obrazanie na sustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
RaS

1. 6. 2015, 6:51

no jenže to co Tumlík dokáže na SV18ce sotva ručně přece musí malej CNC mazel hravě zvládnout...ale je potřeba si to projít sám, může se tady psát dokola že to nedá a dokud nevidíš na vlastní bulvy a nestojí tě to vlastní peníze a nejlépe i zničený stroj tak neuvěříš...
podle mě to nevyšťoucháš ani na 5x s postupným podkládáním - resp nevyšťoucháš tak aby ta drážka splňovala nějakou normu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
atlan

1. 6. 2015, 9:01

Ja som to robil na stojanovej vrtacke, v hlave upnuti platok z pily (obdlznik 6*2mm dlhy 5cm) sirky cca 2mm a islo to sice ziaden zazrak ale ucel splnilo.
Thomeeque

1. 6. 2015, 10:14

tumlik píše:Kua s tou vlnovkou na druhém konci si musel dát Zdeněk ale práci :D K čemu to slouží.........?
Asi si ze mě jen děláš srandu, ale kdyby náhodou ne, tak je to hodně lajdácký pokus o toto :roll:
tumlik píše:Kdyby to místo ní vybrousil tak, aby byl vysoký o něco míń jak otvor a chybí vám tam hřbet na tom noži :)
Byl by nějaký náčrteček, prosím?
tumlik píše:Pro drážku 5 je 4,7 taky nějak málo,
S tim bych se už nějak popasoval..
tumlik píše:já na osumnátce naobrážel stovky drážek ručně a 6mm byla tak nejvíc co jsem ještě utáhnul a to má skoro 2 tuny :)
Mě to taky od začátku nepřišlo moc reálný, ale až takto jednoznačně se tu před tim nikdo nevyjádřil.
RaS píše:no jenže to co Tumlík dokáže na SV18ce sotva ručně přece musí malej CNC mazel hravě zvládnout...ale je potřeba si to projít sám, může se tady psát dokola že to nedá a dokud nevidíš na vlastní bulvy a nestojí tě to vlastní peníze a nejlépe i zničený stroj tak neuvěříš...
A kdo mi tu psal do kola, že se to nedá? Já myslim, že tu k tomu přistupuju poměrně střízlivě, když to nepůjde tak to nepůjde, na druhou stranu nevidim důvod, proč to nezkusit, mě to baví a navíc naberu zase nový zkušenosti..
RaS píše:podle mě to nevyšťoucháš ani na 5x s postupným podkládáním - resp nevyšťoucháš tak aby ta drážka splňovala nějakou normu..
Já ale žádnou normu splnit nepotřebuju..
Mex píše:Když jsem tu minule psal o jehlovém pilníku v ruce, tak jsi mě strhal, že to není příslušné hi-tech. ;-)

Tak pokus číslo 2: co zkusit upnout ten jehlový pilník do nožovky a vybroutit to strojově?
To by asi bylo nekonečný, já myslim.. a na mazlovi je všecko třecí, nechci ho až takle honit a navíc tam nemám krytování, takže by se to ještě nakombinovalo s jemnejma pilinkama, to by nebylo dobrý.
bu_bu píše:A musíš ty drážky dělat bezpodmínečně jen na tom soustruhu? Někde na internetu, jenomže to znovu asi nenajdu, jsem už viděl domadělanou ruční štosovačku. Třeba by to někdo našel, nevypadalo to složitě.
Mě se v nouzi dařilo drážky "vylechtat" i na stojanu pro ruční vrtačku, ale musel jsem po setinkách a do záběru přidávat směrem jako od sloupku ( pruží, když jsem obrobek ke sloupku přitlačoval, tak se nůž samozřejmě zakusoval). Přesnost sice nic moc, ale fungovalo to.
atlan píše:Ja som to robil na stojanovej vrtacke, v hlave upnuti platok z pily (obdlznik 6*2mm dlhy 5cm) sirky cca 2mm a islo to sice ziaden zazrak ale ucel splnilo.
Díky za tipy, kluci. Atlane, mohl bys ten plátek blíže specifikovat, prosím tě?

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex

1. 6. 2015, 10:47

Thomeeque píše:
Mex píše:Když jsem tu minule psal o jehlovém pilníku v ruce, tak jsi mě strhal, že to není příslušné hi-tech. ;-)
Tak pokus číslo 2: co zkusit upnout ten jehlový pilník do nožovky a vybroutit to strojově?
To by asi bylo nekonečný, já myslim.. a na mazlovi je všecko třecí, nechci ho až takle honit a navíc tam nemám krytování, takže by se to ještě nakombinovalo s jemnejma pilinkama, to by nebylo dobrý.
Já myslel (po prvním pokusu), že použití CNC je podmínkou.
Pokud není, tak se nabízí pokus číslo 3: dát ten pilník do kmitačky.
Francotirador

1. 6. 2015, 11:18

Thomeeque píše:
tumlik píše:Kua s tou vlnovkou na druhém konci si musel dát Zdeněk ale práci :D K čemu to slouží.........?
Asi si ze mě jen děláš srandu, ale kdyby náhodou ne, tak je to hodně lajdácký pokus o toto :roll:
Pokud nedošlo k nějakej změně o kterej nevím, tak se způsob, který je v odkazu první shora, už hodně dlouho nekreslí/nepoužívá.
Navíc ta vlnovka, kterou končí tvůj nůž vlastně nesplňuje ani zásadu přerušení :wink: .
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Thomeeque

