Co jste dneska bastlili?
-
Finiš je tou samou frézou. Po 0,5mm
Stejně je povrch broušeń takže mi o vzhled nejde.
Stejně je povrch broušeń takže mi o vzhled nejde.
-
Alebo ako v praveku stieračový motorček 

SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Jasné bylo, ale vycházel jsem z toho co mám doma. I ten stěračový motorek jsem zkoušel, ale měl málo otáček (nechtělo se mi zase tisknout nové uchycení a převodovku) a docela se hřál.atlan píše:Nebolo by jednoducjhsie pouzit DC motor a PWM ako krokac ????
Omílačku jsem stavěl k vůli té Tsubě a náramku, chtěl jsem si ušetřit práci s zaoblování hran, ale muselo by to tam být snad rok

Na té odstředivé omílačce už bude DC motorek a PWM regulace, bude to něco takového, ale v menším.
Nema to s CNC vela spolocne, ale zacal som riesit domacu automatizaciu po zbernici RS485.
Je to multimaster riesenie, kazdy vypinac,svetlo,zaluzia,teplomer a neviem co ma svoju adresu, na jednu zbernicu sa da pripojit 256 zariadeni.
Do buducna moznost decentralizovaneho riadenia, teraz to ale neriesim
Pouzil som suflikove zasoby, takze je to zatial len prototyp verzie nula cela nic. STM32F103, samostatne EEPROM pre konfiguraciu, triak riadeny cez MOC3063.
O riadenie RS485, posielanie paketov,osetrenie kolizi sa stara ten malicky SMT modul. Ten je postaveny na Lattice iCE40UL FPGA
So 100W ziarovkou zmena teploty nemeratelna, stmievanie som zatial neriesil.
Napajanie do 24V, spotreba cca 1.5mA pri plnej komunikacii po zbernici
Ovladanie cez Raspberry Pi s kapacitnym displejom. Kvoli rozmerom som mu odobral HDMI konektory.
20pinove FFC konektory su na ceste, preto ten "superbastl"
Je to multimaster riesenie, kazdy vypinac,svetlo,zaluzia,teplomer a neviem co ma svoju adresu, na jednu zbernicu sa da pripojit 256 zariadeni.
Do buducna moznost decentralizovaneho riadenia, teraz to ale neriesim
Pouzil som suflikove zasoby, takze je to zatial len prototyp verzie nula cela nic. STM32F103, samostatne EEPROM pre konfiguraciu, triak riadeny cez MOC3063.
O riadenie RS485, posielanie paketov,osetrenie kolizi sa stara ten malicky SMT modul. Ten je postaveny na Lattice iCE40UL FPGA
So 100W ziarovkou zmena teploty nemeratelna, stmievanie som zatial neriesil.
Napajanie do 24V, spotreba cca 1.5mA pri plnej komunikacii po zbernici
Ovladanie cez Raspberry Pi s kapacitnym displejom. Kvoli rozmerom som mu odobral HDMI konektory.
20pinove FFC konektory su na ceste, preto ten "superbastl"
Na domaci automatizaci jsem stravil cca 2 roky a nakonec to vyroby neslo. Odpovednost a starosti prevazily hypoteticky zisk. Presto mi zarizeni na androidu dodnes bezi a mam pocit je i nanapadnutelne, protoze podobny system nema nikdo jiny. Vsechno tykajici se chytrych domu si moc rad prectu, tak to sem klidne per dal. Jak to mas vymyslene silove ? Vypinace, ovladace, atd. budou vsechno slaboproude az do rozvadece nebo aktory pocitas do silovych krabicek vypinacu/zarizeni ? Moje priorita byla chytry system nadradit beznemu rozvodu, aby to fungovalo i pro selhani systemu/routeru/site. V komercni sfere se objevuji a zase mizi nove a nove firmy. Chudak zakaznik da desitky az stovky tis za cely chytry dum a za dva roky je firma za horama. iNELS je snad prvni rozumny projekt, to mam pocit muze fungovat a vyvijet se.
O zisk mi primarne nejde. Ked spocitam cenu suciastok tak to nebude velka suma. Po zapocitani casu na vyvoj sa dostanem na sumu za ktoru by sa to dalo komplet kupit.
