Naopak, myslim, ze presne to potrebujem .. touchsreen je uplne nieco ine ako myska .. BTW ked ladim G-kod najprv ho prebehnem mnohokrat v simulacii .. az potom enablujem drivre .. a kym to ladim na obrazovke tak nestojim pri masine kde mam potaky. Naopak .. ked som pri masine mam po ruke prave ten potak. pupik to velmi dobre navrhol, ta vazba je tam vhodna .. a ked dobre ratam .. servo je dostupne pre kazdeho, uprava ako som ju navrhol je pre CNCckara tiez zvladnutelna. Plosak by mal byt co najjednoduchsi .. najlacnejsie AVR-ko + MAX232 alebo prolific pl2303 ako prevodnim RS232 na USB pripadne aj variacia s RS485 su zvladnutelne na jednom plosaku zalezi kto si co osadi. Este prekalkulujem cenu .. namet na lacne serva ? (pod 6 EUR ? ) zatial vyhrava nakup z .uk .. ma niekto lepsi napad ?Radek-B píše:Aha, az ted sem pochopil jak to zamyslis, ale myslim, ze toto uz je opravdu moc zbytecny prepych a ani bych to takto nechtel. Myslim ze pouzivanim bys casem zjistil ze sis vyrobil neco co ani v podstate nepotrebujes/nevyuzijes.
Ja bych chtel klasiku, proste dva potenciometry. Ovladat posuv na stroji touchscrenem je pekna blbost a kdyz uz tam budu mit potenciometr, vzdy sahnu prvni po nem... nebo po central stop.
Nez se trefis ukazatelem kam chces a stahnes to tak uz muze byt pekne pozde.
RADEK
Feed-override, Spindle-override
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Aha v tom pripade jo, ale ja to tak urcite nechcu , programy si poustim v simulaci v CAMU a v G kodu se hrabu jen kdyz je to opravdu nevyhnutelne nutne. G kod nepisu primo na stroji, je to zdlouhave a clovek se casto sekne delam slozite tvary, programy maji tisice radku. I simulace primo na masine kolikrat trva tak dlouho ze se proste zacne a ceka se co to udela 
Dalsi vec ze ja do LINUXU nedostanu svoje CAD/CAM programy a to je velky problem takze EMC pojede na stroji ktery bude ridit pouze MASINU, nic jineho se tam delat nebude, pro mne to ani neni dost dobre mozne.
Pletes do hromady dve veci a to ovladani stroje a programovani(simulaci).
Proti gustu zadny disputat, pokud to pujde i bez serva budu rad.
RADEK

