corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
aleshonsa

23. 1. 2021, 2:37

pafik píše: 23. 1. 2021, 2:18
reta píše: 23. 1. 2021, 2:10 Stát se to nemůže, je to špatná filozofie zálohování. :mrgreen: Teda může ale někdo musel říst, že dodávaná data od hospodských = priorita nulová.
Jak často zálohuješ ty?
Já třeba data, která považuju za důležitá, zálohuju každou hodinu. Zkoušel jsem i v hodinových intervalech dělat přírůstky image celého systémového disku a taky to šlo. Jediný problém byl, že s rostoucím počtem přírůstků rostl celkový čas na dokončená zálohy - z pár minut na začátku se to natáhlo na až 20 minut. Z toho důvodu jsem musel cca každý měsíc udělat plnou zálohu, což už je časově náročnější.
Časté zálohování sice zatěžuje systém (mam vypozorováno, že třeba Macrium Reflect si klidně 2 fyzická jádra zatíží), ale zase to jsou pak malé přírůstky a je vše rychle hotovo. Nemam představu, o jaké objemy dat se jedná v tomto konkrétním případě.
Mě by spíš zajímalo was ist das (jak říkal jeden profesor na technologii u nás na průmyslovce) vyhořel server. A hlavně za situace, že čert odnesl i data. Normálně má server redundantní napájení, redundantní síťové připojení, disky třeba v RAID 1 (to sice 100% nezabrání ztrátě dat - co jsem četl, tak existují i plíživé poruchy kdy data zrcadlí i s chybou). Jestli by se třeba 2procesorový server udržel systémově plně vchodu při poruše jednoho z CPU netuším (tj. že nespadne), stejně tak při poruše paměťového modulu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
reta

23. 1. 2021, 2:59

Jak často zálohuješ ty?

Jednoduchá otázka, složitější na ní odpovědět. Teď už si to vše řídí mladí, za mne to bylo vzhedem k časové náročnosti o prioritách co zálohovat a jak často. Pro mne velmi důležitá data se zálohovali hned po pořízení a dokonce jsem je nosil v takovém šuplíku v kterém byl disk domů. Aby pokud by hořelo to nejdůležitější zůstalo. Za 30 let jsem to ale ocenil jen jednou, uder blesku do firmy a bylo vymalováno.
edit: a to nemluvím o problémech na jaká media zálohovat. Záloha na týden to je jasné ale zálohovat tak aby to k něčemu a někomu bylo za 30 let není ani finančně jednoduché.
Naposledy upravil(a) reta dne 23. 1. 2021, 3:15, celkem upraveno 1 x.
Mart_68
Trol

23. 1. 2021, 3:11

nejčastější příčinou ztráty dat je odpálení elektroniky disku, což není taková tragédie v případě diskového pole, ale co když se odpálí elektronika serveru nebo jen řadice RAIDu, tak je to v řiti, pak se musí sáhnout pro médium a jsme u té kapacity, protože každá záloha stojí čas a peníze a pak je tady taky otázka "diskrétnosti" dat, aby to bylo zamotanější, kdo bude mít k zálohám přístup? Správce agendy nebo jen admin ?
Charon
Sponzor fora

23. 1. 2021, 3:20

Tak dneska už to není problém, před 30 lety byla páskovka jen nedostupný sen. Dneska je to jen otázka peněz za zálohy versus cena dat. Není přece problém zrcadlit online už daný server, pravidelně to odplivnout na externí pole, páskovou knihovnu, nebo na jinou lokaci přes tunel. A to se nebavíme o stovkách terabajtů dat, tyhle data jsou stovky mega :D Teda pokud programátor nebyl úplnej debil.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Grad

23. 1. 2021, 4:14

Ale v tomto případě Chcíplého psa rozhodně o problém se zálováním dát nejde. :? Kdyby to fakt bylo zálohováním, pak by už bylo na zvážení přestat platit daně neschopnému státu vůbec...
V tomto případě jenom zaměstananci ("vláda") laškují se zaměstnavatelem a chlebodárcem (daňoví poplatnící).

Nápad hospodských udělat akci Chcípl pes nepokládám za rozumný, ale je to jenom zoufalá odpověď na "kroky" ktere vláda činí, od lidí kteří díky tomu přišli o živobytí...

