obrazanie na sustruhu
no jenže to co Tumlík dokáže na SV18ce sotva ručně přece musí malej CNC mazel hravě zvládnout...ale je potřeba si to projít sám, může se tady psát dokola že to nedá a dokud nevidíš na vlastní bulvy a nestojí tě to vlastní peníze a nejlépe i zničený stroj tak neuvěříš...
podle mě to nevyšťoucháš ani na 5x s postupným podkládáním - resp nevyšťoucháš tak aby ta drážka splňovala nějakou normu..
podle mě to nevyšťoucháš ani na 5x s postupným podkládáním - resp nevyšťoucháš tak aby ta drážka splňovala nějakou normu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Asi si ze mě jen děláš srandu, ale kdyby náhodou ne, tak je to hodně lajdácký pokus o tototumlik píše:Kua s tou vlnovkou na druhém konci si musel dát Zdeněk ale práciK čemu to slouží.........?

Byl by nějaký náčrteček, prosím?tumlik píše:Kdyby to místo ní vybrousil tak, aby byl vysoký o něco míń jak otvor a chybí vám tam hřbet na tom noži
S tim bych se už nějak popasoval..tumlik píše:Pro drážku 5 je 4,7 taky nějak málo,
Mě to taky od začátku nepřišlo moc reálný, ale až takto jednoznačně se tu před tim nikdo nevyjádřil.tumlik píše:já na osumnátce naobrážel stovky drážek ručně a 6mm byla tak nejvíc co jsem ještě utáhnul a to má skoro 2 tuny
A kdo mi tu psal do kola, že se to nedá? Já myslim, že tu k tomu přistupuju poměrně střízlivě, když to nepůjde tak to nepůjde, na druhou stranu nevidim důvod, proč to nezkusit, mě to baví a navíc naberu zase nový zkušenosti..RaS píše:no jenže to co Tumlík dokáže na SV18ce sotva ručně přece musí malej CNC mazel hravě zvládnout...ale je potřeba si to projít sám, může se tady psát dokola že to nedá a dokud nevidíš na vlastní bulvy a nestojí tě to vlastní peníze a nejlépe i zničený stroj tak neuvěříš...
Já ale žádnou normu splnit nepotřebuju..RaS píše:podle mě to nevyšťoucháš ani na 5x s postupným podkládáním - resp nevyšťoucháš tak aby ta drážka splňovala nějakou normu..
To by asi bylo nekonečný, já myslim.. a na mazlovi je všecko třecí, nechci ho až takle honit a navíc tam nemám krytování, takže by se to ještě nakombinovalo s jemnejma pilinkama, to by nebylo dobrý.Mex píše:Když jsem tu minule psal o jehlovém pilníku v ruce, tak jsi mě strhal, že to není příslušné hi-tech.
Tak pokus číslo 2: co zkusit upnout ten jehlový pilník do nožovky a vybroutit to strojově?
bu_bu píše:A musíš ty drážky dělat bezpodmínečně jen na tom soustruhu? Někde na internetu, jenomže to znovu asi nenajdu, jsem už viděl domadělanou ruční štosovačku. Třeba by to někdo našel, nevypadalo to složitě.
Mě se v nouzi dařilo drážky "vylechtat" i na stojanu pro ruční vrtačku, ale musel jsem po setinkách a do záběru přidávat směrem jako od sloupku ( pruží, když jsem obrobek ke sloupku přitlačoval, tak se nůž samozřejmě zakusoval). Přesnost sice nic moc, ale fungovalo to.
Díky za tipy, kluci. Atlane, mohl bys ten plátek blíže specifikovat, prosím tě?atlan píše:Ja som to robil na stojanovej vrtacke, v hlave upnuti platok z pily (obdlznik 6*2mm dlhy 5cm) sirky cca 2mm a islo to sice ziaden zazrak ale ucel splnilo.
Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Já myslel (po prvním pokusu), že použití CNC je podmínkou.Thomeeque píše:To by asi bylo nekonečný, já myslim.. a na mazlovi je všecko třecí, nechci ho až takle honit a navíc tam nemám krytování, takže by se to ještě nakombinovalo s jemnejma pilinkama, to by nebylo dobrý.Mex píše:Když jsem tu minule psal o jehlovém pilníku v ruce, tak jsi mě strhal, že to není příslušné hi-tech.
Tak pokus číslo 2: co zkusit upnout ten jehlový pilník do nožovky a vybroutit to strojově?
Pokud není, tak se nabízí pokus číslo 3: dát ten pilník do kmitačky.
- Francotirador
Pokud nedošlo k nějakej změně o kterej nevím, tak se způsob, který je v odkazu první shora, už hodně dlouho nekreslí/nepoužívá.Thomeeque píše:Asi si ze mě jen děláš srandu, ale kdyby náhodou ne, tak je to hodně lajdácký pokus o tototumlik píše:Kua s tou vlnovkou na druhém konci si musel dát Zdeněk ale práciK čemu to slouží.........?
![]()
Navíc ta vlnovka, kterou končí tvůj nůž vlastně nesplňuje ani zásadu přerušení

