Betonovy Frezovaci Pionier - BFP
- Oliver Rovný
Presne tak, ako píšeš, len to "dokonale" bude závisieť od presnosti masterdosky.RaS píše:a to máš v plánu jako přebrousit, dát to nad ten betonovej odlitek a do té vzniklé mezery nalejt nějakou hmotu která po vytvrdnutí vytvoří "dokonale" rovnou plochu pod lineár chápu to správně?
To je dobrá otázka a bude to kľúčová časť postupu. Ako to spraviť, aby druhá plocha bola s prvou nielen rovnobežná, ale aj totožná? Nad tým som špekuloval a napadlo mi, že išlo by to, keby bola masterdoska dostatočne presná a keby som mal presnú rámovu vodováhu. Vodováhu mám, len tá doska ma trápia jak uděláš druhou plochu? to to pak jako přesuneš a budeš dělat další? jak to odměříš aby ty plochy byly totožné? toho bych se já osobně docela bál..

- Oliver Rovný
2 robokop: Vďaka za podporu
Či to bude dlhodobo stabilné, to zistím jedine ďaľším premeraním po čase. Ale aj tak skúsim nájsť niekoho, kto by mi to prebrúsil obvodom. Žralok sa neosvedčil, robí korýtko a škrabe povrch.

- Oliver Rovný
Ďaľšie fotky z výroby masterdosky (omlúvam sa za kvalitu, ako dokument hádam postačí).
Frézoval som to v robote na šéfovom stroji, nožičky sa dali ofrézovať na jedo upnutie, ale hlavná plocha sa musela robiť na dve upnutia, nakoľko rozjazd nedovolil frézovať naraz.
Frézoval som to v robote na šéfovom stroji, nožičky sa dali ofrézovať na jedo upnutie, ale hlavná plocha sa musela robiť na dve upnutia, nakoľko rozjazd nedovolil frézovať naraz.
Jen poznamka - zkousel jsem z GSka podobnou aplikaci,(tedy vlastne G20, chtel jsem aby to bylo hodne tekuty) na zkousku jsem ale odlil jen plotnu s tim, co to udela. Po odliti OK, ale druhy den se na povrchu udelali teplem deformace, vrstva ca 8-10mm, plocha 30/30cm. Ty budes mit mozna trochu lepsi situaci, protoze to budes mit oboustranne chlazeny, ale....Oliver Rovný píše:Masterdoska je vlastne niečo ako mostové pravítko a chcem podla nej odliať presné plochy pod lineáry. Teda princíp je taký, že ustavím naseparovanú dosku oroti betónovému loži a škáru vyplním (podstreknem) vhodnou epoxidovou hmotou, ktorá sa dobre chytí na lože, ako je napr. GS-ko od Dawexu.RaS píše:co je to masterdeska? jako stůl? to budeš taky zalejvat nebo jakou máš konstrukci?
Toz tak.
- Oliver Rovný
to RSSM:
Keď som komunikoval s dawexom, tak ma upozorňovali, že nulové zmraštenie GS-ka a iných epoxi hmôt sa dá zaručiť len pri tenkej vrstve do cca 3 mm. Inak vraj môžu nastať tepelné zmeny a deformácie. Tak podľa toho čo píšeš je jasné, že to v Dawexe mysleli vážne. Takže tvoj pokus je pre mňa cenná skúsenosť!
Ja som už viackrát odlieval plochy z GS super fluid a mám zatiaľ prevažne dobré skúsenosti. Najväčšie obavy mám z oddelenia masterdosky od vytvrdnutej hmoty, pretože aj po dôkladnom naseparovaní separátorom V11 to nebývalo jednoduché hlavne pri väčšej ploche. S deformáciami som sa zatiaľ nestretol, ale zatiaľ som odlieval len tenké plochy. Najväčšia plocha, ktorú som z GS odlieval mala rozmer 150x400, hrúbka cca 3,5mm. Výsledná presnosť plochy bola výborná len odelenie vyžadovalo impakt.
Otázka na teba, RSSM: Aké veľké deformácie máš na mysli v súvislosti s tvojím pokusom s G20? Dik
PS: G20 je čistý epoxid bez plniva, pokiaľ viem, takže tam by som presný výsledok ani nečakal, hlavne ak je podklad nerovný. Epoxidové živice sa zmrašťujú, myslím okolo 5%.
Keď som komunikoval s dawexom, tak ma upozorňovali, že nulové zmraštenie GS-ka a iných epoxi hmôt sa dá zaručiť len pri tenkej vrstve do cca 3 mm. Inak vraj môžu nastať tepelné zmeny a deformácie. Tak podľa toho čo píšeš je jasné, že to v Dawexe mysleli vážne. Takže tvoj pokus je pre mňa cenná skúsenosť!
Ja som už viackrát odlieval plochy z GS super fluid a mám zatiaľ prevažne dobré skúsenosti. Najväčšie obavy mám z oddelenia masterdosky od vytvrdnutej hmoty, pretože aj po dôkladnom naseparovaní separátorom V11 to nebývalo jednoduché hlavne pri väčšej ploche. S deformáciami som sa zatiaľ nestretol, ale zatiaľ som odlieval len tenké plochy. Najväčšia plocha, ktorú som z GS odlieval mala rozmer 150x400, hrúbka cca 3,5mm. Výsledná presnosť plochy bola výborná len odelenie vyžadovalo impakt.
Otázka na teba, RSSM: Aké veľké deformácie máš na mysli v súvislosti s tvojím pokusom s G20? Dik

