gnat píše:Vepr píše:Nemám zcela jistě v plánu žádný ze snímačů v mém případě mikrospínačů provozovat jako "vysokoimpedanční".
Výstupy na motory mají impedanci v řádu desetin ohmů a celá smyčka s připojeným motorem má impedanci v řádu jednotek ohmů. Frekvence je pár desítek kHz a zátěž indukčního charakteru, takže pravděpodobnost ovlivnění naindukovaným rušením je nulová. Tady stínění postrádá smysl. Špatně provedenéné stínění (zemněné jen na jednom konci) se bude spíš chovat jako anténa a správně provedené zanese do zapojení zemnící smyčky.
Naopak vstupy pro snímače mají impedanci typicky v řádech jednotek až desítek ohmů, citlivost v milivoltech a tady je riziko ovlivnění naindukovaným rušením poměrně vysoké. Sice je možné koncáky zapojit nízkoimpedančně, ale znamená to použití přepínaču a jejich třívodičové zapojení, což v podstatě znemožní jejich paralení nebo seriové řetězení. Natahat stíněnou kabeláž ke snímačům nic nestojí. Stačí si někde u lidí co tahají sítě říct o zbytky SFT kabelů nebo o starou kabeláž při nahrazování. Cat5 se vyhazuje běžně.
Stínění kabelů k motorům nebylo myšleno jako ochrana driveru, nebo motoru, ale naopak proti vyzařování a ochrana jiných zařízení proti rušení.
S vysokou impedancí jsem se vyjádřil dost nepřesně, protože jako vysokou impedanci si nepředstavuji desítky ohmů - v mém světě je vysoká impedance kiloohmy.
Zemnicí smyčka u mě nehrozí, protože stroj je z písku a kamení
Diskuse vznikla na základě toho že jsem se zajímal o to jak silným drátem motory připojit, což jsem se jasně nedozvěděl, ale sklouzlo to na téma stínění, kde si myslím že máme jasno.
.