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Nejsem až tak radikální, ale pokud by to zmáklo CNC, líbilo by se mi to nejvíc (sfouknout to ručně pilníkem, ač by to třeba v dané situaci vedlo k hotový drážce nejrychleji, je přesně na opačné straně tohoto spektra - Práce je vážně ta poslední šanc, jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc?Mex píše:Já myslel (po prvním pokusu), že použití CNC je podmínkou.
Pokud není, tak se nabízí pokus číslo 3: dát ten pilník do kmitačky.

EDIT:Ad kmitačka - díky za tip, akorát já bohužel nevím, co to je (že by přímočarka?

A jak jsem to měl přerušit správně (ta zbylá část neni zajímavá), stačilo jen vynechat vlnovky?Francotirador píše:Pokud nedošlo k nějakej změně o kterej nevím, tak se způsob, který je v odkazu první shora, už hodně dlouho nekreslí/nepoužívá.
Navíc ta vlnovka, kterou končí tvůj nůž vlastně nesplňuje ani zásadu přerušení.
Promyslím to, zkusim si to nějak namalovat, možná by se hodilo mít k tomu rovnou i držák, takže bych ho vyrobil a pak se zase stavil, ozvu se, diky!Zdenek Valter píše:Chceš teda vybrousit mm inzert ?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- Zdenek Valter
No pokud chceš takhle malý insert tak mne napadlo ho udělat ho z ulomeného navrtáváku - kulatou díru do držáku uděláš snadno.Thomeeque píše:.....Promyslím to, zkusim si to nějak namalovat, možná by se hodilo mít k tomu rovnou i držák, takže bych ho vyrobil a pak se zase stavil, ozvu se, diky!Zdenek Valter píše:Chceš teda vybrousit mm inzert ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Ahoj, mohl bych poprosit o pomoc s dohledáním zmíněného vlákna? Jinak koukám na Makita GB602W 250W, jestli nepřihodit do košíku (kupuji tam něco jinýho). Viděl jsem podobnou brusku v akci u Zdeňka Valtera a asi by se to doma ještě snesloMiller píše:Asi tě nepotěším, ale podle mne je právě bruska v dílně jeden ze základních nástrojů. Ty dnešní sice nestojí za moc, ale jsou za babku a i ty dají se trochu vylepšit - je tu někde o tom nejméně jedno vlákno.

- Zdenek Valter
No ta moje je jenom podobnáThomeeque píše:Ahoj, mohl bych poprosit o pomoc s dohledáním zmíněného vlákna? Jinak koukám na Makita GB602W 250W, jestli nepřihodit do košíku (kupuji tam něco jinýho). Viděl jsem podobnou brusku v akci u Zdeňka Valtera a asi by se to doma ještě snesloMiller píše:Asi tě nepotěším, ale podle mne je právě bruska v dílně jeden ze základních nástrojů. Ty dnešní sice nestojí za moc, ale jsou za babku a i ty dají se trochu vylepšit - je tu někde o tom nejméně jedno vlákno.Dík!

tu mam, brusne kotouce Ti klidne daruji. jsou asi z piskovceThomeeque píše:Jinak koukám na Makita GB602W 250W

takze pocitej s vyrobou redukci na normalni kotouce, neb tydle maji moc prima prumer.
- Zdenek Valter
Jaký mají průměr ty kotouče a jakou mají díru?oscar píše:tu mam, brusne kotouce Ti klidne daruji. jsou asi z piskovceThomeeque píše:Jinak koukám na Makita GB602W 250W
takze pocitej s vyrobou redukci na normalni kotouce, neb tydle maji moc prima prumer.