Zapojení motoru na 230
- Zdenek Valter
sorry
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 13. 10. 2013, 8:31, celkem upraveno 2 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Sorry!
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 13. 10. 2013, 8:31, celkem upraveno 1 x.
a už je to jasnýZdenek Valter píše:
Když se na něj podíváš
1 řádek Y 380V 50Hz
2 řádek D 230V 50Hz
3 řádek Y 400V 50Hz
4 řádek Y 415V 50HZ
5 řádek Y 440V 60Hz
6 řádek Y 460V 60Hz

a já dosud naivně myslel, že ten údaj ve voltech znamená napětí, které přivedu mezi svorky ... a ono ne, to si musím napřed dopočítat.
tazatel má tedy pěkný exotický motor (a většina z nás ve sklepě také) - z šesti doporučených zapojení ... k 5 na světě neexistuje vhodná síť.
Admine, už to přesuň do sekce humor ....
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
- Zdenek Valter
Sorry
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 13. 10. 2013, 8:32, celkem upraveno 1 x.
chudák výrobce asi by měl na štítky psát napětí třeba po 1V nebo radši po 0,1V protože napětí v síti samozřejmě kolísá tak aby si to hloupý uživatel dokázal představit.. co si asi myslíte že se stane motoru kterej je konstruovanej na 380V mezi fázema a dáte mu 400V nebo 415V vůbec nic...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Já napoprvé neviděl ty symboly Y a D na štítku, ale teď je to už celkem jasné. Prostě to zapojí do hvězdy a pokud je ten motor trochu starší a není jasný stav izolace jednotlivých vinutí, tak bych striktně doporučil připojit nulák na společný střed vinutí. Pokud má v dílně vlhko, tak i proudový chránič.
SABLE-2015
Nějak mi není jasné jaký vliv má stav izolace na připojování společného středu vinutí na vodič N. Za svoji mnohaletou praxi jsem takové zapojení nikdy neviděl a to ani v Ruskugnat píše:Já napoprvé neviděl ty symboly Y a D na štítku, ale teď je to už celkem jasné. Prostě to zapojí do hvězdy a pokud je ten motor trochu starší a není jasný stav izolace jednotlivých vinutí, tak bych striktně doporučil připojit nulák na společný střed vinutí. Pokud má v dílně vlhko, tak i proudový chránič.

Ochranu motoru řešíme motorovým spouštěčem a ochranu obsluhy pospojováním - tedy doplňkovým spojením kostry motoru s vodičem PE (nikoliv tím PE co je již v přívodním kabelu).
Toto uspořádání vyhovuje i prostředí se zvýšeným nebezpečím. Chránič tady není nutný, například u měničů by se aplikoval těžko proto mluví norma jasně.
V případě že napájím zařízení ze zásuvky ta musí mít ochranu proudovým chráničem - bez vyjímky.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- Kilovolt
- Sponzor fora
Teda u tohohle vlákna jsem se pobavil stejně jako Sisi
, protože za svou zhruba 20ti letou praxi elektrikáře už jsem pár motorů zapojil. Mám za to, že uspokojivou odpověď zakladatel vlákna dostal od oscara a chb. Dál-na 99,9% štítků u 3f motorů se uvádí napětí sdružené (tj. mezifázové -k čemu by tam taky bylo fáze-nula, že
) a proto je volba podle toho Jovova štítku jasná- do hvězdy . A pokud bych opravdu chtěl mít sichr, že je motor dobře zapojen a v pořádku vinutí, změřím si proudy v jednotlivejch fázích klešťákem.Dále připojovat PE či N na střed hvězdy je zbytečnost a chrániči je to jedno (když už bych mocímermo chtěl motor přes chránič). Dál- pokud mám podezření na vlhký vinutí, změřím izolační stav měřákem pro to určeným a vlhký motor rozeberu a narvu do trouby vysušit
.Jinak Cjuzi-vyjímky pro použití chráničů na zásuvky laikům přístupné jsou viz: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php ... ment=43284" onclick="window.open(this.href);return false; , ale to je na jinou debatu a tady OT. Klid a mír přeje KV 

