Proma nebo quantum

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 8. 2014, 9:28

Knightey- píše:............pak dokupovat dle potreby :)
Já vždycky každému říkám, že stejně bude potřebovat VŠECHNO :D :D
Knightey- píše:..........Ze by ten novej Quantum (kterej ze 160t) za 50t na tom uz nemusel byt tak spatne.
To někdo prodává nový za páďo? :roll: ten by mě v garáži v rohu asi nevadil
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Knightey-

31. 8. 2014, 6:38

Mam hrozne dilema, jestli koupit toho Optimum Opti D 330 x 1000 SG a nebo SM 16 A.
Rozhodne mene nalitano bude mit ta Optima, ta SM 16 A je jeste o 15 let starsi, jak otce SM 16 B.
Soustruh mam prevazne do dilny, kde ho pouziju trebas jednou do mesice. Jde mi hlavne o zavity kdyz se na autech neco znici a neni ted hned cim to nahradit.

Kdyz davam vse pro a proti, je to proste furt stale 50/50 pro me.
Pro pro Optimum - novejsi, mensi vaha (musim to stehovat rucne do dilny), vetsi TD a prumer (idealni na liznuti hrany kotoucu)

Pro pro SM 16 A - osvedcena kvalita casem, o 10t levnejsi, bude se lip eventuelne prodavat za X let.

Proti pro Optimum - bojim se kvality, ikdyz je to uz ta "lepsi cina" tak kvalita asi nebude tak jako SM 16 A,

Proti pro SM 16 A - mensi tocna delka, mensi tocny prumer, kvuli zavitum se musi menit kola

Dnes se pojedu podivat a vyzkouset na tu Optimu, dalsi vylet bude eventuelne na tu SM 16 A. Kdyby nejaka rada ci napad, budu jen rad ;)
GeeSnake
Sponzor fora

31. 8. 2014, 8:45

SM 16A, a věci si můžete s otcem půjčovat.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
Zdenek Valter

31. 8. 2014, 9:29

Knightey- píše:Mam hrozne dilema, jestli koupit toho Optimum Opti D 330 x 1000 SG a nebo SM 16 A.
Rozhodne mene nalitano bude mit ta Optima, ta SM 16 A je jeste o 15 let starsi, jak otce SM 16 B.
Soustruh mam prevazne do dilny, kde ho pouziju trebas jednou do mesice. Jde mi hlavne o zavity kdyz se na autech neco znici a neni ted hned cim to nahradit.

Kdyz davam vse pro a proti, je to proste furt stale 50/50 pro me.
Pro pro Optimum - novejsi, mensi vaha (musim to stehovat rucne do dilny), vetsi TD a prumer (idealni na liznuti hrany kotoucu)

Pro pro SM 16 A - osvedcena kvalita casem, o 10t levnejsi, bude se lip eventuelne prodavat za X let.

Proti pro Optimum - bojim se kvality, ikdyz je to uz ta "lepsi cina" tak kvalita asi nebude tak jako SM 16 A,

Proti pro SM 16 A - mensi tocna delka, mensi tocny prumer, kvuli zavitum se musi menit kola

Dnes se pojedu podivat a vyzkouset na tu Optimu, dalsi vylet bude eventuelne na tu SM 16 A. Kdyby nejaka rada ci napad, budu jen rad ;)
No já to u Tebe vidím na to Quantum ;-) ne oněco podobného. Ono pokud jsi omezen prostorem a transportem je to pak také důležitý faktor k rozhodování.
Já bych to ovšem neomezil jen na to Quantum, ale vsechny stroje stejné velikosti a kavality, abys zbytečně neplatil za nápis.
Argument s měněním kol proti SM je podle mne irelevantní - to budeš muset měmit stejně ;-)
Dobré je když stroj má i příčný posuv. (Nezkoumal jsem ale zda Tvé preferované stroje to umí)

Ještě doplním - já třeba nemám klasickou dílnu - všechny stroje teré mohu mít jsou maximálně dvoumužně transportovatelné tedy váha max 120 Kg.
Tedy stroje do paneláku ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
lukin1156

31. 8. 2014, 10:36

Za mě SM16..těch 10t co ušetříš dáš v pohodě za nástroje a různé věci kolem toho.. ten soustruh neváží jen tak ze srandy tolik...ten stroj musí být masivní a tuhý...což se u dnešních soustruhů asi moc nedá čekat
SN320,SUI 32 CNC,Maho 700 CNC, Mikron UME 600, Boley BKN 100C, Brother TC 201
Knightey-

31. 8. 2014, 7:18

GeeSnake: s tim pujcovanim to jde ale zase kvuli tomu jezdit k nemu je na prd, ale rozhodne dalsi plus.

Zdenek Valter: no videl jsem to taky na to, protoze parametrove vychazi nejlepe. Byl jsem se na nej podivat, 400km na otocku. Ale prvni co bylo, tak loze u sklicidla bylo docela hodne rejpnute (cca 10cm). Na to ze je to relativne novy soustruh, tak me to docela vadilo. Navic k tomu neni zadne prislusenstvi, zadne dalsi kola.
Malicko byl slyset na loziskach ale tak to neni problem. Vule v ulozeni byla taky nejaka, kdyz clovek dal na hodinky a vzal za sklicidlo tak se to hnulo. Pri stoceni cca 8cm kulatiny a prilozeni hodinek na posuv a prejeti, tam byl rozdil cca 1 desitku. Takze neco mel taky za sebou.
Nejvic co mi vadilo bylo to, ze pri zmene smeru podelneho posuvu to neslo prehodit pakou za chodu univerzaly, muselo se to zastavit, prehodit a pak to mohlo jet zpet. Coz mi prijde potom divne pri vyrobe zavitu. Navic minimalni otacky v tehle verzi jsou 70ot/min, coz na zavity taky uz prej neni ono. Lepsi min.
Jinak konstrukce docela masivni, nevypada nejak ze by byl osizeny. Konik mel stelovani i napric, coz se hodi.
Cili co jsem videl ja, koupit ho, udelat loziska na vretenu, sestelovat pricny posuv (byla vetsi vule), nechat zaskrabnou loze, vymena oleje, dokoupeni lozisek, poradne ho vystelovat a delat na nem jako "clovek" a mohlo by to peknou radu let slouzit luxusne. Ale to bych byl pak cenove jinde. Ikdyz sleva nebyla nejhorsi.

lukin1156: Ohledne vahy chapu, je to bytelnejsi potom. Ale zase nekdy je hold clovek limitovany vahou...

Takze mam dohodnuty dve SM 16 A - jednu za 40t a druhou za 45t. Takze se pojedu na ne postupne podivat a uvidim jak na tom budou.

Jinak se jednalo o tenhle -> http://www.sbazar.cz/jeziik/detail/7222 ... 330-x-1000
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“