reprap a podobne
- Pepa z depa
... možná to sem nepatří, ale co hexaprint http://www.youtube.com/watch?v=b5qG9pk-bEM" onclick="window.open(this.href);return false; 

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Ty neumíš násobit/dělit 25,4?squirrel píše: Bohuzel to ale vypada ze rozmery jsou delane na imperialni jednotky. Bohuzel nevim jestli to je resitelne/neni resitelne.
Nemate nekdo tip na jiny ram? Metricky?
to to naše školství jde opravdu do h.....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nechci zakládat zbytečně vlákno, tak se zeptám zde. Budu stavět 3D tiskárnu. Chci ji zároveň využít jako CNC frézku k výukovým potřebám, tzn. řezání plošných spojů, gravírování, frézování měkkých materiálů. Konstrukci navrhnu dostatečně tuhou. Problém vidím v řemínkách na posuv osy X a Y. Dovedete někdo odhadnout, co to při frézováním provede?
ještě mluvíte o frézce nebo jste už přešli na téma "vtip týdne"?TomasNev píše:Cenu neřešme. Konstrukci plánuji z překližky + nepodepřené tyče 20 mm. Takže bude dost tuhá.
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Možná kdyby jsi četl můj příspěvek o dva výše, tak by sis odpustil blbé a zbytečné poznámky. Nebude to sloužit jako frézka na práci, ale ve škole, aby se žáci naučili pracovat s CNC technologiema. Takže nepředpokládám, že budu něco řezat s nějakou vyšší přesností a v tvrdém materiálu. Pokud vím, tak se běžně na hobby strojích používají překližkové stavby + nepodepřené tyče. Navíc tady budou délky tyčí 400mm. Zajímá mě, zda bych mohl ten řemínek použít (třeba ve větší šíři) nebo bych použit ozubené hřebeny.
ano omlouvám se za poznámku, zapomněl jsem že na hobby strojcích se vyhazuje a ničí materiál bez dlouhodobého užitku celkem běžně, takže zapadneš mezi tu hromadu.. já se spíš těším až tady někdo ukáže hobby konstrukci která skutečně funguje a jen neničí frézy.. to je totiž to oč podle mě běží.. protože prvotní ušetřená koruna se bohatě prodraží na frézách.. na hobby frézce jsem jen měnil frézy a brousil, protože díky tuhosti stroje to hodně rychle odcházelo, dělalo to hnusnej povrch atd.. co bych za to tenkrát dal kdyby mi někdo takovouhle radu dal... tenkrát tady byl jen mistr světa pupák pro kterého všechno bylo špičkové a byl tady za boha a skutek utek.. já se dneska snažím poradit aby lidi touhle cestou nešli.. ale dokud si člověk nenabije vlastní hubu tak tomu stejně neuvěří... takže se omlouvám jestli se tě nějak moje poznámka dotkla..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jo a doufam ze jsi ustoupil od te podminky aby to bylo oboji soucasne
opravdu to nejde prilis dohromady
a kdyz ano tak si priprav tak 70 000 a jeste porad to bude hracka k nicemu
opravdu to nejde prilis dohromady
a kdyz ano tak si priprav tak 70 000 a jeste porad to bude hracka k nicemu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Moc dobře vím, jak má vypadat pořádná frézka. Hodlám ji i postavit. Konstrukce z polymerbetonu, prizmatická vedení apod. V tomto případě jde mi především o to, postavit 3D tiskárnu, která bude schopná rychlé a občasné přestavby na frézku pro učební účely tzn. seznámit žáky s tvorbou 3D modelů, vytvoření dráh a jejich vyfrézování z měkkého materiálu na tomto zařízení. Toť vše, o přesnost a kavlitu výsledného výrobku mi až tak moc nejde( klidně se bude frézovat jen z balzy). Buď se to podaří nebo ne. V každém případě jako 3D tiskárna to bude fungovat dobře. Teď řeším, když použiju místo řemínků ozubené hřebeny na jaké úskalí mohu narazit. Zda to bude váha hřebene a tím zvýšená setrvačnost nebo problémy s častým mazaním hřebene.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no a to jsou chybne predpoklady
proc myslis ze se ty 3d tiskarny delaji tak malo tuhe
z tycek plastu atd....
na kazdem gramu desne zalezi
musi se vychytat rychlosti atd....
jde o to jak tuhne ten plast
kdyz to udelas jako frezku bude to prilis tezke a pomale
budes muset resit lepsi pohony a tim v tom zahucis za moc penez
neni lepsi postavit dve masiny?
je mi jasne ze postavit dve masiny bude nakonec levnejsi
ale jsou to tvoje penize klidne je vyhazej z oken
proc myslis ze se ty 3d tiskarny delaji tak malo tuhe
z tycek plastu atd....
na kazdem gramu desne zalezi
musi se vychytat rychlosti atd....
jde o to jak tuhne ten plast
kdyz to udelas jako frezku bude to prilis tezke a pomale
budes muset resit lepsi pohony a tim v tom zahucis za moc penez
neni lepsi postavit dve masiny?
je mi jasne ze postavit dve masiny bude nakonec levnejsi
ale jsou to tvoje penize klidne je vyhazej z oken
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
robokop:
Málo tuhé se dělají, protože se škudlí. Ono kalené broušené tyče stojí i s lineárními pouzdry asi 1500, zatímco "hlazenka" 20kč, materiál se vytiskne za 1/:8 doby atd. Lehká musí být jen hlava s vozíkem. Zbytek čím tužší tím lepší. Moje konstrukce, kde jsem vyplácal 4x tolik plastu i spojovacího materálu to dokazuje, je to sakra znát.
Problémy které ty odlehčené konstrukce mají se člověk doví jen "mezi řádky". To se pak nestačím divit, když zjistím, že původní průša s metrickými šrouby uchycenými letmo na motory způsobuje vlnění stěny v ose z a že ty šrouby během tisku sjíždějí dolů, že celá konstrukce se naklání v řádu milimetrů....
Málo tuhé se dělají, protože se škudlí. Ono kalené broušené tyče stojí i s lineárními pouzdry asi 1500, zatímco "hlazenka" 20kč, materiál se vytiskne za 1/:8 doby atd. Lehká musí být jen hlava s vozíkem. Zbytek čím tužší tím lepší. Moje konstrukce, kde jsem vyplácal 4x tolik plastu i spojovacího materálu to dokazuje, je to sakra znát.
Problémy které ty odlehčené konstrukce mají se člověk doví jen "mezi řádky". To se pak nestačím divit, když zjistím, že původní průša s metrickými šrouby uchycenými letmo na motory způsobuje vlnění stěny v ose z a že ty šrouby během tisku sjíždějí dolů, že celá konstrukce se naklání v řádu milimetrů....
Kosntrukci udělám z vodovzdorné překližy + duralový jackl. V podstatě by to měl být Prusa i3(myslím uspořádání os). K tomu broušené tyče 10mm a lineární ložiska. Vzhledem k tomu, že je vše z plastu, tak to vyřeším i bez těch strašně drahých pouzder. Jinak použiji trapézový šroub 8 mm k tomu plastové matice. Hotend chci verzi NOZZLE od http://vik-olliver.blogspot.cz/2011/11/ ... zzles.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Řeším teď problém jaký extrudér použít. Dejte někdo typ na ověřený extruder. Klidně bych použil i bovdenový. Rád bych vše (elektroniku a materiál) ukryl do soklu pod tiskárnu.
Naposledy upravil(a) TomasNev dne 15. 12. 2013, 7:19, celkem upraveno 1 x.