Bohuzial situacia na trhu je taka,ze si to kupis od jednej firmy a nikdy to uz nemozes zmenit. Iba ak vsetko demontovat a kupit zas iny komplet.
Firmy vznikaju aj zanikaju, garantovat ze tu budu za 30 rokov vedia. V prospektoch.
Princip iNels sa mi paci a chcem to riesit podobne. Slaboprud zbernica na snimace aj ku aktorom. Do svetiel a zasuviek ide trvale napatie,az priamo v nich budu aktory. Myslim ze len par zasuviek v dome bude ovladatelnych.
Vsetky zariadenia budu mat bootloader na aktualizaciu firmveru na dialku. Samozrejme data vo flash nevydrzia 30 rokov,takze sa musia raz za cas prepisat.
Svetla spinane cez triaky, do zasuviek som rozmyslal nad paralelenym zapojenim triaku a rele. Triak zopne na zlomok sekundy,potom sa zopne rele a triak vypne. Tak viem spinat v nule, bez iskrenia a bez chladica trvale zopnut aj velku zataz. A ostane to dost male aby sa to voslo do krabice pod zasuvkou.
Najvacsie obavy mam z fyzickej zbernice rs485. V takejto dlzke a s velkym poctom zariadeni som ju nikdy neriesil, takze prvy krok asi bude vyrobit mozno 100-150 zariadeni s minimom suciastiek (rs485 phy + fpga + hlupe mcu,mozno attiny) a vyskusat to na realnej stavbe.
Nemate niekto skusenosti s radarovymi detektormi pohybu, ci funguju aj cez sadrokarton? Tesne pod parozabranou.
Bohuzial situacia na trhu je taka,ze si to kupis od jednej firmy a nikdy to uz nemozes zmenit. Iba ak vsetko demontovat a kupit zas iny komplet.
Firmy vznikaju aj zanikaju, garantovat ze tu budu za 30 rokov vedia. V prospektoch.
Princip iNels sa mi paci a chcem to riesit podobne. Slaboprud zbernica na snimace aj ku aktorom. Do svetiel a zasuviek ide trvale napatie,az priamo v nich budu aktory. Myslim ze len par zasuviek v dome bude ovladatelnych.
Vsetky zariadenia budu mat bootloader na aktualizaciu firmveru na dialku. Samozrejme data vo flash nevydrzia 30 rokov,takze sa musia raz za cas prepisat.
Svetla spinane cez triaky, do zasuviek som rozmyslal nad paralelenym zapojenim triaku a rele. Triak zopne na zlomok sekundy,potom sa zopne rele a triak vypne. Tak viem spinat v nule, bez iskrenia a bez chladica trvale zopnut aj velku zataz. A ostane to dost male aby sa to voslo do krabice pod zasuvkou.
Najvacsie obavy mam z fyzickej zbernice rs485. V takejto dlzke a s velkym poctom zariadeni som ju nikdy neriesil, takze prvy krok asi bude vyrobit mozno 100-150 zariadeni s minimom suciastiek (rs485 phy + fpga + hlupe mcu,mozno attiny) a vyskusat to na realnej stavbe.
Nemate niekto skusenosti s radarovymi detektormi pohybu, ci funguju aj cez sadrokarton? Tesne pod parozabranou.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
osobne by me nevyhovovala ta sbernice
pouzil bych nejaky bezdrat treba zigbee nebo powerline modem
pak jen papirova valka a muzes to i vesele uvest na trh jako produkt s pridanou hodnotou 1000%
nebo nekomu tvuj design proste prodat
pouzil bych nejaky bezdrat treba zigbee nebo powerline modem
pak jen papirova valka a muzes to i vesele uvest na trh jako produkt s pridanou hodnotou 1000%
nebo nekomu tvuj design proste prodat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Hlavne nezapomen na ruzne nouzove rezimy. Obcas se mi stalo, ze zemrel switch nebo se kousnul router a nemohl jsem otevrit garazova vrata ani se dostat domu
Dodnes se mi kamaradi smejou. Potom mam napriklad rezim rozsviceni pri aktivaci alarmu, sviti uplne vsechno coz je dobre i pro kamery, ktere z nocniho monochrom prejdou na barevny kvalitnejsi zaznam, atd. atd. poplach je tichy agentury ve meste maji bleskove dojezdy a cerny navstevnik si mysli, ze jen sepnul nejake PIRko svetel.