Dalsi vec ze ja do LINUXU nedostanu svoje CAD/CAM programy a to je velky problem takze EMC pojede na stroji ktery bude ridit pouze MASINU, nic jineho se tam delat nebude, pro mne to ani neni dost dobre mozne.
Pletes do hromady dve veci a to ovladani stroje a programovani(simulaci).
Proti gustu zadny disputat, pokud to pujde i bez serva budu rad.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
ano CAM nageneruje kopec veci co sa tyka geometrie, ale kym realne hodim do stroja material a nastroj, je treba doladit kopec veci, chladenie, najazd na material (hmm nepoznam vela CAM-ov ale vie niektory nagenerovat napr. sekvenciu pre sondu na najdenie zaciatku materialu sam ? ) tieto veci musim dopisovat rucne .. (mnohokrat potrebujem dokoncovat polotovar, ktory sa predtym opracovaval na inom stroji .. a vtesnat sa do jeho pridavkov na dokoncenie je hranie sa so sondou na dlhsi cas).
Pri tychto veciach je velmi pohodlne mat po ruke viac sposobov ovladania.
Pokial ide o CAM a linux .. hmm ja som masinu na riadenie stroja odseparoval uplne .. bezi na nej EMC a nema to dokonca ani disk ani CDROM .. bootuje zo siete, disk je nahradeny NFS-kom. Nemyslim ze ked niekto pouziva EMC musi nutne riesit aj CAM na linuxe .. A nie je problem mat axis nahodeny aj na windowse .. staci na neho nainstalit X-server .. takze to moze byt este dalsie velmi velmi vzdialene miesto na ovladanie stroja.
Pri tychto veciach je velmi pohodlne mat po ruke viac sposobov ovladania.
Pokial ide o CAM a linux .. hmm ja som masinu na riadenie stroja odseparoval uplne .. bezi na nej EMC a nema to dokonca ani disk ani CDROM .. bootuje zo siete, disk je nahradeny NFS-kom. Nemyslim ze ked niekto pouziva EMC musi nutne riesit aj CAM na linuxe .. A nie je problem mat axis nahodeny aj na windowse .. staci na neho nainstalit X-server .. takze to moze byt este dalsie velmi velmi vzdialene miesto na ovladanie stroja.
Nechci vyvolavat horkou prenici, ale jestli mohu mluvit za sebe panove, tak neni nic lepsiho nez Touch-screen na stroje jako jsou tyhle Hobby. Klavesnici plnou spon muzete v tu chvili zahodit. A nic nehledate, nic se neucite, protoze dobre navrzene graficke prvky cekaji na vas prst
Bohuzel v tomhle ma navrch Mach, protoze jsou dnes uz u nej graficke editory GUI a muzete si uzivatelsky pozadovane prvky libovolne zvetsit a vytahnout do potrebnych obrazovek. Proto se snazim a celkem uspesne nahradit jinak velmi slusne vypadajici Axis prostredi vlastnim GUI. (mozna casem dojde i na graficky editor) Hlavne nebudu cekat mesice a roky az komunita vyvojaru EMC dospeje k zaveru, ze je ten pravy cas na vymenu textoveho souboru s nastroji za tabulku a stejne se nedovtipi, ze setting nuly pro kazdy Tool je dost dulezita vlastnost hodna celni obrazovky hned v uvodu vzniku takoveho jinak vynikajiciho software. Urcite driv, nez jinak velmi kvalitni 3D OpenGL obraz obrabeneho tvaru, ktery i v plnem "kalupu" stroje neodmita poslusnost a zaroven nijak nebrani stroji v jeho obrabecim pohybu.
Mam touch-screen u sveho Fanuca a je to vyborny zpusob ovladani, hlavne pro spinave ruce obsluhy, hledajici v stometrovem seznamu jedno makro
Skoda jen, ze za Touch-LCD v 10-12" velikosti chce dnesni prumyslovy svet 10x vic penez, nez za standardni 17" LCD, je to ale prirozene a pochopitelne.
Mozna tu bude mit nekdo typ na overeny levny zdroj takoveho monitoru, hned bych do toho sel pro moje dve CNC detatka jedouci s EMC.

Mam touch-screen u sveho Fanuca a je to vyborny zpusob ovladani, hlavne pro spinave ruce obsluhy, hledajici v stometrovem seznamu jedno makro

Skoda jen, ze za Touch-LCD v 10-12" velikosti chce dnesni prumyslovy svet 10x vic penez, nez za standardni 17" LCD, je to ale prirozene a pochopitelne.
Mozna tu bude mit nekdo typ na overeny levny zdroj takoveho monitoru, hned bych do toho sel pro moje dve CNC detatka jedouci s EMC.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Nejak se to zacina zvrhavat,
puvodne byl zamer co nejvice ubastlit. Kdyz Dusan vzpomnel prumysl a slozitejsi komunikace bylo zle.
Ted jsme se dostali uz k touchscreenu
Tak myslim ze u tohoto snu zustanou hobysti este hodne dlouho. Taky by se mi to libilo , ale bohuzel to si radsi zajedu na dovolenou.
O nepouzitelnosti GUI EMC sem psal uz vyse a nedovedu si predstavit jak to tak muzete pouzivat.
Take se divim ze vyvojari opomneli hned s kraje takove dulezite veci jak popisujes.
Reknu ti ze EMC jsem mel pustene asi pred rokem a nic z toho nebylo. Jen jsem se podival a tim to zhaslo. No a vcera jsme se konecne dokopal k tomu skusit to se strojem a popravde nemit jinou moznost, tak radsi delam v MACHU. A tak doufam ze to tu nejak dopadne.
RADEK

puvodne byl zamer co nejvice ubastlit. Kdyz Dusan vzpomnel prumysl a slozitejsi komunikace bylo zle.
Ted jsme se dostali uz k touchscreenu

