provoz indukční zátěže (elektromotory, citlivá elektronika) nejsou běžným zbožím a hlavně za lidovou cenu. Jde použít běžný s pseudosinusovkou, ale motor půjde dřív nebo pozdějc do kopru, nehledě na nevyrovnaný chod.
Všechno je to prostě pořád o penězích a závislosti na někom.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja taky USA nijak nezeru
to byl pouze vtip
4. cervence slavim tak jako tak protoze mam narozky
a nejaky USA me muzou se svym santaklausem .... nase rodina slavi jeziska
to byl pouze vtip
4. cervence slavim tak jako tak protoze mam narozky

a nejaky USA me muzou se svym santaklausem .... nase rodina slavi jeziska
My taky slavíme ježíška, ale začíná moderní doba, dárky budou až v lednu. Která ta církev to má v lednu? Pravoslavná? Né že bych se v tom nějak vyznal, jsem pokřtěný neznaboh a kvůli místnímu faráři, který nám odmítnul pokřtít kluky po narození, jsem tuto tradici naší rodiny přetrhnul. Po převratu se stalo strašně moderní chodit do kostela a sem se začali stěhovat polští zakrslý, duševně pokroucení faráři. Do téhle společnosti mě prostě nikdo nedostane, hlavně když jsou najednou v kostele ti největší odpůrci církve, kteří se tolik let snažily o její vymýcení. Tomu říkám umět převlíkat kabát. Škoda, architektura některých kostelů je víc než zajímavá a hlavně některé důvody proč se ty kostely tak stavěly.