hospudka
Moderátor: sysel
Někteří Češi platí kartou právě proto, aby neměli bankovní poplatky. Při určitém obratu při platbě kartou je vedení účtu zdarma a banky si to vezmou na provizi u obchodníků. Ti si to zase promítnou do cen a ve skutečnosti to zase zaplatí koncový zákazník 

-
To je pravda, ale jeste to nemaji vsude, zatim asi jen testovaci provoz. Tam na letisti prijdete k informacnimu kiosku a zobrazi se vam kde letite, na zaklade rozpoznani obliceje. Nebo pokud treba prejdete po prechode na cervenou, tak se vam z karty automaticky stahne pokuta a jeste se na velke obrazovce u prechodu objevi vase fotka se jmenem.
Josef píše: ↑28. 9. 2019, 2:18Proč to svádíš na EU, když tohle právě zavádí totalitní Čína, kam se jezdí učit jak stabilizovat společnost náš prasident. Tam se dávají kredity a další bonusy za chování a podporu režimu.fmodel píše: ↑28. 9. 2019, 11:18To by se jim líbilo ,nic takového! Nastřelit čip s GPS a vytetovat číslo na zápěstí to pak budou občané EU šťastní .Dále sledovací bezpečnostní systém v autě který bude automaticky vyměřovat pokuty za všechny přestupky. Dále tablety aby lidé nemysleli na sex v práci a sexem se unavovali a tím měli menší produktivitu , sex pro běžné občany jen o vánocích a na zplození dítěte !Grad píše: ↑28. 9. 2019, 10:13 Rakousko - místo svobodě zaslíbené, aneb tam si svobodu ještě považují, dokonce i politici ... ta zmínka o ECB by měla být výstrahou při pomyšlení na EURo.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evrop ... i-40298020
S pozdravem vaše Evropská komise
![]()
MAS FU2A, TOS SM16A
Když dědci znají jenom českou nečeskou spořitelnu

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Možná obojíprcek píše: ↑28. 9. 2019, 1:47Myslim, ze by stastni nebyli, resp. byli pouze pokud by ta pravidla byla, jak chteji oni. Tihle frustrati moc radi vidi, jak nekdo jinej dostane po tapkach za neco, co oni sami nedelaji, ale kdyz se kaci v jejich lese pisti jak mysi a hledaji, jak se tomu vyhnout (treba bonzovanim na druhe).

To jsou přesně ti kteří potřebují, aby jim stát řekl "nos přilbu a když ne, tak zaplatíš pokutu". Pak teprve mají dojem, že se o ně stát správně stará

