Ahoj všichni,
rozhodl jsem se pro vlastní konstrukci oddělovací desky LPT portu, ale po delším bádání a hledání na fófu jsem se rozhodl vycházet z již osvědčeného návrhu zde, jen s několika obměnami v zapojení, ale hlavně jsem navrhl nový DPS. Jen bych potřeboval aby jste mi to trošku okomentovaly, kde jsem se dopustil nějakých chyb. Předem moc děkuji za veškerou krytiku.
http://honzahorka.rajce.idnes.cz/CNC/#Opto.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://honzahorka.rajce.idnes.cz/CNC/#Opto_sch.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Oddelovacia doska LPT
Konkrétnosti jsem moc nezkoumal, tolik času nemám.
Ale není chyba už v tom, dělat oddělovací desku, kterou za 12 USD dostanu z eBay až na stůl?
Pokud je to ale myšleno tak, že cesta je cíl, tak pak proč ne.
Máš všechny výstupy oddělené optrony. Máš pro to to důvod? Pokud budeš připojovat nějaké své minimalistické drivery, tak pak ano. Ale prakticky všechny běžné drivery, které koupíš, mají optické oddělení už na svých vstupech.
Odděluješ optronama i spínaní relé. Předpokládám, že to děláš proto, že chceš mít galvanicky oddělené napájení 12V od napajení PC. Ale je to dobrý nápad? Ja myslím, že ne. Ale je to tvoje volba.
Ale když už tam to oddělení relátek máš, tak ho udělaj jinak. Takhle musí optron pořád svítit, aby bylo relé vypnuté. Jinými slovy když odpojíš PC, tak relátka sepnou, což je podle mě špatně.
Ale není chyba už v tom, dělat oddělovací desku, kterou za 12 USD dostanu z eBay až na stůl?
Pokud je to ale myšleno tak, že cesta je cíl, tak pak proč ne.
Máš všechny výstupy oddělené optrony. Máš pro to to důvod? Pokud budeš připojovat nějaké své minimalistické drivery, tak pak ano. Ale prakticky všechny běžné drivery, které koupíš, mají optické oddělení už na svých vstupech.
Odděluješ optronama i spínaní relé. Předpokládám, že to děláš proto, že chceš mít galvanicky oddělené napájení 12V od napajení PC. Ale je to dobrý nápad? Ja myslím, že ne. Ale je to tvoje volba.
Ale když už tam to oddělení relátek máš, tak ho udělaj jinak. Takhle musí optron pořád svítit, aby bylo relé vypnuté. Jinými slovy když odpojíš PC, tak relátka sepnou, což je podle mě špatně.
-
driver uvažuji s L297 a mosfety na konci abych mohl připojit prakticky jakýkoliv motor. Desku se mi nechce kupovat. Je to pro mne výzva a navýc mne baví stavba a to tzv. vychytávání blech, jelikož natom se člověk nejlépe naučí a posune dál. Jinak odděluji kompletní LPT jepikož plániji ještě další laborace atd. a hlavně přidat to na tu desku již není zase takový problém ne? Stěma relatama máš pravdu ještě to prokoumám. Každopádně děkuji za postřeh.
A co je prioritou u těch driveru - aby uměly připojit jakýkoli motor (jak píšeš), nebo aby uměly nějaký motor připojit dobře (microstepping) ?
A to budeš mít třeba 5 různých motorů a budeš je vyměňovat na tom jednom driveru, aby to mělo smysl?
Píšeš, že přidat tam optrony není takový problém. Není, ale jejich cena je zhruba stejná, za kolik dostaneš kompletní desku z Číny až na stůl.
To "posunutí-se" je určitě důležité a chvályhodné. Ale je otázkou, jestli je pro posouvání ideální dělat již po tisíci to samé notoricky známé zapojení, nebo se raději zamyslet a udělat něco originálního, nebo alespoň obtížně dostupného.
A to budeš mít třeba 5 různých motorů a budeš je vyměňovat na tom jednom driveru, aby to mělo smysl?
Píšeš, že přidat tam optrony není takový problém. Není, ale jejich cena je zhruba stejná, za kolik dostaneš kompletní desku z Číny až na stůl.
To "posunutí-se" je určitě důležité a chvályhodné. Ale je otázkou, jestli je pro posouvání ideální dělat již po tisíci to samé notoricky známé zapojení, nebo se raději zamyslet a udělat něco originálního, nebo alespoň obtížně dostupného.
-
myslím tím motor o jakémkoliv výkonu. Nejprve malé cnc výceméně z šuflíkových zásob a po zkušenostech bych si chtěl předělat mojí FA3U na CNC. Cenu optronů ani ostatních součástek nepočítám. Dělám z toho co mám doma v šufleti. Jde jen o vyrobení dps a následné osázení, což mě také baví.
Ahoj, pokud si jí chceš udělat a netrápí tě rozpočet "za stovku" tak navrhuju řešení s izolátory i-Couper (od Texas Instruments nebo Analog Devices).
Pro oddělení napájení na obě strany taky lze koupit DC/DC 5 na 5V. No pak už jen plošný spoj a je to. A nebo jen jednu stranu napájet z USB, druhou tu oddělenou z vlastního zdroje 5V.
Podobný projekt jsem nedávno dělal, i-coupler cca 60-100kč/ks (4 kanály) , DC-DC kolem 80-120kč. Nebylo to ani tak velký, 4x8cm asi tak.
Jasnou výhodou i-couplerů je jejich rychlost, která při frekvencích třeba 5MHz už je dost znát. Stejně tak ostrost pulzů a jejich tvar je dost lepší než klasickým optočlenem.
Pokud naopak jsi v jednotkách pomalého krokování xx - xxx Khz tak tam celkem solidně poběží každý šunto optočlen.
Řešení je spousta a oddělenou desku můžu jen doporučit, protože pak neřešíš problémy EMC, ESD výboj atd.
I z toho důvodu že LPT port by měl dávat do 5mA, ovšem záleží jak moc čínský design to je, potkal jsem MB co odešly i pod zatížením 2mA na pin.
KPr
Pro oddělení napájení na obě strany taky lze koupit DC/DC 5 na 5V. No pak už jen plošný spoj a je to. A nebo jen jednu stranu napájet z USB, druhou tu oddělenou z vlastního zdroje 5V.
Podobný projekt jsem nedávno dělal, i-coupler cca 60-100kč/ks (4 kanály) , DC-DC kolem 80-120kč. Nebylo to ani tak velký, 4x8cm asi tak.
Jasnou výhodou i-couplerů je jejich rychlost, která při frekvencích třeba 5MHz už je dost znát. Stejně tak ostrost pulzů a jejich tvar je dost lepší než klasickým optočlenem.
Pokud naopak jsi v jednotkách pomalého krokování xx - xxx Khz tak tam celkem solidně poběží každý šunto optočlen.
Řešení je spousta a oddělenou desku můžu jen doporučit, protože pak neřešíš problémy EMC, ESD výboj atd.
I z toho důvodu že LPT port by měl dávat do 5mA, ovšem záleží jak moc čínský design to je, potkal jsem MB co odešly i pod zatížením 2mA na pin.
KPr
Mechatronic
>> CNC 3/4 axis, 4 working heads, pressure air/water cooling
>> G-StepCon interpolation driver for one axis networks
>> CNC 3/4 axis, 4 working heads, pressure air/water cooling
>> G-StepCon interpolation driver for one axis networks