Nevyrábím CNC ale heli........

odkazy a obchody
Odpovědět
QNX
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 6:49

Když se to dobře namodeluje v PC, tak to poslouží také :-) i bez lamina.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 7:33

Tak tak - čím dražší mašina, tím by prototyp měl bejt větší samozřejmostí. Občas se štěstí usměje a ten prototyp překvapivě funguje k plnej spokojenosti a už není třeba dalších investic nebo jen úprava slabších míst 8)
Upravil jsem trochu omalovanku dle rad tady a v mailech. Sloupy jsem svazal delší deskou osy Y a Ztko namaloval dle zdejších rad. Rozdíl je vskutku impozantní!! :shock: Ještě chvíli a už snad teoreticky pochopím všechny vymoženosti hiwinů a pak praxe z montáže jistě přidá další..
Taky jsem se chytil za hlavu když jsem zjistil, že hiwiny už mám blbě namontovaný v pile na dural a víc jak rok se trápim s omezeným rozsahem pojezdu!!!
Nicméně jsem vysledoval v komunikaci mezi CNCčkařema jeden zásadní problém a tim je názvosloví či pojmenování součástek na CNC mašině. Frčí tu styl tamta deska proti týhle desce na zádech tamtý osy atd...
Chtělo by to pěknej obrázek s jasným a přesným popisem běžných dílů. Myslím že bu se krásně hodil do Pupákopvých už i tak celkem slušně metodických stránek. Pak tu nebudem říkat tamta deska co je na ní montnutej dreml ale běžec osy Z atd... :wink:
Obrázek
Josef
Sponzor fora

31. 12. 2007, 7:50

Když ono je to těžké. Názvosloví dílů a celků má většina výrobců ve svém slangu. Podstolí, fréma, základna a ještě několik výrazů značí totéž. Existuje sice norma, ale kdo se jí drží? Překlady k zahraničním strojům už vůbec ne. Pokud někdo bude mít energii ten slovník vytvořit, (alespoň základní názvy by nebyly marné) tak mu fandím a jsem ochoten taky něčím přispět.

Chtěl bych taky popřát všem členům a návštěvníkům tohoto fóra hodně zdraví, úspěchů a hlavně ať jim mašinky rostou a šlapou!
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 8:16

Proc mas tak blbe otocene ty I profily na stojnach portalu ??
Kdyz je pootocis o 90 stupnu jejich nejdelsi osou , tak se ti bude lepe srubovat a nakladat s Y osou.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Pupak
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 8:35

K tomu obrazku.Poloz si otazku,zda je dobre mit kolejnice pridelane tak,jak to mas ty a ne treba na horni a spodni casti portalu. Pro dosazeni max tuhosti potrebujes co nejmensi rameno,na kterem pusobi sila od nastroje. Kdyz to takhle na sebe naskladas,budes to mit dost daleko od portalu a bude ti to cvicit. Kdyz to das tim druhym zpusobem,dosahnes vyssi tuhosti a lepsiho rozlozeni sil na vedeni.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 9:36

Rekl bych ze chce dosahnout co nejvetsiho rozjezdu v Y a proto to ma na boku.

RADEK
automatizace/konstrukce
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 9:50

jo Radku přesně tak - ta šířka tam musí bejt protože tak dostávám desky z formy + k tomu přídavky na okraje a na upnutí abych moh desku strčit rovnou do stroje i s otřepama bez nutnosti ořezu okrajů. Užší to bejt nemůže ...
Pupak: Tohle už sem řešil kdysi na dřevěnej tam se mi podařilo stahnout z páky přes 200 mm!!! Viz tady - http://dilna.aeroomni.com/html/frezka_reportaz4.html
po úpravě tuhost vzrostla brutálně a kruh ve 3mm tlustym karbonu byl vskutku kruhem tak, že v něm krásně drželo ložisko :)
Tady mě to hned taky napadlo dát tomu hiwiny na záda desky Y ale je to jen 20 mm rozdíl čož vzhledem k podstatnýmu ztužení konstrukce nějak nepovažuju za významný...
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 9:56

Když ono je to těžké. Názvosloví dílů a celků má většina výrobců ve svém slangu.
Čeština je jazyk dostatečně obratnej a CNC borci jako Pupak nemaj problém najít výraz aby i trouba pochopil :lol: Pak se to zažije a nikdo nic jinýho používat nebude...
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2007, 10:05

Aeroomni píše:
Když ono je to těžké. Názvosloví dílů a celků má většina výrobců ve svém slangu.
Čeština je jazyk dostatečně obratnej a CNC borci jako Pupak nemaj problém najít výraz aby i trouba pochopil :lol: Pak se to zažije a nikdo nic jinýho používat nebude...
To neni pravda, je to jak rika JOSEF.

Ja sem strojar a mam stim problem i na dilne. Napr: premyslel nekdo nekdy nad tim co je BAJLÁK ???
A nedej boze vysvetlovat servisakovi co se zkazilo a naopak .,,
kdyz miservisak vysvetluje po telefonu kam je treba vlezt , co kde pomackat a kde to vubec je.

A kdyz uz se to nekdo snazi pojmenovat , tak to jsou vetsinou primo konstrukteri a kdyz ten vykres dostanes na dilnu , tak lidi tomu zacnou rikat treba HOLUBICKA, CHOBOTNICE, DELFIN, ZETKO. Nekolik takovych dilu muzu vyfotit :D

RADEK
automatizace/konstrukce
Josef
Sponzor fora

1. 1. 2008, 12:35

To, jak to popisuje Radek. je pravda. Já si například pamatuju VLAŠTOVKY. Ale unikát hodný silvestrovské noci je, že montér nazývá kuličkový šroub "HŘÍDEL". A taky měl jednou "zvalené těžiště", dodnes nevím, co to mělo znamenat. Ale začal jsem si ty perličky zapisovat a když se to začne za sebe řadit, dává to zajímavé souvětí. Až toho bude víc, tak třeba za rok to zveřejním.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2008, 12:45

to řikam ale někdo začít musí :lol: Volil bych osobně Pupáka aby udělal nějakej základ pověsil to a otatní můžou do závorek doplnit jak se to menuje třeba v sousedním království na dílnách u Valachů :D Pupákovo řeč je mi nevim proč nejbližší.. To co říká Jozef z toho mi něco říká tak akorát všeobecný pojem základna - nic víc.. - sumasumárum profík utopený v oboru kterýmu amatérský CNC elév nemůže rozumět :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2008, 10:29

vyrobil jsem nove tema ve foru
jemnuje se to slovnicek pojmu a je to uplne dole
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2008, 6:02

dalsi vetev ve foru podle me neni cesta dokud nejdriv nekdo nenamaluje zakladni obrazky nebo nepojmenuje dily z fotek a nekam to nepovesi..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 1. 2008, 6:28

nekam?
prave proto snad ta vetev ne?
spousta pojmu se muze popsat slovne
a obrazky neni takovej problem pridat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

4. 1. 2008, 10:58

Kdo někdy stavěl CNC ví jakej to je průšvih když chybí dobrá rovina
Už jsem ji měl dlouho v plánu a je to paráda!!
http://dilna.aeroomni.com/cnc2/images/stul_170_100.jpg
Odpovědět

Zpět na „www stranky o stavbe CNC“