Betonovy Frezovaci Pionier - BFP

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2013, 12:42

tak drzim palce aby to bylo dlouhodobe stabilni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Oliver Rovný

12. 10. 2013, 12:57

RaS píše:a to máš v plánu jako přebrousit, dát to nad ten betonovej odlitek a do té vzniklé mezery nalejt nějakou hmotu která po vytvrdnutí vytvoří "dokonale" rovnou plochu pod lineár chápu to správně?
Presne tak, ako píšeš, len to "dokonale" bude závisieť od presnosti masterdosky.
a jak uděláš druhou plochu? to to pak jako přesuneš a budeš dělat další? jak to odměříš aby ty plochy byly totožné? toho bych se já osobně docela bál..
To je dobrá otázka a bude to kľúčová časť postupu. Ako to spraviť, aby druhá plocha bola s prvou nielen rovnobežná, ale aj totožná? Nad tým som špekuloval a napadlo mi, že išlo by to, keby bola masterdoska dostatočne presná a keby som mal presnú rámovu vodováhu. Vodováhu mám, len tá doska ma trápi :(
Oliver Rovný

12. 10. 2013, 1:14

2 robokop: Vďaka za podporu :) Či to bude dlhodobo stabilné, to zistím jedine ďaľším premeraním po čase. Ale aj tak skúsim nájsť niekoho, kto by mi to prebrúsil obvodom. Žralok sa neosvedčil, robí korýtko a škrabe povrch.
Oliver Rovný

12. 10. 2013, 1:40

Ďaľšie fotky z výroby masterdosky (omlúvam sa za kvalitu, ako dokument hádam postačí).
Frézoval som to v robote na šéfovom stroji, nožičky sa dali ofrézovať na jedo upnutie, ale hlavná plocha sa musela robiť na dve upnutia, nakoľko rozjazd nedovolil frézovať naraz.
Přílohy
Po ofrézovaní
Po ofrézovaní
Frézovanie hlavnej plochy
Frézovanie hlavnej plochy
Pred frézovaním nožičiek
Pred frézovaním nožičiek
Vo finálnom kabáte
Vo finálnom kabáte
DSC08921.JPG
To najpodstatnejšie zo všetkého :)
To najpodstatnejšie zo všetkého :)
RSSM
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2013, 6:50

Oliver Rovný píše:
RaS píše:co je to masterdeska? jako stůl? to budeš taky zalejvat nebo jakou máš konstrukci?
Masterdoska je vlastne niečo ako mostové pravítko a chcem podla nej odliať presné plochy pod lineáry. Teda princíp je taký, že ustavím naseparovanú dosku oroti betónovému loži a škáru vyplním (podstreknem) vhodnou epoxidovou hmotou, ktorá sa dobre chytí na lože, ako je napr. GS-ko od Dawexu.
Jen poznamka - zkousel jsem z GSka podobnou aplikaci,(tedy vlastne G20, chtel jsem aby to bylo hodne tekuty) na zkousku jsem ale odlil jen plotnu s tim, co to udela. Po odliti OK, ale druhy den se na povrchu udelali teplem deformace, vrstva ca 8-10mm, plocha 30/30cm. Ty budes mit mozna trochu lepsi situaci, protoze to budes mit oboustranne chlazeny, ale....
Toz tak.
Oliver Rovný

13. 10. 2013, 8:33

to RSSM:
Keď som komunikoval s dawexom, tak ma upozorňovali, že nulové zmraštenie GS-ka a iných epoxi hmôt sa dá zaručiť len pri tenkej vrstve do cca 3 mm. Inak vraj môžu nastať tepelné zmeny a deformácie. Tak podľa toho čo píšeš je jasné, že to v Dawexe mysleli vážne. Takže tvoj pokus je pre mňa cenná skúsenosť!
Ja som už viackrát odlieval plochy z GS super fluid a mám zatiaľ prevažne dobré skúsenosti. Najväčšie obavy mám z oddelenia masterdosky od vytvrdnutej hmoty, pretože aj po dôkladnom naseparovaní separátorom V11 to nebývalo jednoduché hlavne pri väčšej ploche. S deformáciami som sa zatiaľ nestretol, ale zatiaľ som odlieval len tenké plochy. Najväčšia plocha, ktorú som z GS odlieval mala rozmer 150x400, hrúbka cca 3,5mm. Výsledná presnosť plochy bola výborná len odelenie vyžadovalo impakt.

Otázka na teba, RSSM: Aké veľké deformácie máš na mysli v súvislosti s tvojím pokusom s G20? Dik :)

PS: G20 je čistý epoxid bez plniva, pokiaľ viem, takže tam by som presný výsledok ani nečakal, hlavne ak je podklad nerovný. Epoxidové živice sa zmrašťujú, myslím okolo 5%.
Naposledy upravil(a) Oliver Rovný dne 13. 10. 2013, 10:59, celkem upraveno 1 x.
Oliver Rovný

13. 10. 2013, 10:58

Tak pridávam aj foto brúsenej plochy. Brúsené to bolo na žraloku, upnuté na magnete.
Pozdĺžna korýtkovitosť bola asi 0,02 mm, celková rovinnosť neznáma. Snažil som sa ju odstrániť pomocou menšej presnej rovinnej dosky a jemného šmirgelpapiera. Neustále som kontroloval ako od okrajov mizne textúra po brúsení, aby som to neprehnal. Kontroloval som tiež na priesvit nožovým pravítkom. Keď už nôž nepodsvital, tak som skončil s "lapovaním". Potom som dal dosku na premeranie a zistila sa už spomínaná rovinnosť 0,031 mm.