Aleš Procháska
Možná jo. Ale možná je to taky proto, že naopak tu hlavu používají a tak ví, že placení kartou je pro ně (tedy pro zákazníky) příjemné a výhodné. Méně vyhodné už to je (nebo může být) pro obchodníky, ale to oni řešit nemusí.Reinkarnace píše: ↑28. 9. 2019, 2:27Někteří ovčané raději platí kartou, protože si neumí spočítat, jestli by případná vrácená částka byla správná. Museli by neustále uvádět v činnost to ústrojí v "kouli" nahoře na trupu a to je táááák namáhavé....V článku se píše: "Češi karty milují
Na rozdíl od Rakušanů jsou Češi v používání platebních karet přeborníky...
Aktuální průzkumy naznačují, že pro dva ze tří Čechů je hotovost pouze záložním řešením pro případ, že by nemohli svou útratu platit kartou. Dokonce si mnohdy v prodejně nákup rozmyslí, pokud obchodník bezhotovostní platbu neumožňuje."![]()
Hotové peníze vytáhnu maximálně tak jednou za měsíc nebo míň. Většinou sebou ani peněženku nenosím.
Negativa svého přístupu nevidím. Nekupuju tak zbraně ani drogy, takže mi ani nevadí, že to třeba o mě někdo ví. Až nějaká negativa uvidím, tak své chování klidně ze dne na den změním, ale nebudu podělaný předem "protože kdyby náhodou něco".
Tohle je pěkný příklad extrému.prochaska píše: ↑28. 9. 2019, 4:28 Možná obojíJá mám pořád před očima paní z televizní reportáže na téma jestli mají být povinné lyžařské helmy. Paní byla na lyžích, bez přilby a byla rozhodně pro, protože se "bojí, že se jí bez přilby něco stane". To vše v době kdy v každém sportovním obchodě už byly plné regály přileb
To jsou přesně ti kteří potřebují, aby jim stát řekl "nos přilbu a když ne, tak zaplatíš pokutu". Pak teprve mají dojem, že se o ně stát správně stará
Ale celkově to (myslím) tak negativní není.
Stát v našem pojetí má povinnost se o občany starat. Když se třeba té paní něco na lyžích stane, naboří to například hlavou do stromu a bude po zbytek života ochrnutá, tak stát jí bude platit třeba i extrémně drahé léčení a po zbytek života ji bude finančně dotovat.
Takže když se následně musí starat, měl by mít právo stanovovat aspoň některé mantinely. Takže třeba i tu přilbu nebo omezenou rychlost.
Byl-li by to stát ve stylu "kapitalismu volné soutěže" někdy 18./19. století, tak by to bylo něco jiného. Pak by té paní nic nenařizoval, ale taky kdyby se zramovala, tak ať se o sebe postará ona sama nebo její rodina. A pokud se nikdo nepostará, tak ať klidně zemře bez pomoci hlady. Takže pak by bylo na ní a její rodině, aby ji třeba předem přiměli k tomu, aby "nosila přilbu", tj. aby při nějakém svém počínání pokud možno co nejvíc omezila riziko.
No a další faktor je ten, že dnes jsou i relativně nebezpečné a na výcvik náročné aktivity snadno dostupné i lidem z ulice. Namátkou potápění, paragliding, všelijaké extrémní lyžařské a prknařské sjezdy atd. Kdysi dávno se do toho pouštěli lidi, kteří se tomu dlouhodobě věnovali a něco o tom věděli. Dneska to máš v rámci různých "zážitkových balíčků" a tak to dělají i lidi, kteří na něco takového v dané chvíli nemají.
Ty jsi určitě hodně dobrý potápěč a máš určitě mraky ponorů za všech možných podmínek a o problematice víš první i poslední. A s těmi vědomostmi předpokládám souhlasíš s tím, že před potápěním na volné vodě (a třeba o to víc třeba před nočními ponory) by měl mít člověk aspoň nějaký ten OWD kurz a někdo by měl aspoň trochu prověřit, že si daný člověk bude umět poradit aspoň v těch nejběžnějších krizových situacích. I když je to vlastně buzerace.
Někteří asi zůstávají u spořky ze zvyku. Kdysi to byla nejdražší banka. Byl jsem taky u nich, protože gympl, kde chodila dcera chtěl inkaso jen ze spořky. Tak jsem si tam musel zřídit účet, na který jsem převáděl částku na inkaso obědů a samože na jejich poplatky, ba i poplatky z polpatků! Nedělám si srandu, účtovali každou transakci a i poplatek z poplatku za transakci. Tak jsem je krmil 8 let. Hned po matuře mladé jsem účet zrušil.
Kartou platím poměrně často. V malých obchůdcích a hospůdkách při malé útratě ale raději dávám hotovost. Je mně těch lidí líto, když tam moc peněz nenechám a ještě aby měli poplatky z toho mála.
A právě takoví jsou voliči populistů a tíhnou raději k totalitě než ke svobodě.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je vždycky výzva k flamewar na potápěčském fóruMex píše: ↑28. 9. 2019, 6:09předpokládám souhlasíš s tím, že před potápěním na volné vodě (a třeba o to víc třeba před nočními ponory) by měl mít člověk aspoň nějaký ten OWD kurz a někdo by měl aspoň trochu prověřit, že si daný člověk bude umět poradit aspoň v těch nejběžnějších krizových situacích. I když je to vlastně buzerace.

Ale beru na vědomí, že někdo to má jinak a ten dozor by si přál

Aleš Procháska
Pěkně jsi to posunul, děkuji.
Stojím na vlastních nohách od svých 18 let, podnikám od 27 let (začal jsem měsíc po revoluci). Tak jsme měl po většinu života taky názor, že mi nemá nikdo do ničeho kecat. Ale jak stárnu, tak začínám chápat i tu druhou stranu. Možná je to tím, že jsem dost dlouhou dobu dělal pro zdravotnictví a měl jsem dost "studijního materiálu". A možná taky proto, že se prakticky denně ocitám v roli toho slabšího, tj. cyklisty.
Když se mi nějaký názor druhé strany nelíbí nebo ho nemůžu pochopit, tak se snažím si zahrát na to, že bych já byl ten na té druhé straně. Dost často mi to otevře oči.
Kdybys třeba měl pravomoc rozhodnout, jestli nějaký člověk má nebo nemá použít přilbu. Ale s tím, že v případě úrazu Ty poneseš veškeré náklady s tím spojené. Ne veřejné zdravotnictví, ale Ty otevřeš svou osobní peněženku a vše budeš platit na dřevo.
Nevím jak Ty, ale já bych za těchto okolností chtěl, aby v rámci rozumných možností ten člověk měl minimálně tu přilbu (která statisticky posouvá třeba na kole zranění o 1 kategorii dolů - místo lehkého zranění žádné, místo těžkého lehké a místo smrti těžké zranění).
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To mi připomíná, že jsou to vlastně dvě různé věci. Kdybych měl takovou odpovědnost (nebo i slabší - třeba jako státní úředník) tak budu mít samozřejmě tendenci vyžadovat povinné přilby "aby se mi lidi nezabíjeli" atd. Druhá věc je ta, jestli si budu přát, aby mně někdo nařídil, jaké ochranné pomůcky nebo školení mám mít, nebo jestli budu raději, když v tom budu mít naprostou volnost a rozhodnu si o tom sám. Já mluvím pouze o té druhé věci, protože postoj státních úřadů je známý a předvídatelný
A podivuji se lidem, kteří chtějí, aby jim někdo něco nařizoval a zatím mě to s věkem nepřešlo (přičemž to vypadá, že jsme ± stejný ročník) 