a co dát ke každému zařízení : https://www.google.cz/search?client=fir ... 8FPGnVYO3M" onclick="window.open(this.href);return false;:
mám jich nasazeno už šest kusů a chodí naprosto perfektně . mám na nich připojena i kouřová a plynová čidla a v případě aktivace mi posílá emaily a přeposílá na telefon . stojí ani né 2 dolary.
mám jich nasazeno už šest kusů a chodí naprosto perfektně . mám na nich připojena i kouřová a plynová čidla a v případě aktivace mi posílá emaily a přeposílá na telefon . stojí ani né 2 dolary.
485kovou sběrnicí jsem se živil pěknejch pár let. Je fakt, že teorie a praxe se poněkud liší, ale běžně jsem připojoval 15-20 zařízení na jednu sběrnici. Párkrát jsem využil i to maximum 32 kousků. Nevím jak je to teď, ale před třema rokama bylo maximum na jedné sběrnici 128 zařízení. I při těch 32 kusech trvalo Masteru 0,7 sekudy, než oslovil těch zbylejch 31 slave a to si jenom řekli, že se nic neděje. Při větším množství předávaných dat se linka zpomalila na cca 1,2 sec. Kromě SW je tam ale docela důležité správně "vyladit" HW. Je docela sranda, když ti ze zařízení, které jsi všemožně testoval několik měsíců a víš, že je naprosto v pohodě, cca půl hodiny po instalaci začne kouřit a všechny 485kový budiče jsou v prd....
Jako paranoik ale 485 sběrnici preferuju a žádný wifi a jiný fíčury nechci.
Jako paranoik ale 485 sběrnici preferuju a žádný wifi a jiný fíčury nechci.
Master sleave je pre dany ucel absolutne nevhodne.
Ziadny modbus.Zahltena zbernica a pritom sa nic nedeje.
Preto chcem ked stlacim vypinac tak ten posle paket tomu raspberry a ono posle zase paket do aktoru a vypinacu potvrdi vykonanie prikazu.Osetrenie kolizii ma na starosti to fpga.
Nadradeny mcu stm32 bude 99,99% casu v sleep mode.
Viacery vyrobcovia robia rs485 radice s 1/8 spotrebou.
Takze tych 256 zariadeni je realnych.
Akurat ze ja budem mat na zbernici par odbociek, dlzka mozno 2-3m. Takze teoria a prax su dve veci a kym to nevyskusam tak za to ruku do ohna nedam.
Zbernicu chcem tahat beznym ethernet kablom,tak prinajhorsom je tam viac volnych zil na rozdelenie zbernice.
Tym ze to nebude master sleave tak mozem ist s rychlostou vyrazne dole, je mozne ze bude stacit 9600bps
Ziadny modbus.Zahltena zbernica a pritom sa nic nedeje.
Preto chcem ked stlacim vypinac tak ten posle paket tomu raspberry a ono posle zase paket do aktoru a vypinacu potvrdi vykonanie prikazu.Osetrenie kolizii ma na starosti to fpga.
Nadradeny mcu stm32 bude 99,99% casu v sleep mode.
Viacery vyrobcovia robia rs485 radice s 1/8 spotrebou.
Takze tych 256 zariadeni je realnych.
Akurat ze ja budem mat na zbernici par odbociek, dlzka mozno 2-3m. Takze teoria a prax su dve veci a kym to nevyskusam tak za to ruku do ohna nedam.
Zbernicu chcem tahat beznym ethernet kablom,tak prinajhorsom je tam viac volnych zil na rozdelenie zbernice.
Tym ze to nebude master sleave tak mozem ist s rychlostou vyrazne dole, je mozne ze bude stacit 9600bps
To chceš nějakou elektroniku s FPGA modulem dávat do každého svítidla?
Není to trochu přemaštěné?
Nějakou pomalou sběrnici přece obslouží sám i nějaký hodně levný a malý procesor, a to ještě u toho může mít jednu ruku v kapse a druhou se dloubat v nose.