PS: G20 je čistý epoxid bez plniva, pokiaľ viem, takže tam by som presný výsledok ani nečakal, hlavne ak je podklad nerovný. Epoxidové živice sa zmrašťujú, myslím okolo 5%.
Naposledy upravil(a) Oliver Rovný dne 13. 10. 2013, 10:59, celkem upraveno 1 x.
- Oliver Rovný
Tak pridávam aj foto brúsenej plochy. Brúsené to bolo na žraloku, upnuté na magnete.
Pozdĺžna korýtkovitosť bola asi 0,02 mm, celková rovinnosť neznáma. Snažil som sa ju odstrániť pomocou menšej presnej rovinnej dosky a jemného šmirgelpapiera. Neustále som kontroloval ako od okrajov mizne textúra po brúsení, aby som to neprehnal. Kontroloval som tiež na priesvit nožovým pravítkom. Keď už nôž nepodsvital, tak som skončil s "lapovaním". Potom som dal dosku na premeranie a zistila sa už spomínaná rovinnosť 0,031 mm.
Fotky sú spravené po brúsení, ešte pred mojím zásahom, preto je dobre vidieť textúru od vertikálnej hlavy žraloka.
Pozdĺžna korýtkovitosť bola asi 0,02 mm, celková rovinnosť neznáma. Snažil som sa ju odstrániť pomocou menšej presnej rovinnej dosky a jemného šmirgelpapiera. Neustále som kontroloval ako od okrajov mizne textúra po brúsení, aby som to neprehnal. Kontroloval som tiež na priesvit nožovým pravítkom. Keď už nôž nepodsvital, tak som skončil s "lapovaním". Potom som dal dosku na premeranie a zistila sa už spomínaná rovinnosť 0,031 mm.
Fotky sú spravené po brúsení, ešte pred mojím zásahom, preto je dobre vidieť textúru od vertikálnej hlavy žraloka.
Podklad byl rovny, mluvim okometricky o +-0.2mm. Bylo pozorovano v odlesku - vytvoril se takovy "ohen".
Ja chtel zkusit samonivelaci, pokud to naplnis plnivem, nebo pouzijes naplneno smes, urcite to bude lepsi.
Ja chtel zkusit samonivelaci, pokud to naplnis plnivem, nebo pouzijes naplneno smes, urcite to bude lepsi.
- Oliver Rovný
Rozumiem. Ja som o samonivelácií ani nerozmýšľal, keď som videl, aké sú plnené epoxihmoty husté. Možno vibráciami by to šlo slušne znivelovať, ale na to treba vybavenie.
já si myslím že to budeš těžko honit nějakou vodováhou, odleješ první sundáš tu desku, dáš ji na druhou stranu a můžeš jen doufat že se to odleje stejně, měřit to předem nijak rozumně podle mě nepůjde.. nicméně nechci tě nijak strašit, já si to jen nedokážu představit..
když jsi si dal takové práce s těma různejma přípravkama, tak jsi si mohl svařit tuhle masterdesku dvojitou a přebrousit ji najednou a odlejt obě plochy najednou.. tam si dokážu představit že by to spolu běželo.. ale to už je asi jednodušší přebrousit rovnou ten odlitek..