Naposledy upravil(a) prochaska dne 28. 9. 2019, 8:35, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
Noo, digitální stopa jen tak smazat-vypnout změnou chování nepůjde. Bankovní tajemství bylo v minuem roce již zákonem prolomeno... A tak je dost možná blízko doba, kdy eet nebude stačit protože nepojme všechny ekonomické subjekty a tak se jednoho dne někdo zeptá proč nekupuješ více jídla nějaké konkrétní značky a nemusí zůstat jen u otázek...Mex píše: ↑28. 9. 2019, 5:48 ...
Možná jo. Ale možná je to taky proto, že naopak tu hlavu používají a tak ví, že placení kartou je pro ně (tedy pro zákazníky) příjemné a výhodné. Méně vyhodné už to je (nebo může být) pro obchodníky, ale to oni řešit nemusí.
Hotové peníze vytáhnu maximálně tak jednou za měsíc nebo míň. Většinou sebou ani peněženku nenosím.
Negativa svého přístupu nevidím. Nekupuju tak zbraně ani drogy, takže mi ani nevadí, že to třeba o mě někdo ví. Až nějaká negativa uvidím, tak své chování klidně ze dne na den změním, ale nebudu podělaný předem "protože kdyby náhodou něco".
Kdyby Zápotocky v 53 roce při měně měl takový centralistický nástroj do kterého se lidi hrnou samy dobrovolně...
Jinak jen aby jsi za nějakou dobu vůbec ty hotové peníze měl. Ono to začalo omezováním obřích hotovostních plateb a zrušením hotových peněz to končí, to tiché zrušení 500 EUR-ovky je pouze začátek.
Ti Rakušácí si jsou náramně vědomí toho kam to eurozona a ECB tlačí a proto právo na hotovost chtěji uzákonit, je to o svobodné volbě, ale blíží se doba kdy už zkrátka nebude.
Jak je něco smárt, ízi a kúl, tak jdu hned od toho, protože mne vytane živá představa těch klientů takového produku, tak jak si je představuje ten kdo s produktem přichází, tj. tupá,- nemyslící a lína tlupa hlupáků, kteří se jen hrnou a dotyčnému sypou prachy a dnes hlavně informace o sobě ve velkém... Za pohodlí vše i vlastní svobodu

jj více takových, bohužel realita je taková že regulovat včetně toho dozoru se z EU začínají i tak "nebezpečné" koníčky jako je modelařinaprochaska píše: ↑28. 9. 2019, 7:32 ...
Stejně tak si myslím, že ani v jiných oblastech není nutné lidem nařizovat nějaká bezpečnostní opatření nebo zkoušky, aspoň ne tam, kde můžou převážně ublížit jen sami sobě (lyžování, paragliding, cyklistika, ...). Ty výjimky kdy se někdo zrakví jen z vlastní blbosti protože myslel, že zrovna on kurs nepotřebuje, holt společnost unese a léčbu nebo pohřeb mu zaplatí, výměnou za to, že není trvale ze všech stran buzerována nějakým státním dozorem
Ale beru na vědomí, že někdo to má jinak a ten dozor by si přál![]()

v r. 2008 to ještě jakž takž ustáli https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mini ... _domaci_dp
Od příštího roku mají letečtí modeláří po ptákách - doslova. Registrace "pilota", školení, registrace modelu, technická kontrola - certifikace modelu, atd., samozřejmě za peníze ... to je jenom pár střípku z nového protimodelářského zákona z pera EU byrokratů.
Digitální stopa je to poslední, co mě vzrušuje. Jestli někdo chce zkoumat jaké rohlíky kupuju, a že kupuju víc matek M6 než M5, no tak ať si poslouží.Grad píše: ↑28. 9. 2019, 9:11 Noo, digitální stopa jen tak smazat-vypnout změnou chování nepůjde. Bankovní tajemství bylo v minuem roce již zákonem prolomeno... A tak je dost možná blízko doba, kdy eet nebude stačit protože nepojme všechny ekonomické subjekty a tak se jednoho dne někdo zeptá proč nekupuješ více jídla nějaké konkrétní značky a nemusí zůstat jen u otázek...
Kdyby Zápotocky v 53 roce při měně měl takový centralistický nástroj do kterého se lidi hrnou samy dobrovolně...
Co ale pro změnu podle mě průser je, a to velký, to je omezování bankovního tajemství. Zvlášť když se to ještě balí do keců o omezení financování terorizmu.
Ale Zápotockému by centralistický nástroj k ničemu nebyl. Minimum peněz se vyměnilo ve "výhodném" kurzu, větší část pak v likvidačním a zbytek propadl úplně. K tomu žádný sofistikovaný nástroj nepotřeboval, stačilo nařízení na jednom listu A4.