A je zrovna nějaká velká sběrnice na RS485 tady to pravé? Světla i zásuvky jsou po baráku většinou zapojená spíš do hvězdy, takže lineární sběrnice vychází asi dost nešikovně, resp. je na to třeba mnohem víc drátů. Zdálo by se mi šikovnější dát do rozvaděče nějaký koncentrátor, jednotlivé větve (buď přímo jednotlivá světla nebo třeba po místnostech) dát na samostatné segmenty. Bude to míň drátů, na malých sběrnicích bude málo problémů, a když někde navrtáš kabel ve zdi, tak ti nezhasne celý barák nejednou.
Já jsem to řešil už dost dávno když jsem rekonstruoval barák (-15let). Natahal jsem si po baráku hodně UTP kabeláže, takže když teď potřebuju něco vzdáleně ovládat nebo monitorovat, tak z nejbližší zásuvky RJ45 k tomu přivedu drát. A po tom drátě někde tahám výkonových 24V pro spínání relátka, někde po tom táhnu RS485 nebo RS422, někde 1-wire pro teploměry, někde Ethernet atd. prostě univezálních 8 drátů, která mají jeden konec na zdi a druhý konec v racku.
Docela se to osvědčilo, protože je to univerzální. Asi nikdy dopředu nevymyslíš všechny možné varianty, co kdy budeš v budoucnu potřebovat.
Kdybych ještě někdy dělal nějaký další barák, tak to udělám ještě univerzálněji. Kompletně všechny místnosti bych dookola objel zasekanou širokou otevíratelnou lištou těsně nad podlahou a kabeláž bych do ní natahoval až podle potřeby a okolností. A asi bych tam takhle natahal i 230V a silových DC 24V nebo 48V, protože předem člověk neodhadne, kde a kolik zásuvek bude v budoucnu potřebovat. Takhle bych kdykoli zásuvku přidal, nebo naopak odebral (když v tom místě třeba postavím skříň).
Není to trochu přemaštěné?
Nějakou pomalou sběrnici přece obslouží sám i nějaký hodně levný a malý procesor, a to ještě u toho může mít jednu ruku v kapse a druhou se dloubat v nose.
A je zrovna nějaká velká sběrnice na RS485 tady to pravé? Světla i zásuvky jsou po baráku většinou zapojená spíš do hvězdy, takže lineární sběrnice vychází asi dost nešikovně, resp. je na to třeba mnohem víc drátů. Zdálo by se mi šikovnější dát do rozvaděče nějaký koncentrátor, jednotlivé větve (buď přímo jednotlivá světla nebo třeba po místnostech) dát na samostatné segmenty. Bude to míň drátů, na malých sběrnicích bude málo problémů, a když někde navrtáš kabel ve zdi, tak ti nezhasne celý barák nejednou.
Já jsem to řešil už dost dávno když jsem rekonstruoval barák (-15let). Natahal jsem si po baráku hodně UTP kabeláže, takže když teď potřebuju něco vzdáleně ovládat nebo monitorovat, tak z nejbližší zásuvky RJ45 k tomu přivedu drát. A po tom drátě někde tahám výkonových 24V pro spínání relátka, někde po tom táhnu RS485 nebo RS422, někde 1-wire pro teploměry, někde Ethernet atd. prostě univezálních 8 drátů, která mají jeden konec na zdi a druhý konec v racku.
Docela se to osvědčilo, protože je to univerzální. Asi nikdy dopředu nevymyslíš všechny možné varianty, co kdy budeš v budoucnu potřebovat.
Kdybych ještě někdy dělal nějaký další barák, tak to udělám ještě univerzálněji. Kompletně všechny místnosti bych dookola objel zasekanou širokou otevíratelnou lištou těsně nad podlahou a kabeláž bych do ní natahoval až podle potřeby a okolností. A asi bych tam takhle natahal i 230V a silových DC 24V nebo 48V, protože předem člověk neodhadne, kde a kolik zásuvek bude v budoucnu potřebovat. Takhle bych kdykoli zásuvku přidal, nebo naopak odebral (když v tom místě třeba postavím skříň).