Ještě než Chcípl pes, "vláda" v podmínkách pro Covid kompenzace hospodám dala podmínku, že příspěvek dostanou pouze poslušní=neprotestující.
Takže při vyhlášování Chcípleho psa na oplátku přišlo od nich doporučení se nejdříve přihlásit o kompenzace a teprve pak se přidat k ním.
Na oplátku zase "vláda" říka ups, chybička se vloudila data se nem potratila...
Mex

23. 1. 2021, 4:17

Mart_68 píše: 23. 1. 2021, 2:24 řekl bych, že aplikace ministerstva klient/server budou zálohované redundantně na úrovni serverů, ne pouze diskového pole..
Hele, buď trochu soudnej. Třeba teď na rezervačním systému pro očkování vidíš, co je to tam za materiál. Zásadní chyby v testování dat, naprosto odrbaná bezpečnost, neřešení reálné dostupnosti vakcíny, špatně nadimenzované kapacity techniky atd.
A to ještě koordinátor projektu bude za to navržen na státní vyznamenání.

Tak buďme rádi, že se ti správci umí aspoň podepsat (když si jdou pro výplatu). A ne po nich chtít ještě nějaké promyšlené zálohování.
aleshonsa

23. 1. 2021, 4:47

Ono jde taky o to, kdo to tam vede a jak. Jestli to tam řídí nějaký typický kravaťák - přemoudřelý blb, co všemu rozumí nejlépe. Takovému blbovi vysvětlit, proč tam má být třeba RAID 1, proč tam mají být serverové disky (a dejme tomu ještě SAS) a ne běžné spotřebitelské, proč se má zálohovat, atd. je nadlidský úkol.
Ten šéfík se naopak pak ještě bude bít do prsou, jak to celé levně zařídil a ušetřil peníze daňových poplatníků, a další blb nad ním ho za to ještě pochválí.
Samozřejmě výsledek bude, že kdo je schopný tak odejde - v IT dostane násobky platu co mu tam podle nějakých tabulek dají a jako bonus se nebude muset dohadovat s blbem, kterého jediná kvalifikace je, že má kamarády někde nahoře.

Třeba příklad z praxe. Jistou průmyslovou školu v Praze vedl na přelomu tisíciletí jeden totální blb. Do serveru se kupoval nový disk, tak se samozřejmě koupil serverový. Pak za tím blbem - ředitelem přišel nějaký přemoudřelý studentík, co to celé začal cupovat, že se tam kupuje zbytečně předražený HW. A dotyčný blb - ředitel začal velké vyšetřování. Vysvětlit mu, že v serveru při provozu 24/7 běžný disk prostě odejde, se mu nedalo.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
pafik

23. 1. 2021, 5:10

Netuším, co za data je třeba zálohovat každou hodinu. V bance jsme zálohovali o půlnoci, všechno bylo RAID5. Je fakt, že to běželo (běží) v geografickém clusteru, takže tam byly dvě totožný mašiny, vzdálený pár kilometrů. Samozřejmě se může stát, že lehnou obě krátce po sobě. Proto píšu, že se může stát, že server lehne. Pokud píšou "vyhořel", představil bych si pod tím jasný plamen :) . Ale tak to asi nebylo. Takže jestli se musej znovu registrovat lidi od hodiny 17:00 nebo jak to přesně bylo, tak si myslím, že zálohovali ještě dobře.
Alesh: Ono to není tak jednoduchý, všecko stojí peníze. Tu deset tisíc, tam sto, a pár mega je v háji. Každej rok jsme museli dělat plán investic a každej rok ho zkrouhli tak na polovinu (což chytrý ajťák ví a proto si řekne o nejméně 2x tolik prostředků, než bude reálně potřebovat) :lol:
Mart_68
Trol

23. 1. 2021, 6:05

u komerčních firem je to evergreen, že investice do IT mají až sekundární prioritu a že server se kupuje nový až když se milence majitele koupí nové služební auto, tudíž se to lepí. U ministerstva, které si to nechává outsourcovat a platí za to násobky běžných cen za IT služby v soukr. segmentu, bych předpokládal že to nebude takový Kocourkov a budou se tam tomu za ty love věnovat na fulltime, přenosové linky budou online monitorovány a mají rezervy, prostě za ty love něcojako v NASA
aleshonsa

