PICAXE - rotační osa
Zveřejníš i program?
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Uvažuji že se zachovám hanebně a případným zájemcům ho pošlu za 100kč. Po pravdě, osobně se domnívám že není nic moc, ale stál mě hodně času
Ono jestli to chceš stavět, tak do toho programování budeš stejně muset tak, jako tak, alespoň trochu proniknout, aby jsi si ho přizpůsobil svým podmínkám. Musí se nastavit konstanty podle použitého šnekového převodu, pulsy pro mikrokroky podle toho kolik otáček zvládne motor...

Ono jestli to chceš stavět, tak do toho programování budeš stejně muset tak, jako tak, alespoň trochu proniknout, aby jsi si ho přizpůsobil svým podmínkám. Musí se nastavit konstanty podle použitého šnekového převodu, pulsy pro mikrokroky podle toho kolik otáček zvládne motor...
- jova
- Kontaktovat uživatele:
S tím setupem nevím, nedělal jsem to na kšeft. Pro mě to nemá cenu a vyměnit tam těch pár hodnot přímo v programu je otázkou připojení kabelu a pár kliknutí. Stejně by se v programu musely přizpůsobit konstanty podle požadavků a možností každého zájemce.
Rozjezdové a brzdící rampy jsem tam původně měl, bohužel se při nich motory paradoxně dostávali do rezonance a občas ztratily krok, tak jsem je raději eliminoval na minimum a v pohonu stolu vyřadil úplně. Rychlost jsem snížil natolik, že i po mechanickém zastavení se mi motor zase po odstranění té "zarážky" rozjede. Ty rampy sice umožňovali vyšší rychlosti, ale po mechanickém zastavení se to už nerozjelo.
Otočná osa jede na plné kroky (jsem tam limitovanej počtem pulsů v proměnných), posuv pak na 16mikrokroků.
Rozjezdové a brzdící rampy jsem tam původně měl, bohužel se při nich motory paradoxně dostávali do rezonance a občas ztratily krok, tak jsem je raději eliminoval na minimum a v pohonu stolu vyřadil úplně. Rychlost jsem snížil natolik, že i po mechanickém zastavení se mi motor zase po odstranění té "zarážky" rozjede. Ty rampy sice umožňovali vyšší rychlosti, ale po mechanickém zastavení se to už nerozjelo.
Otočná osa jede na plné kroky (jsem tam limitovanej počtem pulsů v proměnných), posuv pak na 16mikrokroků.
Naposledy upravil(a) jova dne 12. 3. 2014, 7:39, celkem upraveno 1 x.
jova: To je v pořádku, tu stovku bych ti klidně dal. Ušetřilo by mi to dost času. Až dodělám ty moje ovladače a bude aktuální stavba dalšího, tak bych se ozval. Já bych to tvoje řešení asi trochu překopal, ale jako základ ze kterého bych vyšel je to super. Vzhledem k tomu, že se s PICAXE budu teprve učit, tak je lepší dělat úpravy, než to programovat celé.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak jste na tom s tou osou řízenou PIC 18F452?
Já už vesele frézuju a vychytávám mušky. Trochu jsem pozměnil panel, doplnil přepínač pro směr otáčení rotační osy a přidal možnost krokování otáčení bez posuvu. Ještě musím dodělat nový držák na sklíčidlo, abych mohl jednodušeji rovnat různé osy pro kolečka do "stovky".
Já už vesele frézuju a vychytávám mušky. Trochu jsem pozměnil panel, doplnil přepínač pro směr otáčení rotační osy a přidal možnost krokování otáčení bez posuvu. Ještě musím dodělat nový držák na sklíčidlo, abych mohl jednodušeji rovnat různé osy pro kolečka do "stovky".
-
Zdravím jakým spůsobem generuješ signál step Prosil bych kus kodu ?
Děkují
Děkují
jova: No....... trochu jsem se zasekl na výrobě klávesnic. Nejdřív jsem se je pokoušel vytisknout doma, ale neměl jsem vhodný materiál. Tedy tisk + zalaminování by docela šlo, ale zase jsem to neměl samolepicí. Nakonec jsem si je nechal vytisknout na samolepicí folie v tiskárně a doma jsem je jenom zalaminoval. Nebyl na to čas, tak proto se to protáhlo. Nechal jsem na to udělat i tišťáky pro mikrospínače, na ty jsem taky nějakou dobu čekal. Klávesnice fungují k mé spokojenosti. Takže výsledek ........... elektronika pro 3ks komplet hotová, mechanika pro 3ks komplet hotová. Už potřebuju jenom připájet kroucenej kabel ke konektorům a zapojit to. Do konce týdne se k tomu nedostanu, ale příští bych to mohl dorazit, už je na tom práce jenom malinko.
- jova
- Kontaktovat uživatele:
QNX: Tak dej pak vědět jak to maká. Docela by mě zajímalo, jak tam má "ošéfované" nastavování parametrů, různé funkce...
bobík...: Myslel jsi toto? Je to podprogram pro pohyb stolu, rychlost pohybu se nastavuje potenciometrem, ukončuje najetím na koncák. Driver je nastaven na 1/16 kroku. Jako signál pro STEP používám výstup PWM. Maximální frekvenci PWM jsem nastavil tak, aby to stíhal použitý krokový motor.
bobík...: Myslel jsi toto? Je to podprogram pro pohyb stolu, rychlost pohybu se nastavuje potenciometrem, ukončuje najetím na koncák. Driver je nastaven na 1/16 kroku. Jako signál pro STEP používám výstup PWM. Maximální frekvenci PWM jsem nastavil tak, aby to stíhal použitý krokový motor.
- Přílohy
-
- l.png (8.23 KiB) Zobrazeno 9201 x
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Tak držák sklíčidla už je hotový. Teď už není problém, po povolení šneku, díky němu a 100kovým hodinkám, doklepnutí středu osy hřídele na setinu milimetru. Další výhodou je průchozí díra skrz kleštiny a rotační osu. Už tak nejsem omezený délkou upnutého výrobku. Dost limitující to bylo například při výrobě pastorků. Nyní si v soustruhu stočím pouze konec kulatiny na správný průměr, současně odvrtám středový otvor a pak po srovnání v držáku pomocí hodinek, můžu vytvořit na konci přesné ozubení. Hotový pastorek stačí jen upíchnout na soustruhu. 

- jova
- Kontaktovat uživatele:
Rozdělil jsem informace o ose:http://www.jova1.cz/dilna/rotacni_osa/rotacni_osa.html
a výrobě ozubených kol: http://www.jova1.cz/dilna/zuby/zuby.html
Pokud tam najdete nějaké nesrovnalosti, nebo máte pocit že je třeba něco doplnit, dejte mi vědět. Rád bych, aby ty informace byly kompletní v rámci možností pro každého, kdo je bude potřebovat.
a výrobě ozubených kol: http://www.jova1.cz/dilna/zuby/zuby.html
Pokud tam najdete nějaké nesrovnalosti, nebo máte pocit že je třeba něco doplnit, dejte mi vědět. Rád bych, aby ty informace byly kompletní v rámci možností pro každého, kdo je bude potřebovat.