Mex píše: ↑15. 5. 2019, 2:27
Pokud to máš z důvěryhodného zdroje a jsi schopný to prokázat - proč je nenaprášíš na ČOI?
Jak jinak to může fungovat, než že když se ukáže a prokáže problém, tak se dá podnět příslušné instanci?
Nemám teď čas a ani chuť to hledat, ale jistě existuje nějaká maximální povolená tolerance odchylky. Tipoval bych tak 5%, možná maximálně 10%.
A co si pamatuju, tak se i stahovaly z trhu celé šarže potravin, které měly odchylky ve složení. A mám pocit, že ty odchylky nebyly až tak dramatické.
Testy potravin - nejčastěji uzenin - vychází celkem často, předpokládám že ČOI si to zvládne hlídat sama, nebo by alespoň měla být shopna. A jestli ne, rád jim předplatím např. dTest.
O tom že na to jsou tolerance není asi sporu, holdingové výrobky ale v testech povětšinou obsazují spodní příčky v rozdílu naměřeného a deklarovaného obsahu - a to se nebavím vůbec o normách na daný "produkt", ani o tom že ostatní mají například deklarováno víc masa, bavím se výhradně o rozdílu mezi deklarací kterou výrobce uvádí a vzorkem.
Proč, když panu premiérovi tak leží na srdci kvalita potravin v ČR?
Z posledních pár let - lovecký salám Krahulík -16% proti _výrobcem deklarovanému_, špekáčky téže firmy vloni po testech Seznamu Globus raději stáhnul z prodeje, další bych musel dohledávat.
Salmomela 2018 - Albert, Tesco 1 balení z 5, Vodňanská drůbež 3 balení z 5. Firma co testování prováděla podala podnět na SZPI.