Byl to MAA723 - IO pro řízení přesných zdrojů...shaolin píše:Zdroj s KD 503 ešte mám.... robený 1992 a až na dve diodky fičí bez problémov. Myslím že srdcom bol ma 724 alebo ma 748 alebo niečo podobné.... inak tie meračiky su super... jasné, presné a prehĺadné...
Co jste dneska bastlili?
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
Ešte jeden zdroj do garaže na rózne ss motorčeky.Dps 5020. Trafo je tam na menej voltov ale dava 20 A. Vložil som to do stareho obalu od zdroja Korad ktorý bol shit ašte skor ako ho navrhli...
takže dizajn 0.
Pridavam foto návodu, niekto to tu chcel. Ak to tu nepatrí tak to prosím presunte alebo vymažte.

Pridavam foto návodu, niekto to tu chcel. Ak to tu nepatrí tak to prosím presunte alebo vymažte.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 

Na 3/4 ampéru chladič staačí, ale na 4V a 3,5A už to topí fest. Napájení zdroje je 24AC. Ten chladič jsem udělal jen tak na zkoušku z kvantlíku, co jsem našel a pasoval tak šířkou k DPS. Je mi jasné, že žebra musí být tenší aby jich bylo více a byla větší plocha. Jakou jsem měl pilku na trnu, takovou jsem to udělal. Prostě test. Jinak mám udělaný zdroj asi 35 let starý řízený výše uvedenými MAA723, či jak se vlasně jmenují. Jednou pevných 5V a dvakrát 2 až 30V s regulací omezení proudu. Zdá se mi, že už jsou ellyty v háji a nemá vyhlazené Uvýst. Musím na to mrknout oscilem. A jsou tam analog MP40 měřáky s přepínáním A/V. Chtěl bych digi. Možná dojde i na jiný tranzistor stabilizace. Mám z čeho brát. Jinak stavebnice za 5 babek, ovšem bez chladiče.
A není trochu škoda té spálené elektriky, kterou pak ve formě tepla navíc musíš umořit?
Dělat v dnešní době lineární regulovatelný zdroj podle mě stojí zato jen tehdy, když je k tomu nějaký hodně silný důvod. Jinak spínačák totéž řeší mnohem elegantnějí a efektivněji. A díky Číně i za srandovní peníze.
Třeba namátkou první kousek z Aliexpressu, 0-30V, 0-5A i s měřákama, bez potřeby chladiče, hotové až na stůl za 80 Kč.
https://www.aliexpress.com/item/2-in-1- ... 98924.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dělat v dnešní době lineární regulovatelný zdroj podle mě stojí zato jen tehdy, když je k tomu nějaký hodně silný důvod. Jinak spínačák totéž řeší mnohem elegantnějí a efektivněji. A díky Číně i za srandovní peníze.
Třeba namátkou první kousek z Aliexpressu, 0-30V, 0-5A i s měřákama, bez potřeby chladiče, hotové až na stůl za 80 Kč.
https://www.aliexpress.com/item/2-in-1- ... 98924.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Je to tak. V dnešnej dobe niečo bastliť je ozaj už len pre radosť... S tými kondíkmi je to dobrý postreh, musím ich tam v tom starom zdroji tiež pomeniť.
Ozaj neviete doporučiť nejaky lacný osciloskop tak na hobby použitie doma? Hoci aj z aliexpressu ...meranie zvlnení, priebeh tvaru signálu...len také základné veci.
Ozaj neviete doporučiť nejaky lacný osciloskop tak na hobby použitie doma? Hoci aj z aliexpressu ...meranie zvlnení, priebeh tvaru signálu...len také základné veci.

No spinak len do momentu kym nerobis noeco s vf. Potom zistis ze si spinak mozes strcit za klobuk. Do 3A nema vyznam spinak. Navyse kedze sponak stoji par korun mat zdroje 2 jeden klasiku a jeden spinak. Baterke nevadi rusenie a pri 5A sa nehreje.
U spinanych je problem s vystupni filtracni kapacitou. Pokud ma napeti aspon trochu vypadat i pri maximalnim proudu, musi tam proste ty filtry byt dost velke. Coz se ale z principu prilis nehodi pro laboratorni zdroj kde by naopak mely byt vystupni filtracni kapacity minimalni. Proto se pouziva spinana predregulace (nizsi ztraty), pak se napeti dukladne filtruje a koncovy regulator je uz linearni (lepsi regulace a min sumu v napeti).
Kde je hranica medzi vf a nf? Moja cnc karta beží na 200kHz a je napájaná spínaným zdrojom ale niektoré karty bežia do 5 MHz... je to už vf? Nevzniká tam kolízia medzi impuzmi a spinacou frekvenciou?

Odfiltrovat zvlnění na vysoké frekvenci (tj. ze spínačáku) je jednodušší než filtrovat zvlnění na nízké frekvenci (třeba na 50 Hz z trafa).
Takže naopak ty filtrační kondíky stačí menší. Ale samozřejmě musí být rychlé, což v praxi znamená s nízkou impedancí.
U spínačáku může případně něco lézt luftem, ale jednak to v praxi vesměs není problém (pokud třeba zrovna nekonstruuju měřicí zařízení, které pracuje s nějakými milivolty). Ale i to se samozřejmě dá vhodnou konstrukcí řešit, pokud už by to bylo zapotřebí.
Najít dneska nějaké moderní profi zařízení, které by používalo ještě trafo a lineární zdroj - to už teda člověk musí opravdu dobře hledat.
A k Atlanovu názoru, že to 3A to nemá smysl: podle mě má spínačák smysl prakticky pro jakýkoli proud. Když to kdysi dávno byla složitá a drahá technika, tak možná. Ale když je to dneska víceméně zadarmo (v praxi levnější než lineární zdroj), tak už je situace jiná.
K Shaolinovu dotazu: to "vf" bylo Atlonem myšleno jinak, předpokládám že měl na mysli vf ve smyslu radiotechnickém, tj. stavbu tunerů atd. Samozřejmě při napájení digitálních zařizení je to ptákovina. Tam se naopak vyšší frekvence filtrují líp než nízké, jak už jsem psal dřív.
Takže naopak ty filtrační kondíky stačí menší. Ale samozřejmě musí být rychlé, což v praxi znamená s nízkou impedancí.
U spínačáku může případně něco lézt luftem, ale jednak to v praxi vesměs není problém (pokud třeba zrovna nekonstruuju měřicí zařízení, které pracuje s nějakými milivolty). Ale i to se samozřejmě dá vhodnou konstrukcí řešit, pokud už by to bylo zapotřebí.
Najít dneska nějaké moderní profi zařízení, které by používalo ještě trafo a lineární zdroj - to už teda člověk musí opravdu dobře hledat.
A k Atlanovu názoru, že to 3A to nemá smysl: podle mě má spínačák smysl prakticky pro jakýkoli proud. Když to kdysi dávno byla složitá a drahá technika, tak možná. Ale když je to dneska víceméně zadarmo (v praxi levnější než lineární zdroj), tak už je situace jiná.
K Shaolinovu dotazu: to "vf" bylo Atlonem myšleno jinak, předpokládám že měl na mysli vf ve smyslu radiotechnickém, tj. stavbu tunerů atd. Samozřejmě při napájení digitálních zařizení je to ptákovina. Tam se naopak vyšší frekvence filtrují líp než nízké, jak už jsem psal dřív.
Ja mel na mysli filtracni kondiky na vystupnich svorkach zdroje, ne za usmernovacem. Tam je jedno jak jsou velke, ale pokud je na svorkach treba 500uF a proudovy omezovac je nastaveny na nizky proud muze naboj z kondiku pripojene zarizeni lehce oddelat.
Mex píše:A není trochu škoda té spálené elektriky, kterou pak ve formě tepla navíc musíš umořit?
Dívám se na ten zdroj a nevím, čím se reguluje?
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Sieg SX2L homemade cnc