když jsi si dal takové práce s těma různejma přípravkama, tak jsi si mohl svařit tuhle masterdesku dvojitou a přebrousit ji najednou a odlejt obě plochy najednou.. tam si dokážu představit že by to spolu běželo.. ale to už je asi jednodušší přebrousit rovnou ten odlitek..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- Oliver Rovný
To máš recht, keby som vyrobil veľkú masterdosku, tak by to celé bolo jednoduchšie, ale kto by ten katamaran dvíhal
A o skladovaní ani nehovorím. Takto má doska akurát takú hmotnosť, že s ňou viem sám manipulovať.
S tou vodováhou 0,02/1000, čo som pred pár rokmi kúpil na úplne iný účel, by to malo ísť. Blbo sa mi takto objasňuje postup, akým to chcem dosiahnuť, tak možno spravím nejaké demonštračné obrázky v 3D, nech si môžu ostatní na to vytvoriť názor a pripomienkovať, postup.

S tou vodováhou 0,02/1000, čo som pred pár rokmi kúpil na úplne iný účel, by to malo ísť. Blbo sa mi takto objasňuje postup, akým to chcem dosiahnuť, tak možno spravím nejaké demonštračné obrázky v 3D, nech si môžu ostatní na to vytvoriť názor a pripomienkovať, postup.
- Oliver Rovný
Spravil som obrázky postupu výroby rovinných plôch pre koľajnice. Výroba osadení pre koľajnice tam nie je zachytená, bude nasledovať po výrobe hlavných plôch. Hlavné pomôcky k výrobe sú rovinné mostové pravítko 1150x150, rovinnosť 0,02 a rámová vodováha s rozlíšením 0,01/1000. Očakávam, že by sa dala dosiahnuť celková výsledná rovinnosť odliatych plôch 0,04 alebo lepšia.
Uvítam návrhy a pripomienky k tomuto postupu.
Uvítam návrhy a pripomienky k tomuto postupu.
- Přílohy
Naposledy upravil(a) Oliver Rovný dne 1. 11. 2013, 11:08, celkem upraveno 1 x.
- Oliver Rovný
Vďaka 
Či je tento postup skutočne hodný používania ukáže až premeranie geometrie hotovej frézky a reálne obrábanie. Ale verím tomu, že to pôjde. Ešte sa mi nepodarilo zohnať nikoho, kto by vedel prebrúsiť masterdosku. Tak sa do toho nemôžem pustiť
Ale roboty je dosť, zatiaľ robím na portáli keď je čas. A trpezlivo zháňam nejakého brusiča. V mojom okolí to vyzerá beznádejne. Žiadna horizontálna brúska nad 1000 mm...

Či je tento postup skutočne hodný používania ukáže až premeranie geometrie hotovej frézky a reálne obrábanie. Ale verím tomu, že to pôjde. Ešte sa mi nepodarilo zohnať nikoho, kto by vedel prebrúsiť masterdosku. Tak sa do toho nemôžem pustiť

Ale roboty je dosť, zatiaľ robím na portáli keď je čas. A trpezlivo zháňam nejakého brusiča. V mojom okolí to vyzerá beznádejne. Žiadna horizontálna brúska nad 1000 mm...
jak naženeš u hmotu pod to pravítko aby všude zatekla? jinak držím palce, zajímavé bude co to udělá na konci..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu