Vyroba ozubenych kolies na sustruhu...
- Zdenek Valter
Ano tak jsem to také myslel. Vzhledem k tomu, že i na příkladu z odkazu je ukázáno, že se tenhle způsob obrábění moc nehodí pro malá kola (tedy s malým počtem zůbů od 8 - 20). To už je lepší použít sadu modulových frézMambo píše:Ale to by musel jeste navic dodelat synchronizaci vretene s delickou.

Ale ty male pocty zubu (min jak 17-14) to neni chyba te technologie ! To se hold musi udelat vypocet korigovaneho ozubeni. Tam nepomuze ani modulova freza ta to sice udela bez podrezani, ale to druhe zabirajici kolo tam bude narazet.
- Zdenek Valter
To podřezání u mlého opčtu zubů mi nedošlo v tom máš pravdu.Mambo píše:Ale ty male pocty zubu (min jak 17-14) to neni chyba te technologie ! To se hold musi udelat vypocet korigovaneho ozubeni. Tam nepomuze ani modulova freza ta to sice udela bez podrezani, ale to druhe zabirajici kolo tam bude narazet.

Mam tu nabidku odvalovky - je dobrá nebo to u někdo umí líp a levněji?
odvalovací frézy modul 0,7 můžeme dodat. Máme 1 ks skladem.
Velikost: průměr 45, otvor 16, délka 30
Profil II PN 22 2520.14 (na čisto), výška zubu 1,58
Můžeme Vám jí poslat na dobírku. Cena 5950,- Kč + DPH + poštovné.
Co na to odborníci?
odvalovací frézy modul 0,7 můžeme dodat. Máme 1 ks skladem.
Velikost: průměr 45, otvor 16, délka 30
Profil II PN 22 2520.14 (na čisto), výška zubu 1,58
Můžeme Vám jí poslat na dobírku. Cena 5950,- Kč + DPH + poštovné.
Co na to odborníci?
Je to presní návod jak v domací dilne urobit ozubene kola. www.civest.sk/montaz/nov-2.jpg
www.civest.sk/montaz/nov-3.jpg
www.civest.sk/montaz/nov-4.jpg
www.civest.sk/montaz/nov-3.jpg
www.civest.sk/montaz/nov-4.jpg
Tak jsem zkusil výrobu šikmých kol. Tvoje domněnka o natočení frézy byla jak jsem předpokládal zcela mylná pro výrobu klasickým postupem s posuvem nástroje. Nicméně jsem zkusil natočenou frézu do materiálu jen zapíchnout a vyrobit tak šnekové kolo. Tento postup se ukázal jako použitelný a tudíž mohu prohlásit že na té mojí mašince jdou udělat šikmá kola.Zdenek Valter píše:Sklopení osy otáčení odvalovací frézy na rovné zuby by tam podle mých info být nemělo - právě proto, že odvalovací fréza je sada řezných břitů složených do šroubovice. Osy otáčení obrobku a frézy by pak mely být na sebe kolmé.Engineer píše:Sklopení tam je pod úhlem stoupání nástroje pro výrobu přímých zubů, neboť odvalovací fréza je vpodstatě šnek. Pro vznik šikmých zubů je nutný ještě další pohyb (viz výše popis toho diferenciálu) obrobku. Můj stroj tohle bohužel nemá.
Máš-li možnost natočení osy otáčení odvalové frézy v rovnoběžné rovině s osou otáčení obrobku pak bys měl dokázat vyrobit i ty šikmé zuby.
Tolik moje zjištění

- Zdenek Valter
Moc pěkné !! Jaký žes to vyrobil modul na tom kole ?Engineer píše:Tak jsem zkusil výrobu šikmých kol. Tvoje domněnka o natočení frézy byla jak jsem předpokládal zcela mylná pro výrobu klasickým postupem s posuvem nástroje. Nicméně jsem zkusil natočenou frézu do materiálu jen zapíchnout a vyrobit tak šnekové kolo. Tento postup se ukázal jako použitelný a tudíž mohu prohlásit že na té mojí mašince jdou udělat šikmá kola.

- Zdenek Valter
Nooo to je paráda !!!Engineer píše:Modul je 0,3, díra 1,45mm, počet zubů 14. Dělal jsem ještě vzorky normálních čelních kol shodných parametrů....
Jaké bys dokázal nejmenší kolo v 0,3 zubu ?
Dokážeš měnit sklon těch zubů ?
Ještě všetečný dotaz co pak je to za materiál ?
Počet zubů teoreticky od 6 nahorů jakýkoliv, ale ty menší počty řekněme tak pod 10 budou problém (při obrábění se bude asi trošku deformovat polotovar kterej bude už moc tenkej) ale pokud by se toho dělalo víc, tak je to řešitelný přípravkem.
Sklon můžu pochopitelně měnit, ale není na to na mašině žádná stupnice takže to bude o následným změření na mikroskopu a pokusným dolaďování.
Materiál je Delrin.
Sklon můžu pochopitelně měnit, ale není na to na mašině žádná stupnice takže to bude o následným změření na mikroskopu a pokusným dolaďování.
Materiál je Delrin.

- Zdenek Valter
No "rozumné" minimum je 8 pod to nemá smysl jít.Engineer píše:Počet zubů teoreticky od 6 nahorů jakýkoliv, ale ty menší počty řekněme tak pod 10 budou problém (při obrábění se bude asi trošku deformovat polotovar kterej bude už moc tenkej) ale pokud by se toho dělalo víc, tak je to řešitelný přípravkem.
Materiál je Delrin.
S tím sklonem je to kvůli průměru šneku.
To jsou samé dobré zprávy.
V mosazi není problém i těch 6 zubů, už jsem je taky dělal.Zdenek Valter píše:No "rozumné" minimum je 8 pod to nemá smysl jít.

- Zdenek Valter
No mosaz je taky zajímavá, ale ten plast je někde jinde.Engineer píše:V mosazi není problém i těch 6 zubů, už jsem je taky dělal.Zdenek Valter píše:No "rozumné" minimum je 8 pod to nemá smysl jít.
Mosazné převody se musí zaběhat aby ztichly a jsou obecně hlučnější než plastová.