2. 6. 2015, 10:38

Mex píše:Já myslel (po prvním pokusu), že použití CNC je podmínkou.
Pokud není, tak se nabízí pokus číslo 3: dát ten pilník do kmitačky.
Nejsem až tak radikální, ale pokud by to zmáklo CNC, líbilo by se mi to nejvíc (sfouknout to ručně pilníkem, ač by to třeba v dané situaci vedlo k hotový drážce nejrychleji, je přesně na opačné straně tohoto spektra - Práce je vážně ta poslední šanc, jak sehnat škváru, tak proč ztrácet glanc? ;)). Takže dokud nevyčerpám všechny možnosti nebo svou trpělivost, zkouším CNC cestu..

EDIT:Ad kmitačka - díky za tip, akorát já bohužel nevím, co to je (že by přímočarka? :))
Francotirador píše:Pokud nedošlo k nějakej změně o kterej nevím, tak se způsob, který je v odkazu první shora, už hodně dlouho nekreslí/nepoužívá.
Navíc ta vlnovka, kterou končí tvůj nůž vlastně nesplňuje ani zásadu přerušení :wink: .
A jak jsem to měl přerušit správně (ta zbylá část neni zajímavá), stačilo jen vynechat vlnovky?
Zdenek Valter píše:Chceš teda vybrousit mm inzert ?
Promyslím to, zkusim si to nějak namalovat, možná by se hodilo mít k tomu rovnou i držák, takže bych ho vyrobil a pak se zase stavil, ozvu se, diky!
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex

2. 6. 2015, 5:10

Thomeeque píše:EDIT:Ad kmitačka - díky za tip, akorát já bohužel nevím, co to je (že by přímočarka? :))
Jasně.
Kmitačka = šukalka = přímočarka.
Zdenek Valter

2. 6. 2015, 8:34

Thomeeque píše:.....
Zdenek Valter píše:Chceš teda vybrousit mm inzert ?
Promyslím to, zkusim si to nějak namalovat, možná by se hodilo mít k tomu rovnou i držák, takže bych ho vyrobil a pak se zase stavil, ozvu se, diky!
No pokud chceš takhle malý insert tak mne napadlo ho udělat ho z ulomeného navrtáváku - kulatou díru do držáku uděláš snadno.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Thomeeque

16. 6. 2015, 12:40

Miller píše:Asi tě nepotěším, ale podle mne je právě bruska v dílně jeden ze základních nástrojů. Ty dnešní sice nestojí za moc, ale jsou za babku a i ty dají se trochu vylepšit - je tu někde o tom nejméně jedno vlákno.
Ahoj, mohl bych poprosit o pomoc s dohledáním zmíněného vlákna? Jinak koukám na Makita GB602W 250W, jestli nepřihodit do košíku (kupuji tam něco jinýho). Viděl jsem podobnou brusku v akci u Zdeňka Valtera a asi by se to doma ještě sneslo :) Dík!
Zdenek Valter

16. 6. 2015, 12:43

Thomeeque píše:
Miller píše:Asi tě nepotěším, ale podle mne je právě bruska v dílně jeden ze základních nástrojů. Ty dnešní sice nestojí za moc, ale jsou za babku a i ty dají se trochu vylepšit - je tu někde o tom nejméně jedno vlákno.
Ahoj, mohl bych poprosit o pomoc s dohledáním zmíněného vlákna? Jinak koukám na Makita GB602W 250W, jestli nepřihodit do košíku (kupuji tam něco jinýho). Viděl jsem podobnou brusku v akci u Zdeňka Valtera a asi by se to doma ještě sneslo :) Dík!
No ta moje je jenom podobná ;-) rozhodně nemá lupy a naklápěcí držák ;-)
Thomeeque

16. 6. 2015, 1:11

jj, byla trochu skrovnější :), ale já to myslel s ohledem na moje původní výhrady proti provozu brusky doma.
oscar

16. 6. 2015, 1:29

Thomeeque píše:Jinak koukám na Makita GB602W 250W
tu mam, brusne kotouce Ti klidne daruji. jsou asi z piskovce :D
takze pocitej s vyrobou redukci na normalni kotouce, neb tydle maji moc prima prumer.
Thomeeque

16. 6. 2015, 1:35

A sakra, tak tu tim pádem přihazovat do košíku nebudu, díky za včasné varování!
Zdenek Valter

16. 6. 2015, 7:26

oscar píše:
Thomeeque píše:Jinak koukám na Makita GB602W 250W
tu mam, brusne kotouce Ti klidne daruji. jsou asi z piskovce :D
takze pocitej s vyrobou redukci na normalni kotouce, neb tydle maji moc prima prumer.
Jaký mají průměr ty kotouče a jakou mají díru?
atlan

17. 6. 2015, 9:00

Nieje co specifikovat rozmer mas? Celebsom to vlozil do M12 skrutky hladkej, zarezal som flexou a bodol zzvarackou aby to tam drzalo a dalo sa upnut do vretena vrtacky, dnes by som pouzil 2mm radeko :)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“