Nevyrábím CNC ale heli........
Když se to dobře namodeluje v PC, tak to poslouží také
i bez lamina.

Tak tak - čím dražší mašina, tím by prototyp měl bejt větší samozřejmostí. Občas se štěstí usměje a ten prototyp překvapivě funguje k plnej spokojenosti a už není třeba dalších investic nebo jen úprava slabších míst
Upravil jsem trochu omalovanku dle rad tady a v mailech. Sloupy jsem svazal delší deskou osy Y a Ztko namaloval dle zdejších rad. Rozdíl je vskutku impozantní!!
Ještě chvíli a už snad teoreticky pochopím všechny vymoženosti hiwinů a pak praxe z montáže jistě přidá další..
Taky jsem se chytil za hlavu když jsem zjistil, že hiwiny už mám blbě namontovaný v pile na dural a víc jak rok se trápim s omezeným rozsahem pojezdu!!!
Nicméně jsem vysledoval v komunikaci mezi CNCčkařema jeden zásadní problém a tim je názvosloví či pojmenování součástek na CNC mašině. Frčí tu styl tamta deska proti týhle desce na zádech tamtý osy atd...
Chtělo by to pěknej obrázek s jasným a přesným popisem běžných dílů. Myslím že bu se krásně hodil do Pupákopvých už i tak celkem slušně metodických stránek. Pak tu nebudem říkat tamta deska co je na ní montnutej dreml ale běžec osy Z atd...

Upravil jsem trochu omalovanku dle rad tady a v mailech. Sloupy jsem svazal delší deskou osy Y a Ztko namaloval dle zdejších rad. Rozdíl je vskutku impozantní!!

Taky jsem se chytil za hlavu když jsem zjistil, že hiwiny už mám blbě namontovaný v pile na dural a víc jak rok se trápim s omezeným rozsahem pojezdu!!!
Nicméně jsem vysledoval v komunikaci mezi CNCčkařema jeden zásadní problém a tim je názvosloví či pojmenování součástek na CNC mašině. Frčí tu styl tamta deska proti týhle desce na zádech tamtý osy atd...
Chtělo by to pěknej obrázek s jasným a přesným popisem běžných dílů. Myslím že bu se krásně hodil do Pupákopvých už i tak celkem slušně metodických stránek. Pak tu nebudem říkat tamta deska co je na ní montnutej dreml ale běžec osy Z atd...

Když ono je to těžké. Názvosloví dílů a celků má většina výrobců ve svém slangu. Podstolí, fréma, základna a ještě několik výrazů značí totéž. Existuje sice norma, ale kdo se jí drží? Překlady k zahraničním strojům už vůbec ne. Pokud někdo bude mít energii ten slovník vytvořit, (alespoň základní názvy by nebyly marné) tak mu fandím a jsem ochoten taky něčím přispět.
Chtěl bych taky popřát všem členům a návštěvníkům tohoto fóra hodně zdraví, úspěchů a hlavně ať jim mašinky rostou a šlapou!
Chtěl bych taky popřát všem členům a návštěvníkům tohoto fóra hodně zdraví, úspěchů a hlavně ať jim mašinky rostou a šlapou!
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Proc mas tak blbe otocene ty I profily na stojnach portalu ??
Kdyz je pootocis o 90 stupnu jejich nejdelsi osou , tak se ti bude lepe srubovat a nakladat s Y osou.
RADEK
Kdyz je pootocis o 90 stupnu jejich nejdelsi osou , tak se ti bude lepe srubovat a nakladat s Y osou.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
K tomu obrazku.Poloz si otazku,zda je dobre mit kolejnice pridelane tak,jak to mas ty a ne treba na horni a spodni casti portalu. Pro dosazeni max tuhosti potrebujes co nejmensi rameno,na kterem pusobi sila od nastroje. Kdyz to takhle na sebe naskladas,budes to mit dost daleko od portalu a bude ti to cvicit. Kdyz to das tim druhym zpusobem,dosahnes vyssi tuhosti a lepsiho rozlozeni sil na vedeni.
jo Radku přesně tak - ta šířka tam musí bejt protože tak dostávám desky z formy + k tomu přídavky na okraje a na upnutí abych moh desku strčit rovnou do stroje i s otřepama bez nutnosti ořezu okrajů. Užší to bejt nemůže ...
Pupak: Tohle už sem řešil kdysi na dřevěnej tam se mi podařilo stahnout z páky přes 200 mm!!! Viz tady - http://dilna.aeroomni.com/html/frezka_reportaz4.html
po úpravě tuhost vzrostla brutálně a kruh ve 3mm tlustym karbonu byl vskutku kruhem tak, že v něm krásně drželo ložisko
Tady mě to hned taky napadlo dát tomu hiwiny na záda desky Y ale je to jen 20 mm rozdíl čož vzhledem k podstatnýmu ztužení konstrukce nějak nepovažuju za významný...
Pupak: Tohle už sem řešil kdysi na dřevěnej tam se mi podařilo stahnout z páky přes 200 mm!!! Viz tady - http://dilna.aeroomni.com/html/frezka_reportaz4.html
po úpravě tuhost vzrostla brutálně a kruh ve 3mm tlustym karbonu byl vskutku kruhem tak, že v něm krásně drželo ložisko

Tady mě to hned taky napadlo dát tomu hiwiny na záda desky Y ale je to jen 20 mm rozdíl čož vzhledem k podstatnýmu ztužení konstrukce nějak nepovažuju za významný...
Čeština je jazyk dostatečně obratnej a CNC borci jako Pupak nemaj problém najít výraz aby i trouba pochopilKdyž ono je to těžké. Názvosloví dílů a celků má většina výrobců ve svém slangu.

- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
To neni pravda, je to jak rika JOSEF.Aeroomni píše:Čeština je jazyk dostatečně obratnej a CNC borci jako Pupak nemaj problém najít výraz aby i trouba pochopilKdyž ono je to těžké. Názvosloví dílů a celků má většina výrobců ve svém slangu.Pak se to zažije a nikdo nic jinýho používat nebude...
Ja sem strojar a mam stim problem i na dilne. Napr: premyslel nekdo nekdy nad tim co je BAJLÁK ???
A nedej boze vysvetlovat servisakovi co se zkazilo a naopak .,,
kdyz miservisak vysvetluje po telefonu kam je treba vlezt , co kde pomackat a kde to vubec je.
A kdyz uz se to nekdo snazi pojmenovat , tak to jsou vetsinou primo konstrukteri a kdyz ten vykres dostanes na dilnu , tak lidi tomu zacnou rikat treba HOLUBICKA, CHOBOTNICE, DELFIN, ZETKO. Nekolik takovych dilu muzu vyfotit

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
To, jak to popisuje Radek. je pravda. Já si například pamatuju VLAŠTOVKY. Ale unikát hodný silvestrovské noci je, že montér nazývá kuličkový šroub "HŘÍDEL". A taky měl jednou "zvalené těžiště", dodnes nevím, co to mělo znamenat. Ale začal jsem si ty perličky zapisovat a když se to začne za sebe řadit, dává to zajímavé souvětí. Až toho bude víc, tak třeba za rok to zveřejním.
to řikam ale někdo začít musí
Volil bych osobně Pupáka aby udělal nějakej základ pověsil to a otatní můžou do závorek doplnit jak se to menuje třeba v sousedním království na dílnách u Valachů
Pupákovo řeč je mi nevim proč nejbližší.. To co říká Jozef z toho mi něco říká tak akorát všeobecný pojem základna - nic víc.. - sumasumárum profík utopený v oboru kterýmu amatérský CNC elév nemůže rozumět 

dalsi vetev ve foru podle me neni cesta dokud nejdriv nekdo nenamaluje zakladni obrazky nebo nepojmenuje dily z fotek a nekam to nepovesi..
Kdo někdy stavěl CNC ví jakej to je průšvih když chybí dobrá rovina
Už jsem ji měl dlouho v plánu a je to paráda!!
http://dilna.aeroomni.com/cnc2/images/stul_170_100.jpg
Už jsem ji měl dlouho v plánu a je to paráda!!
http://dilna.aeroomni.com/cnc2/images/stul_170_100.jpg