O nepouzitelnosti GUI EMC sem psal uz vyse a nedovedu si predstavit jak to tak muzete pouzivat.
Take se divim ze vyvojari opomneli hned s kraje takove dulezite veci jak popisujes.
Reknu ti ze EMC jsem mel pustene asi pred rokem a nic z toho nebylo. Jen jsem se podival a tim to zhaslo. No a vcera jsme se konecne dokopal k tomu skusit to se strojem a popravde nemit jinou moznost, tak radsi delam v MACHU. A tak doufam ze to tu nejak dopadne.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
to Radek-B: Neboj, dovolena letos bude! Hledal jsem touch-screen folie na monitory a 15" stoji kolem 800,-. Je to na USB a jsou k tomu drivery i pro LINux. Asi budu brzy testovat 

prispejem aj ja .
niekto tu pisal celkom ligcku a spravnu vec. PC alebo elektronika co ovlada CNC je ina ako ta co pusem Gcod, kreslim alebo simulujem .
jeto nielen prakticke ale aj spravne. data prenesime a pouzivam.
pracujem na niecom takom ale cas ... .
dzairo
niekto tu pisal celkom ligcku a spravnu vec. PC alebo elektronika co ovlada CNC je ina ako ta co pusem Gcod, kreslim alebo simulujem .
jeto nielen prakticke ale aj spravne. data prenesime a pouzivam.
pracujem na niecom takom ale cas ... .
dzairo
zabudol som :
touch screen.
no ako myslienka je to super . moderna techologia a atak ale moj nazor jeto ze je to pre tych co sa hraju ale nie pre tych co robia.
nieje nic horsie jak velky LCD s touch scree.
na ovladanie cnc je dobre jendouceovy stroj s pevnou klavesnicou (membranova ak tlacidkla su zle) a display , Led s presnim usporiadanim a funkciou. tot si myslim ja ale rad si precitam iny nazor.
moj navrh.
3x 8pozicii LED display (roznej farby) na zobrazenie polohy.
(cervena x,zelena Y, zlta Z) a potom maly LCD )nejakych 128x64) na zobrazenie rychlosti , otacky a Gkod. potenciometre na definovanie rychlosti , a presne dane tlacidla na JOG a pripadne MDI.
touch screen.
no ako myslienka je to super . moderna techologia a atak ale moj nazor jeto ze je to pre tych co sa hraju ale nie pre tych co robia.
nieje nic horsie jak velky LCD s touch scree.
na ovladanie cnc je dobre jendouceovy stroj s pevnou klavesnicou (membranova ak tlacidkla su zle) a display , Led s presnim usporiadanim a funkciou. tot si myslim ja ale rad si precitam iny nazor.
moj navrh.
3x 8pozicii LED display (roznej farby) na zobrazenie polohy.
(cervena x,zelena Y, zlta Z) a potom maly LCD )nejakych 128x64) na zobrazenie rychlosti , otacky a Gkod. potenciometre na definovanie rychlosti , a presne dane tlacidla na JOG a pripadne MDI.
Toto je kompletni enkoder (kolecko MPG) s volbou meritka(0.1,0.01,0.001) a osy(x,y,z,a). Upravit se musi jen tvoje cisla vstupu a portu, ktery mas na masine pripadne vymazat nejake osy 
# Jog MPG
loadrt encoder num_chan=1
loadrt mux4 count=1
addf encoder.capture-position servo-thread
addf encoder.update-counters base-thread
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
net mpg-aa encoder.0.phase-A <= parport.0.pin-10-in
net mpg-bb encoder.0.phase-B <= parport.0.pin-11-in
# vstupy pro volbu meritka
net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.2.pin-02-in-not
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.2.pin-03-in-not
net pend-scale axis.0.jog-scale <= mux4.0.out
net pend-scale axis.1.jog-scale
net pend-scale axis.2.jog-scale
net pend-scale axis.3.jog-scale
#vstupy pro volbu osy
net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.2.pin-04-in-not
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.2.pin-05-in-not
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.2.pin-06-in-not
net mpg-a axis.3.jog-enable <= parport.2.pin-07-in-not
net pend-counts axis.0.jog-counts <= encoder.0.counts
net pend-counts axis.1.jog-counts
net pend-counts axis.2.jog-counts
net pend-counts axis.3.jog-counts