Fotky sú spravené po brúsení, ešte pred mojím zásahom, preto je dobre vidieť textúru od vertikálnej hlavy žraloka.
Přílohy
Hladký povrch na opačnom konci
Hladký povrch na opačnom konci
Hrubší povrch na jednom konci
Hrubší povrch na jednom konci
Celkový pohlad
Celkový pohlad
RSSM
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2013, 5:24

Podklad byl rovny, mluvim okometricky o +-0.2mm. Bylo pozorovano v odlesku - vytvoril se takovy "ohen".

Ja chtel zkusit samonivelaci, pokud to naplnis plnivem, nebo pouzijes naplneno smes, urcite to bude lepsi.
Oliver Rovný

13. 10. 2013, 8:54

Rozumiem. Ja som o samonivelácií ani nerozmýšľal, keď som videl, aké sú plnené epoxihmoty husté. Možno vibráciami by to šlo slušne znivelovať, ale na to treba vybavenie.
RaS

13. 10. 2013, 9:17

já si myslím že to budeš těžko honit nějakou vodováhou, odleješ první sundáš tu desku, dáš ji na druhou stranu a můžeš jen doufat že se to odleje stejně, měřit to předem nijak rozumně podle mě nepůjde.. nicméně nechci tě nijak strašit, já si to jen nedokážu představit.. :D
když jsi si dal takové práce s těma různejma přípravkama, tak jsi si mohl svařit tuhle masterdesku dvojitou a přebrousit ji najednou a odlejt obě plochy najednou.. tam si dokážu představit že by to spolu běželo.. ale to už je asi jednodušší přebrousit rovnou ten odlitek..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Oliver Rovný

13. 10. 2013, 10:23

To máš recht, keby som vyrobil veľkú masterdosku, tak by to celé bolo jednoduchšie, ale kto by ten katamaran dvíhal :) A o skladovaní ani nehovorím. Takto má doska akurát takú hmotnosť, že s ňou viem sám manipulovať.
S tou vodováhou 0,02/1000, čo som pred pár rokmi kúpil na úplne iný účel, by to malo ísť. Blbo sa mi takto objasňuje postup, akým to chcem dosiahnuť, tak možno spravím nejaké demonštračné obrázky v 3D, nech si môžu ostatní na to vytvoriť názor a pripomienkovať, postup.
Oliver Rovný

1. 11. 2013, 10:57

Spravil som obrázky postupu výroby rovinných plôch pre koľajnice. Výroba osadení pre koľajnice tam nie je zachytená, bude nasledovať po výrobe hlavných plôch. Hlavné pomôcky k výrobe sú rovinné mostové pravítko 1150x150, rovinnosť 0,02 a rámová vodováha s rozlíšením 0,01/1000. Očakávam, že by sa dala dosiahnuť celková výsledná rovinnosť odliatych plôch 0,04 alebo lepšia.
Uvítam návrhy a pripomienky k tomuto postupu.
Přílohy
Hotové základné plochy
Hotové základné plochy
Položenie pravítka na plochy 2 a 3 - odliatie zbytku pravej dlhej plochy
Položenie pravítka na plochy 2 a 3 - odliatie zbytku pravej dlhej plochy
Plocha 3 hotová
Plocha 3 hotová
Postup zopakovaný v prednej časti lože - odliata polcha 3
Postup zopakovaný v prednej časti lože - odliata polcha 3
Plocha 2 po sňatí pravítka
Plocha 2 po sňatí pravítka
Pravítko položené priečne na plochu 1 a jemne vyrovnané do vodorovna - odliata plocha 2
Pravítko položené priečne na plochu 1 a jemne vyrovnané do vodorovna - odliata plocha 2
Jemné ustavenie plochy 1 do vodorovna v priečnom smere
Jemné ustavenie plochy 1 do vodorovna v priečnom smere
Jemné ustavenie plochy 1 do vodorovna v pozdĺžnom smere
Jemné ustavenie plochy 1 do vodorovna v pozdĺžnom smere
Hotová plocha 1 - základná vzťažná plocha pre ďaľší postup
Hotová plocha 1 - základná vzťažná plocha pre ďaľší postup
Pravítko ustavené voči ploche tak, aby vznikla požadovaná medzera - 3 až 4 mm
Pravítko ustavené voči ploche tak, aby vznikla požadovaná medzera - 3 až 4 mm
Lože ustavené približne do vodorovnej polohy
Lože ustavené približne do vodorovnej polohy
Naposledy upravil(a) Oliver Rovný dne 1. 11. 2013, 11:08, celkem upraveno 1 x.
packa

1. 11. 2013, 11:03

je vidět že to máš perfektně promyšlené , ale bude to opravdu piplačka , ale vzhledem k tomu jak vypadá to co máš už hotové tak to určitě zvládneš . držím palce a klobouk dolu .
Oliver Rovný

1. 11. 2013, 11:15

Vďaka :)
Či je tento postup skutočne hodný používania ukáže až premeranie geometrie hotovej frézky a reálne obrábanie. Ale verím tomu, že to pôjde. Ešte sa mi nepodarilo zohnať nikoho, kto by vedel prebrúsiť masterdosku. Tak sa do toho nemôžem pustiť :(

Ale roboty je dosť, zatiaľ robím na portáli keď je čas. A trpezlivo zháňam nejakého brusiča. V mojom okolí to vyzerá beznádejne. Žiadna horizontálna brúska nad 1000 mm...
RaS

1. 11. 2013, 12:21

jak naženeš u hmotu pod to pravítko aby všude zatekla? jinak držím palce, zajímavé bude co to udělá na konci..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“