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Dík za info, akorát mi to tak trochu přijde jako návod jak to obejít když nevím jak to vyřešit. Já s falešným padáním chrániče problém nikdy neměl, když vím že bude trochu přepočítačováno nebo přeměničováno dám Gčko a je klid.Kilovolt píše:Teda u tohohle vlákna jsem se pobavil stejně jako Sisi, protože za svou zhruba 20ti letou praxi elektrikáře už jsem pár motorů zapojil. Mám za to, že uspokojivou odpověď zakladatel vlákna dostal od oscara a chb. Dál-na 99,9% štítků u 3f motorů se uvádí napětí sdružené (tj. mezifázové -k čemu by tam taky bylo fáze-nula, že
) a proto je volba podle toho Jovova štítku jasná- do hvězdy . A pokud bych opravdu chtěl mít sichr, že je motor dobře zapojen a v pořádku vinutí, změřím si proudy v jednotlivejch fázích klešťákem.Dále připojovat PE či N na střed hvězdy je zbytečnost a chrániči je to jedno (když už bych mocímermo chtěl motor přes chránič). Dál- pokud mám podezření na vlhký vinutí, změřím izolační stav měřákem pro to určeným a vlhký motor rozeberu a narvu do trouby vysušit
.Jinak Cjuzi-vyjímky pro použití chráničů na zásuvky laikům přístupné jsou viz: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php ... ment=43284" onclick="window.open(this.href);return false; , ale to je na jinou debatu a tady OT. Klid a mír přeje KV
Zůstanu u svého "bez vyjímky"

Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
D/Y 230/400V
D 230V znamená, že jeho cívky jsou na 230V a tudíž se do naší soustavy zapojit nemůže zapojit, protože mezifázové (sdružené) napětí je u nás 400V.
Y 400V znamená, že pokud se ty cívky na 230V zapojí do hvězdy, pak se jejich napětí vektorově sečte na cca 400V a tak už to zapojit lze.
D 230V znamená, že jeho cívky jsou na 230V a tudíž se do naší soustavy zapojit nemůže zapojit, protože mezifázové (sdružené) napětí je u nás 400V.
Y 400V znamená, že pokud se ty cívky na 230V zapojí do hvězdy, pak se jejich napětí vektorově sečte na cca 400V a tak už to zapojit lze.

Naposledy upravil(a) jova dne 13. 10. 2013, 8:41, celkem upraveno 1 x.
- Zdenek Valter
No Jovo musím se Tobě i ostatním omluvit, měli jste pravdu.jova píše: D/Y 230/400V
I když tomu nerozumím, nebude náhodou mnohem prostší vysvětlení to, když na štítek napíše výrobce D 230V, že jeho cívky jsou na 230V a tudíž se do naší soustavy zapojit nemůže zapojit, protože mezifázové (sdružené) napětí je u nás 400V.
A když je tam Y 400V, tak to znamená, že pokud se ty cívky na 230V zapojí do hvězdy, pak se jejich napětí vektorově sečte na cca 400V a tak už to zapojit lze.
Vracím školné !

Přečetl jsem si v Tvém odkazu na diskusi ale i jinde, že štítek udává vždy napětí sdružené - je to celkem logické protože to je napětí vždy měřitelné a to i v soustavách s nevyvedenou nulou a já jsem si chybně myslel, že fázové !!!!
Proto Tvoje poučka platí - v zapojení D (Trojúhelník) je na cívce sdružené napětí (údaj štítku)- je to opravdu jmenovité napětí cívky motoru !!
Teď promažu své příspěvky aby tu nebyly špatné obrázky - díky za nasměrování správným směrem

Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 14. 10. 2013, 11:14, celkem upraveno 1 x.