23. 1. 2021, 6:25

pafik píše: 23. 1. 2021, 5:10 Netuším, co za data je třeba zálohovat každou hodinu. V bance jsme zálohovali o půlnoci, všechno bylo RAID5. Je fakt, že to běželo (běží) v geografickém clusteru, takže tam byly dvě totožný mašiny, vzdálený pár kilometrů. Samozřejmě se může stát, že lehnou obě krátce po sobě. Proto píšu, že se může stát, že server lehne. Pokud píšou "vyhořel", představil bych si pod tím jasný plamen :) . Ale tak to asi nebylo. Takže jestli se musej znovu registrovat lidi od hodiny 17:00 nebo jak to přesně bylo, tak si myslím, že zálohovali ještě dobře.
Alesh: Ono to není tak jednoduchý, všecko stojí peníze. Tu deset tisíc, tam sto, a pár mega je v háji. Každej rok jsme museli dělat plán investic a každej rok ho zkrouhli tak na polovinu (což chytrý ajťák ví a proto si řekne o nejméně 2x tolik prostředků, než bude reálně potřebovat) :lol:
Když to měli dělané tak, tak je to v podstatě nonstop zálohované.

Já třeba každou hodinu zálohuju email, služební data, nějaké informace ohledně správy systému. Ideální by byl pro mě RAID 1 alespoň pro systém, kde je i email. Ale HW RAID už něco stojí a nevím jak to udělat u NVMe PCIe SSD, musel bych mít SAS SSD. Já ale kvůli performance vsadil na NVMe.
Nicméně tím zálohováním každou hodinu jsem snížil riziko ztráty dat na 1/24 oproti zálohování každých 24h a přitom mě to nic navíc nestojí. Teoreticky bych mohl zálohovat každých třeba 15min, ale Macrium Reflect bohužel neumí udělat kratší periodu než 1 den. Já to udělal, že jsem zadal časovač 24x s periodou 1 den a posunuté od sebe o hodinu. Řešit to systémovým časovačem se mi nějak nepodařilo.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Mart_68
Trol

23. 1. 2021, 7:16

kdyby se někdo divil proč lidi revoltují
https://www.frekvence1.cz/clanky/zpravy ... hp.context
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2021, 8:06

🌐 #CovidNews: V dnešním zahraničím tisku se objevily dvě zásadní zprávy. Jedna špatná a jedna dobrá. Tak začneme tou špatnou:

1) 🇬🇧 BBC: Britská mutace je nejen dvakrát nakažlivější, ale podle prvních odhadů i o 30 % smrtelnější. Bohužel to vyšlo z 9 devíti nezávislých a zatím nepublikováných studií.
- "Previous work suggests the new variant spreads between 30% and 70% faster than others, and there are hints it is about 30% more deadly." [1]

A teď ta dobrá:
2) 🇮🇱 Izrael: Vakcína vytváří daleko více protilátek než prodělaný covid a je nepravděpodobné, že očkování budou nemoc šířit. Na tuhle otázku jsme dlouho čekali a první výsledky jsou velmi pozitivní.
- "...the vaccine works wonderfully and that fully vaccinated people are unlikely to be carriers of the infection." [2]

Zdroje:
[1] https://www.bbc.co.uk/news/health-55768627
+ report: https://www.gov.uk/government/publicati ... ncern-b117
[2] https://www.israel21c.org/covid-vaccine ... e-disease/
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

23. 1. 2021, 8:31

A ta třetí ,na očkování si ještě počkáte a někteří nedočkáte. EU nakoupila levně vakcínu tak že nás předběhli Izraelci i Arabské Emiráty. A to se vyplatí jak by řekl Horst Fuchs
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

23. 1. 2021, 8:32

K té druhé zprávě: já teda z toho Izraele moc dobrý pocit nemám.
Očkují jako o život, ale na nárůstu nakažených se to neprojevuje. Když už mají naočkovanou skoro třetinu populace (i když zatím většinou jen jednou dávkou), tak už by ten vliv měl být podle mě víc znát.

Už jsem to tu psal několikrát, tak se opakuju. Ty testy úspěšnosti ve 3. fázi testování jsou prostě pofiderní. Protože z etických důvodů není možné očkované testované subjekty vystavit řízenému působení viru, tak to prostě nemůže dávat nijak moc přesná čísla. O to větší sranda pak je, když tu účinnost zveřejňují s přesností na desetiny procenta.
Teprve ostré nasazení na opravdu velkém počtu lidí ukáže reálnou účinnost. A z toho zatím v Izraeli nějaké moc velké nadšení není, mám pocit.
Josef
Sponzor fora

23. 1. 2021, 9:46

A za čtvrté, vláda objednala méně vakcín, než jsme mohli dostat.
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“