# Jog MPG
loadrt encoder num_chan=1
loadrt mux4 count=1
addf encoder.capture-position servo-thread
addf encoder.update-counters base-thread
addf mux4.0 servo-thread
setp encoder.0.x4-mode 0
setp mux4.0.in0 0.1
setp mux4.0.in1 0.01
setp mux4.0.in2 0.001
# vstupy pro encoder
net mpg-aa encoder.0.phase-A <= parport.0.pin-10-in
net mpg-bb encoder.0.phase-B <= parport.0.pin-11-in
# vstupy pro volbu meritka
net scale1 mux4.0.sel0 <= parport.2.pin-02-in-not
net scale2 mux4.0.sel1 <= parport.2.pin-03-in-not
net pend-scale axis.0.jog-scale <= mux4.0.out
net pend-scale axis.1.jog-scale
net pend-scale axis.2.jog-scale
net pend-scale axis.3.jog-scale
#vstupy pro volbu osy
net mpg-x axis.0.jog-enable <= parport.2.pin-04-in-not
net mpg-y axis.1.jog-enable <= parport.2.pin-05-in-not
net mpg-z axis.2.jog-enable <= parport.2.pin-06-in-not
net mpg-a axis.3.jog-enable <= parport.2.pin-07-in-not
net pend-counts axis.0.jog-counts <= encoder.0.counts
net pend-counts axis.1.jog-counts
net pend-counts axis.2.jog-counts
net pend-counts axis.3.jog-counts
Panove modul mam konecne hotovy. Mam tu ale jeste problem 
Zkousel jsem ho distribuovat po svych ruznych PC a na kazdem PC ho musim individualne zkompilovat jinak nejede cast modulu (neco maka, neco ne). U C-cka bych to i chapal...
...tak jsem se nastval, nasypal si popel na hlavu
a prepsal ho do Pythonu. ...a dopadl jsem stejne. Jen se nejedna o modul, ale o dynamickou knihovnu (emc.so), kterou musim vzdy sjed znovu na konkretni stroj, aby modul na nem pracoval.
V Pytonu nepouzivam jine syntaxe nez GUI Axis nebo napr. hal moduly.
Proc se musi kompilovat Linuxove veci na konkretnim zeleze a jak se to dela kdyz se chysta globalni distribuce takove aplikace.
Napriklad knihovna o ktere mluvim ma na web-site distribuci 98kB, kdyz ju zkompiluju doma, tak ma 270kB ( stejna verze napr. 2.2.8 )
Linuxaci, proc to tak je? Co delam spatne? Prosiiim

Zkousel jsem ho distribuovat po svych ruznych PC a na kazdem PC ho musim individualne zkompilovat jinak nejede cast modulu (neco maka, neco ne). U C-cka bych to i chapal...
...tak jsem se nastval, nasypal si popel na hlavu

V Pytonu nepouzivam jine syntaxe nez GUI Axis nebo napr. hal moduly.
Proc se musi kompilovat Linuxove veci na konkretnim zeleze a jak se to dela kdyz se chysta globalni distribuce takove aplikace.
Napriklad knihovna o ktere mluvim ma na web-site distribuci 98kB, kdyz ju zkompiluju doma, tak ma 270kB ( stejna verze napr. 2.2.8 )

K té velikosti: máš jinak nastavené optimalizační volby kompilátoru nebo tam áš debug symboly.
A proč to musíš vždycky kompilovat ? Máš na všech PC stejné verze knihoven se kterými to pracuje ?
A proč to musíš vždycky kompilovat ? Máš na všech PC stejné verze knihoven se kterými to pracuje ?
Jasne ze, vyzkousl jsem uz vsechno mozne i nemozne 

niekolko veci .. - rozdielny kompilator, ta "vacsia " kniznic je stripnuta (man strip) . Dalsie info o binarke sa da zistit takto:Pupik píše:Panove modul mam konecne hotovy. Mam tu ale jeste problem
ldd -v /bin/ls (alebo ina binarka)
dalsie info napr cez nm, objdump.
Pre modul jadra platia aj dalsie pravidla .. modinfo pre bianrku modulu povie vsetko o verzii kompilatoru, konfigu jadra atd.
Aby som vedel viac poradit pastni mi sem hlasky ktore to zahlasi resp. an com to padne.